Limaboon, boterboon….boterboon…limaboon?????

Ik ben dol op peulvruchten. Ze staan bij mij dan ook dagelijks op het menu. Er is werkelijk geen peulvrucht die ik niet lust. Van verse sperziebonen tot gedroogde linzen, ik eet het allemaal met veel plezier op. Peulvruchten zijn een “ gezonde gewoonte” om dagelijks te eten. Zeker als je weinig tot geen vlees eet, kunnen peulvruchten een zeer goede aanvulling zijn voor o.a eiwitten en vezels. Peulvruchten hebben nog veel meer voordelen. KLIK HIER om meer te lezen.

Ik ga het in dit artikel in het bijzonder hebben over de vrij onbekende limaboon. Ik koop ze gedroogd in mijn biowinkel, maar niet iedere biowinkel heeft ze in hun assortiment waardoor de limaboon een beetje de grote onbekende blijft in de wereld van de peulvruchten. En dat is uiteraard erg jammer. Want juist deze limaboon heeft ontzettend veel gezonde voordelen, maar is vooral ontzettend lekker.  Daarnaast ga ik het hebben over de boterboon. Dit, omdat de limaboon vaak wordt verward met deze boterboontjes. Ze worden hetzelfde genoemd, maar zijn heel verschillend.

IMG_3506

WAT ZIJN LIMABONEN?

Limabonen ontstaan uit de zaden van de “ phaseolus lunatus”. Deze zaadjes komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig is de plant wereldwijd verspreid . Ze groeien aan struiken, in peulen.  De plant gedijt het beste in tropische temperaturen , en daarom komen de meeste limabonen ook uit tropische landen. Toch kun je limabonen ook prima in Nederland kweken, als we tenminste een beetje veel zonuren maken in de zomermaanden en de plant goed verzorgen.
Limabonen worden ook wel boterbonen, Spaanse bonen of olifantsbonen genoemd, en dat laatste prefereert voornamelijk aan de grootte van deze bonen. De bonen kunnen zo’n 2 cm groot worden. Ze zijn plat en ovaal . Ze zijn meestal crémewit van kleur, maar kunnen ook andere kleuren hebben en ook kunnen ze gevlekt zijn. In Engeland worden limabonen ook wel “ butterbeans” genoemd. Qua smaak zijn ze wat verfijnder als andere bonen, ze bevatten een milde, romige smaak, wat neigt naar mild zoet.
De bijnaam ‘ boterboon” heeft het gekregen door de boter-achtige smaak en structuur. Dit kan nogal wat verwarring opleveren, omdat er ook “ rechte” boterboontjes bestaan, daarover verderop meer.
 IMG_3505

KNETTERGEZOND

Nu zijn peulvruchten sowieso al erg gezond, maar deze limaboon blinkt uit in bepaalde voedingsstoffen. Zo is het zeer rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevat het aardig wat ijzer . Ze zijn zetmeelrijk, en een zeer goede bron van oplosbare voedingsvezels. Ze zijn verder rijk aan hoogwaardige eiwitten. Allemaal goed nieuws voor de vegetariër en de veganist. Ze bevatten tevens een zeer hoog gehalte aan B-vitaminen en zijn rijk aan magnesium. Limabonen zijn in het bijzonder zeer geschikt voor diabetes-patiënten . Ze helpen met het reguleren van de bloedsuikerspiegel , het verlagen van het cholesterol, en werken zeer gunstig op de spijsvertering.
 IMG_3504

KOPEN, BEREIDEN, BEWAREN

In Nederland kunnen we limabonen voornamelijk gedroogd kopen. De laatste jaren zijn steeds meer supermarkten gedroogde limabonen gaan verkopen, maar tot voor kort waren ze enkel vindbaar in sommige biowinkels ( biologisch) en in vele toko’s. We kunnen ze ook kant-en-klaar in blik kopen ( Bonduelle) maar deze bevatten erg veel zout, wat de smaak van de limaboon compleet vernietigt. Verse limabonen komen we eigenlijk niet tegen in Nederland, tenminste,, ik heb niets kunnen vinden. Wel kun je ze in je moestuin kweken. . De zaadjes voor limabonen kun je kopen in vele biowinkels en tuincentra’s. Ik vond zelfs onlangs zaadjes voor limabonen bij de Lidl.
( Gedroogde) limabonen kun je niet rauw eten, net als andere gedroogde peulvruchten. Ze moeten worden gekookt om zo eetbaar te worden voor de mensen en goed verteerbaar en een kookproces zorgt ervoor dat lectine ( de van nature aanwezige giftige stof)  wordt verwijderd. Gedroogde limabonen dienen vooraf te worden geweekt, zo’n 8 uur. De kooktijd ligt ongeveer op zo’n 40 tot 60 minuten.
Gekookte limabonen kun je bewaren in een goed afgesloten box in de groentelade van de koelkast. Daar zijn ze ongeveer zo’n 3/4 dagen houdbaar. Je kunt ze ook in porties invriezen. Ze zijn echter op hun lekkerst als ze vers zijn.

WAT KUN JE ERMEE?

Ook hier geldt: wat kun je er NIET mee? Lekker uit het vuistje, door salades, door tal van gerechten, ovengerechten, om mee te bakken, of pureren. Ook heerlijk om er een soep van te maken. En yummmm….heerlijk in stoofpotjes!

IMG_2631

BOTERBOONTJES????

Limabonen worden nogal eens verward met boterboontjes. Dit is logisch, omdat limabonen de bijnaam “ boterboon” dragen. Boterboontjes zijn echter geheel wat anders. Dit zijn créme-kleurige “ sperzieboontjes” met een romige, boter-achtige smaak. Boterboontjes zijn ook wel de gele variant op de groene sperzieboon. Deze boterboontjes werden vroeger meer gegeten in Nederland dan tegenwoordig, maar in het seizoen zijn ze toch redelijk goed verkrijgbaar. Van de koude grond zijn ze vanaf Juni tot September verkrijgbaar.
IMG_2632
In Frankrijk zijn deze boterboontjes veel populairder dan de groene sperzieboon en worden daar dan ook veel meer gegeten. Ik vind deze boterboontjes ontzettend lekker, en zodra ze weer in mijn biowinkel verkrijgbaar zijn sla ik hele voorraden in, om ze te koken en in te vriezen. Boterboontjes kun je ook in blik kopen ( weer die Bonduelle…) maar ook hier het verhaal dat het erg veel zout bevat. Boterboontjes werden vroeger erg veel met spek gegeten. Je kunt ook zaadjes kopen van deze boterboontjes om zelf te kweken.
32371986_1735192886541900_1706180989606166528_o
Ook ik ben ze aan het kweken 😉 En dat groeit als kool! Zorg voor een goede plek, in de  zon, en bewater ze regelmatig. Ik heb ze in Mei in de aarde gestopt en binnen nog geen twee dagen kwamen ze al flink omhoog. Zodra de peulen zichtbaar zijn en mooi van kleur, kun je ze plukken. Boterboontjes kunnen zo’n 10 tot 15 mm lang worden.
IMG_2630

NET ZO GEZOND ALS SPERZIEBONEN

Boterboontjes zijn nét zo gezond als de groene sperzieboon. De groene sperzieboon bevat in regel iets meer vitaminen en mineralen, maar veel ontloopt het elkaar niet. . Ze bevatten o.a luteïne, bétacaroteen, violaxantine, en neokantine.  Hierdoor hebben boterboontjes een enorm krachtige antioxidant werking. Deze werking wordt verder versterkt door de aanwezigheid van flavonoïden ( quercetine, kaernpferol en catechines ) Ze zijn verder rijk aan kalium en magnesium.
IMG_1980

KOPEN, BEREIDEN, BEWAREN

Boterboontjes zijn niet overal verkrijgbaar. Wel zijn ze het hele jaar verkrijgbaar in blik ( kant-en-klaar) Boterboontjes zijn vanaf Juni tot September te vinden in sommige biowinkels, en sommige groente-speciaalzaken. In supermarkten komen we ze vrijwel nooit vers tegen.
Je kunt boterboontjes op exact dezelfde manier bereiden als sperziebonen. Soms zijn ze een beetje draderig en moeten er wat vliesjes worden verwijderd. De kooktijd hangt af van de ouderdom, maar meestal hebben ze net als groene boontjes zo’n 15 minuten kooktijd nodig. Ook boterboontjes kun je beter niet rauw eten, ook deze bevatten de gifstof lectine.
Verse boterboontjes herken je aan goede stevigheid, een mooie frisse kleur en je moet ze kunnen knakken. Buigen ze mee, dan zijn ze niet vers meer.
Je kunt ze het beste bewaren in de groentelade van de koelkast. Na het koken kun je ze ook invriezen.
Schermafbeelding 2018-05-21 om 03.51.51

Verwarrend

Goed, nu weet je, dat de boterboontjes niet eens lijken op limabonen, en andersom. Waarom is er steeds nog erg veel verwarring? Wel, omdat er op internet erg veel onjuiste informatie staat. Dit screenshot hierboven is daar een goed voorbeeld van. We zien illustraties van boterboontjes, maar de informatie gaat over limabonen. Dit voorval staat helaas niet op zichzelf en het is daarom dan ook niet erg verwonderlijk te noemen dat veel mensen hier een beetje van ” in-de-warrie” raken 😉

 IMG_1981

14 Reacties op “Limaboon, boterboon….boterboon…limaboon?????

  1. Ben ook gek op peulvruchten en je hebt er een interessant artikel van gemaakt.
    Dankjewel Monique.

  2. Waar kan ik gedroogde biologische Limabonen kopen? Ekoplaza in Nijmegen kan ze niet bestellen. De natuurdrogist in Wijchen ook niet.

    • in iedere biowinkel zouden ze gewoon verkrijgbaar moeten zijn…je kunt bij de winkels vragen of zij deze voor je kunnen bestellen. Warme groet!

  3. Ook ik ben al een tijdje op zoek naar Limabonen. Ik heb ze nog niet gegeten maar ik zag op TV een recept met deze bonen en dat zag er zo heerlijk, smakelijk en gezond uit.
    Bedankt voor je artikel Monique, ik heb het met plezier gelezen en ben het e.e.a. over deze “boontjes” te weten gekomen. Groetjes Margriet

  4. Waar te kopen? De meeste Turkse of Marokaanse supermarkten hebben een groot assortiment gedroogde peulvruchten, waaronder limabonen. Deze worden ook vaak gigantes genoemd.
    Groet Cato

  5. Heb grote limabonen uit Peru gekocht bij de toko. Zuigen megaveel water op!! Heb verhouding 1 op 3 water genomen. Water is nu na 3 uur al bijna op…..
    Ben zo benieuwd naar de smaak en vooral het verschil met andere grote witte bonen in een Griekse “witte bonen in tomatensaus “.
    Gr Diana

  6. Je kunt Limabonen inderdaad prima in Nederland kweken, wij hebben er hele goede ervaringen mee. Ooit hebben we ‘Griekse reuzebonen’ meegenomen van Lidl (Eradanous) en daar oogsten we al jaren van. Misschien verkoopt Lidl ze nog online. Elk jaar verbazen we ons weer over hoe lang de bonen maar door blijven gaan met groeien, bloeien en produceren: echt tot de eerste nachtvorst, ver nadat de sperziebonen het voor gezien houden. Het valt erg mee hoeveel aandacht ze nodig hebben als ze eenmaal op gang zijn. Een echte aanrader voor je tuin!

  7. Ik las een recept, geschreven in het Engels. Daar werd van “butter beans’ hummus gemaakt.
    Welke bonen zijn dat dan, denk je?

  8. Interessant en verhelderend! Ik zag laatst inderdaad ergens “echte” boterboontjes en toen begon de verwarring, haha!

    Nu rest mij echter nog een andere vraag: zijn baby lima beans hetzelfde als butter beans? Ik heb al verschillende “butter bean” recepten voorbij zien komen met groene boontjes erin, dus dat kunnen geen limabonen zijn. Soms wordt bij deze recepten gespecificeerd dat het om baby lima beans gaat. Zouden het dan nog onvolgroeide en dus groene limaboontjes zijn? 🙂

    Zelfde geldt voor de “groene kidney boontjes” die ik laatst ingeblikt bij de albert heijn zag staan. Zouden dat dan onvolgroeide kidney boontjes zijn?

    Interessante wereld, die boontjes. Haha!

  9. Goedemorgen
    Ik heb zojuist een portie Limabonen geweekt, er zit een vrij dikke schil omheen. Enig idee wat er in de schil zit aan voedingstoffen? Ik ben ze nl. aan het pellen nu, want ben bang dat de schil niet prettig aanvoelt tijdens het eten.
    Hoor graag!

  10. Picnic verkoopt limabonen in blik. Ik ben benieuwd of er ook teveel zout in zit zoals Bonduelle..maar ik hoop het niet.

  11. Hi Mieke, ik ben Maud van Bonduelle. Graag reageer ik even op wat je hierboven schrijft over het zoutgehalte in onze limabonen. Misschien is er een hele logische verklaring voor wat je schrijft. Is het een misverstand en gaat het over een ander product en misschien zelfs over een andere producent? Want wij hebben nml. geen Limabonen in ons assortiment. Ook nooit gehad. Dus daar hebben we ook nooit teveel zout aan kunnen toevoegen. 😉 We hebben wel een heleboel heerlijke andere peulvruchten in ons assortiment. Voor ieder wat wils. Lekker en gezond. Zowel in conserven als diepvries. We lopen bovendien voorop in het reduceren van het zoutgehalte in al onze producten. Via deze link (https://www.bonduelle.nl/producten/peulvruchten) kun je per product zien welke producten we allemaal voeren en als je er per product op doorklikt zie je ook onze ingrediëntendeclaraties en voedingswaardetabellen per product. Verder mag je ons natuurlijk altijd bellen met vragen, opmerkingen of suggesties over onze producten zodat we samen naar antwoorden/oplossingen kunnen zoeken. Ons gratis telefoonnummer staat op al onze verpakkingen. Lieve groe(n)tjes, Maud namens Bonduelle Hi Mieke, ik ben Maud van Bonduelle. Graag reageer ik even op wat je hierboven schrijft over het zoutgehalte in onze limabonen. Misschien is er een hele logische verklaring voor wat je schrijft. Is het een misverstand en gaat het over een ander product en misschien zelfs over een andere producent? Want wij hebben nml. geen Limabonen in ons assortiment. Ook nooit gehad. Dus daar hebben we ook nooit teveel zout aan kunnen toevoegen. We hebben wel een heleboel heerlijke andere peulvruchten in ons assortiment. Voor ieder wat wils. Lekker en gezond. Zowel in conserven als diepvries. We lopen bovendien voorop in het reduceren van het zoutgehalte in al onze producten. Via deze link (https://www.bonduelle.nl/producten/peulvruchten) kun je per product zien welke producten we allemaal voeren en als je er per product op doorklikt zie je ook onze ingrediëntendeclaraties en voedingswaardetabellen per product. Verder mag je ons natuurlijk altijd bellen met vragen, opmerkingen of suggesties over onze producten zodat we samen naar antwoorden/oplossingen kunnen zoeken. Ons gratis telefoonnummer staat op al onze verpakkingen. Lieve groe(n)tjes, Maud namens Bonduelle 😍

  12. In de kerst Delicious van 2021 staat op blz 90 het recept: Gepofte venkelpuree met peterselie olie. Nodig oa. 800 gram boterbonen uit blik.
    Zijn dat de peulvruchten: limabonen dus?
    Ik heb bij de macro gedroogde boterbonen( peulvrucht) gekocht. Waarschijnlijk de limaboon wat je beschrijft? Zijn ze geschikt voor dit pureerecept?

  13. Limabonen zijn in zeer goede kwaliteit en relatief goedkoop te verkrijgen bij Pit&Pit (of Pit-Pit zo je wil) in België/Nl. Zie internet. Ik woon in Zuid-Frankrijk en bestel daar veel wat hier niet of héél moeilijk is te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *