Homemade gezichtsmaskers…werken ze echt?

Nu ik mij ook wat meer zal gaan bezighouden met meukvrije uiterlijke verzorging, ben ik steeds op zoek naar alternatieven, om zelf verzorgingsproducten te maken, met producten uit de natuur en niet uit een fabriek. Op internet vind je miljoenen recepten, waarmee je van alles zelf kunt maken, van deodorant tot shampoo, van tandpasta tot….gezichtsmaskertjes. Deze laatste heeft mijn grote interesse omdat ik bijna altijd niet zo goed reageer op al die gezichtsmaskertjes uit winkels. Ik heb een gevoelige huid die neigt naar droog. Ik kies daarom altijd zorgvuldig mijn gezichtscrème uit. Deze koop ik bijna altijd bij LUSH of de BodyShop, omdat zij als enige crèmes verkopen waar ik enigszins tegen kan. Ik gebruik op dit moment een olie die ik ontdekte uit de healthbox van collega Juglen Zwaan. Dit werkt goed, maar met warme dagen is olie op je gezicht toch ook niet zo prettig. 

MASKERTJES UIT JE KEUKENKASTJE

Als je googled op “ gezichtmaskers” vind je meer dan 10.000 linkjes. Het geeft aan, dat de markt van de gewichtmaskers oververzadigd is. Je kunt ze overal kopen. Discounters als Action en supermarkten als Aldi en Lidl, maar ook luxere supermarkten als AH, Jumbo, Plus en Digros verkopen maskertjes. Wil je luxe, dan kun je terecht in de parfumerie, of de vele andere schoonheidswinkels en salons. Gezichtsmaskers lijken booming business. Nu gaat mijn kennis op gebied van cosmetica nog niet ver, maar wat vaststaat, is dat er in deze wereld dubbel zo veel met ( chemische) meuk wordt gewerkt en nog erger: heel veel wordt op dieren getest. Hier was ik op zeer jonge leeftijd al sterk mee begaan, en als ik dan eens make-up droeg, wilde ik er verzekerd van zijn, dat het niet was getest op dieren en kocht veel bij de BodyShop. 

10576968_732060436855155_5712077672683195266_n

Ik ben geen make-up mens. “ Helaas” moet ik er soms aan geloven voor mijn werk ( persfoto’s of boek-foto’s)  Ik vind een beetje foundation meer dan genoeg. En vooruit, een lipglosje. Maar tegen mascara kan ik bijvoorbeeld niet. Mijn ogen gaan tranen en irriteren. En ik ben ook zeer gevoelig op producten die door anderen zijn gebruikt. Ik loop in no-time met Katrien Duck lippen als ik jouw lipgloss zou gebruiken.  Ik zit onder de rode uitslag, als ik een poederkwast van een ander gebruik. Ik heb er gelukkig geen problemen mee, omdat ik niet graag make up draag en lekker puur wil blijven. Ik wordt dit jaar 48 jaar en ik voel me gezegend met een glad perzik-huidje. Ik bof met goede genen. Mijn wijlen oma zag er op haar 80-ste nog uit als een fitte 65 plusser, mijn moeder die dit jaar 70 wordt geef je ook nog geen 60 jaar. Daarnaast is voeding een zeer belangrijke schakel. Ik laat mijn huid ook zo veel mogelijk met rust. Al die smeersels…..ik vind het wat overtrokken. Ik smeer mijn gezicht 2 x per dag licht in met een gewone dagcréme. Nachtcréme? Ik vind het een grote commerciële onzin. Ik heb mijn hele leven nog geen likje nachtcréme gebruikt en ik heb verder geen last van vouwen. Anti-Rimpel,ook zoiets. Ik vind het gewoon onzin, maar dat is mijn persoonlijke mening. 

Ik heb een hele lieve vriendin, een bejaarde Indische dame van 81 jaar oud. Van haar heb ik al heel veel mogen leren op gebied van Indisch koken en bakken. Deze dame heeft net als ik ook nog nooit van haar leven zich gewaagd aan reguliere gezichtscrèmes, maskers, anti-rimpel dit, nachtcréme dat, liftende crèmes zus of “ vervaag” crèmes zo. Ze wordt altijd rond de 60 geschat omdat ze naast een prachtige huid ( uiteraard wel wat rimpelig)  ook nog over heel veel vitaliteit beschikt. Ik kan niet stilzitten, maar zij? Dat wandelt haar bed uit en non-stop weer in. 😉  Prachtig om te zien hoe je ook op een leuke manier oud kan worden. 

Van haar kreeg ik ook een recept voor een oppeppend gezichtsmasker. Het schijnt in India veel te worden gemaakt. Het bevat maar drie ingrediënten. Rauwe cacaopoeder, keltisch zeezout en zuivere olijfolie. Dat klonk voor mij zó goed, dat ik het thuis direct ben gaan testen. Ik vond op internet ook nog vele andere homemade maskers, waarvan ik er ook eentje heb uitgekozen om te testen. Heel veel homemade maskers worden gemaakt op basis van avocado, en dat is niet vreemd. Ook in de cosmetische wereld vinden we erg veel avocado ( olie) terug. Avocado is bewezen heilzaam voor onze huid. Net als olijfolie overigens 😉 

SAM_1268

HET CHOCOLADE MASKER

Zoals eerder geschreven, bestaat dit uit hooguit drie ingrediënten. Rauwe cacaopoeder, keltisch zeezout en olijfolie. Ik heb gebruikt:

 • twee flinke eetlepels rauwe cacaopoeder
 • een halve theelepel keltisch zeezout
 • een scheutje zuivere extra vierge olijfolie

Dit roer je met een lepeltje stevig door. Er ontstaat een stevige brij. Het is bijna zwart van kleur. Gaf mij meteen een idee voor een lekkere topping 😉

SAM_1269

Zorg er wel voor, dat je het echte keltische zeezout gebruikt.  Een zeer goede olijfolie is  de Latzimas olijfolie, of de apperitton. Deze laatste is van premium kwaliteit. Gebruik ook liefst rauwe cacaopoeder, deze bevat nog de meeste voedingswaarden.

SAM_1278

Het voelt een beetje raar om op je gezicht te smeren, maar het prikte niet, wat voor mij opmerkelijk is. Alles wat ik op mijn gezicht smeer prikt of irriteert meteen. Dit niet. Hoera! Ik heb het ongeveer 10 minuten op mijn gezicht gelaten. Mijn Indische vriendin doet dat ook, dus ik heb haar tijd aangehouden. Je ruikt lekker naar chocolade! Ik heb het goedje ook geproefd, smaakt heerlijk! Ik heb alles er met een washand af gepoetst. Daarna, op aanraden van mijn vriendin, met koud water mijn gezicht afgedept. Daarna met een handdoekje droog gedept. En ik heb meteen een druppel van mijn gezichtsolie erin gemasseerd.

SAM_1288

Resultaat: een heerlijk zacht huidje! Het voelde glad aan. En toen de olie was ingetrokken voelde het als fluweel. Ik was eerlijk gezegd wat sceptisch, maar nu stomverbaasfd, dat dit werkelijk lijkt te werken. Mijn huid zag er rozig uit en fris. Ik lijk mijn maskertje te hebben gevonden!!!!!

SAM_1289

VOCHTREGULEREND MASKER

Op naar de volgende. Op een Amerikaanse website vond ik dit simpele maskertje wat mij meest aansprak. Zeker, omdat het belooft dat het vochtregulerend werkt en laat mijn huid daar nu net de meeste behoefte aan hebben. Ook dit mengseltje blinkt uit in ” simplicity”. Drie simpele ingrediënten, aloë vera sap of gel, zuivere avocado olie en circa 15 bruime geweekte amandelen, die je met een staafmixer fijn maalt.  Mijn  recept:

 • 18 bruine amandelen, geweekt en fijn vermalen
 • een scheutje aloë Verasap
 • een scheutje avocado olie

SAM_1290

Dit blijft allemaal wat korreliger dan het chocolade masker en daarom was het wat lastiger om het op je gezicht te smeren, maar uiteindelijk lukt het wel om een flinke laag op je gezicht te plamuren 😉

SAM_1291

Het voelt wederom weer lekker aan. Geen rare prikjes of irritaties. Ik heb ook dit maskertje 10 minuten laten zitten, afgespoeld met een washand, met een koude washand na gedept en droog gedept.

SAM_1294

WAUW! Heerlijk resultaat! Mijn huid voelt beduidend zachter aan dan na het chocolade masker. Het kleurt mooi rozig en het voelt niet trekkerig. Ik geloof toch maar, dat dit hem gaat worden! En dat ik afwissel met het chocolade masker. Ik heb mijn huid na de behandeling ingesmeerd met een druppel gezichtsolie. Mijn huid voelt uren later nog steeds heerlijk zacht aan, voelt fris en oogt gezond.

EINDCONCLUSIE:

Is het wat, zo’n homemade gezichtsmasker? Na mijn bovenstaande testen ben ik niet alleen om, maar razend enthousiast! En niet alleen ik, ook mijn portemonnee zal extra blij zijn. Want over de soms bizarre prijzen die worden gevraagd voor al die gezichtsmaskertjes heb ik het niet eens gehad. Een gewoon tubetje kost je gemiddeld een tientje ( een BEETJE gezichtsmasker) en nu haal ik mijn maskertjes gewoon kraakvers, 100% puur en meukvrij uit mijn keukenkastjes. Hoe gaaf is dat?

 

Wat vinden jullie van gezichtsmaskers? Laat jullie reactie hieronder achter!

6 Reacties op “Homemade gezichtsmaskers…werken ze echt?

 1. Ik vind het alvast zeer leuk dat je ook dergelijke tests uitvoert. Een dikke bedankt voor het verhaal en de receptjes!

 2. Leuk artikel. Ik hoop dat er meer van dit soort stukjes verschijnen in de toekomst! Ik ben altijd geïnteresseerd in homemade cosmetica en probeer zelf ook dingen te maken. Soms heb ik liever een product uit de winkel, maar controleer allereerst in deze lijst of het echt dierproefvrij is. Niet elk product die beweert dierproefvrij te zijn is dat altijd 100%: https://naoki.nl/nederlandse-dierproefvrije-cosmetica-lijst/
  Verder koop ik graag producten zonder (of met zo weinig mogelijk) troep. Pure gezichtsolie ben ik dol op. Op deze site verkopen ze echt fijne producten: https://www.greenbeautyshop.nl/
  Nog een fijne site met natuurlijke cosmetica: https://www.heelnatuurlijk.nl/
  Ken jij deze sites al, Monique? Echte aanraders om eens te kijken!

 3. I like it!!! Wauw ik had jou echt niet 47 jaar geschat!!!

  Kun je het chocolade masker ook gebruiken als je een gemengde huid hebt? Dus aan de vette kant

  Ik ben echt verslaafd aan jouw Blog, het is zo leerzaam en eerlijk en perfect…..bedankt voor alles Powervrouw! !!

  • wat een lieve reactie!!!!!!!! Super! Ja hoor, je kunt het masker voor ieder huidtype gebruiken!!!!!! Succes en warme groet!!!!!!!!!!

 4. Die ga ik uitproberen! Graag wil ik ook je tips voor meukvrije reinigings- en verzorgingsproducten. Alleen water reinigt onvoldoende…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *