Homemade instant cup-a-soup

Zeker in de herfst en winterperiode kopen we veel instant meuk. Cup-a-soup is veruit meest populair. Het wordt gezien als gemakkelijk en snel, en de fabrikant zelf doet er ook van alles aan, om hun producten gezond en verantwoord te doen lijken. Ze verklaren o.a dat zij enkel ” echte” tomaten gebruiken om hun instant meuk te maken, en geven via reclamecampagnes consumenten de indruk dat alles wat erin zit puur en natuurlijk is. Een ruim-denkend mens kan zelf natuurlijk ook wel raden dat het klink-klare onzin is, maar toch….veel mensen geloven dit maar al te graag…

Gelukkig kun je zelf deze instant meuk gezond namaken. Dat is helemaal niet moeilijk, sterker, het is kinderlijk eenvoudig. En heel veel heb je er niet voor nodig. Je kunt ook geheel je eigen smaken bepalen, door de door jouw geliefde soorten kruiden en specerijen te gebruiken. Ik heb in mijn basisrecept gebruik gemaakt van gemalen ui-schilletjes. Hoe je dit maakt, kun je in dit artikel lezen. Je kunt ook biologische uienpoeder gebruiken.

SAM_4986

Deze uischilletjes maak je in een handomdraai

Ik heb voor dit basisrecept gebruik gemaakt van een biologisch bouillonblokje. Deze vind je in de biowinkels. Let erop, dat er geen andere toevoegingen zijn gedaan, dan vers gedroogde kruiden, groente en specerijen. Veel blokjes, ook biologisch, bevatten gist en ” vermomde” smaakversterkers. Lees goed wat er in de blokjes zit.

rapunzel-groentebouillonblokjes-zonder-gist-bio

Deze bouillonblokjes bevatten biologisch palmvet en volkoren rijstmeel voor de binding. Ze zijn overal goed verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Marqt, en Eko plaza. Je kunt ze ook bestellen via PUUR EN FIT  Je kunt ook zelf bouillonpoeder maken. Op internet vind je talloze recepten om dit zeer eenvoudig te maken in de oven, of in de voedseldroger. Deze blijven uiteraard de beste keuze 😉

sam_8008

Dit heb je nodig:

( voor een klein potje)

 • een groot bouillonblokje, biologisch, zonder gist en andere onnatuurlijke toevoegingen * fijn gemalen
 • twee flinke eetlepels biologische tapiocameel ( je kunt ook biologische aardappelzetmeel gebruiken)
 • een snufje keltisch zeezout
 • drie flinke eetlepels gedroogde biologische nasikruiden ( Het Blaauwe huis, biowinkel, je kunt ze ook niet-biologisch terugvinden in supermarkten, maar let dan ook hier goed op eventuele extra toevoegingen)
 • twee eetlepels kerrie masala
 • een theelepeltje foelie
 • een theelepeltje marjolein
 • een theelepeltje rozemarijn
 • een theelepeltje bieslook
 • een flinke eetlepel lavaswortel
 • drie flinke eetlepels ui-schilletjes of uienpoeder
 • een theelepeltje paprikapoeder
 • ( * Let goed op de smaakversterkers! Deze kunnen zelfs zonder gist nog ergens anders in verstopt zitten. LEES DE INGREDIËENTEN ZORGVULDIG)

Zo maak je het:

Meng alles goed door elkaar, en vul een glazen, goed afsluitbare pot met het poeder.

SAM_7612

Zo gebruik je het:

Voeg anderhalve, of een flinke eetlepel van het poeder in een grote mok, schenk al roerend kokend water op. Genieten maar!

 

SAM_7609

Bewaartip:

Bewaar het potje op een koele, droge en liefst donkere plek. Zo blijft de instant poeder het lekkerst.

SAM_7613 SAM_7614

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *