Honig….ga je lekker???????

In mijn loopbaan als kritisch health blogger ben ik de meest bizarre en meest idiote dingen tegengekomen, in hoe ver fabrikanten kunnen gaan om hun merk te verkopen en consumenten aan hun te binden. Denk je alles te hebben gezien, kan het nog altijd gekker. Dit merkte ik vorige week, toen het bekende pakjes-meuk-merk HONIG bekend maakte met een grootscheeps marketing circus dat zij met een gezinnetje een jaar lang een “ 365 dage Challenge” gaan beginnen. Het verhaal is aandoenlijk, en speelt direct in op schuldgevoelens van de drukke consument. Ze brengen het super-leuk, maar de achterliggende gedachte is uiteraard dat wij aan de pakjes en zakjes moeten gaan. 

HET PERFECTE PLAATJE

Wat we krijgen voorgeschoteld is een “ perfect-picture” gezinnetje van vader, moeder en drie kneuterige lieve kindertjes met lieve hoofdjes waar onze harten van gaan smelten. Mooi gecast. Het betreft een heuse vlog-familie, waarvan we inmiddels in Nederland duizenden hebben. De familie Jongedijk uit Almere heeft nu waarschijnlijk een vet gespekte bankrekening, want het zal geen klein bedragje zijn geweest, wat Honig aan hen heeft uitbetaald om een jaar lang hun meuk te gaan promoten.
Het gezins-verhaal is de bekende, die we in Nederland tegenkomen. Twee drukbezette ouders die met drie kinderen dagelijks een race tegen de klok houden om een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Honig is de reddende engel in dit sprookje. Dankzij de oh-zo-gemakkelijke pakjes en zakjes instant meuk kunnen wij zeer snel, gemakkelijk en “ gezond” maaltijden op tafel toveren. Maar daar ligt de focus niet eens op. Het moet ons met zijn allen weer terug aan tafel zetten als we gaan eten. Want we eten niet meer aan tafel, zo blijkt. Het hele concept wordt zo gebracht dat het op ons ( schuld) gevoel speelt en wij waarschijnlijk ook weer meer pakjes en zakjes gaan kopen. Tenminste, dat is wel de insteek. Het hele idee is afkomstig van reclamebureau Eccetera. Head of communicatie bij Kraft Heinz Benelux, Anya Pieroen, omschrijft het zo:
“ ..Honig draait al een tijdje mee en heeft in de loop der jaren VEEL MOEITE gedaan om koken gemakkelijk te maken zodat iedereen het kan. De ambitie van deze campagne is dan ook om mensen niet te lang in de keuken te laten staan, maar vooral om hen lekker samen aan tafel te krijgen…” 
(……)
Wat er precies gaat gebeuren is, dat de familie Jongedijk een jaar lang ons een kijkje geeft hoe zij iedere dag een pakje/zakje open scheuren en daar heerlijke maaltijden van op tafel kunnen toveren. De weekmenu’s worden zorgvuldig samengesteld door een diëtiste. Wel is het zo, dat naast ieder pakje instant meuk een maaltijd moet bestaan uit groente en/of peulvruchten en volkoren granen, zodat het gezin voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. ( …..)
OK.
Even resumeren: dus we moeten volgens Honig niet TE LANG in de keuken gaan staan? En we kunnen allemaal koken als we alles instant in een pan mikken en opwarmen? We hebben het allemaal druk. Mee eens. Ook al hebben we het niet druk, dan hebben we het druk. Kom je iemand tegen en je vraagt “ hoe gaat het?”  dan hoor je 9/10 keer “ oh joh druk druk druk!!” Een drukke baan, een druk gezin, nee, inderdaad, dat is aanpoten geblazen, daarover kan niemand het oneens zijn.
Maar mijn prangende vraag is, wat een pakje, zakje instant meuk BIJDRAAGT aan een maaltijd die reeds moet bestaan uit groente, peulvruchten en volkoren granen. En….moeten we daarvoor ook niet de keuken in? Groente snijdt zichzelf niet. Peulvruchten warmen zichzelf niet op, net als rijst, pasta en macaroni. Maar vooral: wat DRAAGT het bij, zo’n pakje instant meuk vol additieven, suikers en zout? We kunnen in mijn beleving namelijk exact HETZELFDE doen met verse kruiden en specerijen. Daar breng je ook alles mee op smaak. Zo’n kant en klaar pakje doet immers hetzelfde. Vlees moet je ook aanbraden. Dat zit ook niet kant en klaar in een pakje, en dus kost dit NET ZOVEEL TIJD. Dus de meerwaarde van het toevoegen van zo’n pakje instant meuk is mij een compleet raadsel, kan iemand mij dit ophelderen?
En dan het idee erachter dat we weer samen aan tafel moeten gaan zitten. Nobel streven. Want het klopt, we eten tegenwoordig uiteen van elkaar. Kind één zit op zijn kamer met zijn bordje achter de computer, kind twee zit op de bank met zijn bordje met zijn iPad, nummer drie zit wel aan tafel maar heeft het enorm druk met appen. True. Helemaal waar. Maar kan een pakje instant meuk dit voorkomen?????????? Ik denk het niet. Sterker: ik persoonlijk denk dat Honig hier de plank volledig mis slaat.
AHI_434d5032333733333833_1_LowRes_JPG AHI_434d5032333733333833_1_LowRes_JPG
OK.
Laten we het allemaal even genuanceerder bekijken. Want zit er dan echt  niet iets goeds aan vast gekleefd?
Laten we even een dag uit het leven van deze familie Jongedijk na gaan spelen. Volgens de regels van dit hele circus. Vader en moeder zijn gigantisch druk. Ik vraag mij af, hoe een vloggende vader zo druk kan zijn met vloggen, dat hij zijn tijd niet beter besteed in de keuken, al is het maar vijf minuutjes, maar dat terzijde. Het hele circus levert hen in elk geval duizenden extra volgers op op instagram. Da’s toch mooi meegenomen. Op Facebook is het ook hot: meer dan 101.000 volgers. Dat gaat lekker.
Stel, we gaan vandaag lekker macaroni eten. Uiteraard moet dat volgens de diëtiste volkoren macaroni zijn.. Van Honig. Voor de vezeltjes. En daar gaat uiteraard ook wat heerlijke groente doorheen. En rundergehakt. en ook lekker: cherry tomaatjes. Dat gaan we allemaal eerst snijden. Gehakt ff met wat olijfolie ( want geen boter natuurlijk) rullen in de pan. Groente en cherry tomaatjes erbij pletteren en lekker roerbakken die handel. Hoe lang duurt dit? Zo’n 10-15 minuten. Dan met wat water het pakje instant meuk mix voor macaroni/spaghetti erbij mikken, voor de smaak. Dat nog even lekker laten pruttelen. Zo’n 10 minuutjes. En hoppa! KLAAR! Bij elkaar genomen hebben we zo ongeveer een half uur in de keuken gestaan.
OK.
Wat krijgen we zoal binnen met al deze meuk? Vitamientjes, mineralen en vezeltjes, en eiwitten. ABSOLUUT. Dankzij het vlees, de groente en de cherry tomaatjes. En een klein beetje vezeltjes uit de macaroni. Maar wat krijgen we nog meer binnen?
Schermafbeelding 2018-01-18 om 03.31.14
Wauw. Dat dit allemaal in een instant poedertje kan, dat blijft me verbazen. Goed voor maar liefst 35 gram vrije suikers per 100 gram. Lekker. Dat zeker. Gezond? Nee. 18,8 gram zout per 100 gram, is dat een onderdeel van een gezonde maaltijd? Ik denk het niet. En dat dus IEDERE DAG hé? Dat is wat Honig wil. Ons IEDERE DAG deze meuk laten eten.
OK.
Dan even op de meukvrije manier. We eten ook volkoren macaroni, maar dan de gewone goedkopere uit de supermarkt, net zoveel vezeltjes. Zelfs biologisch is volkoren macaroni nog goedkoper ( 1,25 ) dan een pak Honig macaroni ( 1,55 ) Dan gaan we dezelfde groente snijden en dezelfde cherry tomaatjes, in exact hetzelfde tijdsbestek. Ik kies voor Tempeh, in plaats van gehakt, deze rul ik ook los in de pan met wat kokosolie. Groente en tomaatjes erbij, lekker….Dan komt de grote barba-papa truc: ik voeg simpelweg heerlijke kruiden en specerijen toe, zoals kerrie masala, ras el hanout, basilicum, koriander, tijm, ik ga compleet los. Afblussen met wat water en lekker laten pruttelen. En hoppa! KLAAR is mijn saus. En de tijd die ik kwijt ben aan keukendienst? Wellicht nog minder dan een half uurtje.. Lekker? ABSOLUUT. Gezond? ZEKER WETEN! En ik kan net zo snel aanschuiven aan tafel als de familie Jongedijk. ZONDER PAKJES en ZAKJES.

MORAAL VAN HET HELE VERHAAL:

Het gaat hier om een ge-wel-dige marketing truc, die erg groots is opgezet. Een perfect gezinnetje, een perfect plaatje creëren, op ons schuldgevoel werken, het zijn allemaal ontzettend slimme en listige marketing trucjes die hier zijn ingezet. Doel: niet ons ons weer gezellig samen aan tafel  te krijgen want daar ligt Honig echt niet wakker van. Waar ze wel wakker van zijn gaan liggen is dat het pakjes-zakjes tijdperk op zijn einde lijkt te gaan lopen, omdat we allemaal steeds bewuster worden van wat we in ons lichaam proppen. Instant meuk is zeker GEEN smeermiddel in ons eten om ons weer gezamenlijk en gemoedelijk aan tafel te krijgen. Er is niets, maar dan ook NIETS wat kruiden en specerijen niet kunnen wat instant meuk wel kan. Het leuke sprookje over minder tijd in de keuken doorbrengen sneuvelt ook, als je er wat genuanceerder naar kijkt ( zie hierboven) Wat ik hier vooral zie is een gezinnetje die een heel erg goede deal heeft weten te sluiten, ordinaire marketing en op feiten gebaseerd die geen enkele grond heeft. Wat roer jij door je eten?

11 Reacties op “Honig….ga je lekker???????

  • Ik vraag mij ook af hoe “gezond” dit gezin is na 1 jaar. Het eten van dagelijkse Honig meuk lijkt mij niet een gezond idee….

   • ja maar de meeste mensen zijn gewoon veel te gemakzuchtig en ze zitten allemaal met hun I-phone te praten , niemand praat meer met elkaar. Ik kook zelf heel graag ,het ik ook leuk om te koken, wat internet betreft ,ja dat is goed om dingen op te zoeken , maar mensen gaan altijd te ver ,er is geen balans . iedereen vlogt en blogt maar ,dat is goed maar overdrijf dan weer niet. hou balans .Dat is toch met alles.

 1. Geweldig Monique, applaus!!
  Zo worden we al jarenlang voor de gek gehouden door al die valse fabrikanten en reclamebureaus… en het is in vergelijking met eigen kruiden, specerijen etc. nog duur (en ongezond) ook zo’n pakje meuk..

 2. Ik ben het van harte met je eens dat het niks toevoegt wat je niet heel makkelijk zelf al kunt doen. Dus nee, ik koop dit niet. Wat je opmerking over zout betreft: je schrijft 18,8 gram per 100 g van dit mengsel. Zo’n pakje weegt 40 gram, je krijgt dus 7,5 gram zout mee. Dit voor vijf personen, dus 1,5 gram per persoon. De aanbevolen hoeveelheid is 6 gram per dag. Ik ben met je eens dat minder beter is, maar ik sla hier niet steil van achterover. Als je verder een beetje oplet komt dat wel goed. Verder zie ik geen rare dingen in de ingrediëntenlijst, dus ik word ook niet bang hiervan, ziet er eigenlijk helemaal niet slecht uit. Weinig E-nummers, veel duidelijke en normale ingrediënten, er zijn echt veel slechtere dingen te koop dan dit. Wat mijn bezwaar vooral is is dat zo’n pakje gewoon ook heel duur is voor wat erin zit. Een euro of meer. Als je zelf een keer je kruidenkast voorziet doe je er lang mee en je gooit bij lange na geen Euro per dag aan kruiden in je eten. Er zit voor Honig een enorme marge op, ik denk dat de inhoud een paar cent kost. Tenslotte..ik probeer afval te minderen. Elke dag een kartonnen doosje (papierafval, OK) én een foliezakje (restafval) is belachelijk.

  • Er zit ook een schep suiker, raapzaadolie, gistextract, zetmeel en citroenzuur in. Allemaal
   Ingrediënten die je niet nodig hebt en zelfs ongezond tot zeer ongezond zijn. Vooral de gistextract is iets wat je beter niet binnen kunt krijgen.
   Ik ben het helemaal met Monique eens dat het een pakje vol meuk is.
   Zowel MSG als gistextract zorgen voor een zoutachtige vleessmaak aan voedsel en zijn goedkoop, waardoor deze op grote schaal worden toegepast. Het zorgt voor een sterkere smaakbeleving van de andere smaken in het voedsel. Maar het versterkt niet alleen de smaak, het verstoort ook je verzadigingsgevoel. Lichamelijk werkt het in op je hormoonstelsel, waardoor je geen signaal krijgt dat je genoeg hebt gegeten. Zo blijf je maar dooreten, denk maar aan een zak chips waarvan het heel moeilijk is om het bij één handje te houden. Je vindt MSG en gistextract in bijna alle hartige voorverpakte voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, bouillonblokjes, kant en klaarmaaltijden, pizza’s, chips, kruidenmengsels, vis, vlees en vegetarische broodsmeersels. In veel fastfood restaurants wordt ook MSG gebruikt in het eten. (Citaat Jesse van der Velde)

 3. Wie trapt hier nou in zou je zeggen?
  Ik gebruik veel kruiden en specerijen zonder bijmenging van zout, zout voeg ik apart toe aan het eten.
  Ik zie het nog gebeuren dat dit echtpaar zo verslaafd raakt aan de smaak van honig, dat ze het blijven gebruiken.
  Veel Nederlanders gebruiken alleen maar zout, peper en nootmuskaat, naar mijn menig is dat niet genoeg om het eten lekker op smaak te brengen en dat zou weleens de reden kunnen zijn dat men over gaat op pakjes en zakjes ´gemak´. Uiteindelijk is dit een dure en ongezonde oplossing en qua tijd haal je er geen winst uit.

 4. Wel tijd om te vloggen, niet om te koken. De hele hypocrisie in een zin samengevat. Mooi!
  M’n buurman werkte bij een voedselgigant als schakel tussen marketing en uitvoering. ‘Ja, het gaat er inderdaad om hoe we zo weinig mogelijk inhoud voor zo veel mogelijk kunnen verkopen.’

 5. Hahaha, erg toch dat hele verkoop circus! En niet eens erg origineel als verkoop campagne. ” Een beetje van jezelkf en een beetje van Maggi” Ken je die nog? Kan er gewoon 1 op 1 voor gebruikt worden. Wat heb jij toch veel kruiden altijd in je keukenkastjes, zeggen mensen die de inhoud zien van mijn keukenkastjes….tja…

 6. Dank voor weer je interessante artikel.
  Jarenlang gebruikte ik ook pakjes en zakjes voor het bereiden van eten. Mijn broer en zus zeiden altijd we bij zus pakje en zakje. Tot een jaar of acht á negen geleden dat ik er mee gestopt ben en zelf alles ging klaarmaken. Het eerste recept was van mijn broer voor Spaghetti Ik kreeg het recept en ging er meegaan de slag. Het was heerlijk. Sindsdien maak ik alleennon maar eten met verse groeten en kruiden en specerijen. Was even wennen, maar nu willen we niet anders meer en het is echt niet meer werk dan zakje of een pakje. Heerlijk MEUK VRIJ eten. Het is een heerlijke zegen.
  In mijn huis geen zakje en pakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *