huis-tuin-keukenkast gezichtsmaskertjes!

Ik beken: ik ben ook zo’n kneus die jarenlang is gezwicht voor de meest veelbelovende gezichtsmaskertjes uit de winkels. Ik heb ze gehad van goedkoop tot peperduur. Van klei tot modder, van maskers die van je gezicht een plastic afdruk maken tot maskers die meuren naar een varkensstal. Been there, done that. Maar om nu te zeggen dat er maar eentje ECHT goed werkte……Natuurlijk deden sommige wel iets, ik kreeg er bijvoorbeeld wel een zachte huid van. Maar dat gevoel verdween vaak na enkele uren. Ik begon met de natuurlijke maskertjes te experimenteren en alhoewel deze beduidend een beter effect leken te hebben op mijn gezicht heb ik nooit echt “ the one” gevonden. Ik ben nog maar kort geleden op avontuur gegaan in mijn eigen keuken. Want wat blijkt? Daar staat een winkel vol aan ingrediënten die echt weldadig zijn voor mijn tere en gevoelige, rijpe huidje.

Als je meukvrij leeft, ben je er al. Want dat betekent in regel dat je een keuken vol met pure, natuurlijke en zuivere producten hebt. En dan is zelf een gezichtsmaskertje in elkaar flansen niet moeilijk. De hamvraag blijft wel: werken ze? 

ZUIVERE INGREDIËNTEN GEWOON IN JE KEUKENKAST

In de gemiddelde meukvrije keuken vinden we wel iets wat je ook op je huid kunt smeren. Door deze te combineren, ontwikkel je als vanzelf een gezichtsmaskertje wat goed aansluit op jouw huid. Van oliën tot honing, van keltisch zeezout tot rauwe cacaopoeder, van tarwegras tot matcha poeder, van vers fruit tot rijpe avocado….Als je eens lekker gaat struinen in je eigen keukenkasten, ontdek je de lekkerste dingen. En het mooiste is dat homemade maskertjes stikgoedkoop zijn. Je hebt het immers toch al in huis. Dat scheelt weer een boel euro-pingels. Hieronder bespreek ik twee van mijn eigen bedachte keukenkast-gezichtsmaskers. 

SAM_3056

TARWEGRAS MASKER

Ik heb het echt meerdere keren geprobeerd, echt waar. Maar helaas, tarwegras is mijn grens betreft gezond eten. Ik krijg het echt niet weg. Ik drink iedere morgen zonder morren een glas kurkuma met water weg op de nuchtere maag, maar tarwegras….ik krijg het niet weggeslikt. En dus zit ik al een poosje met een pot tarwegras die ik niet aanraak. Tot nu. Want ik maak er in een handomdraai een heerlijk voedend en vochtinbrengend masker van….

Ik heb de gouden combinatie gevonden in een mix met zuivere, koud geperste olijfolie. Het is werkelijk een kwestie van een scheutje olijfolie in een kommetje, een eetlepel tarwegras erbij roeren en klaar is je hulk-masker. 

IMG_1556

Tarwegras is knettergezond, Daar is iedereen het over eens. Het wordt onwijs veel door smoothies gebruikt, of als aanvulling op een gezond eetpatroon. Op internet wordt het wel een beetje overdreven. Als je al die indianen-verhalen moet geloven dat spreken we hier over een tovermiddel om iedereen in de wereld knettergezond te maken. Tarwegras wordt de hemel in geprezen omdat het ons jong en strak zou houden, bol staat van de bio-energie ( natuurlijke levenskracht) en het ons in evenwicht houdt betreft zuren en basen. Het klinkt uiteraard allemaal fantastisch, maar het klinkt net zo onwetenschappelijk. Er zijn inmiddels talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan, en helaas voor de “ believers” blijft er bar weinig overeind van alle beweringen. Tarwegras blijkt uit de onderzoeken vergelijkbaar met ….spinazie. Dat is wel 10 x goedkoper. Tarwegras bevat iets meer vitamine E en iets meer fosfor, maar veel ontloopt het elkaar niet. Spinazie bevat ook meer beta-caroteen, vitamine C, magnesium en kalium. 

In de veganistische/vegetarische wereld wordt tarwegras ook gezien als het plantaardige antwoord op vitamine B12, de vitamine die we in vlees en zuivel tegenkomen en essentieel is. Dit klopt, een beetje. In de onderzoeken zijn inderdaad minuscule sporen gevonden van B12, in de orde van iets meer dan 1 microgram per 100 gram. Verdere onderzoek toonde aan, dat het ging om een stof die werd uitgescheiden door dierlijke micro-organismen die in het gewas leefden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft uitgaande op eigen testen verklaard dat zuiver tarwegras geen vitamine B12 bevat.

Natuurlijk is het nu ook weer niet ongezond te noemen. Het is dus wel zo, dat de vele bijzondere eigenschappen die men eraan hangt door geen enkele wetenschappelijke studie wordt onderbouwd. En aangezien ik spinazie 100 x lekkerder vind, hou ik het voedingsmatig op spinazie. 😉 Tarwegras komen we steeds meer tegen als ingrediënt in cosmetica. Dit gaf mij inspiratie tot dit zeer eenvoudige masker. 

SAM_3057

Roer een flinke scheut koud geperste zuivere olijfolie met een eetlepel tarwegraspoeder. Reinig je gezicht vooraf grondig en smeer het prutje rijkelijk op je gezicht. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Spoel het masker met een washand zacht van je gezicht. Dep je gezicht droog met een doek. Smeer je gezicht daarna in met je gezichtscrème. 

Na het masker voelde mijn huid superzacht.. Ik voelde in de intrek-tijd soms een prikje, maar gelukkig gaf het geen nare rode vlekken of een branderig gevoel. Resultaat was een zeer zacht aanvoelende huid. Deze ga ik dus meer gebruiken! Simpel en werkt super-boostend. Het is een fijn masker om je gezicht snel een opkikkertje te geven. 

IMG_0010

CHOCOLADE HONING MASKER

Alhoewel ik zelf geen honing gebruik, heb ik altijd “ tegen wil en dank” wel een potje koud geslagen rauwe honing direct van de imker in huis. Ik krijg dit vaak cadeau of toegestuurd. Ben ik toch erg blij mee, want ik gebruik het voor uiterlijke verzorging. Ik brand mij nogal eens als ik aan het bakken ben. Een likje honing op de plek geeft directe verlichting. Maar honing wordt ook veel gebruikt in cosmetica. En dus maak ik met honing ook veel. Voornamelijk maskers, want honing lijkt echt super weldadig te werken op de huid. Ik maak vele combinaties, maar dit maskertje is toch wel één van mijn grote favorieten. Het masker verzorgt en kalmeert, en brengt een onrustige, gestreste huid weer tot rust.

IMG_0011

Roer in een kommetje drie eetlepels honing, een eetlepel avocado olie, een theelepel kamille olie, een eetlepel rauwe cacaopoeder en een theelepel aloê Vera gel stevig door elkaar. Reinig je gezicht en smeer het prutje op je gezicht. Laat het 10-15 minuten intrekken terwijl je even lekker ontspant. Doe dus geen andere dingen terwijl het intrekt. Spoel de massa van je gezicht met een washand en spoel met koud water na. Dep je gezicht droog en smeer je gezicht in met je gezichtscrème. Dit masker is voor mij “ the bomb” omdat het echt WERKT. Mijn huid reageert erop als een spons. Het zuigt alles naar binnen en voelt na de behandeling boterzacht aan, en mijn huid heeft een gezonde gloed. 

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten! Laat hieronder jullie bevindingen achter! 

2 Reacties op “huis-tuin-keukenkast gezichtsmaskertjes!

  1. Dat klinkt goed…en ook meteen een stuk gezonder dan die kant en klare, en vaak ook prijzige te koop zijnde maskers…dus ga ik die homemade maskertje van jou zeker uitproberen hoor!!????

  2. ik moet lachen om de tarwegras,ik herken het ,en heb het zelf met moringa,ik vind dat zo ontzettend vies….. Inmiddels heb ik de moringa in plantaardige capsules gedaan zodat ik ze op die manier kan innemen ,maar ik had zo’n hoeveelheid gekocht dat ik hetzelfde ga doen als jij met de tarwegras,een lekker groen maskertje maken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *