De lekkerste kruiden en specerij-mengsels maak je zelf!!!!

Mijn keukentje staat bomvol met kruiden, specerijen, gedroogde bloemen en planten. Ik  breng alles op smaak met verschillende combinaties. Er zijn inmiddels talloze kruiden/specerij-mengsels die bijvoorbeeld dankzij een land waar deze kruiden veel worden gebruikt populair zijn geworden, of mengsels die een specifiek land vertegenwoordigt. Ras el hanout, Za’tar, Italiaanse kruiden, Provinciaalse kruiden, de meest lekkerste mengsels kunnen we gewoon in supermarkten kopen. Eerder schreef ik al een artikel waarin ik recepten gaf om deze populaire mengsels thuis zelf te maken. Ik ga echter nog een paar stappen verder en bedenk zeer regelmatig nieuwe lekkere mengsels die bij bepaalde gerechten superlekker smaken. Ik dacht dat het leuk zou zijn, een paar van deze eigen bedachte mengsels met jullie te gaan delen zodat jullie er ook van kunnen genieten. 

DE GROTE VOORDELEN VAN KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kruiden en specerijen zijn niet alleen de perfecte smaakmakers in al ons voedsel, ze zijn ook erg goed voor onze gezondheid. Sommige kruiden en specerijen werken medicinaal en kunnen ons extra voorzien van belangrijke voedingsstoffen. 

De grootste smaakmakers ter wereld zijn zout, suiker en vetten. Dit wordt industrieel voornamelijk gebruikt Het zijn ontzettend goedkope grondstoffen die erg veel functies tegelijk kunnen vervullen. Zo geeft het niet alleen smaak, maar ook structuur en conservering.  Industrieel zout, suiker en transvetten zijn echter niet gezond. En omdat het vrij veelvuldig wordt gebruikt in levensmiddelen krijgen we er gemakkelijk teveel van binnen terwijl we ook wennen aan zoete, zoute en romige smaken. Onze smaken en onze smaakbelevingen vlakken af waardoor we uiteindelijk geen genoegen meer nemen met “ flauw” of “ neutraal”. Als je een week gezouten aardappelen eet, en je eet dan een portie zonder zout, dan kun je dit al vies en onsmakelijk ervaren. Dit is de kracht van de goedkope grondstoffen die ons min of meer ook afhankelijk maakt aan producten. 

Door zelf verse kruiden en specerijen toe te voegen hou je niet alleen de complete regie over wat jij eet, maar ben je ook vele malen gezonder uit. Kruiden en specerijen zijn gezonde smaakmakers en hebben echte, pure, natuurlijke smaken, Er zijn er bovendien zoveel, dat je eeuwig kunt variëren, combineren en afwisselen. Kruiden en specerijen kun je erg lang bewaren. Dit maakt een lekker voorraadje hebben zeer toegankelijk, en kun je iedere dag weer genieten van andere smaaknoten. 

KIES  ( liefst )VOOR BIOLOGISCH

In de supermarkten vinden we tegenwoordig steeds groter groeiende schappen vol kruiden en specerijen. Waaronder heel veel kruidenmixen. Het lijkt superhandig, maar er kleven wat nadelen aan. Vrijwel alle kruidenmixen bevatten heel veel zout, zijn niet van biologische komaf, en zijn bovendien stik-en-stikduur. Laten we beginnen met het ( soms extreme) zoutgebruik. De meeste mixen bestaan uit zout, waaraan verschillende kruiden en specerijen wordt toegevoegd Ze zijn dus niet 100% puur. KLIK HIER om meer te lezen over deze zeer misleidende vorm van kruiden verkopen. Staat er op de verpakking ” geen zout toegevoegd” kun je ervan uitgaan dat dit ook klopt. Staat er ” 100% puur” moet je toch nog goed naar de ingrediënten kijken. JONNIE BOER  ( onder EUROMA ) bekleedt bijvoorbeeld in vrijwel alle supermarkten flink wat planken, maar niet alle varianten zijn vrij van zout, terwijl er wel 100% puur op staat. Afhankelijk van welke plek zout inneemt in deze ingredientenlijst, kun je aflezen om hoeveel zout het gaat. Begint een lijst met zout, dan koop je voornamelijk een potje zout.

 

 

Tenzij anders vermeld, zijn alle kruiden en specerijen niet biologisch. Helaas is het zo, dat kruiden en specerijen één van de meest bespoten voedingsmiddelen ter wereld zijn, sommige kruiden en specerijen kunnen daarom behoorlijk vol zijn gespoten met bestrijdingsmiddelen. Om dit te voorkomen, kun je het beste voor biologische varianten kiezen. Gelukkig zijn deze niet veel meer duurder dan niet-biologisch en kun je dit prima opvangen. Soms wordt er geroepen, dat biologische kruiden en specerijen ook zijn bevuild, maar dat is echt niet waar. Fabrikanten moeten zich aan zeer strenge regels houden. Juist omdat kruiden & specerijen zo ongekend populair zijn en heel veel worden gebruikt, is er een scheiding tussen massale producties en biologische producties. De kruiden & specerijen die we in de toko’s kunnen kopen kunnen zeer bevuild zijn. Deze noemen we de minst kwalitatieve varianten. Daarboven komen de niet-biologische varianten die onder betere omstandigheden worden geteeld, maar bevatten dus ook bestrijdingsmiddelen. Wil je het beste van het beste, koop dan biologisch in. En kies daarbij de betere, betrouwbare merken die 100% zijn te traceren, de papieren op orde hebben en dit aan de consument kan overleggen.

De kruidenmixen zijn tot slot heel erg duur betaald. Het is uiteraard een luxe, handig, want zo hoef je zelf immers niets meer te vermengen. Maar voor al deze luxe betaal je grif. En vergeet ook de onnodige verpakkingsmaterialen niet wat het milieu alleen maar meer belast.

 

HEERLIJKE COMBINATIES

Omdat ieder kruid en specerij zo zijn eigen specifieke smaaknoten heeft, kun je ze erg goed combineren. Ook is het heerlijk om gedroogde bloemen en planten aan een mengsel toe te voegen. Deze kun je het beste even tevoren fijn vijzelen in de vijzel. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een wat grover mengsel en de bloemen, planten, kruiden en specerijen “ heel” houden en vermengen. Ik heb over de jaren ontzettend veel mengsels bedacht. Deze varieer ik steeds of maak ik, als een mengsel mij echt onwijs goed bevalt, een grotere voorraad. De mengsels kun je het beste bewaren in goed afsluitbare potjes. Je houdt ze zeker een jaar tot anderhalf jaar goed. Gebruik liefst biologische kruiden, specerijen, bloemen en planten, deze bevatten geen bestrijdingsmiddelen. 

Koop flink in. Ik heb een kastplank vrij gemaakt voor al mijn potjes. Door erg veel te hebben kun je eindeloos mengsels maken. Biologische kruiden/ specerijen/ bloemen en planten zijn niet duur. Dit is ook erg prettig, zodat je veel in één keer in kunt slaan. Ook biologisch gecertificeerd kun je lekker voordelig inkopen. Zeker via www.puurenfit.nl. Wij hebben erg veel tijd, investering en energie gestopt in het ontwikkelen van echt goede biologisch gecertificeerde kruiden / specerijen / planten / bloemen. We vullen alles direct zelf af, waardoor we de verkoopprijzen heerlijk laag kunnen houden. Het loont absoluut de moeite, om eens een kijkje te gaan nemen :

KLIK HIER voor het besteloverzicht van kruiden

KLIK HIER voor het besteloverzicht van specerijen

KLIK HIER voor het besteloverzicht van pepers

KLIK HIER voor het besteloverzicht van zouten

KLIK HIER voor het besteloverzicht van gedroogde planten / bloemen.

 

Ik heb een aantal super lekkere mixen bedacht. Deze zijn overal wel goed voor te gebruiken, het heeft enorm veel smaak en kleur. Probeer ze gewoon eens! En laat je verrassen! Bewaar je mixen in leuke goed afsluitbare potjes op een koele en droge plaats, niet in de zon.

IMG_1287

CURRY WORLD

Dit mengsel heeft als basis kerriepoeder. Het is geschikt voor curry’s, sauzen, marinades en licht milde gerechten. Voor een potje meng je:

– vijf eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels kurkuma

– een half theelepeltje witte peper

– twee theelepels fenegriekzaad ( fijn vermalen ) 

IMG_1286

CIOU CIOU BELLA:

Een mengsel wat heerlijk past bij vele Italiaanse gerechten, lekker over pizza, in de soep of door een puree. Voor een potje meng je:

-drie eetlepels peterselie

– twee eetlepels rozemarijn

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels salie ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels uienpoeder

– een half theelepeltje zwarte peper

IMG_1288

THAI SURPRISE:

Heerlijk in tal van Thaise gerechten, maa smaakt ook verrukkelijk in soepen, sauzen en in hartige quiches en taarten. Voor een potje meng je:

– twee eetlepels citroengras ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels korianderzaad

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels komijnzaad

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee theelepels cayennepeper

– twee eetlepels kurkuma

– twee eetlepels uienpoeder

IMG_1292

SWEET SUNRISE:

Een milde, zoete mix van heerlijke bloemen, kruiden en specerijen. Ideaal over gekookte aardappelen, in soepen, sauzen, in baksels en in quiches en over pizza’s. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels goudsbloem ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels fenegriekzaad

– twee eetlepels piment

– twee eetlepels kardemom

– twee eetlepels kruidnagelpoeder

– twee theelepels ceylon kaneelpoeder

IMG_1293

ROSENGARDEN:

Zoete smaakmaker met een pittig randje! Heerlijk in soepen, over tal van gerechten die op smaak gebracht moeten worden en over pizza. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels rozenapotheker ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels kerriepoeder

– twee eetlepels mosterdpoeder

– twee eetlepels gemberpoeder

– een half theelepeltje anijspoeder

IMG_1295

CURRY BOOSTER:

Geeft je curry-schotel een smaakexplosie! Ook lekker in soepen, over pizza, in gerechten die op smaak gebracht moeten worden of als marinade, Voor een potje meng je:

– drie eetlepels brandnetel ( fijn vijzelen)

– drie eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels knoflookpoeder

– twee eetlepels komijnzaad

– twee eetlepels gemberpoeder

IMG_1294

FRESH TOUCH:

Frisse mix, om alles wat je maar wenst een frisse, licht pittige smaak te geven. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels sumak

– twee eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels paprikapoeder

– twee eetlepels uienpoeder

– twee eetlepels citroengras ( fijn gevijzeld)

– twee eetlepels gemberpoeder

IMG_1296

PIPES OF PIECE:

Een mix van mild en pittig. Een extra gezond tintje dankzij de salie. Heerlijk over alles wat op smaak gebracht moet worden, zoals gerechten, pizza, sauzen, soepen en quiches Voor een potje meng je:

– drie eetlepels salie ( fijn gevijzeld

– een eetlepel zwarte peper

– twee eetlepels kurkuma

– twee eetlepels fenegriek zaad

– twee eetlepels kardemom

IMG_1297

VIVA LA FRANCE:

Verrassende smaken bij elkaar! Mild meets fris! Lekker in salades! Maar uiteraard ook in soepen en sauzen. Voor een potje meng je:

– drie eetlepels paardenbloemblad

– vier eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels rozemarijn

– twee eetlepels lavendel ( fijn gevijzeld)

IMG_1298

MR BEAN HERBS:

Deze mix smaakt geweldig lekker over peulvruchten. Daarnaast heerlijk in gerechten, sauzen en soepen. Voor een potje meng je:

– vier eetlepels bonenkruid

– twee eetlepels koriander

– twee eetlepels paprikapoeder

– drie eetlepels kerrie masala

– twee eetlepels basilicum

 

SPICE-ME-UP:

Hou jij wel van een beetje spie in je eten? Deze kruidenmix maakt alles lekker pittig!Voor een potje meng je:

 • vier eetlepels knoflookpoeder
 • vijf eetlepels kerrie masala
 • een theelepel vers geraspte nootmuskaat
 • twee eetlepels kardemon
 • twee eetlepels paprikapoeder
 • een half theelepeltje zwarte peper

 

HERBAL LOVE:

Lekker kruidig en mild! Meng voor een potje:

 • drie eetlepels gedroogde tijm
 • een theelepel cayennepeper
 • drie eetlepels komijnpoeder
 • twee eetlepels paprikapoeder
 • een theelepel kardemom
 • een half theelepeltje ceylon kaneelpoeder

HEBS & SPICES:

Grote favoriet in huizen van der Vloed! Echt overal lekker op! Meng voor een potje:

 • twee eetlepels gedroogde bieslook
 • drie eetlepels gedroogde dille
 • twee eetlepels gedroogde basilicum
 • vier eetlepels kerrie masala
 • twee eetlepels piment
 • een theelepel koriander
 • een theelepel fenegriek
 • een snufje Keltisch zeezout
 • twee eetlepels kurkuma ( longa )
 • een snufje cayennepeper

VEGAN BACON SEASONING

Deze mix heeft een verrukkelijke rook-smaak zonder een rook-aroma! In de biowinkel kun je terecht voor zuiver gerookt Keltisch zeezout. Kun je het niet vinden? Dan kun je het ook achterwege laten en een eetlepel Kala manak extra toevoegen. KLIK HIER voor meer informatie over KALA MANAK.  Voor een potje meng je:

 • twee eetlepels kala manak
 • een theelepel zuiver gerookt Keltisch zeezout of een extra eetlepel Kala manak
 • vijf eetlepels kerrie masala
 • een eetlepel komijnpoeder
 • een eetlepel fenegriek
 • een half theelepeltje chillipoeder
 • drie eetlepels kurkuma longa

 

 

 

 

TIPS BIJ GEBRUIK KRUIDEN EN SPECERIJEN:

– Sommige kruiden, specerijen, bloemen en planten hebben een zeer aanwezige smaak. Het is daarom erg belangrijk, dat je niet teveel gebruikt, omdat het een gerecht kan overheersen. Gebruik kruiden en specerijen dan ook altijd  een beetje op gevoel. Breng op smaak door steeds kleine beetjes toe te voegen en te proeven. 

– Bewaar je potjes goed afgesloten. Dit houdt de kwaliteit zo hoog mogelijk.

– Bewaar ze het liefst op een koele, donkere plaats. Ik bewaar mijn voorraden bijvoorbeeld in een diepe kast. Daar kan ik mijn voorraad jaren goed houden zonder dat de kwaliteit echt achteruit gaat. Draai je potjes na gebruik altijd weer goed dicht. 

– Koop liefst biologische varianten. Kruiden en specerijen zijn helaas één van de meest bespoten voedingsmiddelen in de wereld, er zitten dus vrij veel bestrijdingsmiddelen op. Door biologisch te kiezen heb je hier geen last van. 

– Biologische varianten zijn gelukkig niet duur. Maak een overweging om alles biologisch in te kopen. 

– Je kunt ook zelf kruiden kweken en drogen. Als je een droogoven hebt gaat dat snel, maar je kunt de bladeren ook aan de lucht drogen. 

– Met bovenstaande mengsels kun je, met toevoeging van groene of witte thee, ook heerlijke thee-aftreksels maken! 

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook je eigen populaire mengsels! KLIK HIER om naar de recepten te gaan. 

3 Reacties op “De lekkerste kruiden en specerij-mengsels maak je zelf!!!!

 1. Goed dat je thuisgebleven bent met dit slechte weer! Er komen vast nieuwe kansen. Maar dank je wel, Monique, geweldig weer al deze mengsels!
  Ben er dol op en zal er zeker weer e.e.a. van proberen. Ben benieuwd, ’t ziet er prikkelend uit.. Nogmaals dank voor het delen!

 2. Hallo Monique, Ik heb je artikel gedeeld op de facebookpagina “Kruiden en specerijen en gerelateerde onderwerpen” Groeten Ton

 3. Hoi Monique

  Ik maak al jaren al mijn kruidenmengsels zelf, want mijn vriend mag geen zout.
  Er is een fantastisch boek op de markt waar heel veel kruidenmengels in staan.
  Spice wise van meesterkok Michel Hanssen, dit dit boek geschreven heeft toen die te horen kreeg dat die geen zout meer mocht.

  gr.Diana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *