Review Fuze tea

Zodra er een nieuw product op de Nederlandse markt komt van een wereldberoemde fabrikant, dan is dit ook zo’n beetje wereldnieuws. “ De grote jongens” hebben immers groot geld en daarom veel macht over wereldwijde marketing. De grotere fabrikanten maken daarvoor erg goede afspraken met supermarktketens. De wereldberoemde COCA COLA COMPANY komt in Januari 2018 met een nieuw drankje op de Nederlandse markt : FUZE TEA. Ik dook erin. Wat is het en vooral, is het wat?

 IMG_1710

WAT IS FUZE TEA?

Fuze tea is het nieuwe paradepaardje van de wereldberoemde COCA COLA COMPANY. Deze fabrikant heeft wereldwijd hoofdkantoren, waaronder ook in Nederland. Het is een nieuw soort ijsthee, gemaakt van thee met fruitsmaken. Deze smaakjes zijn afkomstig uit zuren, aroma’s en concentraten. Er worden geen echte pure sappen uit fruit gebruikt. De nieuwe ijsthee is verkrijgbaar in zes smaken:
naturel ( sparkling)
groene thee
perzik
perzik/hibiscus
mango/ kamille
citroen
Volgens de fabrikant zijn de ijstheeën laag in calorieën en bevat de thee duurzaam ingekocht thee-extract. Anders gezegd bevat de ijsthee naast geen echt fruitsap ook geen echte thee. De thee is verkrijgbaar in klein flesje, blik, in de horeca in glas uitgeschonken en in een anderhalve literfles of pak.. Het kleine PET flesje bevat 400 ml, het blikje 200 ml. Je betaalt voor anderhalve liter 1.89 bij o.a Albert Heyn. Een PET flesje kost 99 cent.

 IMG_1707

WAT ZIT ERIN?

Ik neem de “ Fuze black tea perzik” onder de loep. Wat zit erin?
WATER: Zowat alle ( fris) dranken bestaan voor het grootste deel uit water.
SUIKER: Ai ai ai. Dat begint al slecht, suiker als tweede ingrediënt. Dit betekent dat het hier om suikerwater gaat….
PERZIKSAP UIT CONCENTRAAT 1% : Dit lijkt en klinkt gezond, maar in werkelijkheid gaat het om niets meer of minder dan een suikerrijk  perziksmaakje. Wat meest wordt gebruikt, zijn concentraten. Je kunt alles over concentraten lezen, door naar mijn artikel te gaan. Vruchtenconcentraten worden op dit moment massaal ingezet ter vervanging voor suiker. De ellende is alleen, dat het nauwelijks tot geen verschil maakt met gewone suiker. Toch trappen we er massaal in, omdat fruit een gezond imago heeft en gewoonweg gezonder klinkt dan suiker. De realiteit is echter dat het niets meer met fruit te maken heeft. Of je nu op een verpakking “ sap uit concentraat” kunt aflezen, of “ geconcentreerd sap” of zelfs “ vruchtenpulp” , het komt allemaal op hetzelfde neer.  Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar andere plekken op aarde. Mijn vader werkte vroeger in een koel en vrieshuis. Daar was hij heftruckchauffeur en was hij van s’morgens vroeg tot s’avonds laat bezig met grote blauwe plastic vaten vol met dit concentraat in koel of vries pakhuizen te vervoeren. Het bedrijf waar mijn vader voor werkte was een soort distributiecentrum voor erg veel fabrikanten, waaronder het bekende Appelsientje. Het concentraat kwam aan vanuit het buitenland in grote vaten en werd of gekoeld weggezet, of werd ingevroren. Ik leerde al vroeg wat concentraat precies was. Mijn vader nam regelmatig kannen mee naar huis, waar wij er aangelengd met water een drank van maakte. Dit is wat ook gebeurt in fabrieken. Er wordt water toegevoegd om het weer tot een “ vruchtensap” te verkrijgen. Vruchtensap, zoals Appelsientje zijn product verkoopt, mag geen verdere toevoegingen hebben, wordt de drank verkocht als “ vruchtendrank” mag de drank maximaal uit 25% concentraat bestaan, de rest mag bestaan uit additieven als suiker en kunstmatige zoetstoffen. Volgens het NVWA ( warenwetbesluit vruchtensappen)  mag vruchtensap alleen maar LIJKEN op vruchtensap…..Hun wetsbesluit:
“Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.”
Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaat afhankelijk van het proces zeker 40 tot 85% van vitaminen en mineralen compleet verloren.  Bottom line is, dat je met al deze mooi gekleurde termen ( vruchtensap, pulp, sap uit concentraat)  vooral suikers ( fructose) binnen krijgt. En is de cirkel rond. Gewoon suiker. Uiteraard verdoezelen fabrikanten dit omdat anders opnieuw niets meer zal worden verkocht, omdat we suiker als een vies woord zijn gaan beschouwen.
CITROENZUUR: werkt als conserveermiddel, en gaat vergisting tegen
NATRIUMCITRAAT: ook wel tri-natriumnitraat, is een van de drie natriumzouten van citroenzuur. Wordt commercieel gemaakt door fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillius niger.
APPELZUUR: Nauw verwant aan citroenzuur.
THEE-EXTRACTEN 0,12% : Zoals je kunt lezen gat het niet om echte pure thee, maar om een sterk geconcentreerd goedje, een extract. Dit is goedkoop, en geeft veel voordelen voor de voedselindustrie. Thee-extract is de goedkoopste manier om producten met thee te produceren, zowel in productiekosten als ingrediënten. Thee-extract is enorm krachtig, waardoor er maar zeer weinig van nodig is om iets een thee-smaak te geven. Dit kun je hier goed zien, met maar 0,12%. Het product heet echter “ Fuze tea” ( Fusie thee) maar in werkelijkheid zit er nauwelijks een spoor aan thee in.
NATUURLIJKE PERZIK EN THEE-AROMA’S EN ANDERE NATUURLIJKE AROMA’S: Hier komt het “ smaakversterkers-team” de hoek omzeilen. Om zowel het concentraat als het thee-extract in smaak te versterken worden er aroma’s toegevoegd. Deze zorgen tevens voor geur.
ASCORBINEZUUR: Werkt als antioxidant. Het is een scheikundige naam voor vitamine C.
STEVIOLGLYCOSIDEN: Om de zoetkracht te versterken. Het betreft een spoor.

 IMG_1709

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Dat het hier ( helaas…zucht) weer om niets meer of minder dan suikerwater met toegevoegde smaakjes gaat, bewijst de voedingswaarde. Per 100 ml tik je 4,3 gram vrije suikers weg. Het kan dus “ lekker laag” in calorieën zijn ( 19 kcal per 100 ml) dit zegt totaal niets over de uiteindelijke voedingswaarde. Je krijgt deze suiker gewoon binnen. Een flesje van 400 ml komt al snel op zo’n 17 gram suiker. Verder heeft het totaal geen enkele voedingswaarde. En is het net zo slecht voor ons gebit dan gewone frisdranken.
IMG_1711

EINDCONCLUSIE:

Tja, ik hoef er denk ik niets meer aan toe te voegen….het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe ijsthee verre van gezond is, en daarom absoluut geen drankje om dagelijks te gaan drinken. Het bevat geen thee, en geen echt vruchtensap, terwijl dit wel sterk via marketing en illustraties naar voren wordt gebracht. Het is het klassieke verhaal. Er worden alleen punten belicht waarom het zo gezond en lekker is, de donkere punten blijven donkerder dan de nacht, de kunst van het weglaten. Bovendien vind ik dit product persoonlijk erg misleidend. Maar wettelijk gezien mag dit uiteraard. Mijn advies? Lekker in het schap laten staan. En gewoon zelf je ijsthee maken, want niets, maar dan ook NIETS is meer simpeler dan dat.
 

13 Reacties op “Review Fuze tea

  1. ik heb net de eerste slokjes Fuze ‘Tea’ uit gratis AH samplers genomen en gelijk weer uitgespuugd: wat ’n vreselijk NEP-drankje is dit, met inderdaad een SUIKER-OVERHEERSENDE NASMAAK….. Begin er niet aan mensen en wees slim: maak je eigen echte ijsthee, en experimenteel zelf met smaakjes: neem echt fruit en kruiden, bijv. muntblaadjes, en zet koud weg…en belangrijk, beslis zelf of en hoeveel suiker je toevoegt

  2. ik drink deze liever dan bijvoorbeeld lipton ice tea, scheelt toch wel de helft van de koolhydraten. het is niets voor dagelijks, maar dat is geen enkele frisdrank geloof ik ????. Ik vind het een goed alternatief

  3. Ik vind het heerlijk vooral de peach hibiscus alleen heb ik nu het 2e pak waarbij de thee de kleur van appelsap heeft. Heeft iemand anders dit ook

  4. Zit er eigenlijk iets stimulerend in dit drankje? Mijn 17-jarige zoon gedraagt zich nogal reactief na enkele blikjes. Ook ik voelde geruis en onrust in mijn hoofd na een Black tea

  5. Suiker. Je zegt het zelf ‘enkele blikjes’. Dat is veel te veel.

  6. Gewoon kunstmatig bocht dus.. net zo als de rest van al de aangeboden sapjes, Maar een andere vraag: zou er ook cafeïne in zitten? Het staat niet op verpakking, en ik geloof de ingrediënten lijst van de fabrikanten gewoon NIET, met hun getetter van ,, verantwoord ingekochte thee, onze heerlijke theebladerenhalen we uitsluitend van Rainforest Alilance gecertificeerde plantages etc etc….En mij in de veronderstelling willen brengen dat ze in hun fabriek een enorme pot thee zetten, Ik geloof er geen ruk van dus die ingrediënten lijst, is lijkt mij ook zeer dubieus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *