LOOP oordoppen tegen omgevingsgeluiden…..een review.

Ik hoop dit jaar de 54 aan te tikken. Als vijftiger probeer ik uiteraard zo lang mogelijk fit en gezond te blijven, maar veranderingen van het lichaam én de geest kun je niet tegenhouden, hoe graag wij dat ook willen. Ook ik ervaar de tand des tijds. Gelukkig ben ik nog steeds erg gezegend met het feit dat ik nog geen grijze haar op mijn hoofd heb ontdekt, en ook met de rimpels gaat het zeer langzaam. Ik merk uiteraard wel dat mijn huid hier en daar iets verslapt, en vooral rondom mijn ogen verzakt alles aardig, maar verder knijp ik in mijn handen van geluk. Naast meukvrij leven probeer ik ook mijn mentale gezondheid optimaal te houden, op zich voor iedereen tegenwoordig een uitdaging in deze krankzinnige wereld. Het is wat vreemd te noemen dat er helemaal niet zoveel aandacht voor is, maar naarmate we verouderen verandert niet alleen veel in ons lichaam, maar ook in onze mentale staat. Nu is ouder worden voor velen verbonden met begrippen als “ achteruitgang “ en ziekten, en zorgen, maar klopt dat ? Natuurlijk voor een groot deel wel, want het vermogen om op onze toppen te kunnen presteren neemt met de jaren af, maar dat geldt nauwelijks, of pas op zeer hogere leeftijd, voor het VERMOGEN om dagelijks goed te functioneren. Als een verouderingsproces normaal verloopt, vermindert de cognitieve vaardigheid enigszins, zo worden we iets trager en onthouden iets minder goed. Mentaal vermogen is een belangrijke schakel in het welbevinden. Hoe meer je actief blijft op sociaal gebied, op cognitief gebied en met emoties., hoe meer welbevinden en minder kans op psychische klachten als depressie en eenzaamheid. Als je ouder wordt, zeker na je vijftigste jaar, is het belangrijk dat je daarin een goede balans kunt vinden.

Wat ik zelf erg merk, is dat ik gevoeliger en meer prikkelbaar ben geworden. Nu ben ik van nature altijd al een “ soort-van”  HSP type geweest, als kind kon ik mij al erg snel terugtrekken uit drukte.
Ik heb deze behoefte sterk, en na mijn vijftigste lijkt dit enkel te zijn versterkt. Waar ik voorheen gemakkelijk uren in drukke menigten door kon brengen is mijn emmer nu na een uurtje vol en krijg ik vluchtgedrag. Ik merk ook dat ik veel gevoeliger ben geworden voor geluiden, met name omgevingsgeluiden. Harde muziek verdraag ik sowieso al nooit echt goed, maar het lijkt nu echt 10 x harder bij mij binnen te knallen. Ik zoek dan ook erg vaak de rust op, wandel iedere morgen even lekker in mijn buurt rond als het overal nog muisstil is en alleen de vogels fluiten. Daar krijg ik rust van in mijn lijf en in mijn hoofd, die nooit ‘ uit” staat. Dit zijn voor mij noodzakelijke routines geworden, om mijn rust te behouden zodat ik goed kan functioneren.
Ik woon in een op zich heerlijke omgeving. Het is groenrijk, het is op zich rustig en er zijn tot nu toe maar weinig overlast incidenten geweest in de 23 jaar dat ik hier nu woon. Ik woon achter een prachtige grasweide, wat een aantal jaar geleden op de schop ging, en er prachtige bomen werden gekapt, mijn hart bloedt er na jaren nog steeds van. Deze bomen waren eeuwen oud en gaven mij ook in de zomermaanden de nodige schaduw in mijn huis. Er is een “ gezellig” park-achtig iets voor terug gekomen, met nieuwe aanplant. De “ twijgjes” die als nieuwe bomen moeten dienen, zijn na jaren nog steeds niet erg gegroeid. Wat wel is gegroeid zijn de buurtkinderen. Dankzij nieuwe woningen die tegenover mij zijn gebouwd zijn er veel meer buurtkinderen overdag erg actief. Het veldje achter wordt dan ook gebruikt als voetbalveld, iets waar ik nooit blij mee ben geweest omdat er al twee keer eerder een bal dwars door mijn ruit heen ging, en daar heb je erg veel ellende van, kan ik je vertellen. Die onderliggende angst is bij mij dan ook altijd aanwezig zodra ik kinderen op het veld weer zie voetballen, wat in mijn lijf al meteen erg veel onrust geeft. Maar nu is daar nog een grotere stress-factor bij gekomen. En dat zijn de vermeerdering van buurtkinderen. Die produceren erg veel geluid. Als zij voetballen, kan ik daar ontzettend veel last van hebben. Het lijkt dan nog het meest op een schoolplein in de pauze, erg luid. Tot vorig jaar kon ik dit nog enigszins behappen, natuurlijk gaf het mij de nodige onrust, maar ik wil juist het actieve karakter voor deze kinderen zeker niet ontmoedigen. Ik zie graag, dat zij voetballen in plaats van achter een computer games spelen. Dit was ook de reden waarom ik al jaren probeer mijn onrust te ondermijnen. Tot vorig jaar lukte dat best aardig, ik kon alles nog goed filteren. Maar er zijn inmiddels erg veel kinderen bij gekomen. En die produceren dus ook drie x zoveel meer geluid. Daar komt bij, dat het al vroeg begint en eindigt rond 22.00 s’avonds.  In de vakanties zelfs nog later. Er zit dus geen curve meer in, het geluid blijft ononderbroken waardoor het erg in mijn hoofd gaat zitten omdat ik geen uitwegen kan nemen om tot rust te komen. Terwijl ik mij afvraag waarom kinderen tussen de 6-12 jaar zo laat nog s’avonds buiten zijn, merk ik sinds dit jaar, dat ik het niet meer trek. Ik slaap er slechter van, en ben continu gespannen, zeker als ik dan weer een bal keihard tegen mijn raam aan hoor komen. Met de kinderen in gesprek, met de ouders in gesprek…..ik heb het allemaal al gedaan, maar helaas levert het niets op. Ik heb uit wanhoop nu contact gezocht met de gemeente, om te bekijken wat zij kunnen doen. Het schrijnende is dat ze nu juist DIT VELD hebben gekozen, terwijl er tig andere velden in de nabije omgeving liggen en ook een speelplaats is voor de kinderen. Ik hoop dus dat ik via de gemeente wat voor elkaar ga krijgen al geef ik dat zeer weinig kans. Intussen moest ik wat verzinnen. Aangezien ik uiteraard oordoppen heb uitgeprobeerd, werken deze bij mij niet. Ik kocht goedkope bij de action, maar ook duurdere van €15 euro. Niets werkte, het dempte de omgevingsgeluiden niet en ze zaten niet lekker. Toen ik mijn verhaal kwijt kon bij vriendin W. vertelde zij mij over zeer zachte oordoppen van een merk wat LOOP heet. Zij heeft deze oordoppen zelf ook, omdat haar man erg snurkt 😁 en sinds dat zij deze doppen heeft slaapt ze daar heerlijk doorheen. Ze verzekerde mij ook dat deze doppen WEL comfortabel zaten, omdat ze zo vreselijk zacht en flexibel zijn. Ik ben inmiddels zo wanhopig dat ik alles wil proberen, en dus heb ik deze doppen besteld, voor € 19,95. Ik kreeg ze de volgende dag binnen, een review.

WAT ZIJN HET ?

GOED, loop dus. Terwijl ze naar mij onderweg waren, ben ik wat gaan nalopen en ontdekte dat deze oordoppen best bijzonder zijn te noemen. Ze hebben sowieso al een vrij unieke vorm voor oordoppen. Daarnaast blijkt dat het gaat om een bedrijf uit België. De twee oprichters ( Dimitri en Maarten ) liepen zo’n beetje tegen dezelfde problematiek aan als ik wat betreft oordoppen. Geen enkele voldeed aan hun wensen. Ze zijn daarom zelf een oordop gaan ontwerpen die dat WEL deed.
De oprichters willen tevens met hun oordoppen helpen om het stigma rondom gehoorbescherming weg te nemen, omdat ons gehoor zo erg belangrijk is. En daarin kan ik het volledig eens zijn, want ik vraag mij al vaker af waarom er helemaal niet zoveel aandacht wordt besteed aan gehoorschade. Hun doel is dat iedereen deze oordoppen gewoonweg in hun zak hebben en deze gebruiken zodra er sprake is van te harde geluiden. Zij willen het net zo’n gadget maken als de zonnebril. Dat vind ik nog eens een fijn uitgangspunt. Zeker als je al wat gevoeliger bent wat betreft geluiden weet je ook hoeveel invloed geluiden hebben op je gehele welzijn. Aangezien de wereld om ons heen alleen maar lawaaiiger is geworden, vind ik dit echt absoluut een zeer strak uitgangspunt. Denk zomaar eens aan al die apparaten die we tegenwoordig in huis hebben. Blenders en keukenmachines kunnen enorme decibellen produceren zonder dat wij ons daarvan bewust zijn.
De oordoppen zijn echt zeer uniek ontworpen. Ze zijn gemaakt van 100% siliconen.  Ze bevatten een ring, die buiten de oorschelp zichtbaar blijft. Ook uniek is dat de oordop bestaat uit twee delen. Het deel wat de gehoorgang afsluit, en het deel wat buiten de oorschelp zichtbaar blijft. De reden waarom de oordoppen tweedelig zijn ontworpen is dat er vier verschillende maten worden bijgeleverd bij ieder paar. En dit was zeker voor mij een reden waarom ik voor deze oordoppen wilde gaan, want met alle andere oordoppen die ik tot nu toe heb geprobeerd, paste eigenlijk niets. Maarten en Dimitri zijn uitgegaan van het feit dat oordoppen geen standaard maten hebben, net als schoenen. Er bestaat niet zoiets als “ one size fits all” voor onze gehoorgangen. En dus kozen zij ervoor om er vier verschillende maten bij te leveren ( XS, S, M en L )  ) zodat jij zelf geheel op maat jouw comfortabele maat kunt samenstellen. De delen zijn herbruikbaar en kun je gewoon wassen.
Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er oordoppen voor bijvoorbeeld muzikanten, maar ook voor concert / festivalgangers. Waar ik voor ging waren de QUIET doppen, die specifiek zijn gericht op geluidsdemping tijdens het slapen, maar ook bijvoorbeeld in ons verdere dagelijkse leven. Ik las recensies van mensen die bijvoorbeeld boodschappen doen al teveel prikkels doen geven, en sinds deze doppen hun leven veranderde. Dit zijn best heftige dingen, dat zoiets simpels als goede oordoppen lifechanging kan zijn. Ik herken het zeker.
De oordoppen reduceren geluiden tot 27 db. Dat is veel, en ik had daar dus “ wel oren naar “🥹 ( sorry, kon het woordgrapje niet laten..) Je kunt deze QUIET variant zowel dag als nacht gebruiken. Denk aan rustig kunnen studeren, slapen, dutjes, maar dus ook als omgevingsgeluiden die dagelijks om ons heen zijn, te filteren. Voor harde geluiden als concerten en boorgeluiden moet je een andere variant nemen, deze QUIET zijn echt ontworpen voor dagelijkse geluidsoverlast. Ze zijn er in verschillende kleurtjes, ik koos voor veilig zwart. Het komt in een leuk doosje, met de set LOOPS, de vier maten, en een leuk bewaartasje die je kunt gebruiken als sleutelhanger. Superhandig om dit op deze manier altijd bij je te kunnen dragen.

HOE WERKT HET ?

Mijn allergrootste ergernis betreft oordoppen vind ik nog wel het inbrengen. Ook krijg ik snel oorpijn. Dit gebeurt ook met mijn iPods. Deze kan ik ook nooit langer dan een uurtje in houden voor ik pijn krijg. Dus ja, oordoppen zijn voor mij absoluut een grote uitdaging en tot dusver heeft geen enkele voor mij gewerkt. Zouden deze dan eindelijk de oplossing gaan worden? FINGERS CROSSED! 🤞
Mijn eerste indrukken zijn goed. Ik vind de hele verpakking fijn, en het is mij allemaal best duidelijk. Het inbrengen moet je vast even oefenen, maar de YouTube filmpjes die ik heb bekeken geven mij de hoop dat ik dit wel onder de knie ga krijgen. Je moet als ware de plug draaiend in je oor aanbrengen, daarna zet je de plug in je oorschelp vast. Dit zou verder geen hinder moeten geven als je bijvoorbeeld op je kussen ligt. Ik heb zwarte oordoppen gekozen, maar eigenlijk interesseerde mij de kleur totaal niet, het gaat mij vooral om de werking. De oordoppen komen met een Standaard maat dop, ik heb echter zelf de L genomen, deze voelde voor mij het beste aan. Het verwisselen van die doppen gaat erg eenvoudig, je klikt het als ware eruit en de nieuwe maat erin. Het inbrengen……
Dat voelde aanvankelijk voor de eerste keer goed. Maar ik merk, dat ik toch nog wel even wat moet gaan oefenen. Ik moet die draai proberen “ eigen” te maken, heb ik het idee. Maar verder vallen ze er niet uit en ze zitten comfortabel. Het omgevingsgeluid dempt zeker! Maar….hoe liggen ze ? In die zin, dat ik ze wel/ niet “ voel” als ik op mijn TUUR kussen lig. Nou, dat viel mij zeker NIET tegen! Ik voel ze natuurlijk wel, als zeer gevoelig persoontje voel je alles, maar het is zeker niet storend, of hinderlijk. Wauw! 😃 Daar stemde mij al positief, maar….de proef moest nog op de som worden genomen. Heb ik minder last van de gillende en krijsende voetballende jeugd ???  Nou, het is zeker MINDER. Ik hoor ze er nog wel doorheen krijsen, maar hun volumeknoppen zijn dan ook standje twintig, en ik lig als ware met mijn oor op het grasveld wat betreft mijn slaapkamerraam, waardoor het lijkt alsof ze om mijn bed heen voetballen.  Maar ik denk zeker, dat dit komende tijd gaat helpen. De tijd moet dat uiteraard nog uitwijzen, maar voor nu ben ik meer dan positief en dit zijn serieus de allereerste oordoppen die ik verdraag. Ik zal over een paar weken hier een update gaan geven. Ik denk ook dat ik nog even de draai moet vinden en aan de doppen moet wennen. Maar voor nu ? Ja, geen spijt gehad van deze aankoop. Ik ben positief verrast. En ik hoop vanuit mijn tenen dat dit gaat werken. Dan is iedereen weer blij. En kan ik zonder stress de zomer in. Dat zou geweldig zijn!

WAAR ZIJN DEZE OORDOPPEN TE KOOP ?

For the record: ik heb dit review uit eigen initiatief geschreven, de oordoppen zijn gewoon door mij gekocht. Maar ik vond dit toch best een onderwerp om eens onder de aandacht te brengen, want geluiden zijn tegenwoordig erg hard om ons heen. Zeker als je, zoals ik daar gevoelig voor bent, kunnen deze omgevingsgeluiden knetter hard bij je binnen komen met het gevolg dat je erg veel onrust in je lijf krijgt. Ik kan gelukkig zelf enorm veel doen om omgevingsgeluiden te reduceren om mij heen, zoals geen drukke menigten opzoeken en op tijd weggaan als ik overprikkeld raak, maar er heerst nog enorm veel onbegrip rondom geluiden. Er wordt naar mijn mening nog veel te weinig aandacht aan besteed, want ook zoiets als gehoorschade komt steeds vaker voor onder de wereldbevolking. De meest bekendste gehoorschade is TINNITUS, de piep in het oor die nooit meer weggaat. Het drijft mensen soms tot wanhoop, en er zijn in Nederland zelfs al gevallen bekend van euthanasie omdat de tinnitus ondragelijk is om mee te leven. Dit zijn echt serieuze zaken, en ik vraag mij dan ook daadwerkelijk af, waarom hier niet meer aandacht aan wordt besteed, zeker wat betreft de jongere generaties. Ook de huidige gadgets / electronica zijn gigantische stoorzenders. Geluiden / omgevingsgeluiden kunnen het leven compleet verwoesten. Daar kan ik helaas over meepraten, want het beheerst op de één of andere manier toch je leven. Zodra ik die kinderen weer hoor, voel ik mijn lijf reageren. Stress-levels gaan omhoog en ik kijk continu of ze niet te dicht bij mijn raam voetballen. Het is echt een impact, en daarom belangrijk om dit bespreekbaar te maken.
Anyway….ik hoop dat deze oordoppen mij verlichting gaan geven. Ik kocht ze via BOL er zijn op internet diverse aanbieders vindbaar die deze oordoppen aanbieden. Je kunt ook via de officiële website bestellen : KLIK HIER . Mijn QUIET doppen kostte mij € 20 euro. Met verzending rond de 23 euro ( het is brievenbus post )

25 Reacties op “LOOP oordoppen tegen omgevingsgeluiden…..een review.

 1. Hoe is toch iedere keer mogelijk dat jij een review schrijft over iets waar ik ook naar op zoek ben😇 Gebruik tijdens vakantie/ vrijwilligerswerk bij 4daagse Nijmegen altijd oordoppen maar zijn idd niet de ideale , dus wacht met spanning je update af🤞🤞

 2. Fijn deze review te lezen. Ik slaap altijd alleen, maar binnenkort ga ik met een vriendin op vakantie. Helaas konden we geen singlekamers meer boeken en ik zie al op tegen de nachten. Ik ben een lichte slaper en hoor ieder (snurk)geluid. 😊 grrrrrr… Ik heb een smalle gehoorgang die snel geïrriteerd raakt. Deze oordopjes geven hoop. Ik ga ze bestellen Monique. Hopelijk nog even de tijd om te oefenen. Tnkx hoor🙏, groetjes Sylvia

  • Je kunt zelfs nog dopjes in maat xxs bijbestellen bij Loop, was voor mij ook echt DE oplossing 🙂

 3. Ben erg benieuwd naar je ervaringen met de loops. Ben altijd al gevoelig geweest voor bepaalde geluiden, wat sinds ik 9 jaar geleden thuis kwam alleen maar erger is geworden. de afgelopen 3 maanden zijn de prikkelingen alleen maar meer geworden. Jouw artikel vind ik erg fijn te lezen omdat je een eerlijke mening geeft. zou je misschien kunnen aangeven Hoeveel druk je ervaart van de dopjes in je oor? Ik gebruik thuis bv een noise cancelling koptelefoon, wat ik erg prettig vindt maar dit sluit te veel af want gesprekken voeren lukt bv niet.

  • Hai! Ik heb ze zelf uiteraard nog maar zeer kort in gebruik, maar de eerste nachten vallen niet tegen. Net als jij had ik een beetje ‘ zorgen” over het gevoel als ik op mijn kussen lig, omdat ik vrij veel druk uitoefen. Daarom heb ik een TUUR kussen. Ik ervaar geen enkele hinder. Natuurlijk voel je wel dat er ” iets in je gehoorgang zit maar ik val er prima mee in slaap. Dus voor nu ik daar wat over kan zeggen: blij mee!

 4. Ik gebruik de duurdere versie met meer opties met nog meer geluid demping en vind ze geweldig. Na mijn hersenbloeding heb ik heel veel last van prikkels. Een super pluspunt is dat ik ze aan mijn sleutelhanger kan hangen en ze gelijk kan pakken als er onverwacht meer geluid is dat wat ik aankan en daardoor niet gelijk in paniek raak
  Gesprekken in b v een restaurant aan tafel kan je nog volgen (klein gezelschap), de radio die vaak te hard staat (ook in suoermarkten, winkelstraten) en de ongevingsgeluiden worden wat weg gefilterd.
  Veel oordoppen geprobeerd maar deze werken het beste voor mij.

 5. Hoi Monique, fijn je review! Ik ben ook al even op zoek omdat ik aan een drukke weg woon en dat verkeersbeleid me steeds meer hindert in mijn dagelijkse zijn. Maar ben ook bang dat als ik ze ‘s nachts gebruik dat ik geen alarmering meer hoor bij eventuele calamiteiten?
  En, zouden ze ook bruikbaar zijn in de bioscoop? Ik ben laatst voor het eerst in 30 jaar weer eens naar de bios gegaan, geweldig genoten van de fantastische film maar het geluid daar!!! Mijn lijf had er ruim 2 weken voor nodig om dat geweld te verwerken. Zouden ze daar ook goed voor werken?

  • Vreselijk het volume in bioscopen.
   Ik snap niet dat dit mag.

   • niet alleen daar maar alle muziek overal moet maar harder en harder en harder, hier is het vanaf mei bijna is het de laatste jaren elk weekend raak gewoon midden in de stad ik woon een eindje verder maar die wind, heb al weer de schrik voor bevrijding festival en alles duurt tot 12 uur nachts en ik heb al zo snel migraine 🙁

 6. Ik heb hetzelfde probleem en ik gebruik hiervoor loops experience. Die laten iets meer geluid door dan de quiet waardoor de film goed te volgen is maar het geluid veel beter te doen is!

 7. Ik heb de Loop quiet al sinds vorig jaar. En zeer tevreden. De reden om ze te kopen was het slapen in een tent en de natuurgeluiden te dempen en dat doet het!
  Nu gebruik ik ze regelmatig als ik buiten de deur slaap (hotel), of met een vriendin ipv man (dus andere geluiden). Het geeft mij een betere nachtrust.
  Deze zitten prima en je moet idd even de draai vinden, zodat ze goed zitten en afsluiten. Ik heb hiervoor anderen gehad die niet lekker zaten en pijn deden. Bij deze alleen gehad in het begin toen ze niet goed erin zaten.
  Kortom, ik ben fan! Ik raad ze mijn klanten nu ook aan die met gehoorproblemen of sensitiviteit zitten.

 8. Ik heb de loops die t meeste geluid dempen en vind ze fantastisch
  Kan weer heerlijk slapen
  In het begin irriteerde ze als ik op mijn zij op het kussen lag. Ik kwam erachter dat ik ze niet goed in mijn oor gedraaid had. Nu weet ik hoe t moet en nu zitten ze fantastisch ondanks ik ook een overgevoelig persoontje ben. Zou het aan de naam liggen Monique 😊

  • Hoi! Mag ik vragen welke dat dan zijn?
   Hoe heten ze? Dank alvast voor je reactie!

 9. Zo fijn dat je dit nu deelt. Ben al een tijdje op zoek een kom steeds op de Loop uit. Toch twijfels gehad of het niet alleen marketing is…
  Ga ze bestellen!
  Minder prikkels is minder stress is leukste mama 😁

 10. Mooi dat je dit thema openbreekt. Ik denk dat er veel mensen zijn die in deze drukke maatschappij hinder ervaren van geluid. Het produceren van geluid en daarbij niet bewust zijn van je ongeving lijkt erg toe te nemen.

  Wat ik ook fijn vind is dat ik nu een niet gesponserde review ga krijgen van LOOP. Ik heb al veel goede ervaringen gelezen maar dat was dan altijd een samenwerking. Jouw reviews zijn altijd eerlijk en goed onderbouwt en ik heb er veel aan. Dankjewel daarvoor.

  Nog 1 vraag: waarom slaap je aan de kant van het speelveld? Is aan de andere kant van je huis slapen misschien een optie?

  • hai, bedankt voor de complimenten. Ik heb uiteraard ook andere opties geprobeerd zoals aan de andere ( straat) kant slapen, maar daar is net zoveel overlast, omdat ook daar grasweiden grenzen en kinderen actief zijn. Ik ben nu bezig met de gemeente om een verbod te bereiken om op het veld te voetballen.

 11. Geïsoleerde luiken voor de ramen lijkt me ook wel het proberen waard.

 12. Ik heb ze ook sinds kort en ben enorm fan geworden! Heb na een week van het eerste paar gelijk ook de slaapdoppen gekocht. Heb ze altijd bij me en doe ze nu al in wanneer ik de afzuigkap aan heb staan thuis haha. Dat vind ik al herrie. Maar ook in de bioscoop of op een drukke zaterdag in de stad. Superfijn. Minder stress!

 13. Ik heb zo ook gekocht nav je blog en vind ze heerlijk. Het sluit de (camping) geluiden voldoende buiten zodat ik beter slaap. Gebruik ze ook thuis, als ik wakker word van geluiden.
  In doen gaat na een paar keer oefenen prima en als ze goed zitten voel ik ze ook niet als ik op mijn zij lig.

 14. Hallo,

  Ik ervaar ook steeds meer de omgevingsgeluiden als hinderlijk.

  De drukkere weg, mijn buurkinderen zmok ers en hun vreselijke schreeuwmoeder.

  Ik ben erg blij met mijn recent geplaatste rolluiken in de slaapkamer, ik gebruik vaak in huis door de burenoverlast de wax oordoppen, dit helpt ook wel, al is buiten in de tuin zitten als hun thuis zijn horror.

 15. Ben benieuwd of iemand de switch oordoppen van Loop heeft uit geprobeerd.
  Wil best wat meer uitgeven als het me rust kan brengen.
  Heb last van zware overprikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *