sereh (citroengras)
Het gekke met mij is: ik ben niet zo van de citroenen ( ik hou niet zo van zuur) maar voor sereh,ook wel beter bekend als citroengras,kun je mij wakker maken.Verse dan.Voor de poeder kunnen ze mij lekker laten snurken 🙂
Veel mensen kennen sereh ook echt vanuit een potje. En dat is nu juist zo jammer! Want oeh,wat is verse citroengras lekker fris!
wat is citroengras?
Het is ook niet zo vreemd te noemen.Het is eigenlijk sinds kort dat er ook in supermarkten op de groente afdelingen verse citroengras verkrijgbaar is. En we gebruiken sereh ook vooral als een smaakmaker in Indiase en Aziatische gerechten. Maar met verse sprieten kun je nog zoveel meer!
Citroengras is een plant uit de grassenfamilie De groeiplaatsen zijn voornaam India,Amerika en Australië. In Indië heet citroengras ook wel serai.
Citroengras heeft een frisse,citroenachtige,licht gemberachtige smaak. De stengels worden niet rauw gegeten,maar altijd ( mee) gekookt in tal van gerechten om de specifieke smaken te verkrijgen. Voor het aroma te verkrijgen worden de hele sprieten/stengels vaak in een bosje bijeen gebonden en heel mee gekookt. Het onderste,dikste gedeelte van de stengel wordt ook vaak fijn gehakt en mee gekookt.
Je kunt citroengras het beste zo vers mogelijk gebruiken,hoe droger de stengels,hoe meer smaak er verloren gaat.
gezond
Citroengras is geen directe uitschieter als het gaat om voedingswaarde maar het is ook absoluut geen miskleun. Sterker: het heeft medicinale werkingen. Een Japans onderzoek in 2010 heeft uitgewezen dat citroengras zeer effectief werkt tegen PDS. ( prikkelbaar darm syndroom) Het zorgt ervoor dat witte bloedcellen in grotere getale naar de geïnfecteerde plek in de darmen gaan. Daarnaast bevat citroengras ook aardig wat antioxidanten.
In andere landen wordt citroengras als medicatie gebruikt. Zo wordt in Suriname een thee gezet van citroengras om verkoudheid ,hoest en griep te bestrijden.
In Java is het een traditioneel gebruik om een kind met jeuk te behandelen door het te wassen met afgekoeld water wat is gekookt met citroengras,samen met tamarindebladeren,guave en anijsblad. Na het bad wordt de huid ingesmeerd met kokosolie.
kopen,bewaren,gebruiken
Zoals eerder gezegd is verse citroengras inmiddels redelijk goed verkrijgbaar in supermarkten.Je vind ze op de groenteafdeling.Je kunt ze verder vinden in de toko en in groentespeciaalzaken.
Let bij het kopen erop dat de stengels er fris en niet gedroogd uitzien.Te ver gedroogde stengels hebben nul komma nul smaak. Bewaar citroengras ongeveer 4-7 dagen in de koelkast.Je kunt ze ook invriezen,dan zijn ze ongeveer zes maanden houdbaar.
Je kunt de stengels niet rauw eten.
Kook ze mee in gerechten,of bak ze mee in tal van lekkernijen uit de oven. Citroengras doet het bijvoorbeeld erg goed in viskoekjes.
Wil je echt eens wat anders als toetje?
Maak dan eens deze heerlijke pudding!
DIT HEB JE NODIG:
- vijf stengels citroengras
- een eetlepel stevia kristal sweet Xtra
- 300 ml havermelk
- drie volle eetlepels kuzu *
- water
- ( * Kuzu is een zuiver plantaardig bindmiddel en geeft voor een pudding het beste resultaat. Het is echter best nogal prijzig.Je kunt daarom oom in plaats van kuzu biologische maïzena gebruiken ( ook drie eetlepels) of arrowroot ( vier eetlepels)
ZO MAAK JE HET:
Snij de stengels in zeer fijne stukjes. Doe de melk samen met de stevia en de stukjes citroengras in een pan en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Maak een papje van de kuzu met een klein beetje water,
Zodra de melk kookt,de melk afgieten en zeven. Druk de stukjes in de zeef goed uit. Doe de opgevangen melk weer terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
Zodra de melk kookt,het kuzu papje toevoegen en roeren tot de pudding is ingedikt tot de gewenste dikte. Haal de pan van het vuur en blijf nog 2 minuten naroeren. Laat verder afkoelen.
Bewaren in een kan of beker in de koelkast.
ENJOY!
Oe deze ga ik zeker proberen.
Nou ik niet. Heb je die vette ondefinieerbare derrie onder de sereh goed bekeken?
Hoi Lars, neem anders nóg een lekker glaasje azijn?!
Ik kweek sereh zelf hier in Jakarta. Wat doe je eigenlijk met de bladeren? Kun je daar thee van trekken of hebben deze geen functie? Ik lees daar nergens iets over.
Begrijp ik het goed, kun je de dikke kant van de stengel als het in kleine stukjes is gesneden en gegaard in de pan, gewoon eten?