Kruiden & specerijen….bagger vol zout

Naast suiker blijft ( teveel) zout ook nog altijd een fiks zorgelijk probleem in ons voedsel. Ondanks alle inspanningen van de overheid om het zoutgebruik in ons voedsel te reduceren, heeft het nog lang niet geleid tot de gewenste resultaten. Een meest recente steekproef in December 2017 liet zien, dat het zoutgebruik in ons voedsel wel licht daalde, maar lang niet voldoende. Volgens het NVWA is het zoutgebruik in afgelopen zes jaar met 11% afgenomen. Dit is uiteraard fijn, maar volgens het NVWA is het lang niet voldoende/ snel genoeg. De overheid heeft in 2014 met brancheorganisaties in de voedselsector en de horeca afgesproken dat het in 2020 makkelijk moet zijn om niet méér dan 6 gram zout en 10 % verzadigd vet binnen te krijgen. In 2016 consumeerden mannen gemiddeld 9,7 gram zout en vrouwen 7,5 gram, wat veel teveel is. Met name kant-en-klaar voedsel, wat erg veel wordt verkocht, bevatten soms extreem hoge doseringen aan zout. Maar het kan erger. Ik ontdekte onlangs iets opmerkelijks, waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Het gaat om kruiden en specerijen. Nu weten we allemaal wel zo’n beetje, dat deze producten vrijwel altijd wat zout bevatten, maar dat het zowat BESTAAT uit zout weet bijna niemand. Dit zorgt voor extreem veel zoutgebruik zonder dat de consument zich daarvan bewust is.

IMG_1941

HOEVEEL ZOUT MAG JE PER DAG?

Op zichzelf staand is zout niet ongezond. Sterker: we hebben het nodig. Zout is o.a. belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding. Dit zijn seintjes vanuit de hersenen die je spieren opdracht geven te activeren. Het speelt een grote rol bij de regeling van de bloeddruk en de vochthuishouding.  Het probleem zit hem meer in het feit dat we er dus echt teveel van binnen krijgen. Zeker 75% van het zout wat we dagelijks binnen krijgen is afkomstig uit bewerkt voedsel.  Zout wordt in het lichaam door de nieren gefilterd en komt vervolgens in het bloed terecht. Krijg je teveel zout binnen, wordt het bloedzoutgehalte hoger met gevolg dat de verhoudingen van het zout/vocht uit evenwicht raakt en wordt verstoord. Een directe reactie van het lichaam hierop is : dorst. Doordat je vervolgens meer gaat drinken worden de verhoudingen weer in evenwicht gebracht. De nieren zorgen ervoor dat het extra vocht met het zout netjes wordt afgevoerd. Lange tijd is gedacht dat teveel zoutinname ook een grote rol zou spelen bij een te hoge bloeddruk. Dit geldt echter alleen voor mensen met een overgevoeligheid voor zout: Uit onderzoek bleek dat minder zout eten bij mensen met een te hoge bloeddruk zonder overgevoeligheidsproblematiek de bloeddruk niet verlaagt. De beste manier om de bloeddruk te verlagen blijft afvallen en gezonder eten, dit is gezegd omdat een te hoge bloeddruk het meest voorkomt bij mensen met overgewicht. Naast een hoge bloeddruk staat een teveel aan zoutinname ook voor oedeem. Oedeem betekent dat het vocht in je lichaam slecht wordt afgevoerd. Hierdoor hoopt het vocht zich op diverse plaatsen in het lichaam op en ontstaan er zwellingen.
Nu kun je zeggen: zolang ik maar genoeg drink bij het eten van zout komt het wel in orde. Dit is uiteraard sowieso een goed plan maar het is niet gezond te noemen als dit op regelmatige basis gebeurt. Als je teveel en te vaak zout eet kunnen de nieren teveel belast raken met alle gevolgen van dien. De bekendste aandoening zijn hart en vaatproblemen.  Moeten we dan het zout mijden?  Nee, want we hebben het dus ook nodig. Het is echter zaak om het juiste zout te kiezen, Dit betekent een zoutsoort die ons de nodige magnesium en kalium geven. Dit vind je terug in Keltisch zeezout. Zeker als dit zout ook biologisch is gewonnen, bevat het nog alle mineralen. In Keltisch zeezout zit ook van nature jodium. Dit hebben we ook hard nodig voor een goed werkende schildklier.Voor volwassenen geldt het algemene advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Baby’s vanaf 0-12 maanden mogen niet meer dan 1 gram per dag aan zout innemen. Vanaf 1-3 jaar oud wordt 3 gram per dag als maximum aangehouden. Peuters/kleuters van 4-5 jaar wordt geadviseerd niet meer dan 4 gram per dag aan zout binnen te krijgen, en vanaf 7-10 jaar ligt het maximum op 5 gram per dag. Vanaf het elfde jaar tot volwassen staat het maximum op 6 gram per dag. Er wordt echter benadrukt, dat het zout liefst zo laag mogelijk gehouden moet worden, en liever niet tot een maximum te brengen. Dit komt neer, dat volwassenen liefst 3 gram per dag aan zout binnen moeten krijgen.

POTJE MET ZOUT

Sommige producten staan bekend om hun gehalten aan zout. Denk aan zoute drop, of zoutvlees. KLIK HIER om meer te lezen over zout in producten. Maar net als suiker, bevatten vrijwel alle producten uit de supermarkt wel iets van een vorm aan zout. Zout is een zeer goedkoop conserveermiddel. Het houdt niet alleen alles goed geconserveerd, het geeft iets meteen meer smaak. Aan deze zoute smaken zijn we gewend geraakt. Ons voedsel smaakt zo zout, dat we echt, puur en vers voedsel niet meer herkennen.
Soms weet je, of zie je, dat een product zout bevat, maar vaak weet je dit niet. Fabrikanten zijn ware kunstenaars in het weglaten van belangrijke nutriënten informatie. Groenteconserven uit blik zijn bijvoorbeeld in veel gevallen ware zoutbommen. Ook potgroenten kunnen bizar hoog in zout zitten. Het woord “ zout” komen we zo vaak tegen op etiketten in ingrediënten lijsten, dat we er inmiddels overheen kijken. We zien er niet veel kwaads in, want zoals ik eerder vertelde, hebben we tenslotte een beetje zout nodig. Waar we ons echter compleet op verkijken, zijn de HOEVEELHEDEN. Zeker in producten waarbij we het totaal niet verwachten. Ik ontdekte onlangs bij toeval, hoeveel zout er in de meest verkrijgbare kruiden en specerijen zit. Ook ik dacht, dat dit wel veel was, maar….zoveel? Ik was verbaasd. Stomverbaasd. Dat dit gewoon nog verkocht mag worden. Er zijn gelukkig ook kruiden en specerijen verkrijgbaar die geen zout bevatten, maar zout is niet het enige probleem in al deze potjes kruiden en specerijen. Ik vond ook zaken als Ve-tsin, glucose-fructosestroop, dextrose en suiker veelvuldig terug op etiketten. Ik besloot er enkele onder de loep te nemen:
5166_24
Het bekende specerijen-merk VERSTEGEN spant de absolute kroon. Ik vond in hun potjes de meeste ellende. Ze verkopen verschillende potjes: zoutloos en….” gematigd zout”. Ik vraag mij af, wat zij verstaan onder gematigd zout.
Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.53.00
Want als we naar de inhoud van dit potje gematigd zout voor kip, schrik ik mij klem. Het bestaat voor 35% uit zout, en uit maltodextrine. Er zijn verder wat kruiden en specerijen aan toegevoegd. Eh….GEMATIGD? Ik hou mijn hart vast wat ik dan zal aantreffen aan zout in hun normale potjes…..
3975_2Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.36.58
Nou…..niet zo “ mals” dus, kijk even mee bij deze mix voor biefstuk. Dit potje hebben ze bijna helemaal gevuld met zout ( 62%) Goed voor 61,9 gram per 100 gram. Wauw. Ik ben verbaasd.
Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.39.18 Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.38.59
Niet alleen Verstegen zou het boetekleed moeten aantrekken. Want als je denkt, dat je gezonder en beter af  bent als je je kruiden en specerijen “ vers” bestelt via de vele webshops op internet, dan kom je bedrogen uit. Natural spices verkoopt o.a een “ bangkok mix” Dit bestaat uit dextrose en zout, waaraan maltodextrine, aroma’s en natuurlijke aroma’s aan zijn toegevoegd. En oh ja, een beetje chili, ui, en koriander. Dit mengsel is gewoonweg een suiker-strooisel.
Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.40.17 Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.40.03
Ook een andere variant van deze website, een “ braadworst-mix” bestaat voor 44% uit zout, waaraan wat kruiden en specerijen , EN dextrose en voedingszuren aan zijn toegevoegd. Bijna de helft van een potje bestaat uit zout. En suiker.
AHI_434d50303436363134_1_LowRes_JPG Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.43.34
En hoe doet meest bekendste grootgrutter het? Niet veel beter. Zij strooien ook flink met zout in hun potjes. Deze aardappelmix bestaat voor 35% uit zout, maar dat niet alleen, het bestaat verder uit gedroogde glucosestroop.
AHI_434d50313439343835_1_LowRes_JPG Schermafbeelding 2018-02-14 om 15.46.47
En hun “ goedkoopjes”? Nog slechter. Deze mix van “ basic” voor kip bestaat voor 42% uit zout. En 30% uit specerijen, en gedroogde glucosestroop.
Ik schrok hiervan. Ik ben stomverbaasd, dat dit nog gewoon verkocht mag worden, terwijl de overheid zoveel drukte lijkt te maken over het extreme zoutgebruik in ons voedsel. En het meest bizarre is, dat het TOTAAL NIET NODIG is. Dat bewijzen de vele varianten kruiden en specerijen die GEEN ZOUT, en GEEN SUIKER, en GEEN VE-TSIN  bevatten. Kruiden en specerijen zijn van zichzelf lekker. Zout verknalt de echte pure smaken van kruiden en specerijen volledig. Doodzonde.
IMG_1945

WELKE WEL?

Natuurlijk hoeven we ook weer niet compleet smaakloos en flauw te eten. Maar daar hebben we ABSOLUUT GEEN ZOUT, SUIKER EN SMAAKVERSTERKERS voor nodig. Alles wat we nodig hebben zijn….kruiden en specerijen. Liefst vers, vers gedroogd en biologisch. Maak je eigen kruidenmixen, of koop alleen mixen waaraan geen andere toevoegingen zijn gedaan. Veel ( let op: NIET ALLE) kruidenmixen van JONNIE BOER bestaan enkel uit kruiden en specerijen. Deze kun je tegenwoordig in elke supermarkt kopen. Moraal van dit hele zoute verhaal:
IMG_1946

maak ZELF je kruidenmixen van ( liefst) biologische, verse, of vers gedroogde ruiden en specerijen.

– LEES ETIKETTEN. Mijd de varianten die naast kruiden en specerijen nog veel meer bevatten.

IMG_1944

…En de gewone” losse” kruiden en specerijen dan?

Naast de vele kruidenmixen vinden we talloze ” losse” kruiden en specerijen. Vrijwel alle losse kruiden en specerijen bevatten geen toevoegingen, maar ook hier moet je altijd even etiketten lezen Want in sommige gevallen wordt zout toegevoegd. Deze potjes zijn overal voor een habbekrats verkrijgbaar. Hoe luxer een verpakking ( denk aan een glazen potje met  strooidop) hoe meer je betaalt. Goedkoop is dus NET ZO GOED, alleen betaal je niet mee aan dure en luxe verpakkingen. Alle kruiden en specerijen zijn, tenzij anders vermeld, genetisch gemanipuleerd en bespoten. Sommige kruiden en specerijen bevatten vrij veel pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld kaneel en peper. Wil je dit liever mijden, dan zijn biologische varianten de oplossing. In de biowinkel vind je een zeer groot assortiment ( meestal van het merk HET BLAUWE HUIS) waarvan sommige varianten zelfs biologisch-dynamisch zijn geteeld. Ze zijn niet erg duur. Dus absoluut het overwegen waard om een volledige biologische voorraad aan kruiden en specerijen aan te schaffen.

3 Reacties op “Kruiden & specerijen….bagger vol zout

 1. Persoonlijk vind ik de eerste foto van de J B kruiden in dit artikel zeer ongelukkig gekozen. Het artikel lezende met deze foto op deze plaats er tussen brengt je op het spoor alsof deze kruiden veel zout bevatten. Terwijl JB kruiden zonder zout ( en dat zijn de meeste) juist een mooie middenweg zijn in het gebruiken van kruiden.

  • Goedemorgen Monique, bedankt ook weer voor dit artikel :o)

   @Manuela
   Wat is “ongelukkiger”, een in jouw opinie misplaatste foto plus toelichting of het serveren van fois grasse….

 2. Goed artikel! Idd, ik let er ook op!
  Maar…laatst had ik cayennepeper gekocht bij de turk, dacht dus pure cayenne… maar dit bleek zout te bevatten!
  Weet jij of die van de ah en jumbo ook zout bevatten?
  er staat op de cayenne: paparikapoeder+chilipoeder
  vraag is, waaruit die chilipoeder dus bestaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *