Maak eindelijk ook kennis met…..zeewier! Het kan je erg veel voordelen geven!

Zeewieren……ik moet echt bekennen dat het niet my-cup-of-tea is, of nou ja……nog niet. Ik ben van nature een zoetekauw en geen zilte. Dat zal zeker meespelen in het feit dat ik ( nog ) niet echt warm loop voor zeewieren. Toch geef ik het nog wel veel kans, want alleen al om alle gezonde eigenschappen van zeewieren zou ik het erg graag regelmatig op mijn menu willen zetten en ik vind het gelukkig ook niet vies.

Wat zijn zeewieren eigenlijk en welke soorten zijn er ?
Zeewier is een verzamelnaam van groepen (niet verwante) algen die in brak water en in de zee leven en groeien. Zeewier is een extreem sterk plantje. Ze worden nauwelijks verstoord door hun leefomgeving van continue schokken van golven, directe blootstelling aan de zon en lucht bij laagstaand water. Ze verdragen het allemaal. Het zijn zeer flexibele plantjes en in staat meest turbulente weersomstandigheden met gemak te overleven. Ze vermenigvuldigen zich door sporen, niet door zaden. Ieder soort is prima in staat om voedingsstoffen direct uit de zee te absorberen in hun celwanden, dus niet via een wortelsysteem.Er zijn vele soorten zeewieren, vier grote groepen :
  • bruinwieren
  • groenwieren
  • blauwwieren
  • roodwieren
Daarnaast zijn er nog vele vormen:
  • vertakte soorten (zoals hoorntjeswieren)
  • ontwikkelde vormen (zoals suiker en zee-eikwieren)
  • draadvormige soorten (zoals veter en visdraadwieren)
  • bladvormige soorten (zoals zeesla)
Sommige soorten kunnen wel honderden jaren oud worden. Maar de meeste wieren zijn eenjarig. Je zou het absoluut niet zeggen als je naar het plantje kijkt, maar dit kleine plantje zit werkelijk barstensvolgezonde voedingsstoffen. Er wordt steeds meer en meer bekend over de heilzame werking van zeewier op onze gezondheid. Niet zo gek, als je je bedenkt waaruit zeewier zoal bestaat: vele mineralen en sporenelementen, (afhankelijk van het soort) een rijke bron van vitamine A, C en E en bevat het veel plantaardige eiwitten. De delen die niet door het lichaam worden afgebroken zijn niet schadelijk en worden gerekend tot ballaststoffen. Zeewieren bevatten al deze gezonde voedingsstoffen in zeer extreme hoeveelheden: deze hoeveelheden vinden we niet terug in bijvoorbeeld groente en fruit. Zeewier bevat ook een natuurlijk jodium die zeker duizend keer zoveel hoger ligt dan welke andere landplant ook. Het bevat ook laminarin, een stofje wat ervoor zorgt dat je geen jodium tekorten oploopt. Zeewier is ook bewezen heilzaam voor ons immuunsysteem. Daarnaast werkt het zeer ontstekingsremmend en als natuurlijke antibiotica.Om echt van deze vele gezonde voordelen te profiteren zijn er een aantal algemene richtlijnen opgesteld ter ADH. Er is hier uitgegaan van een gezonde volwassene. Vers/geweekte zeewieren kan iedere dag 70-150 gram van worden geconsumeerd. Geheel gedroogde zeewieren, stukken en vlokken staan op 7-15 gram per dag. De poedervormen/korrels staan op een ADH van 2-3 theelepels.
De smaak van zeewier loopt nogal uiteen. Waar velen echt de pure smaak van de zee menen te proeven, proeven anderen weer een zeer zilte smaak. Ook hangt veel af aan het soort zeewier. Bepaalde soorten zijn veel lekkerder als ze zijn gedroogd en geroosterd, andere soorten zijn juist vers, licht gestoomd op zijn allerbest. Er zijn verschillende soorten op de markt, die je vers en gedroogd/geroosterd/samengeperst kunt kopen. In bio winkels worden vooral de gedroogde en geroosterde varianten verkocht. Deze moeten eerst in water gelegd worden om weer tot oorspronkelijke vorm te zwellen. Deze zwelling maakt zeewier tienmaal groter: vijf gram gedroogde zeewier staat gelijk aan 50 gram geweld zeewier. Aan de specifieke zeewier-smaken moet je wennen. Er zijn mensen die er nooit aan kunnen wennen, maar de meeste mensen zijn al direct na twee keren zeewier op het menu om. Naast vers en gedroogd kunnen we zeewier ook in snippers, poeders en samengeperste staven kopen. Een zeer bekend poeder is bijvoorbeeld Agar Agar. Dit poeder wordt veel gebruikt als bindmiddel .Het wordt gemaakt van veelal rode zeewiersoorten. Agar Agar kun je ook in vlokken en staafjes kopen. Er zijn vele soorten en smaken die zich op hun beurt weer het beste laat smaken bij andere voeding/combinaties. Je kunt beginnen om kleine beetjes toe te voegen aan soep en gerechten. Je kunt het beste dan beginnen met de vlokken, of snippers (Nori snippers zijn bijvoorbeeld erg lekker) Met kruiden kun je alles verder meer op smaak brengen. Nori is wel het meest bekende soort zeewier in Nederland. We maken hier onze nori-vellen van voor de sushi. Sushi heeft een enorme populariteit gekregen afgelopen jaren. Er zijn zelfs speciale sushi-restaurants.
Zeewier wordt, mede door de vele gezonde voordelen, ook vaak gebruikt als supplement. Kelp is daar het meest bekende van: kelp bevat meer mineralen, vitaminen en sporenelementen dan welk ander voedingssoort ook, en is hierom vooral geroemd als de perfecte leverancier voor mineralen. Kelp komt dan ook erg vaak voor als mineralen-supplement (voor sporters o.a. Er zijn normen en wettelijke regels voor het toegelaten gehalte aan zware metalen (lood en kwik en cadmium) voor vis en groente. Deze zware metalen komen voor in de zee, door de milieu vervuiling. Voor zeewieren zijn hier nog geen wettelijke regels, maar zijn wel in de maak. De zeewieren die hier in Nederland op de markt worden gebracht staan echter bloot aan zeer strenge controle, wat inhoudt dat er specifiek goed wordt gelet op de aanwezigheid van zware metalen. Van vervuiling is geen sprake: het gehalte ligt onder de standaardnormen voor groente en vis. Het zeewier die wij halen uit de Oosterschelde staat onder voortdurende controle en hieruit blijkt steeds weer dat er geen noemenswaardige vervuiling aanwezig is.

SOORTEN

Als je je enigszins ooit hebt verdiept in zeewieren, zul je hebben gemerkt, dat er nogal wat soorten zijn. Zeewieren worden in Nederland voornamelijk in gedroogde vormen verkocht, maar verse zeewieren zijn steeds meer verkrijgbaar. De gedroogde vormen blijven het fijnste in gebruik. Ik neem de meest populairste soorten kort door :
WAKAME:
Een goed eetbaar bruin zeewier, dat al eeuwenlang in Japan wordt gekweekt. Het heeft een delicate zoete smaak met een zuiver aroma, velen associeren de smaak met de zee. Niet als alle andere bruinwieren is Wakame bijzonder rijk aan fucoxantine, calcium, voedingsvezels, magnesium, eiwitten en vitamine A,C en K.
DULSE:
Dulce is een roodwier, met een volle, rokerige, noot-achtige smaak. Het is behoorlijk rijk aan eiwitten ( het bevat alle aminozuren )  en heeft een vrij hoog ijzergehalte maar blinkt uit in jodium en calcium. Het is tevens een vrij goede plantaardige bron van vitamine B12, vitamine A en C, kalium, magnesium en mangaan.
KOMBU / KELP :
Kombu is de Japanse benaming voor kelp. KLIK HIER om alles over kelp te lezen.
ZEEKRAAL :
KLIK HIER om alles over zeekraal te lezen.
SUIKERWIER :
Dit is een bruinwier met lintvormige bladeren. Deze alg wordt veel gebruikt als bron van MANNITOL, dat als een laagje witte poedersuiker op de bladeren verschijnt als deze worden gedroogd. De smaak is inderdaad zoals je een klein beetje kunt verwachten, zoetig, maar verwacht geen suikerpot-smaak. Het is vergeleken met andere Kombu-soorten zeewieren iets milder, minder wrang en dus licht zoetig. Het is de algsoort, die het rijkst is aan suikers. Verder net als andere zeewieren rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels.
ZEESLA:
Een groenalg, met een vrij intense zilte smaak. Zeesla heeft zijn naam wat dat betreft niet mee, want het is geen slasoort, maar een moerasplant. Dankzij zijn uiterlijk heeft het wel de naam zeesla gekregen, omdat het op een krop sla lijkt. Zeesla is erg rijk aan eiwitten en kiezelzuur. De smaak van zeesla wordt meest omschreven als licht zurig en zilt. Het maakt de smaak zo bijzonder, dat het wordt aangeduid als de vijfde Unami-smaak. De zeesla wordt vanwege de smaak-explosie vaak gecombineerd met dulse, dit noemt met zee-peterselie.

WAAROM WE AAN DE ZEEWIEREN ZOUDEN MOET GAAN…..

Goed, er zijn veel soorten ( mijn opsomming hierboven is nog maar het topje van de berg ) en we zien het steeds vaker. Maar waarom zouden we eigenlijk met zijn allen ( wereldwijd ) aan de zeewieren moeten gaan? Wel, er zijn een paar vrij interessante punten om uit te lichten. Te beginnen met het feit dat zeewieren welig groeien, wat wil zeggen dat ze continu blijven groeien. Dit levert geen uitputting op van gronden bijvoorbeeld, wat nu wel veel gebeurt wat betreft groente en fruit verbouwen / teelt. Het is anders gezegd ALTIJD beschikbaar. Wat voordelen geeft voor de wereldbevolking te voeden, en voedseltekorten op te lossen.  Daarnaast levert het zeer grote hoeveelheden belangrijke en dus essentiele voedingsstoffen op voor de mens. Het is een compleet pakketje, wat het vrij eenvoudig maakt om in één keer erg veel nuttige en bruikbare voedingsstoffen binnen te krijgen. Tot slot is het telen erg makkelijk, goedkoper en stukken milieuvriendelijker. Ook gaat het om een blijvend natuurlijk product, als je het tenminste in pure, verse of gedroogde vormen koopt. Tot slot, en niet geheel onbelangrijk is zeewier relatief goedkoop. Hoe meer het in opkomst raakt, hoe goedkoper het zal gaan worden voor de consument. Het zijn best belangrijke punten, zeker gezien de huidige staat van onze aarde en de voedselketens die in zeer beroerde staten zijn gebracht door de industrie. Zeewieren zouden weel eens de aanwinst voor de toekomst kunnen zijn. Ook vanwege de diervriendelijkheid, wat zeker afgelopen jaren wereldwijd als een zwaar hangijzer om de nekken van de consument is gaan hangen. Het veganisme is zeer in opkomst geraakt, zeewieren kunnen hierin zich perfect thuis voelen. Allemaal plussen in mijn beleving, waardoor ik zeewieren absoluut kansen wil blijven geven. Want alles kunnen we LEREN eten, daar ben ik van overtuigd. We lusten al snel niets meer dankzij de industrie, die ons graag peperduur imitatievoer wil verkopen. Bewerkt voedsel zal ons nooit gezonder maken, en zeker ook niet rijker. Zeewier wel. Maar dat is vast niet sexy genoeg voor de industrie om aan te verdienen.

DIE ZILTE SMAAK…..EN WAT KUN JE ER MEE?

Goed, aan de zeewieren dus. Maar zoals ik mijn artikel al begon, ben ik de laatste die zegt “oooh yuummmm! “ want ik hou nu eenmaal niet zo van zout en zilt. Gelukkig heb ik er ook weer geen weerstand tegen, maar voor mij zijn kleinere beetjes en op zijn tijd meer dan genoeg. Toch ga ik komende tijd proberen zeewieren wekelijks op mijn menu te gaan zetten, en daarin neem ik jullie gezellig mee, omdat ik weet dat ik niet de enige ben, die wat moeite heeft met de smaken maar ook wat je ermee kunt. Ik zal steeds mijn artikel gaan aanvullen met mijn eigen bevindingen + recepten, zodat jullie het ook kunnen uitproberen.  Ik gebruik enkel gedroogde biologische zeewieren. En deze heb ik zelf ook binnen gezet bij puur & fit, omdat ik deze wel graag beschikbaar wilde maken. KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. Daar kun je alle soorten die ik in dit artikel bespreek / gebruik, bestellen, tegen de meest vriendelijkste prijs. Omdat we alles zelf afvullen / verpakken, kunnen we deze prijzen lekker laag houden, terwijl de kwaliteit hoog blijft, want zoals je weet, ga ik nooit voor minder.

SUIKERWIER AMANDEL DRINK

Dit is uiteraard het zeewier wat mij het meest aanspreekt als zoetekauw. De vlokken kun je zeer eenvoudig omspoelen onder de kraan en op een velletje keukenpapier droog deppen. Omdat ik graag out-of-the-box denk, wil ik met deze zeewier iets anders dan anders gaan maken, het werd een amandel/ zeewier drink. Ik heb 75 gram amandelmeel met circa een eetlepel suikerwier en 800 ml water in de blender geblenderd op hoge snelheden, daarna alles nog even door een zeefje gehaald. Ik heb het uit gereserveerd met ijsklontjes. WAUW!  😃 Nee, even serieus mensen, dit smaakt echt waanzinnig…ROMIG! Alsof ik volle melk heb gebruikt in plaats van water! Dit heeft zeker met de toevoeging van zeewier te maken, want wellicht ken je ook AGAR AGAR, een algje wat wordt toegepast als geleer / verdikkingsmiddel…..ja, dit smaakt echt naar meer! WHOE HOE, mijn nieuwe zomerdrankje voor 2023???? Super lekker! In de koelkast bewaren overigens en steeds voor gebruik even goed schudden.

EEN LINZENSPREAD MET DULSE

Mijn tweede probeersel was met dulse. Ik heb er een linzenspread mee bedacht. Daarvoor heb je nodig :
  • 450 gram gekookte linzen ( welk soort maakt niets uit) uitgelekt
  • 200 gram havermoutmeel
  • een flinke scheut Aminos, tamarisaus of sojasaus
  • twee eetlepels kerriepoeder
  • twee eetlepels bieslook
  • een theelepel komijnpoeder
  • Circa 300 ml warm water
  •  Drie eetlepels dulse, in de blender zeer kort vermalen, of in de vijzel
Maal alles behalve de dulse in de blender tot een verfijnde spread, of maal tot de voor jou gewenste dikte. Bestrooi de spread met de dulse. Ja,…..i like this! 🥹 Ik heb het inmiddels op zowel homemade brood als crackers gegeten en ja, hier kan ik zeker wel aan wennen! Ook vriendlief was onder de indruk, maar hij houdt ook meer van zout / hartig / zilt, dus zeewieren, dat trekt hij wel.

ROOM/ KRUIDENBOTER MET KOMBU

Ben je veganist, kun je voor dit recept ook plantaardige boter gebruiken, maar echt lekkere kruidenboter maak je uiteraard met biologisch -dynamische roomboter die je alleen in biowinkels kunt kopen. Het is het meest simpelste recept, je maakt het in een handomdraai. Laat ongeveer drie eetlepels Kombu in water wellen, knijp uit en dep droog op een velletje keukenpapier. Alles wat je dan nog moet doen is de boter op kamertemperatuur gebracht door de Kombu mengen. En klaar is je zeewier boter! Ik vind roomboter naturel lekkerder, maar deze combi is zeker niet verkeerd, sterker, vriendlief had het in no-time op!

WAKAME BURGERS

Zeewier wordt erg vaak gebruikt ter vervanging voor vlees. En dat is terecht, want ze bevatten erg veel voedingsstoffen die we ook in vlees terugvinden. Ik besloot daarom om ook eens voor een zeewierburger te gaan. De basis is gemaakt van peulvruchten. Dit heb je nodig voor tenminste vier / vijf burgers :
  • 500 gram verschillende gedroogde,gekookte peulvruchten ( ik heb calypsobonen, spliterwten, zwarte bonen, mungbonen en adukibonen gebruikt)
  • twee eieren, of een gepureerde banaan voor vegans ( let op: maakt het wel zoeter )
  • vier/vijf flinke eetlepels verschillende kruiden & specerijen naar wens ( ik heb kerriepoeder, komijnpoeder, ras el hanout en
  • zwarte peper, een snufje
  •  Drie eetlepels Wakame, geweld en gedroogd
  • heet water ( indien nodig)
Voeg de helft van de geweekte en gekookte bonen in de keukenmachine en maal deze tot een fijne, zeer compacte massa. Roer dit door de rest van de achtergebleven bonen. Voeg de eieren, en kruiden en Wakame toe en roer goed door. Voeg kleine beetjes heet water toe, als de massa te compact blijft, maar pas op dat je alles niet te nat maakt. Breng verder op smaak met de peper. Maak uit de massa platte ronde burgers. Laat wat kokosolie in een koekenpan smelten en bak de burgers om en om mooi gaar en goudbruin. Draai ze voorzichtig om. Je kunt de burgers eten op brood, bij de warme maaltijd of gewoon uit het vuistje!  mee! Onweerstaanbaar lekker!

ROMIGE ZEEKRAAL SMOOTHIE

Zeekraal heb ik eerder al eens geprobeerd, maar dan vers. Daar kun je erg romige smoothies mee maken, maar of dit ook lukt met gedroogde zeekraal? Ik deed de test. Ik heb 500 ml water met een theelepel zeekraal + een volle eetlepel MOOS Favorites bio-erythriotol in de blender op hoogste snelheid laten blenden. Het schuimt niet. Jammer, maar ik kan ook niet zeggen, dat het vies is. Ja, je proeft de zilte zee, maar het scherpe is er wel af gehaald door de erytritol. Dat maakt het toegankelijker om toch van de gezonde voordelen van zeewier te genieten, zonder dat je meteen moet kokhalzen.

ZEESLA SALADE

En dan de zeesla vlokken. Deze heb ik door mijn eigen bedachte lente-salade gestrooid. Dit is AB-SO-LUUT een aanrader! Het geeft de salade iets ziltige / zout, maar heeft geen overheersende smaak, Ja, dit ga ik zeker vaker maken! Wat heb je nodig ?
  • een kropsla, gewassen en gedroogd
  • twee flinke handjes gewassen bladspinazie, gedroogd
  • een halve komkommer, gewassen en in de schil gelaten
  • een kleine courgette, gewassen en in de schil gelaten
  • 10-15 cherry tomaatjes
  • 400 gram gekookte linzen, goed uitgelekt
  • twee gekookte eieren, in plakjes gesneden

Eventueel voor wat op smaak te brengen:

  • Teriyakisaus ( biowinkel, let op toevoegingen)
  • Zeesla vlokken

Beleg de bodem van een grote slakom met blaadjes sla. Bekleed deze met de spinazie bladeren.Als je de spirelli gebruikt, maak dan slierten van de komkommer en courgette. Snij ze anders in hele kleine blokjes. Verdeel de cherry tomaatjes erdoor. Voeg tot slot de linzen en eieren toe. Breng eventueel nog wat op smaak met  TeriYakisaus. Bestrooi tot slot met de zeesla vlokken, niet teveel, anders wordt de smaak wel overheersend. Ik heb zelf ongeveer een volle eetlepel gebruikt.

HOE BEWAAR JE GEDROOGDE ZEEWIEREN?

Omdat je relatief weinig nodig hebt ( de smaak is intens en heftig ) is het zaak om de gedroogde zeewieren op een juiste manier te bewaren. Gedroogd zeewier heeft juist als groot voordeel dat het een vrij lange bewaardatum heeft. Zolang je het niet in aanraking brengt met vocht en licht, zal het zeker voor zeer langere tijd goed blijven. Volg altijd eerst de bewaarinstructies op de verpakkingen, maar ontbreken deze, kun je gedroogde zeewieren het beste in de verpakking bewaren, in een goed afsluitbare bus / doos, waar geen vocht en licht bij kan. Zet deze weg in een donkere kast waar weinig licht invalt. Op deze manier kun je gedroogd zeewier zeker 12 maanden bewaren. Vries zeewier nooit in, het wordt er niet lekkerder op.

BIOLOGISCH GEDROOGD ZEEWIER KOPEN

Zeker wat betreft zeewieren is het best een belangrijk puntje om deze biologisch in te kopen. Alhoewel er strenge controles zijn wat betreft vervuilingsanalyses, komt veel vanuit het buitenland, wat soms ook vaak niet is te traceren. Kies je tenminste voor biologische alternatieven, is de garantie vele malen groter omdat de controle daarop vele malen strenger is. Daarom wilde ik persé biologische gedroogde zeewieren binnen brengen bij Puur & fit. We vullen het zelf onder de hoogste veiligheidsnormen en certificeringen af, waardoor we de prijzen leuk kunnen houden t.o.v andere merken biologische gedroogde zeewieren. Ik hoop, dat het jullie ook over een streep kan gaan trekken om eens zeewier te gaan proberen. Als je, net als ik, echt moet wennen aan zilte smaken ( daarin ben ik niet de enige, onze John van Puur & Fit heeft precies hetzelfde ) dan adviseer ik je om met de SUIKERWIER te beginnen. Naar mijn ervaring vond ik deze variant minst zilt, en licht mild en zoetig. Ik heb inmiddels de amandeldrank meerdere keren gemaakt met de suikerwier en het is een blijvertje!

WAAR TE BESTELLEN ?

KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. Laat mij zeker al jullie ervaringen weten en horen!

Een reactie op “Maak eindelijk ook kennis met…..zeewier! Het kan je erg veel voordelen geven!

  1. Ach Monique, hou toch eens op met producten aan te prijzen waar je zelf voor betaald wordt! Zo ongeloofwaardig steeds…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *