Honingtest…welke wel, welke niet?

Als je mijn artikel hebt gelezen over honing, dan begrijp je beter waarom het lang niet zo eenvoudig blijkt om aan een echt goed potje honing te komen. De varianten in de supermarkten zijn sowieso varianten om te mijden, maar ook de gang naar de biowinkel lijkt lang niet de beste. Er zijn maar bar weinig biowinkels die inkopen bij een echte streekimker die nog op de ouderwetse manier imkert. Er zijn inmiddels erg veel hobby-imkers, die hun honing particulier aanbieden. Het is en blijft altijd weer sterk afhankelijk van hoe een imker imkert. Of men de bijen bijvoorbeeld voert met suikerwater of niet, of in welke streek er wordt geïmkerd.

Mijn artikel maakte veel los. Ik werd overspoeld met vragen maar ook met kritiek. Het blijft lastig voor mensen die zweren bij honing, om te lezen dat het helemaal niet zo gezond lijkt te zijn. Honing is het meest overschatte product van dit moment. Het wordt gigantisch geprezen als “ de gezonde vervanger voor suiker” of “ de heilige graal onder gezonde voeding”. Het eeuwenoude gezonde imago van honing stimuleert dit. De mooie rooskleurige verhalen op internet liegen er niet om, en het klopt in grote getale ook. Maar wat wordt vergeten, is dat men spreekt over de echte rauwe ruwe honing, zoals wij die eeuwen geleden al kenden. Deze ruwe soort heeft inderdaad erg veel gezonde eigenschappen. De honing die we nu kunnen kopen, in het bijzonder in de supermarkten, staan erg ver weg van deze ruwe honing. En lijken meer op een pot met suiker dan op echte gezonde honing. Daarnaast wordt honing ook verkeerd gebruikt. We verhitten het ( lepeltje in de thee) en we bakken ermee ter vervanging voor suiker, wat ook neerkomt op verhitten. Dit vernietigt alle eventueel nog aanwezige voedingswaarden compleet. Daarnaast wordt de honing in productie en exporteren al erg hoog verhit. Allemaal factoren waardoor honig geen honing meer genoemd zou mogen worden in mijn ogen. 

IMG_0115

Ik kreeg erg veel vragen over welke honing nu het beste is. Daar valt niet gemakkelijk op te antwoorden. Ook in de wereld van honing wordt, net als kokosolie, enorm gesjoemeld. Er wordt bijvoorbeeld ontzettend veel soorten honing met elkaar vermengd en machinaal geproduceerd. Veel honing is afkomstig uit China, deze worden vaak vermengd met andere soorten in de fabriek. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het maakt het enorm lastig om echte ruwe honing te kunnen onderscheiden, maar gelukkig niet onmogelijk. Als je wat energie steekt in de afkomst van je potje honing en gaat graven naar de achtergronden, kom je al een heel eind. Omdat ik enorm veel vragen kreeg, heb ik besloten een grote honing test te gaan organiseren. Ik heb op Facebook een oproep geplaatst en alle echte honingboeren opgeroepen een potje toe te sturen als zij mee wilde doen aan deze test. Daarop werd massaal gereageerd, ik moest een uiteindelijke selectie maken die ik mee zou nemen in mijn test. 

HOE GA IK TE WERK?

Ik ga eerst op research. Ik controleer o.a de traceerbaarheid, de streek, en de leefomstandigheden van de bijen. Ik ga vervolgens kijken naar het productieproces. Daarbij verzamel ik zoveel mogelijk tastbare bewijzen, zoals foto’s en filmpjes. Tot slot test ik de honing op kleur, geur, smaak en textuur en geef daar mijn persoonlijke oordeel over. Alhoewel ik zelf geen honing gebruik, vind ik het wel ontzettend lekker en ben zeer kritisch in het herkennen van een goede smaak. Ik laat de soorten ook proeven aan een echte honing liefhebber: mijn goede kennis W. Zij leeft zo’n beetje al jaren op honing. Ze is er niet dol op, maar stapelgek op. Waar ze gaat, gaat een potje honing mee. Zij heeft een enorme smaakontwikkeling doorgemaakt betreft honing afgelopen 10 jaar. Zij kan als geen ander een erg goed oordeel geven over smaak, geur, kleur en textuur. Ik heb in deze test verschillende soorten meegenomen. Dit, omdat er gewoonweg erg veel soorten zijn, zoals acacia en andere soorten bloemenhoning. Ik neem enkele “ supermarkt” varianten mee, een variant gekocht in een biowinkel, en honing vanuit binnen en buitenland. 

IMG_0064

APERITTON RAUWE GRIEKSE HONING

De eerste die ik onder de loep ga nemen is Aperitton honing. Dit is een rauwe, ruwe honing die wordt gemaakt en geproduceerd uit een beschermd natuurgebied op de berg Olympus in Griekenland. Deze berg staat wereldwijd bekend om zowel haar ecologische kenmerken als de klassieke schoonheid van de natuur. De flora van Olympus is extreem rijk en indrukwekkend natuurlijk mooi, en bevat veel belangrijke soorten. Het belang van het gebied is erkend, niet alleen in Griekenland, maar ook in Europa en wereldwijd. In 1981 verklaarde UNESCO Olympus tot Bio Sfeerreservaat. Met specifieke wetgeving heeft elke vorm van menselijk opereren aan de oostkant van de berg verbannen in een gebied van ongeveer 40.000 hectare, dat de kern van het park vertegenwoordigt. Een omringend gebied rond de kern is aangeduid als ‘perifere zone van het park’, zodat het beheer en de exploitatie zodanig worden uitgevoerd dat de bescherming van de kern niet negatief wordt beïnvloed.

papamanolis1 IMG_0066

In dit gebied bevindt zich Karya, waar sinds 2001 onze kleine familie Papamanolis Vasilis actief is in de bijenteelt. De bijen daar verzamelen honing uit de bloemen en kruiden van het Nationale Park. De bijen vliegen daar op een bergachtig, beschermd natuurgebied (900 meter hoog) met een van de rijkste flora van Europa. Volgens een onderzoek van de universiteit van Thesalie (Griekenland), lijkt deze honing, wat betreft anti-oxidanten en samenstelling, vergelijkbaar te zijn met de Nieuw-Zeelandse Manuka honing.

In de wintermaanden (januari, februari) is er geen bloei en worden de bijen uitsluitend gevoed met hun eigen honing, waardoor ze gezond en sterk zijn. Verschillende ziekten worden alleen bestreden wanneer nodig en met biologische methoden en formuleringen.

De honing wordt geproduceerd in kleine hoeveelheden, dus is er het vermogen om het echt onverhit ( koud geslingerd)  en ongefilterd aan te bieden. Ziekten worden uitsluitend met biologische methoden bestreden, en komt er geen enkel chemisch proces aan te pas 

De imkerij is traceerbaar. Er zijn ook contactadressen op het potje aanwezig. Er is geen website, omdat het om een kleinschalig familiebedrijfje gaat en de honing niet voor massale verkoop wordt geproduceerd

SMAAK, GEUR, KLEUR, TEXTUUR

De kleur is karamel-donkerbruin. De geur is licht zoet, geen sterke honing geur. Ik vind de smaak zeer verfijnd, licht zoet, romige nasmaak, en geen slijmerige massa’s achterlatend in de mond. De textuur is ronduit prachtig te noemen. Het rolt als een zonnetje van de honinglepel. Ik geef deze honing een negen. Zeer verfijnde smaak, erg goed van textuur waardoor het makkelijker is te verwerken. Naar mijn idee hoort honing zo te zijn. 

Kennis W vond de honing iets te flauw van smaak, Ze gebruikt veel honing uit de supermarkt ( De Traay is haar favoriet) en ze vond deze honing beduidend minder goed van smaak. Verder vond ze de kleur wat te donker. Haar cijfer: een mager zesje.

IMG_0081

ROYAL GREEN ACACIA HONING

Nummer twee is een variant die je in biowinkels en gezondheidswinkels kunt kopen. Royal Green is vooral bekend om zijn zuivere kokosolie, maar ze produceren ook zuivere soorten honing vanuit het buitenland afkomstig. Ik ga de acacia honing testen. De honing is afkomstig uit Roemenië/Hongarije. De honing is gecertificeerd 100% biologisch. Veel goedkope Acacia honing komt uit China. Er staat dan op het etiket: gemengd: de EU/ Non-EU honing. In dit geval betekent EU honing  Roemenie/Hongarije en Non-EU  China en wordt er dus Europese honing gemengd met goedkopere Acacia honing uit China. RG doet daar niet aan, en dit verklaart direct het prijsverschil met de goedkopere meng Acacia honingen op de markt. De acacia honing in de supermarkt is 99% gemengd.

IMG_0082 IMG_0083

De acacia komt van de Robina pseudo acacia. Deze bloeit kin Mei en Juni in Hongarije. Tijdens deze vrij korte bloeiperiode verzamelen de bijen de nectar van 25 meter hoge bomen. RG windt nergens doekjes om en daarom ben ik zelf zeer te spreken over dit merk. Eerder deed ik een review van de vierge kokosolie, ik kreeg bakken vol nuttige en bruikbare informatie en ook deze keer kreeg ik alles waar ik om vroeg. Er zijn foto’s aanwezig, de imkerij is 100% traceerbaar, op iedere pot wordt vermeldt waar de honing vandaan komt zodat dit 100% garantie geeft dat de honing afkomstig is van één imker. De bijen worden gevoerd met hun eigen honing, dus niet met suikerwater. Er worden ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De honing wordt koud geslagen, dus niet machinaal.

DSCN1153

Op deze foto zie je Roy Jongens, eigenaar van Royal Green, met de zeef in handen. De honing wordt met heel wat zwaartekracht door het nylon doek geslagen, dit proces kan één tot drie dagen duren. De machinale manier werkt in enkele seconden, maar gooit de kwaliteit van de honing erg achteruit.  Echte imkers noemen deze honing “ gecastreerde honing: 😉 De honing  van RG wordt NIET gefilterd, maar gezeefd.  Royal Green werkt met tweede en derde generatie imkers. 

De acacia honing van Royal Green is vrij goed verkrijgbaar, wat het toegankelijk maakt. Je kunt het ook behoorlijk goed via internet bestellen bij diverse webwinkels. Klik hier voor verkoopadressen. Een potje van 250 ml kost gemiddeld 5,49, prijzen kunnen per ( web) winkel sterk verschillen. 

SMAAK, GEUR, KLEUR, TEXTUUR

Acacia honing is lichter, meer vloeibaar en zoeter van smaak, De geur is heerlijk, echt een zoete honinggeur, alsof je aan bloemen ruikt. De smaak vond ik persoonlijk te zoet, ik hou van zoet, maar betreft honing geef ik meer de voorkeur aan minder zoete varianten. De smaak is echter erg goed, geen muffe of matte nasmaak. De kleur is licht karamel-achtig. De textuur is zoals echte acacia honing hoort te zijn in mijn beleving: licht vloeibaar met een mooie straal van de honinglepel. Deze honing geef ik een negen en half.

Kennis W. vond deze honing ( in haar eigen woorden) “ knettergek-lekker”. Ze is de volgende dag meteen drie potjes gaan inkopen bij de biowinkel. Zij houdt erg van zoete honing en acacia honing is dan ook een grote favoriet. Ze vond vooral de textuur van deze honing opmerkelijk. Andere acacia soorten hadden volgens haar altijd wel ergens een lichte kristallisering of vieze ranzige randjes in de pot. Deze van RG vond ze de beste acacia die ze in 10 jaar is tegengekomen. Zij geeft deze honing dan ook twee tienen  😉 Ze vond ook de prijs erg prettig.

IMG_0093

BIESBOSCH BALSEMIEN HONING

Nummer drie is een pot honing die ik kreeg toegestuurd van biesbosch imker Patrick de Kort. De honing komt dus uit Nederland. De bijen van Patrick staan in het natuurgebied de biesbosch. Hij produceert voornamelijk balsemien honing, ik ontving ook een potje balsemien honing.  In de omgeving zit helaas erg veel landbouw, iets waar echte streekimkers gewoonweg niet meer aan kunnen ontkomen, maar Patrick doet het uiterste om zijn honing zo zuiver mogelijk te houden.Zo voert hij niet zelf bij met suikerwater en/of fondant, ook niet in het begin van een bijenseizoen. De bijen moeten zichzelf zien te redden. Dit resulteert, dat Patrick in het voorjaar niet veel honing heeft, maar in Augustus juist erg veel. Er zijn geen honingkamers aanwezig, maar zogeheten “ broedkamers”. Hij haalt daar gemiddeld zo’n 19 kilogram vanaf. In Augustus wordt de honing geslingerd. Daarna pas begint hij met het bestrijden van varroamijt. Hij gebruikt hiervoor “ apiquard, dit is een biologisch bestrijdingsmiddel met als hoofdbestanddeel thymol. De balsemien kan wel tot half Oktober bloeien, en daardoor zit de honingkamer eind september bomvol honing. Dit laat Patrick zitten. Dit doet hij zodat zijn bijenvolk de winter door kan komen met hun eigen gemaakte honing. Veel imkers voeren met suikerwaters. Patrick stuurde mij een leuk filmpje van het slingermoment toe, en een foto van de raten:

IMG_20170526_212824_234_resized  IMG_0095

Patrick imkert puur voor hobby. Hij verkoopt zijn honing dus eigenlijk niet officieel, maar dit gebeurt regelmatig. Hij vraagt vier euro per pot. Je kunt Patrick een mail sturen: [email protected]. Onthou, dat de honing niet op grote voorraden aanwezig zijn. 

SMAAK, KLEUR, GEUR, TEXTUUR

De honing is geslingerd op 17 Augustus 2017. De honing ruikt heerlijk, ik vond het tot nu toe de beste ruikende uit deze test ( maar ik ben nog bezig natuurlijk 😉  ) Heerlijke bloemengeur, noem ik het. De kleur is donker, en de textuur licht stroperig. Het rolde erg goed van de honinglepel. De smaak vond ik….GEWELDIG. Zeer romige licht zoete, milde smaak. Geen slijmvorming in de mond, geen mierzoete nasmaak., zo hoort honing te zijn in mijn beleving. Deze honing geef ik dan ook een verdiende tien.

IMG_0096

Kennis W. vond deze honing vooral ontzettend lekker ruiken, de smaak vond ze minder zoet. Ze vond de textuur wel erg fijn, het blijft op je boterham liggen, verklaarde ze. Ze geeft deze honing een acht. 

IMG_0106

UIT DE BIOWINKEL: TOCA BLOEMENHONING UIT SPANJE

In mijn biologische supermarkt kocht ik deze variant uit Spanje. Deze honing wordt gewonnen in de bergen van Galacië. De bijen leven in de natuurgebieden van Ancares en Courel. In dit natuurgebied leven ook grizzly beren en de bossen staan vol met kastanje bomen, eiken, heide braam en tijm. De imkerij is traceerbaar, en te bezoeken. Op de website vinden we fotomateriaal. De honing wordt koud geslingerd en blijft onverhit ( rauw). De bijen worden niet bijgevoerd met suikerwater, maar ( over) leven op hun eigen honing. De honing wordt 100% biologisch geproduceerd. Ik betaalde voor een potje van 270 gram 4,98. Toch honing kun je in erg veel biologische winkels kopen en via internet. Meer info: klik hier 

IMG_0108 IMG_0109

SMAAK, KLEUR, GEUR, TEXTUUR

Op het potje staat vermeld, wanneer de honing is geslingerd, in mijn geval in Augustus 2017. Fijn, dat dit wordt vermeld. De honing is opvallend donkerder dan de andere honingsoorten uit deze test. De geur is niet sterk, bijna geurloos te noemen. Na een paar keer goed ruiken ruik je een lichte honing geur. De smaak vind ik heerlijk, ook deze variant is niet erg zoet. Qua textuur vind ik deze wat minder, het rolt wat minder goed van de lepel af. Ik geef deze honing een zeven en een half. 

En tja…wat vind W. van deze honing? Ze vond hem niet lekker. Veel minder zoet, het bleef niet goed op haar cracker liggen op een laagje roomboter, en ze vond de nasmaak niet lekker, ze omschreef dit als “ alsof je een stukje stinkkaas hebt gegeten”……Tja…Zij gaf deze variant een magere vier. 

IMG_0112

UIT DE SUPERMARKT: BLOEMENHONING

Ik kocht bij de AH dit potje bloemenhoning, van het eigen merk. Erg goedkoop: 1,98 voor 450 gram. Dit is een goed voorbeeld van gemengde honing. Deze honing heeft een mengsel van EC en niet EC honing. Het is dus één vaag vlak waar de soorten honing vandaan komen. Deze honing wordt ook industrieel erg veel gebruikt in bijvoorbeeld gezonde reepjes, zuivel, koek, snoep enz. Ik heb contact gezocht met de klantenservice van AH. Zij konden mij ook niet vertellen, waar de honing vandaan kwam. Logisch want het wordt overal uit getrokken, uit allerlei vaten. De honing is te hoog verhit. Zeker industrieel gebruikte honing wordt voor transport verhit om kristallisering tegen te gaan. Eenmaal in de fabriek aangekomen wordt het opnieuw verhit. één klein voordeeltje heeft deze honing wel: het bevat géén toegevoegde suikers. Maar wat er allemaal met deze honing is gebeurd voordat hij in dit potje belandt is een groot donker gat. Waar het op neerkomt is dat dit overeenkomt met een potje vloeibare suiker….Als we de voedingswaarden gaan vergelijken bevat deze variant het minste. 

IMG_0113 IMG_0114

SMAAK, KLEUR, GEUR, TEXTUUR

De kleur lijkt erg op die van acacia honing. Licht, karamel-achtig. De geur is sterk. En de smaak, eh….MIER zoet. Niet voor mij. Ik vond de honing ook een vieze nasmaak hebben. Ik heb drie keer mijn mond moeten spoelen om die rare smaak weg te krijgen, en ik heb maar een lepel geproefd. De textuur vond ik een klein beetje té vloeibaar, maar over het algemeen vrij eender met de andere varianten uit deze test. 

“ …Ah. Deze ken ik, die koop ik wel eens!” reageerde W. toen ik met deze pot aan kwam zetten. Ze vertelde dat ze deze soms kocht als “ guilty pleasure” omdat hij zo heerlijk zoet is. Daar kan ik haar gelijk in geven, ik vond deze absoluut de meest zoete van de test. Ze koopt gelukkig normaliter rauwe “ echte” honing, maar soms haalt ze deze in huis….Haar oordeel is dan ook “ lekker zoet” en “ soms moet deze kunnen “ Ze geeft hem desondanks toch een zeven, omdat ze weet dat deze honing eigenlijk not-done is. 

EINDOORDEEL

Mijn top 5 ziet er als volgt uit:

1) Biesbosch balsemien honing: super-smaak, prachtig van kleur, echt vakmanschap. Dit is hoe honing hoort te zijn.

2) Royal green acacia honing: een goede tweede voor mij. Erg fijne zuivere honing, met een goede verkrijgbaarheid.

3) Aperriton honing: deze ontloopt voor mij de nummer twee niet erg veel. Mooie kleur.

4) Biologische bloemenhoning: minder mooie textuur

5) Supermarkt honing:….tja, wat kan ik hier nog over zeggen?

IMG_1578

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN HONING?

Als we naar de honing op de markt kijken, duizelt het je. Er zijn duizenden soorten en varianten. Ik keek ook best een beetje op van het gigantische aanbod van het bekende honigmerk DE TRAAY, die ik zowel in de supermarkt als in mijn biowinkel aantrof. In mijn bio-supermarkt telde ik maar liefst 33 varianten. Dat zet bij mij toch best wat vraagtekens bij de producties van De Traay.

IMG_1579

Ze halen hun honing voornamelijk uit Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland, staat op de website te lezen. Ze verkopen ook DEMETER ( biodynamische) honingsoorten, deze kwam ik tegen in mijn biowinkel, niet in de supermarkt. Op de website staat ook rooskleurig omschreven hoe de honing wordt verwerkt, maar daar zijn aardig wat tegengeluiden over te vinden op internet. Ik persoonlijk zou enkel de DEMETER honing “ durven” kopen van De Traay. Dit garandeert echte zuivere honing, omdat DEMETER onder zeer strenge eisen hanteert. 

Hoe herken je nu een echt, goed, zuiver, koud geslagen potje honing?

– Een inkopper, maar probeer een streekimker of hobby imker bij jou in de buurt op te zoeken. Deze geven “ de beste papieren” betreft rauw, zuiver en ongesuikerde honing. Vraag echter ALTIJD naar hoe zij imkeren. Wordt er suikerwater gebruikt> Hoe zit het met de bestrijdingsmiddelen? Het is ook prettig m te zien waar je potje honing vandaan komt. En de honing komt uit Nederland, en ondergaat geen transportatie. Bovendien imkeren veel imkers puur voor hobby, en stoppen hier erg veel passie en vakmanschap in wat je ook absoluut terug zal vinden in je honing. 

– Zorg dat je honing inkoopt die TRACEERBAAR is. Vind je een contactadres op het potje? Is er een website aanwezig? Kun je contact opnemen? Is er foto/videomateriaal aanwezig? Hoe massaal wordt er geproduceerd? Komt de honing van één imkerij of van meerdere?

– Is de honing gemengd? Dit staat vaak af te lezen op een potje.

– Bevat een honing toevoegingen? Let vooral op suikers.

– Ga, net als bij kokosolie, niet af op prijzen. Ook in de wereld van honing heerst er veel private labeling.

MANUKA HONING

Velen lopen weg met MANUKA honing. Wat is dat precies? Kort gehouden: 

Manuka honing is een donker bijproduct van de manukaplant. Deze honing is uniek om zijn bijzonder hoge antibacteriële werking en werkt zeer helend bij wonden. Sinds 1980 worden er uitgebreide onderzoeken gedaan op de effectiviteit maar niet iedere soort bezit deze zelfde eigenschappen. Wil je meer informatie? Klik hier.

Manuka honing is ontzettend duur. Er wordt ook hier erg veel gesjoemeld. In dit artikel kun je verhelderende informatie vinden over echte manuka te herkennen, en waar je op moet letten. Ik zal in een later artikel tetugkomen op manuka honing. 

 Meer lezen? KLIK HIER

meer lezen over bijen? KLIK HIER

18 Reacties op “Honingtest…welke wel, welke niet?

 1. Er is nog iets wat erbij betrokken moet worden volgens mij en dat is dat de honing uit het buitenland vaak wordt “doorgestraald”, dus alle goede stofjes en enzymen zijn dan toch echt dood. De meeste buitenlandse honing is gewoon gelijk aan suiker!

 2. Hallo Monique

  Fijn dat je de honing hebt getest . Zelf koop ik altijd Nederlandse honing van onze imker.
  Hoe zit het met de pesticide in onze honing.
  Hier is nog niet zo veel over geschreven . En dit volgens mij nog niet getest .

  Ik lees jou mails vol interesse door .
  Super interessant altijd weer leerzaam. Djw. Een vriendelijke groet

 3. Dank voor de uitgebreide informatie. Dat heeft veel tijd gekost. Super dat u zoveel moeite doet om mensen te informeren.

  Groet, Nel

 4. hallo,
  Ik ben een imker uit West-Vlaanderen met een beperkt aantal bijenvolken -10 ,
  hier in Vlaanderen kan iedere imker aangesloten bij de bond elk jaar gratis een honinganalyse laten uitvoeren in de universiteit van Gent en indien de honing evenals het etiket in orde is , krijgt men een attest van de honinganalyse en het resultaat, evenals de kwaliteitslabels die men op zijn potjes kan kleven. Ik vind dit een betere garantie dan iemand die proeft en punten heeft.Tevens beschikken wij over een” gids voor goede bijenteeltpraktijken”met alle regels en info.
  Het etiket op de” Balsemienhoning” zou zeker afgekeurd worden en over honing oogsten in de broedkamer heb ik ook mijn twijfels.

  • Patrick verkoopt zijn honing ook niet, hij geeft het vaker weg.En iedereen imkert op zijn of haar manier.

  • Beste,

   zoals Monique al aangeeft ben ik maar een hobbyimker. waarom zou het etiket Balsemienhoning afgekeurd moeten worden volgens u? Ik ben daar wel benieuwd naar. In die periode vliegen ze namelijk massaal op de plant. dit is makkelijk te herkennen aan de “spookbijtjes” En wat betreft uw twijfel over de broedkamer. Het enige wat ik doe is een grotere ruimte geven voor opslag van de honing. uiteraard zit er gewoon een koninginnen rooster tussen.

   Groet,

   Patrick

   • Sorry,
    Het was helemaal niet de bedoeling op iemand zijn tenen te trappen,het was enkel de bedoeling om de mogelijkheden die wij als hobbyimker hebben aan te tonen.
    Het is niet vanwege de term Balsamienhoning dat het etiket zou worden afgekeurd,netto gewicht ,manier van bewaring,houdbaarheid ed.
    Het gebruik van een rooster veranderd de zaak natuurlijk ,maar nogmaals het is niet aan mij om te zeggen wat u wel en niet moet doen.
    De “Gids voor goede Bijenteeltpraktijken” is alvast een aanrader voor alle imkers!

 5. Hartelijk dank voor je informatie. Geweldig dat je hier zoveel tijd in wilt steken. Lees al je postings met veel interesse.

 6. Een erg interessant, duidelijk en verhelderen stuk. Dankjewel

  Hoe zot het met koolhydraten en daarvan suikers in de Aperitton, de Biesbosc en de Royal green honing?

 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3865795/

  9. Conclusion
  Evidence is growing that honey may have the potential to be anticancer agent through several mechanisms (Figure 3). Though the full mechanism is yet to be fully understood, studies have shown that honey has anticancer effect through its interference with multiple cell-signaling pathways, such as inducing apoptosis, antiproliferative, anti-inflammatory, and antimutagenic pathways. Honey modulates the body immune system. There are still many unanswered questions; why sugar is carcinogenic, while honey which is basically sugar has anticarcinogenic properties. Honey of different floral sources may give different effects. More research is needed to improve our understanding of the positive effect of honey and cancer. What is seen in cell cultures or animal experimentations may not apply to humans. Prospective randomized controlled clinical trials are needed to validate the authenticity of honey either alone or as adjuvant therapy.

 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26028466

  The relationship between telomere length and beekeeping among Malaysians.
  Nasir NF1, Kannan TP, Sulaiman SA, Shamsuddin S, Azlina A, Stangaciu S.
  Author information
  Abstract
  The belief that beekeepers live longer than anyone else is present since ages. However, no research has been done to explore the longevity of life in beekeepers. Here, we investigated the telomere length in 30 male beekeepers and 30 male non-beekeepers and associated them with the longevity of life using Southern analysis of terminal restriction fragments (TRFs) generated by Hinf I/Rsa I digestion of human genomic DNA using TeloTAGGG Telomere Length Assay. Interestingly, we found that the telomere length of male beekeepers was significantly longer than those of male non-beekeepers with a p value of less than 0.05, suggesting that beekeepers may have longer life compared to non-beekeepers. We further found that the consumption of bee products for a long period and frequent consumption of bee products per day are associated with telomere length. An increase of year in consuming bee products is associated with a mean increase in telomere length of 0.258 kbp. In addition, an increase in frequency of eating bee products per day was also associated with a mean increase of 2.66 kbp in telomere length. These results suggested that bee products might play some roles in telomere length maintenance.

 9. Goedenavond Monique,

  Met veel genoegen heb ik uw onderzoek naar honing gelezen.
  Wij imkeren al bijna 50 jaar, met veel passie voor de bijen en voor de honing. Er zijn gelukkig veel imkers die mooie streekhoning verkopen in Nederland. Ruim 90% van de geoogste streekhoning in Nederland komt van hobbyimkers. Commercieel imkeren voor de honing is in Nederland niet winstgevend. Door de kleinschalige hobbymatige hoeveelheden is de Nederlandse honing van de imker altijd koudgeslingerd. Bij de meeste imkers is de honing te proeven, je proeft wat je koopt. Smaken verschillen. Wij staan veel op markten met onze honing. De proeverij is erg leuk, het is voor ons elke keer weer leerzaam om te ervaren welke honing het meest geliefd is.

  Met vriendelijke groeten,
  Lia en John

 10. De honing uit de Biesbosch staat op nr1.
  Voor zover ik weet groeien er veel meer (gezonde)kruidenplantensoorten in regio Zuid Europa waar veel bijen op af komen. Bv Spanje en dit krijg/proef je terug in de honing. Apart dat de honing uit Spanje niet Welke bijzondere kruidenplanten groeien er in de Biesbosch. Apart dat deze veel beter dan de Griekse en Spaanse honing is gekozen.

 11. Wanneer je kijkt naar webshops van imkers vind je vaak ook goede honing. Echte honing koop je eigenlijk het liefste rechtstreeks bij de imker. Je weet dan zeker dat er goed voor de bij is gezorgd en dat men weet hoe je honing moet verwerken (dus inderdaad niet verhitten!). Ook zijn er lokale winkels van de imker, waar je naar toe kan voor je bestelling en ook precies te horen krijgt hoe de honing wordt verwerkt, de smaak en welke honing gezond is voor diverse kwaaltjes.

 12. Hartelijk dank voor deze uitgebreide test. Ik ben blij, te lezen, dat U de voorkeur geeft aan overwinteren op eigen honing. Vele imkers gebruiken daarvoor suikerwater, wat mij nou niet de beste voeding lijkt, om daar in winterse omstandigheden op te teren. Het lijkt een beetje op wat wij fastfood noemen, veel calorieen, maar geen voedingswaarde wat betreft vitaminen, mineralen en enzymen.
  Een goede streek- en hobbyimker in Flevoland is Rob Triest, imker en korfvlechter van Het Flevo Landschap. Hij laat zijn volken op hun eigen honing overwinteren, slingert de honing koud, en verhit de honing daarna ook niet meer. Het is natuurzuivere honing, die komt van bijenstallen op Unesco Werelderfgoed Schokland en het Vlindereiland van Natuurpark Lelystad. Op 21 december geeft hij demonstraties korfvlechten in het sfeervolle Restaurant Schokland. Er kunnen dan tevens vragen gesteld worden, en hij zal vertellen over de wonderbare wereld van het imkeren, van bijenvolken, en over honing. Hij zal ook gaan vertellen over biodiversiteit, en hoe we met zijn allen de bijen en andere insecten een handje kunnen helpen. Meer informatie is te vinden op http://www.deschokkerbij.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *