De lekkerste kruiden en specerij-mengsels maak je zelf!!!!

Mijn keukentje staat bomvol met kruiden, specerijen, gedroogde bloemen en planten. Ik  breng alles op smaak met verschillende combinaties. Er zijn inmiddels talloze kruiden/specerij-mengsels die bijvoorbeeld dankzij een land waar deze kruiden veel worden gebruikt populair zijn geworden, of mengsels die een specifiek land vertegenwoordigt. Ras el hanout, Za’tar, Italiaanse kruiden, Provinciaalse kruiden, de meest lekkerste mengsels kunnen we gewoon in supermarkten kopen. Eerder schreef ik al een artikel waarin ik recepten gaf om deze populaire mengsels thuis zelf te maken. Ik ga echter nog een paar stappen verder en bedenk zeer regelmatig nieuwe lekkere mengsels die bij bepaalde gerechten superlekker smaken. Ik dacht dat het leuk zou zijn, een paar van deze eigen bedachte mengsels met jullie te gaan delen zodat jullie er ook van kunnen genieten. 

DE GROTE VOORDELEN VAN KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kruiden en specerijen zijn niet alleen de perfecte smaakmakers in al ons voedsel, ze zijn ook erg goed voor onze gezondheid. Sommige kruiden en specerijen werken medicinaal en kunnen ons extra voorzien van belangrijke voedingsstoffen. 

De grootste smaakmakers ter wereld zijn zout, suiker en vetten. Dit wordt industrieel voornamelijk gebruikt Het zijn ontzettend goedkope grondstoffen die erg veel functies tegelijk kunnen vervullen. Zo geeft het niet alleen smaak, maar ook structuur en conservering.  Industrieel zout, suiker en transvetten zijn echter niet gezond. En omdat het vrij veelvuldig wordt gebruikt in levensmiddelen krijgen we er gemakkelijk teveel van binnen terwijl we ook wennen aan zoete, zoute en romige smaken. Onze smaken en onze smaakbelevingen vlakken af waardoor we uiteindelijk geen genoegen meer nemen met “ flauw” of “ neutraal”. Als je een week gezouten aardappelen eet, en je eet dan een portie zonder zout, dan kun je dit al vies en onsmakelijk ervaren. Dit is de kracht van de goedkope grondstoffen die ons min of meer ook afhankelijk maakt aan producten. 

Door zelf verse kruiden en specerijen toe te voegen hou je niet alleen de complete regie over wat jij eet, maar ben je ook vele malen gezonder uit. Kruiden en specerijen zijn gezonde smaakmakers en hebben echte, pure, natuurlijke smaken, Er zijn er bovendien zoveel, dat je eeuwig kunt variëren, combineren en afwisselen. Kruiden en specerijen kun je erg lang bewaren. Dit maakt een lekker vormpje hebben zeer toegankelijk, en kun je iedere dag weer genieten van andere smaaknoten. 

HEERLIJKE COMBINATIES

Omdat ieder kruid en specerij zo zijn eigen specifieke smaaknoten heeft, kun je ze erg goed combineren. Ook is het heerlijk om gedroogde bloemen en planten aan een mengsel toe te voegen. Deze kun je het beste even tevoren fijn vijzelen in de vijzel. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een wat grover mengsel en de bloemen, planten, kruiden en specerijen “ heel” houden en vermengen. Ik heb over de jaren ontzettend veel mengsels bedacht. Deze varieer ik steeds of maak ik, als een mengsel mij echt onwijs goed bevalt, een grotere voorraad. De mengsels kun je het beste bewaren in goed afsluitbare potjes. Je houdt ze zeker een jaar tot anderhalf jaar goed. Gebruik liefst biologische kruiden, specerijen, bloemen en planten, deze bevatten geen bestrijdingsmiddelen. 

IMG_0986

Koop flink in. Ik heb een kastplank vrij gemaakt voor al mijn potjes. Door erg veel te hebben kun je eindeloos mengsels maken. Biologische kruiden/ specerijen/ bloemen en planten zijn niet duur. Dit is ook erg prettig, zodat je veel in één keer in kunt slaan. Ik koop vrijwel alles van het merk HET BLAUWE HUIS. Deze kun je vinden in de meeste biowinkels en goede kwalitatieve webwinkels als www.puurmieke.nl Ik reken per mengselrecept op een klein potje vol. ( Zie foto) 

IMG_1287

CURRY WORLD

Dit mengsel heeft als basis kerriepoeder. Het is geschikt voor curry’s, sauzen, marinades en licht milde gerechten. Voor een potje meng je:

– vijf eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels kurkuma

– een half theelepeltje witte peper

– twee theelepels fenegriekzaad

IMG_1286

CIOU CIOU BELLA:

Een mengsel wat heerlijk past bij vele Italiaanse gerechten, lekker over pizza, in de soep of door een puree. Voor een potje meng je:

-drie eetlepels peterselie

– twee eetlepels rozemarijn

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels salie ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels uienpoeder

– een half theelepeltje zwarte peper

IMG_1288

THAI SURPRISE:

Heerlijk in tal van Thaise gerechten, maa smaakt ook verrukkelijk in soepen, sauzen en in hartige quiches en taarten. Voor een potje meng je:

– twee eetlepels citroengras ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels korianderzaad

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels komijnzaad

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee theelepels cayennepeper

– twee eetlepels kurkuma

– twee eetlepels uienpoeder

IMG_1292

SWEET SUNRISE:

Een milde, zoete mix van heerlijke bloemen, kruiden en specerijen. Ideaal over gekookte aardappelen, in soepen, sauzen, in baksels en in quiches en over pizza’s. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels goudsbloem ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels fenegriekzaad

– twee eetlepels piment

– twee eetlepels kardemom

– twee eetlepels kruidnagelpoeder

– twee theelepels ceylon kaneelpoeder

IMG_1293

ROSENGARDEN:

Zoete smaakmaker met een pittig randje! Heerlijk in soepen, over tal van gerechten die op smaak gebracht moeten worden en over pizza. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels rozenapotheker ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels kerriepoeder

– twee eetlepels mosterdpoeder

– twee eetlepels gemberpoeder

– een half theelepeltje anijspoeder

IMG_1295

CURRY BOOSTER:

Geeft je curry-schotel een smaakexplosie! Ook lekker in soepen, over pizza, in gerechten die op smaak gebracht moeten worden of als marinade, Voor een potje meng je:

– drie eetlepels brandnetel ( fijn vijzelen)

– drie eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels komijnzaad

– twee eetlepels gemberpoeder

IMG_1294

FRESH TOUCH:

Frisse mix, om alles wat je maar wenst een frisse, licht pittige smaak te geven. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels sumak

– twee eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels citroengras ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels gemberpoeder

IMG_1296

PIPES OF PIECE:

Een mix van mild en pittig. Een extra gezond tintje dankzij de salie. Heerlijk over alles wat op smaak gebracht moet worden, zoals gerechten, pizza, sauzen, soepen en quiches Voor een potje meng je:

– drie eetlepels salie ( fijn gevijzeld

– een eetlepel zwarte peper

– twee eetlepels kurkuma

– twee eetlepels fenegriek zaad

– twee eetlepels kardemom

IMG_1297

VIVA LA FRANCE:

Verrassende smaken bij elkaar! Mild meets fris! Lekker in salades! Maar uiteraard ook in soepen en sauzen. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels paardenbloemblad

– vier eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels rozemarijn

– twee eetlepels lavendel ( fijn gevijzeld)

IMG_1298

MR BEAN HERBS:

Deze mix smaakt geweldig lekker over peulvruchten. Daarnaast heerlijk in gerechten, sauzen en soepen. Voor een potje meng je:

– vier eetlepels bonenkruid

– twee eetlepels koriander

– twee eetlepels paprikapoeder

– drie eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels basilicum

TIPS BIJ GEBRUIK KRUIDEN EN SPECERIJEN:

– Sommige kruiden, specerijen, bloemen en planten hebben een zeer aanwezige smaak. Het is daarom erg belangrijk, dat je niet teveel gebruikt, omdat het een gerecht kan overheersen. Gebruik kruiden en specerijen dan ook altijd  een beetje op gevoel. Breng op smaak door steeds kleine beetjes toe te voegen en te proeven. 

– Bewaar je potjes goed afgesloten. Dit houdt de kwaliteit zo hoog mogelijk.

– Bewaar ze het liefst op een koele, donkere plaats. Ik bewaar mijn voorraden bijvoorbeeld in een diepe kast. Daar kan ik mijn voorraad jaren goed houden zonder dat de kwaliteit echt achteruit gaat. Draai je potjes na gebruik altijd weer goed dicht. 

– Koop liefst biologische varianten. Kruiden en specerijen zijn helaas één van de meest bespoten voedingsmiddelen in de wereld, er zitten dus vrij veel bestrijdingsmiddelen op. Door biologisch te kiezen heb je hier geen last van. 

– Biologische varianten zijn gelukkig niet duur. Maar een overweging om alles biologisch in te kopen. 

– Je kunt ook zelf kruiden kweken en drogen. Als je een droogoven hebt gaat dat snel, maar je kunt de bladeren ook aan de lucht drogen. 

– Met bovenstaande mengsels kun je, met toevoeging van groene of witte thee, ook heerlijke thee-aftreksels maken! 

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook je eigen populaire mengsels! KLIK HIER om naar de recepten te gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *