Turkse zoete druivenblad rolletjes

Ik ben erg gecharmeerd van buitenlandse keukens. Ik maak zo nu en dan graag uitstapjes, en experimenteer ik met producten die vaak worden gebruikt in verschillende keukens. Daar maak ik 100% meukvrije varianten van 😉 Op de receptenpagina vind je diverse recepten uit vele buitenlandse keukens zoals de Surinaamse Eksi Koekoetaart en de Chiffon pandancake. Ik ben gezegend met een Turkse buurvrouw die mij ook veel kijkjes geeft in de Turkse keuken. Ook verwent ze mij regelmatig met allerlei lekkers. Zo heb ik dankzij haar de druivenblad rolletjes leren kennen. Het toeval wilde dat ik onlangs een hele stapel vers druivenblad kreeg, die ik heb gefermenteerd. Je kunt ook kant en klaar gefermenteerd druivenblad vinden in diverse toko’s. Deze zijn vacuüm verpakt, en voor een flinke stapel betaal je rond de twee euro.

SAM_2637

Het lijkt een hoop werk, dat fermenteren, maar dat valt reuze mee. Je laat de bladeren enkele dagen staan in een pot met wat keltisch zeezout en zet dit op een koele plek. De bladeren worden zachter maar nog goed flexibel. Vind je dit allemaal wat te omslachtig, dan kun je de bladeren ook kopen in diverse toko’s. Biologisch ben ik ze nog niet tegen gekomen. Het loont de moeite om eens rond te kijken in je omgeving, iedereen heeft tegenwoordig wel een moestuin, met daarin een ” stok” aan druiven. De bladeren groeien als kool, en dus kun je vast een stapeltje krijgen 😉

 

Je kunt de bladeren vullen met wat je maar wenst. Van zoet tot hartig. Er zijn op internet ook vele traditionele Turkse recepten vindbaar om druivenblad rolletjes te maken. Traditioneel worden druivenblad rolletjes in de Turkse keuken gemaakt met rijst of bulgur, waarna ze in een pan met water wat gaar worden gekookt. Ik heb voor een heerlijk zoete romige notenvulling gekozen.

 

Dit heb je nodig:

  • gefermenteerde druivenbladeren, liefst zelf gefermenteerd
  • 300 gram geweekte/gekookte kikkererwten
  • anderhalve eetlepel stevia  sweet Xtra + een eetlepel erythritol suikervervanging
  • 100 gram pecannoten
  • 150 ml haver of andere melkvervanging
  • een handje noten, bijvoorbeeld walnoten, paranoten of pistache

Zo maak je het:

Spoel de bladeren goed af onder de hete kraan, en leg ze in een bad met warm water. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer dit tot een stevige gladde massa. Als de massa te vloeibaar blijft, voeg er dan nog wat extra pecannoten aan toe. Het moet met een lepel zijn op te scheppen.

SAM_2639

Leg steeds een blad op een schone werkplek, en schep een lepel van de vulling onderop het blad. Verwijder de stelen van het blad. Rol het blad voorzichtig op en vouw de uiteinden dicht. Ik heb de rolletjes kort in de oven gedaan terwijl de oven opwarmde. Dit hoeft uiteraard niet, maar het geeft meer smaak.

SAM_2640

EET SMAKELIJK!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *