Iers mos, bijzonder roodwier!

Dat zeewieren meer dan knetter-gezond zijn, dat lees je allemaal IN DIT ARTIKEL. Alhoewel zeewieren / algen afgelopen jaren in populariteit toenam dankzij de SUPERFOOD trends, is het als  gangbaar voedingsmiddel nog niet echt goed geaccepteerd. We kunnen er anno 2024 met een vergrootglas in supermarkten naar zoeken. We vinden het voornamelijk in biowinkels en online.

Een ( rood ) wier, waar wat mij betreft veel te weinig aandacht aan wordt besteed, is IERS MOS. Dit is een mos wat overvloedig groeit langs de rotsachtige delen van de atlantische kust van Europa en Noord Amerika. Waarom verdient Iers mos meer aandacht en erkenning ? Wat is het precies en waar is het allemaal goed voor ??

Iers mos, ook wel CHONDRUS CRISPUS, ook wel eens SEA MOSS genoemd, is een klein paars / rood zeewier die tot 22 cm lang kan groeien. De bladeren groeien uit een smalle onvertakte steel, zijn vlak, breed en hebben afgeronde uiteinden. Het uiterlijk van Iers mos kan sterk verschillen, omdat deze afhankelijk is van de mate aan blootstelling aan de golven van de kust. Iers mos neigt in fel zonlicht bijvoorbeeld groen te kleuren, terwijl het onder water de toppen van het blad iriserend kunnen zijn.
Niet veel mensen weten, dat Iers mos in de industrie vaak wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator in meestal melkproducties. Het staat bekend onder carrageen, inderdaad, de bekende stof die we ook in wortelen tegenkomen. In Europa wordt dit verdikkingsmiddel en stabilisator aangeduid als E407 en E407a.
Iers mos bevat niet alleen maar carrageen, het heeft een zeer imposante rijtje aan vele andere nuttige voedingsstoffen, wat juist dit zeewier zo interssant maakt. Zo bevat het meer dan veertien mineralen, iets waar algen en wieren sowieso om worden geprezen, zoals magnesium, kalium, ijzer en calcium. Maar ook de vitaminen ontbreken niet in dit rijtje, zo is het wier vrij rijk aan vitamine A / B / C / D / E /F, en bevat het béta caroteen en eiwitten. Het bijzondere is dat je naast de rijkelijk aanwezige carrageen dus nog een volledig orkest aan belangrijke voedingsstoffen mee hapt als je in Iers mos hapt. Her rode zeewier wordt dan ook wel een “ synergie zeewier “ genoemd, wat zoveel betekent dat je een volledig pakketje binnen krijgt aan belangrijke voedingsstoffen in één keer.
Het meest gegeven advies is om per dag niet meer dan 5 gram gedroogd Iers / Sea mos te consumeren.
Er worden vrij veel gezonde voordelen aan Iers mos toebedeeld. Er wordt met name beoordeeld op de meer dan veertien essentiële mineralen voor de mens op de achttien. Er zijn vele studies vindbaar, maar geen van allen onderstrepen tot nu toe daadwerkelijk iets. Er is erg veel onderstreept onder zeewieren algemeen, maar specifiek Iers mos, daar vond ik nog geen echte wetenschappelijke onderbouwingen. Veel gerichte studies op Iers mos toonden, dat het een gunstige werking zou hebben op het cholesterol gehalte, en de bloeddruk. EEN STUDIE UIT 2018 toonde, dat zalm uit de atlantische oceaan die Iers mos aten, een opmerkelijk beter immuunsysteem hadden dan de zalm die geen Iers mos aten. Natuurlijk is vis iets anders dan de mens, maar opmerkelijk was deze studie wel te noemen.
In ieder geval moeten er nog veel meer studies gaan plaatsvinden op Iers mos, om alle gemaakte gezondheid claims hard te maken. We moeten het als een zeewier beschouwen, waarvan wel veel is onderstreept.

HOE ?

Je kunt Iers mos in vele vormen consumeren, zoals in suppletie, in poedervorm en vers gedroogd. Meest bekend in Nederland zijn de vers gedroogde vormen en de vlokken, die vaak als extra carrageen wordt geconsumeerd. Door het te rehydrateren in water met een snufje zout, krijg je smaakvolle vlokken die je kunt toevoegen aan je smoothies voor een extra boost aan voedingsstoffen. Bovendien kun je het gedroogde Iers mos vlokken ook gebruiken als bindmiddel in soepen of raw desserts. Laat het mos 24 tot 36 uur weken in koud water en mix het daarna met vers water tot een pasta. Bewaar het in een glazen pot en gebruik het binnen 10 dagen. Het versneden Ierse mos  vlokken hebben een subtiele smaak die perfect past bij salades, visgerechten, soepen en stoofpotten.  De gedroogde verse Ierse mos wordt vaak als smaakmaker gebruikt over gerechten. Vers gedroogd Iers Mos kennen we het best in gebruik als bindmiddel, het leent zich uitstekend voor het maken van gebonden soepen, sauzen maar ook in jams, gelei en zelfs pudding. De belangrijkste eigenschap is het binden van vloeistof, het werkt dan als verdikkingsmiddel en stabilisator.
Hoe ga je te werk? Week het mos 24 tot 36 uur in een grote kom met koud water in de koelkast. Giet het overtollige water af en blend de Ierse mos met vers koud water (begin op de laagste stand) tot een pasta ontstaat. Deze pasta blijft tot wel 10 dagen goed in een glazen pot. Het is zeker een lekkere, zilte smaakmaker.

IERS MOS ROOMBOTER

Als je van echt lekker en puur eten houdt, en niet van imitatie voer, dan is dit recept wellicht een geweldige voor jou : roomboter met Iers mos! Mijn persoonlijke persoonlijke favoriet is de biologisch-dynamische roomboter van Zuiver Zuivel. Deze roomboter draagt het Demeter keurmerk. Wil je weten wat dat betekent? KLIK HIER. De melk is van bio-dynamische afkomst, de koeien bevatten nog allemaal hun horens en de melk is afkomstig van unieke boerenbedrijven die continu in beweging zijn. De boter wordt het jaar rond op traditionele wijze gekarnd van aangezuurde biodynamische room. De boter is in de zomermaanden iets beter smeerbaar dan in de wintermaanden, vanwege de voortdurende andere vet-samenstellingen. De boter heeft een vetgehalte van 82%. Zuiver Zuivel is een onderdeel van Weerribben zuivel BV. Voor een pakje van 250 gram betaal je  € 3.80. k maak vaak een heerlijke zeewier kruidenboter van deze roomboter. Daar verleent hij zich meer dan uitstekend voor. De kleur is créme-wit kleurig en de smaak….subliem. Romiger dan dit kun je wat mij betreft geen roomboter vinden. De smaak is ect verrukkelijk. Een echte topper onder de roomboter. Deze roomboter wordt dan ook voornamelijk gekocht door de echte liefhebber! Om deze heerlijke Iers mos roomboter te maken, laat je de roomboter op kamertemperatuur komen en meng je daar een flinke eetlepel Iers Mos doorheen. Je kunt het eventueel nog extra kruidig maken met wat lekkere Italiaanse kruiden.

WAAR KAN IK VERS GEDROOGD IERS MOS KOPEN ?

Zoals gezegd is zeewier op dit moment ( 2024 ) meest verkrijgbaar in de biowinkel en online. Bijbuur & fit kun je én voordelig, en meteen de allerbeste kwaliteit vinden, uiteraard biologisch gecertificeerd wat zeker betreft zeewieren belangrijk is. Waarom ?
Omdat zeewieren nogal eens vervuild kunnen zijn, en té slecht wordt gecontroleerd op zware metalen. Biologische certificaten hebben wel deze vrij strenge eisen, wat de garantie geeft dat het zeewier niet is bevuild. Wat betreft zeewier en dus ook Iers mos, is het biologische certificeren dus mega belangrijk.
Wil je de carrageen vlokken bestellen, KLIK DAN HIER
Wil je de vers gedroogde mos bestellen, KLIK DAN HIER 
wil je Iers mos in poedervorm, KLIK DAN HIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *