Druivenbladeren, gezond en lekker!

Ik woon in Rotterdam. Rotterdam is een multi culturele stad geworden met heel erg veel verschillende nationaliteiten. Dit heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat er heel erg veel toko’s en buitenlandse winkels bij zijn gekomen. Ook supermarkten breiden hun assortiment uit met buitenlandse producten. Dankzij deze samensmelting kunnen Nederlanders ook kennis maken met tal van buitenlandse keukens. Ik vind het een zegen, al die winkels vol met bijzondere producten. Ik kan uren zoet zijn in een Surinaamse toko, een Turkse supermarkt of een Indische toko. We hebben ook een privilege in Rotterdam: de Rotterdamse markthal. Dit is een overdekte smeltkroes aan winkels en kramen met food uit tal van landen over de gehele wereld. Een dagje uit voor iedere food-lover. Als ik iets bijzonder nodig heb pak ik mijn fiets en rij naar de markthal. Dit is ongeveer 25 minuten fietsen voor mij. 

Gelukkig hoef ik niet steeds zo ver te fietsen voor bijzondere producten, want ik heb in mijn directe omgeving erg leuke toko’s en Turkse winkeltjes binnen handbereik. Ik kan daar terecht voor alles wat ik nodig heb. Veel is er ook goedkoper, zoals groente en fruit, en munt. Ik kom er eigenlijk alleen als ik iets bijzonders nodig heb of wil gaan maken.
Ik woon in een zeer rustig dorpje net even aan de rand van Rotterdam. Hier wonen ook veel nationaliteiten, ook in mijn straat en etagewoningen uit de jaren 50 wonen erg veel verschillende nationaliteiten. Op mijn gedeelte wonen bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse, Kaapverdische en Surinaamse mensen. Allen geweldige mensen die mij inmiddels heel veel hebben geleerd van hun keukens. Ik heb van mijn Turkse buurvrouw bijvoorbeeld geleerd hoe echt Turks brood te maken. En ik leerde dankzij haar de druivenbladeren kennen. In de Turkse en Marokkaanse keukens worden deze veel gebruikt. Ze worden gefermenteerd en gebruikt als vellen om van alles in te rollen.
IMG_1476

WAT ZIJN GEFERMENTEERDE DRUIVENBLADEREN?

Druivenblad is het blad van de druivenstruik. Druiven groeien meestal “ aan stok” en geven veel blad. Dit blad wordt meestal niet gebruikt, maar veel buitenlandse keukens, met name Aziatische keukens gebruiken het blad veelvuldig. Het wordt gefermenteerd en daarna als vellen gebruikt om voedsel in op te rollen. Het blad wordt in een zoutbad gefermenteerd. Dit geeft een zacht blad, maar nog sterk genoeg om er van alles in op te kunnen rollen. Je kunt ook zelf druivenbladeren fermenteren, dit is echt een peuleschil. Soms heb je, zoals ik, het grote geluk, dat je mensen kent die zelf druiven telen en ieder jaar weer enorm veel blad over hebben. Je kunt dit blad vragen, om zelf te gaan fermenteren. Vraag ook eens rond in je omgeving, er zijn altijd wel mensen met moestuintjes die druivenstruiken hebben, en je graag wat blad geven.
Het fermenteren is niets meer of minder dan de bladeren na de pluk direct in een bad van water met keltisch zeezout leggen en dit 48 uur laten fermenteren. Spoel de bladeren na de fermentatie enkele keren voorzichtig m en ze zijn klaar voor gebruik.
IMG_1478
Je kunt ook “ kant en klaar” druivenblad kopen in vele toko’s, Turkse supermarkten en diverse supermarkten ( Jumbo) . Dit zijn gefermenteerde bladeren die vacuüm zijn getrokken. Ze kosten gemiddeld 1,79 per 400 gram. Als je de bladeren kant en klaar koopt, moet je ze even een poosje laten weken in warm water en omspoelen. Soms vind je in sommige toko’s vers druivenblad. Het loont de moeite om even rond te snuffelen in je omgeving. Je kunt zo ook in glas kopen, maar in Nederland kom je dit nauwelijks tegen.

IS HET GEZOND?

Druivenblad is gezond. Het bevat aardig wat eiwitten, zo’n 3 gram per 100 gram. Ze bevatten geen vetten, en zijn rijk aan kalium natrium en ijzer. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, E, K, en A, en vitamine B6.
Druivenblad wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt Rode druivenbladeren worden bijvoorbeeld veel gebruikt tegen diaree en misselijkheid. Volgens een studie uit 2010, uitgevoerd door de Afdeling Dermatologie aan de Universiteit van Freiburg, verminderen de plantenextracten van de wijnstok oedeem bij patiënten met chronische veneuze insufficiëntie. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door aderen die de terugkeer van bloedtoevoer in de benen naar het hart niet goed kunnen verwerken.
Kortom: geen slecht idee voor de gezondheid, deze druivenbladeren. Ze bevatten bovendien nauwelijks suikers, wat gunstig is voor mensen met diabetes.
IMG_1477

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt druivenblad rauw eten. Je kunt het prima verwerken als alternatief voor sla, spinazie of boerenkool, je kunt ze in reepjes snijden en roerbakken, en je kunt ze dus gebruiken als vellen om voedsel in op te rollen voor bijvoorbeeld aperitiefjes/hapjes. In de Turkse en Marokkaanse keukens worden druivenbladeren gebruikt tijdens suikerfeesten en ramadan om heerlijke hapjes mee te maken. Het wordt dan vaak gevuld met vlees en peulvruchten. Jaren geleden bedacht ik een heerlijke zoete variant. KLIK HIER om naar het recept te gaan.
IMG_1486
Druivenblad fijn gesneden, met een scheutje olijfolie en pijnboompitten, een heerlijk alternatief op sla
Je kunt dus kiezen wat je maar wenst om druivenblad rolletjes te maken. Zoet of hartig, pittig of mild en alles daar tussenin. Omdat de rolletjes hun vrij zoute smaak na fermentatie behouden kan een zoete vulling een heerlijke combinatie zijn. Daarom kies ik vrijwel altijd voor zoete vullingen. Ik krijg ieder jaar weer een grote zak vol met vers druivenblad cadeau van een lieve meneer die een paar straten verderop woont en een grote moestuin heeft. Hij stopt mij het hele jaar wat toe uit zijn tuin, geweldig, wat een geschenk!
Als ik weer een grote zak heb gekregen zet ik ze in een groot zoutbad. Dat laat ik 48 uur staan. Daarna spoel ik ze veelvuldig en zorgvuldig om. Ik verpak ze in porties en trek ze vacuum met een speciaal apparaat. Zo kan ik ze zeker anderhalf jaar bewaren. Ik heb altijd wel druivenblad in huis, en dat is een luxe!  Voor dit artikel heb ik een pakje van vorig jaar geopend en gebruikt voor dit lekkere recept.
IMG_1480

Dit heb je nodig:

 • Goed omgespoelde druivenbladeren
 • 200 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
 • een koffiekopje edelgist
 • een eetleel ras el hanout kruiden
 • een eetlepel komijnpoeder
 • een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
 • 45 ml water

IMG_1481

Zo maak je het:

Maal alle ingrediënten in de blender of keukenmachine grof fijn. Je kunt ook geheel fijn malen, maar als de noten wat heel blijven geeft dit een lekkere bite aan de rolletjes. Leg een schone doek op het aanrecht. Leg daar steeds een druivenblad op en verwijder het steeltje.

IMG_1479

Pak steeds een beetje van de vulling en verdeel deze onderaan het blad, vouw vervolgens de onderste uiteinden en de zijkanten naar binnen en rol op.

IMG_1482

De rolletjes zijn extra lekker met een beetje greensweet-stevia ICING poedersuiker.

IMG_1484

Een andere lekkere zoete vulling?

Meng 200 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen) met een finke eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra, een koffiekopje cacaonibs, een theelepel ceylon kaneelpoeder, een theelepel vanillebourbin door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa stevig en smeuïg is geworden,

IMG_1483

….met havermout vulling.

IMG_1485

met cashewnoot-vulling

16 Reacties op “Druivenbladeren, gezond en lekker!

 1. Hallo
  Wat is de verhouding zout/water voor het zoutbad? En… koud water of gekookt water?

  Bedankt voor de reactie

  • Ik gooi er gewoon een fikse scheut zout in, in koud water. Warme groet!

   • Hallo, tegenwoordig heeft iedereen een tuin met druivenbladeren.
    Rond deze periode wordt er gesnoeid.
    Ik zie dat veel bladeren worden weggegooid. Omdat mensen o.a zonlicht voor de druiven willen creëren.
    Voorheen had ik een collega die in Zuidland woonde, zij bracht mij bladeren vanuit haar tuin en de tuin van al haar buren die ook een wijnbladeren hadden. Ik was hier super blij mee want ik bewaarde deze in zoutwater en kon het invriezen.
    Ook maakte ik vrienden en kennissen blij.
    Ik ben op zoek naar mensen die de bladeren niet gebruiken, want weggooien is zonde.
    Deel mijn vraag met zoveel mensen, die een plant hebben.

    Wie kan mij helpen.

    • Hoi Monique,

     Wilde even reageren op deze leuke recepten met druiven bladeren. Ken het ook van mijn Turkse vrienden heerlijk met rijst en met gehakt erin met dille kruiden heerlijk.

 2. Omdat langs het hek waar de druif hier geled wordt, het soms een wildgroei geeft van scheuten. Ik knijp er nogal wat weg. Kun je die jonge scheutjes ook zo eten? In de sla bv. En zit er niet nogal wat looizuur in druivenblad?

  • Ik denk bepaalde tijd(2weken) in koelkast (vacum)en een paar maanden in vriezer. Mijn voorraad is op, waar kan ik bladeren nu kopen? Ik woon in Baal(Tremelo)

 3. Kan ik met onbewerkt druivenblad ook vlees inpakken en garen in de oven of bbq?

 4. Van de Blauwe en witte druiven maken we wijn.Het blad gooide we weg,Nuweet ik beter al is het wel veel.
  Als wij er een ander plezier mee kunnen doen?Graag.
  Freek de Kroon

 5. Ik moet zoutarm eten kan ik ze zonder te zouten zo wokken ben net aan het snoeien geweest

  • Gerard. Ja dat kan. Je kan ze meteen gebruiken. Of kort koken (10 seconde) tot hel blad verkleurd en daarna invriezen

 6. Hallo Monique, kun je ze ook eten als bijvoorbeeld zuurkool? Bij het lezen van dit bericht en de reacties schiet me dat zo te binnen

  • dat weet ik niet te zeggen, heb dit nog nooit geprobeerd. Succes en warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *