MEUKVRIJ AIRFRYEN…welke, en waar moet je op letten ?

Airfryers…..ik hoef daar geen verdere introductie voor te gaan schrijven. Er staat inmiddels zo’n beetje in ieder gemiddeld Nederlands huishouden wel een AF. Ze zijn razend populair en als je EEN JUISTE kiest, en er ook goed en verstandig mee omspringt, zijn het ge-weldige apparaten. Helaas ontbreekt het er aan deze twee standpunten nogal eens aan. Er zijn vanwege de enorme populariteit gigantisch veel merken en types verkrijgbaar. Van goedkoop tot duur, en de één nog geavanceerder dan de ander. Waar niet op wordt gelet, zijn de MATERIALEN waaruit de gemiddelde en meest gangbare airfryers worden gemaakt. Alhoewel het steeds meer en meer verboden wordt om giftige stoffen te gebruiken, worden deze nog altijd toegepast, en het blijft niet alleen bij anti-aanbak-lagen. Ook de overige materialen waaruit een AF wordt gemaakt, kan behoorlijk vol zitten met goedkopere materialen. Ik raad om deze reden daarom altijd af, om te zwichten voor een spot-goedkope bij een Action of andere discountwinkel. De afkomsten van deze massaproducties zijn erg moeilijk te achterhalen. Als je echt een goede start wilt maken, adviseer ik altijd, om er even de tijd voor uit te trekken. Niet alleen omdat het toch om een vrij prijzige aankoop zal gaan, maar ook vooral voor je gezondheid en je gebruiksgemakken.

MAAR WAAR LET JE DAN OP ?

Het lijkt allemaal zo simpel : een AF is toch een AF ? 🫤 En jaaah, okay okay, sommigen hebben wat knopjes meer of minder, maar ze doen toch allemaal hetzelfde ? Nou …nee. 😐 Wat ik eerder al aangaf, kun je inderdaad zeer simpel denken en er niets om geven, en gaan voor een AF bij de action, of eentje die toevallig bij de Lidl in een aanbieding is. Als het je niets uitmaakt, of zo’n AF nu wel echt vrij is van giftige stofjes, dan zou ik zeggen GO-FOR-IT.
Maar wil je daar wel graag op letten, dan zijn er wat punten, die ik met je ga doornemen.
Om te beginnen moet je jezelf eerst de vraag stellen, wat je met de AF wilt gaan doen. Wil je het gaan gebruiken ter vervanging voor een oven en friteuse ? Of lijkt het je alleen handig voor zo af en toe wat patatjes te gaan bakken ? Voor hoeveel personen moet de AF zijn best voor je gaan doen ? Dit zijn de eerste punten die je even op een rij moet gaan zetten. Er zijn vele formaten. Ik krijg veel de vraag, of een groot type niet wat teveel is voor één persoon, en of het dan niet beter is om zo’n kleintje bij de action te kopen. Het antwoord is nee. Want wil je meer gaan doen met je AF, dan is iedere extra bak-ruimte juist welkom, een kun je hem ook gewoon voor alle andere dingen waar jij hem in je eentje voor wilt gaan gebruiken, gebruiken. Het heeft wat betreft energie geen tot nauwelijks invloed, afhankelijk van het vermogen.  Dus kun je beter altijd voor een standaard grotere maat gaan. Er zijn hele kleine, maar die zijn meer geschikt voor in caravans, of boten. Kies liefst gewoon voor de grootste, de ruimte zul je nodig hebben om bijvoorbeeld brood te kunnen bakken, of pizza.
Andersom geldt, dat je wel moet kijken naar de capaciteit versus jouw gezinsgrootte. Heb je een groot gezin van zes personen of meer, dan kan een DUAL airfryer meer geschikt zijn. En wil je met je AF niet veel meer doen dan zo nu en dan een snack opwarmen, dan is een kleinere wat betreft ruimte innemen wel een betere optie.
Heb je naar punt één gekeken, kun je overstappen naar punt twee en dat is HET MATERIAAL waaruit de AF is gemaakt. Dat is een belangrijk punt als je graag op je gezondheid en het milieu wilt letten. Er zijn ontzettend veel airfryers in de omloop, de meesten komen uit China / India en andere massaal-producerende landen. Niet alles wat uit deze landen komt is goddank meuk, maar veel wel. Een airfryer bestellen op TEMU lijkt mij persoonlijk dan ook niet erg verstandig. Alles waar je eigenlijk geen enkele controle op kunt uitvoeren, kun en mag je in twijfel trekken. En aangezien dit het geval is bij de meesten, is het eigenlijk niet heel erg moeilijk om een geheel gifvrije AF te vinden, simpelweg, omdat deze zeer schaars zijn op de markt.
Heel veel airfryers hebben bakliften ( kook-manden ) met een anti-aanbaklaag. Het materiaal bestaat vrijwel altijd uit een PFAS-chemische stof, ook wel PTFE. Dit kan bij verhitting leiden tot schadelijke dampen / gassen en chemicaliën die we inademen. Dit kan zelfs uitmonden tot toxische verschijnselen. Maar ook het kunstoog wat wordt gebruikt wordt zwaar onderschat. Het gaat meestal om  vrij goedkope kunststoffen  als polyethyleenftalaat . Deze kunststoffen stoten bij verhitting schadelijke chemicaliën uit. Ook kunnen de anti-aanbak-lagen makkelijk loskomen na veelvuldig en verkeerd gebruik. Dit komt in het voedsel terecht. Dat wil je natuurlijk niet!
Het is daarom best een belangrijk puntje om op te letten. Er zijn helaas nog maar weinig gifvrije airfryers op de markt, die door de fabrikant ook 100% gifvrij wordt gegarandeerd. Ik heb zelf sinds 2016 heel wat onderzocht en bestudeerd op gebied van airfryers. En ik kan anno 2024 concluderen, dat er wat mij betreft voorlopig TWEE airfryer-merken 100% gegarandeerd vrij zijn van giftige stoffen: dat is de MONTANA airfryer en de GREENPAN airfyer. Ik heb deze twee zeer grondig onderzocht en gecontroleerd. Veel papieren en certificaten bekeken, waardoor ik deze twee als veilige airfryers kan aantekenen.

Hoe ga je gezond om met een airfryer ?

Hoe gifvrij en veilig je AF ook is, je vernietigt dit resoluut, als je er verkeerd mee omgaat. Veel mensen gaan té nonchalant om met hun AF, ze reinigen niet goed / goed genoeg, waardoor achtergebleven resten bijvoorbeeld na opnieuw verhitting acryliamide af kan geven. Maar het verkort uiteraard ook de levensduur van een AF. Ook verkeerde reiniging kan een levensduur flink verkorten. Acrylamide wordt, terecht overigens, in verband gebracht met de airfryer. Een AF doet namelijk precies hetzelfde als een oven en/of een friteuse, het ontwikkelt acrylamide tijdens bereiden van zetmeelrijke producten als aardappelen ( patat) en bewerkte snacks. Daarom gelden de algemene adviezen om acrylamide zoveel als mogelijk te beperken ook voor de AF. Dat houdt in:
* probeer de temperatuur op 120*C te houden, uiterst op 175*C. Onthoud dat, hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er wordt gevormd.
* eet niet dagelijks producten uit de AF die zetmeel-rijk zijn. Zoals aardappelen in welke vorm ook, ( voorgebakken ) patat, diepvries snacks enzovoort.
* was zetmeelrijke producten vooraf goed. Hoe meer zetmeel er kan worden weggewassen, hoe beter.
 
Deze punten zijn erg belangrijk, maar wat erg vaak, in mijn optiek TE VAAK over het hoofd wordt gezien is het schoonmaken van de airfryer. Vaak genoeg kom ik bij mensen binnen die een airfryer hebben en deze zo slecht onderhouden, dat er veel aangekoekte resten in zowel de baklift als de bak achterblijft. JUIST DEZE RESTEN kunnen een zeer grote bron van acrylamide zijn, omdat deze keer op keer opnieuw worden verhit en uiteindelijk zwart kunnen blakeren. Veel mensen denken dat hier en daar wat vlekjes / restjes niet de moeite zijn om de bak / liftbak helemaal af te wassen en gebruiken daarom deze veel teveel keren achter elkaar door. Soms zijn de restjes niet zichtbaar. Het is daarom STERK aan te raden om NA IEDER GEBRUIK, of dat nu eventjes iets op-piepen is of iets bakken, de bak / liftbak en het binnenwerk na afkoelen af te nemen.
Daarnaast is het belangrijk, dat je een PFAS VRIJE airfryer aanschaft, zoals de GREEN PAN en de MONTANA. . De bak en liftbak van deze apparaten zijn van keramiek, wat als fijne eigenschap heeft, dat het vuil snel loslaat en daarom zeer eenvoudig is te verwijderen. Echter is het ook weer niet van beton, en is het meest verstandig om er zo voorzichtig mogelijk mee om te springen. Heb je geen vieze bak / baklift, maar enkel wat spetters en kruimels, kun je dit eenvoudig met een zachte, licht vochtig gemaakte doek verwijderen. Is het wat viezer geworden, laat de bak / baklift dan kort even weken in een sopje met wat ecologische afwasmiddel. Verwijder daarna met een zachte doek het vuil. Maak geen schrob-bewegingen.
De binnenzijde van de airfryer kun je afnemen met een licht vochtig gemaakte doek. Het verwarmingselement zit direct boven de liftbak. Daardoor kan het element mogelijk vuil worden. Knijp een vochtig gemaakte doek goed uit en ga voorzichtig over de elementen. Maak dit goed droog.
Deze tips zijn niet alleen gunstig voor je gezondheid, maar ook erg duurzaam, je airfryer zal ook veel langer meegaan! Wat ook zeer belangrijk is, zijn de producten die je gebruikt. Een AF heeft als fijne eigenschap, dat er weinig tot geen bakproducten nodig zijn om voedsel te bereiden. Als het dus echt NIET noodzakelijk is, laat het bakproduct dan achterwege. Het maakt je eindproduct stukken gezonder. En mocht je nu graag toch iets van bakvet willen gebruiken, kies dan voor een ZEER MATIGE dosering zuivere kokosolie.

MEER MEUKVRIJ DOEN MET JE AIRFRYER!

Omdat de AF razend populair is geworden, vliegen de vele kookboeken speciaal voor de AF ons om de oren. Dat lijkt top, en voor de gemiddelde consument zal dat zeker het geval zijn, maar als je graag meukvrij je voedsel wilt bereiden, lopen velen vast. Ik heb afgelopen jaren daarom erg veel meukvrije recepten bedacht voor in de airfryer ( KLIK HIER ) en ook heb ik speciaal voor de MONTANA airfryer twee receptenboeken uitgegeven. Deze zijn helaas niet meer leverbaar. Maar wellicht, bij voldoende animo, zal ik onder puur & fit mogelijk nog een erg leuk receptenboek gaan schrijven. Voorlopig hou ik het bij losse recepten delen. En omdat ik dit jaar ( 2024 ) de focus daar echt op zal gaan leggen, kunnen jullie nog vele recepten verwachten. Verderop geef ik al meteen een erg leuk recept weg.
Mijn recepten zijn uiteraard erg leuke richtlijnen om op een laagdrempelige manier alles meukvrij uit je AF te kunnen halen. Ik wil vooral laten zien, dat je juist met een AF veel meukvrij kunt bakken. Het heeft tenslotte enorm veel voordelen. Je hebt nauwelijks tot geen bakvetten nodig, je verbruikt geen energie, het is snel, handig en duurzaam. En: … je kunt juist in een AF zoveel echt ZELF maken. Geen kant en klaar meuk oppiepen, maar ECHTE patat maken, ECHTE snacks. Daar hoeft echt geen AVIKO of een CORA VAN MORA aan te pas te komen. Dit kost overigens ook extreem veel. Voor echte onzin.

EEN AIRFRYER HOEFT NIET TE WORDEN VOORVERWARMD!

Ik krijg vaak de vraag, hoeveel tijd het kost, om een AF voor te  verwarmen. Deze gedachtengang is logisch, omdat een oven ook voorverwarmd moet worden. Maar bij een AF is dat niet nodig. Dit komt, omdat een AF een DIRECTE verhitting geeft, door de hete lucht te circuleren. Dat werkt dus direct. En verwarmt hij direct. Je hoeft dus niet voor te verwarmen bij een AF. Dit maakt een AF ook meteen een stukje energiezuiniger.

BAKVORMEN EN ZO…….

Veel merken hebben naast de verkoop van airfryers vele accessoires. Dit zijn bijvoorbeeld extra bak-manden om vis te bereiden, rekjes, maar ook bakvormen en schalen. Ik persoonlijk vind dat een beetje koleriek, want er worden best pittige prijsjes gevraagd. Terwijl je zeer eenvoudig vuurvaste ovenschaaltjes kunt gebruiken, maar ook 100% siliconen die vrij zijn van PFAS een weekmakers. Of PFAS vrije bakvormen. Als je de maten opmeet van de baklift, kun je deze meenemen naar een kookwinkel waar deze worden verkocht om een goede passende vorm / schaal te kopen voor veel minder geld dan een accessoire via een merk. Waar je het beste voor kunt gaan zijn PYREX schalen. Dit vuurvaste glas is vrijwel onverwoestbaar. Soms verkoopt Action ook Pyrex schalen die in de AF passen. Maar kijk ZEKER ook eerst eens bij een kringloop, waar er altijd wel pyrex wordt aangeboden voor een habbekrats! Ik heb daar bijvoorbeeld al mijn schalen vandaan, sommigen kosten mij nog geen € 0,50 eurocent! Het loont dus absoluut de moeite omdat even te gaan kijken. Je kunt ook gewoonweg PFAS VRIJ bakpapier gebruiken…..PFAS vrij ? 😦 Yep. Veel nemen we voor lief. Neem nu zoiets als bakpapier, als je het nodig hebt koop je een rolletje in de supermarkt of bij de Action voor een habbekrats. We staan totaal niet stil bij het feit, dat zo’n vel PFAS bevat ( KLIK HIER) Bakpapier wordt gemaakt uit cellulose en vaak heeft het papier een coating van PFAS, om producten niet te laten vastkleven aan het papier, net zoals dit met de anti aanbak lagen in pannen gebeurt. De rijksoverheid zegt dat bij normaal gebruik, bakpapier veilig is te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om zo’n coating op het papier aan te brengen. Zo kan het direct worden toegevoegd aan het papier pulp , maar ook als een extra laagje aanbrengen op het bakpapier. PFAS bakpapier heeft als ware “ vastgebonden “ PFAS op het papier. Dit kan tijdens gebruiken in kleinere hoeveelheden vrijkomen. Alhoewel de rijksoverheid zegt dat de hoeveelheden dusdanig klein zijn en dat dit “ niet meteen “ schadelijk is voor je gezondheid, vind ik het persoonlijk al erg genoeg, en kies ik liever voor PFAS vrije alternatieven. Zoals siliconen. Nu moet je daar ook goed op letten, want echte natuurlijke gewonnen siliconen zijn weer heel anders dan industriële siliconen. Er wordt mij erg veel gevraagd, welk merk / soort bakpapier nu echt 100% gegarandeerd meukvrij is te noemen. Ik zeg dan meteen IF YOU CARE, een merk wat ik zelf al heel wat jaartjes gebruik.Ik heb zelf altijd de grote rol bakpapier ( KLIK HIER)  waar ik echt serieus, zelfs met mijn groot verbruik, maanden mee doe. Hoe dat kan ? Wel, ik her-gebruik alles zeker tot 5-8 keer! Soms is het niet meer in staat voor een volgende ronde, maar het meeste kun je gewoon weer opnieuw gebruiken. Zo heb ik standaard een stukje bakpapier op de bodem van mijn baklift in de airfryer liggen, waar ik zeker 5-8 keer mee kan bakken! Het is dus niet alleen gezonder maar zeker ook duurzamer!

WELKE IS BETER ?

Er wordt mij erg vaak de vraag gesteld, welke nu ” beter ” is, en wat de verschillen precies zijn tussen de MONTANA airfryer en de GREEN PAN airfryer.

Ik was en ben nog altijd “ hooked” aan mijn Montana airfryer. Helaas is de beschikbaarheid van deze AF niet optimaal, waardoor het vaak maandenlang niet meer leverbaar is, en het voor Puur & fit niet erg lonend was om deze in het assortiment te houden. We hebben daarom in de zomer van 2023 besloten om deze niet meer te gaan aanbieden. Ik ben sindsdien op zoek gegaan naar andere goede en betrouwbare alternatieven en wat bleek ? GREEN PAN, een merk waar ik 100% achter sta, introduceerde recentelijk hun eigen PFAS vrije keramische airfryer! Ik ben er meteen in gedoken.
Er zijn twee modellen op de markt gebracht : een XL en een zogenoemde DUAL ZONE. We zoemen in om de XL, omdat wij deze in het assortiment hebben opgenomen. Deze AF voldoet niet alleen aan al mijn eisen en die van Puur & fit, hij lijkt ook sterk op de AF van Montana, wat wij zeer prettig vinden, om zo de overstap net al te moeilijk of iongewikkelder te maken. Deze XL airfryer van GreenPan heeft een vermogen van 1650 W een heeft de afmetingen 38,8 cm x 30 cm x 32,4 cm, en heeft een bijna gelijke vorm als de Montana. Het heeft een temperatuur regeling vanaf 80 *C tot 200* C en heeft een volume van 7,2 liter.
Het heeft een digitale LED-display met aanraak scherm en het schakelt zich automatisch uit, wat ook best wel fijn is. De buitenkant ziet er prachtig vorm gegeven en robuust uit. De laadbak / baklift zit aan de voorzijde onder het bedieningspaneel.
Deze AF voldoet aan alle eisen van GreenPan. Wat betekent dat er geen giftige stoffen worden gebruikt en de anti-aanbak-lagen PFAS vrij zijn.
Er zitten elf programma’s op, waarmee je snel iets kunt gaan frituren en / of bakken. Maar uiteraard kun je ook lekker zelf je tijd en temperaturen bepalen door een zeer simpele bediening.
Je kunt je afvragen wat nu de verschillen zijn tussen de Montana en de GreenPan. Uiterlijk bekeken zijn ze bijna identiek. Ik zet de verschillen op een rij :
– de GP airfryer heeft elf voorgeprogrammeerde programma’s de Montana heeft er twaalf
– de GP heeft een vermogen van 1650 W, de Montana 1800 W, wat toch wat meer in stroomverbruik zal opleveren
– het laadvermogen van de GP airfyer is 7,2 liter, die van Montana minder met 5,5 liter.
– de prijs verschilt nogal. De Montana kost € 179 en de GP kost € 149. Dat is toch best een groot gat van € 30 euro.
Motorisch bekeken ontlopen ze elkaar niet of nauwelijks, het is dus aan jou om overwegingen te maken op basis van hoe jij een airfryer wilt gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld graag wat grotere porties wilt maken per keer en ook minder stroom wilt verbruiken, is de GREEN PAN meest geschikt. En het scheelt je uiteraard ook € 30 euro. Wat je voor die € 30 euro bij de Montana geleverd krijgt zijn drie accessoires, en één voorgeprogrammeerd programmaatje extra. Het is dus waar jij persoonlijk voor wilt gaan.
Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe optie in de winkel. Deze airfryer kunnen we ongelimiteerd inkopen, zonder wachttijden of verlate leveringen. Het was voor ons nooit leuk, maar vooral voor jullie niet leuk. We hopen met dit nieuwe model jullie blij te maken.

SUPERSNELLE PIZZA IN DE AIRFRYER!

Alhoewel airfryers razend populair zijn, worden ze maar erg standaard gebruikt voor snacks, of patat. En dat is zo zonde, want een AF kan zoveel meer op een vrij gezonde manier bereiden. Zeker op gebied van meukvrij is het zeer onbekend, dat je juist met de AF zoveel gezonder en meukvrijer kunt bakken! Ik heb inmiddels honderden recepten bedacht, en ook gebundeld in receptenboekjes. Mijn website staat ook propvol ( KLIK HIER ) maar toch…..het lijkt maar niet te worden opgepikt. Ik heb daarom besloten om dit jaar de focus te gaan leggen in mijn recepturen op de AF. Afgelopen feestmaand heb ik al erg veel recepten gegeven, dit jaar ga ik dit voortzetten, zodat ik hopelijk meer mensen gemotiveerd en geïnspireerd krijg om wat meer met hun AF te gaan doen. Ik begin dit jaar al meteen weer lekker met een supersimpel en snelle pizza! Wat je nodig hebt zijn WRAPS. Die kun je het beste zelf maken ( KLIK HIER )  Je kunt er “ groente” wraps van maken, door er bijvoorbeeld wat pompoen poeder, bietenpoeder of spinaziepoeder bij te voegen. Je kunt het ook een beetje Japans maken door er wat spirulina poeder aan toe te voegen. De wrap zal dan ook een leuk kleurtje verkrijgen. Vind je dat echt teveel gedoe, dan zijn deze kokos wraps een goede optie ( KLIK HIER )
Je kunt geheel zelf kiezen, wat je op je pizza belegt. Ik koos voor bio-dynamische geitenkaas-pizza. Je kunt dit vinden in de biowinkel, in een rolletje of plak. Als je dit niet kunt vinden, kun je ook een stuk bio-dynamische geitenkaas kopen en daar lange reepjes uit snijden. Je hebt namelijk wat reepjes van de geitenkaas nodig voor de rand. Uiteraard kun je dit achterwege laten als je bijvoorbeeld liever veganistisch kiest. Je kunt de rand dan zonder kaas-vulling op-krullen. Mijn variant maken ? Komt ie :
Twee homemade wraps, groot gebakken ( ik heb er wat pompoenpoeder van SuperSoep van Puur Rineke bijgevoegd )
Een blikje biologische tomatenpuree
Een rolletje bio-dynamische geitenkaas, in dunne reepjes gesneden ( afsnijdsels bewaren )
Een ui, fijn gesnipperd
Een halve courgette, in kleine blokjes geneden
Een kleine punt paprika in stukjes gesneden
Een halve gele paprika, in stukjes gesneden
Drie eetlepels MOOS FAVORITES MIX OF JOY kruiden
Een klein scheutje biologische ketjap Manis
1) bekleed de baklift van de AF met een stukje PFAS VRIJ bakpapier
2) leg de wraps op elkaar, rol steeds aan een deel van de buitenkant van de wraps een reepje geitenkaas, zodat er een rand ontstaat
3) besmeer het midden met de tomatenpuree, meng in een kom de afsnijdsels van de geitenkaas ( of wat over is ) en alle andere ingrediënten samen en beleg de bodem ermee.
4) leg de pizza voorzichtig in de baklift.
5) zet de temperatuur op 165 graden, en bak 10 minuten, controleer. Als alle kaas is versmolten is de pizza klaar!

Lekkere haver beignets maken ?

bekijk dan dit filmpje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *