diepvriesfruit

Ik ben, wat je noemt,een echte seizoens-hamster.Ik sla tijdens de hoogseizoenen waarin bepaalde fruitsoorten op zijn lekkerst en ook nog eens goedkoopst zijn, altijd met bakken tegelijk in. Neem nu zoiets als aardbeien. Hartje zomer zijn de heerlijk zoete rakkers op zijn best.Vol van smaak, heerlijk zoet en mega groot. Maar ze zijn dus ook betaalbaar. Soms zijn er echte stunt-aanbiedingen en dan moet je niet gek zijn maar wel slim: volop hamsteren.
Het meeste fruit kun je namelijk gewoon invriezen. En gemiddeld vier tot zes maanden bewaren.

diepvriesfruit

Mede door de hippe trend van de smoothies zijn de doosjes diepvriesfruit, die we al jaren in de supermarkt vinden enorm in populariteit gestegen. AH spant de kroon met een fijn ruim assortiment aan diepvriesfruit. Dit fruit is ook veel goedkoper dan vers. Wat zijn nu precies de verschillen tussen vers fruit en diepvriesfruit?

Laten we eerst beginnen met wat diepvriesfruit nu precies is. Meteen na de oogst wordt het fruit direct ingevroren en gevriesdroogd bij een temperatuur van -18 graden Celcius. Op deze manier te werk te gaan kunnen micro-organismen ( bacteriën) zich niet meer vermenigvuldigen. Hierdoor blijven ook smaak en voedingswaarden intact.
Diepvriesfruit werd voor de smoothie-hype uitbrak voornaam verkocht voor gemak, het werd vooral goed verkocht rond de feestdagen.Tegenwoordig zijn de doosjes diepvriesfruit niet meer aan te slepen, ze worden goed afgenomen.
Diepvriesfruit is ook een methode om een overschot aan fruitsoorten van een seizoen weg te werken. Je merkt vrijwel meteen ook als een oogst erg slecht was: dan is er ook beduidend minder aanvoer van diepvriesfruit. Het meeste diepvriesfruit is afkomstig uit Nederland.
Vers fruit is en blijft uiteraard het meest gezonde alternatief al gaat ook dat niet altijd voor alles op. Vers fruit wat we uit het buitenland halen ( Zuid-Europa,Afrika) doet er dagen over om op de plaats van bestemming te komen. Dit gaan ten koste van de versheid en ook automatisch de voedingswaarde van fruit. Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt soms, dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.

Ook is diepvriesfruit een stuk goedkoper.Hoe kan dat? Dit heeft dus te maken met het overschot. Als een aardbei-seizoen is aangebroken en de oogsten zijn groot, dan worden er meteen grote hoeveelheden aardbeien ingevroren, en opgeslagen. Omdat er vooral fruit wordt gebruikt van Hollandse bodem zijn er ook geen extra transport kosten. Ook is het dus nog eens milieu vriendelijker!
Prijzen kunnen echter wel steeds verschillen.Dit heeft te maken met een goede/slechte oogst ( goed of slecht leverbaar) Echter zal de prijzen van diepvriesfruit altijd goedkoper blijven dan vers fruit.

Diepvriesfruit is, mits je het in de biowinkel koopt, nooit biologisch. Ook heeft het als nadeel dat het fruit eenmaal ontdooid erg snotterig/waterig van structuur wordt.Dit kun je echter al een heel eind voorkomen door het fruit een dag van tevoren in de koelkast te laten ontdooien. Tegenwoordig kun je diepvriesfruit overal kopen. De grotere supermarkt ketens hebben de grootste sorteringen. Diepvriesfruit wordt veelal verkocht in doosjes per 250 gram, maar ook worden ze in grotere zakken verkocht.

waar let ik op?

Er zijn een aantal puntjes waarop je moet letten bij het inkopen van diepvriesfruit:

* Controleer de temperatuur in de vriezer van de supermarkt, deze zou op -18 graden moeten staan.
* Koop geen doosjes waar ijskristallen op zitten.Dit betekent vrijwel altijd dat het product te lang buiten de vriezer is geweest tijdens transportatie.
* Pak de doosjes die het meest achterin de vriezer staan.Steeds een deur openen van een vriesvak, geeft kwaliteitsverlies aan de voorste doosjes.
* Controleer de verpakking goed: geen scheurtjes,stukjes los, en is de verpakking heel en intact?
* Een slim trucje om erachter te komen of het fruit ontdooid is geweest of niet: rammel een doosje stevig heen en weer: hoor je het fruit goed door het doosje rammelen,is het vers, blijft het fruit in een klomp zitten, is het te ver ontdooid geweest.
* Gebruik altijd een speciale diepvriestas om je diepvriesfruit van de winkel naar huis te vervoeren.

zelf fruit invriezen

Je kunt ook zelf vers fruit perfect invriezen.Niet alle fruitsoorten zijn hiervoor geschikt. Citrusfruit is bijvoorbeeld een stukje lastiger. En sommige fruitsoorten hebben een kort bereidingsproces vooraf nodig. Fruit met pitten bijvoorbeeld, deze moet je verwijderen voordat je gaat invriezen. Na het ontpitten was en droog je het fruit en verpak je het in een speciale diepvrieszak of bak. Zorg ervoor dat je fruit niet te nat invriest: hierdoor ontstaat er veel ijsvorming.
Gebruik alleen fruit met een goede rijpheid. Vries geen fruit in die overrijp is of plekjes/vlekjes heeft. Enige uitzondering hierin is de banaan: deze kun je wel wat overrijp invriezen. Haal wel altijd de schil van de bananen.
Nog enkele tips:

* Appels en peren: was de appels en peren in de schil en verwijder dan het klokhuis. Je kunt de schil ook verwijderen. Besprenkel in dat geval de parten met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
* Meloenen kun je het beste in kleine stukjes snijden,en niet op elkaar invriezen.Door de vochtigheid kunnen ze flink aan elkaar vriezen waardoor het soms uren duurt eer ze ontdooid zijn.
* Pruimen, nectarines, perziken moeten worden geschild en van pitten worden ontdaan.Snij ze daarna in partjes en vries ze in.
* Alle soorten zacht fruit ( aardbeien, bessen, frambozen) kun je heel en direct invriezen.Haal bij de aardbeien wel de kroontjes eraf.
* Ananasschijven kun je ook prima invriezen.
* Dateer alles wat je invriest.Zo weet je altijd welke voorraad je het eerst moet aanspreken.
* Citrusfruit kun je niet invriezen, wel het sap.

HANDIG

Goed, diepvriesfruit is dus lekker goedkoop en handig, maar waar kun je het naast smoothies nog meer voor gebruiken?
Maak er eens sorbet ijs van. Dit verkrijg je door simpelweg het diepvriesfruit direct uit de vriezer in de keukenmachine te gooien en te laten draaien tot een lekkere, smeuïge massa. Je kunt het eventueel nog wat zoeten met een zoetmiddel naar keuze of garneren met bijvoorbeeld rozijnen of cacao-nibs.
Vries verse stukjes fruit eens in een ijsklont bakje en vul aan met water: je verkrijgt verrassend leuke ijsklontjes.
Diepvriesfruit kun je perfect gebruiken om coulis ( gekookt fruit) mee te maken. Mede door het extra vocht wat vrijkomt kun je een lekkere siroop verkrijgen en heerlijk gekookt fruit. Maar je kunt natuurlijk het fruit ook als lekker koud knabbeltje op peuzelen!

bananen ijs

 

Maak eens een super-gezonde bananen ijscoupe! Dit maak je van wat ingevroren bananen en wat stevia bruine basterdsuiker :

 

Vries per persoon twee grote of drie kleine bananen in ( uit de schil gehaald) Pureer de bananen direct uit de vriezer in de keukenmachine tot een romige massa. Bestrooi met wat stevia bruine basterdsuiker, of cacaonibs, of….wat je maar lekker vind!

 

bananen ijs

16 Reacties op “diepvriesfruit

  1. Hoi Monique,
    Ik heb altijd geleerd om appels en peren niet rauw in te vriezen, maar dit kan toch?

    • Dat kan. Wel de appels schillen en in parten snijden en het klokhuis verwijderen en om verkleuren tegen te gaan,dopen in citroensap. Succes!

  2. waarom moet je voor het invriezen appel, peer, pruimen, perziken en nectarine schillen?
    Ik wil ze invriezen om ze later te ontdooien en er dan sap van te maken in mij juicer. De pulp oa van de schil, gebruik ik om fruit leather van te maken. Vandaar mijn vraag.

    Groet Joëy

  3. Hallo,
    En als ik een smoothie maak met diepvriesfruit , kan ik dat dan weer opnieuw invriezen?

  4. AH beeft biologisch diepvries fruit, alleen niet altijd helaas.

  5. Ik heb ooit een artikel gelezen van Foodwatch dat ze er een soort suikerlaag over gooien. Kan het artikel niet meer vinden, dus gezond zijn ze niet. Als het fruit goedkoop is veel inkopen en invriezen.

  6. Kan je diepvriesfruit gebruiken om zelf ijslolly’s te maken?
    Fruit ontdooit eerst en wordt daarna terug ingevroren…

    • dat is mogelijk, maar het zal minder lekker worden.

  7. Kan je diepvriesfruit ook in een plastic vriesdoos doen ipv in de verpakking laten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *