Bamboescheuten

Nog maar weinig mensen hebben van bamboescheuten gehoord. We komen het af en toe tegen in Chinese en Indonesische gerechten, maar wat het nu precies is?????? Een artikel!

 

IMG_1430

WAT ZIJN BAMBOESCHEUTEN?

De bamboescheut is een jonge uitloper van de bamboeplant. We weten allemaal wel zo’n beetje wat bamboe is. Dit is een soort gras en heeft met andere grassen gemeen dat het zijn kracht onder de grond in de wortels opslaat. Hierdoor kan het snel boven de grond uitlopen zodra de omstandigheden gunstig genoeg zijn. Bamboe is éen van de snelst groeiende grassen ter wereld.  Wat we eten zijn de scheuten die net (of zoals bij asperges nog net niet) de grond uitschieten. Van de 1575 soorten zijn er slechts  110 soorten eetbaar.. Van nature zit er een stofje (taxiphyllin) in dat in je maag wordt omgezet in cyanide. Gelukkig is bamboe die we kunnen kopen altijd voorbehandeld (simpelweg: goed doorgekookt) waarmee dat stofje is geëlimineerd. Verse bamboe (van de juiste soort in het juiste seizoen) is mals, sappig en zoet, maar kan ook een beetje bitter zijn. Bamboe uit de vriezer komt erbij in de buurt. Bamboe uit blik stinkt.
Bamboescheuten hebben een zeer knapperige en frisse smaak. Voor consumptie worden de scheuten veelal gekookt en in blik verkocht. Chinese restaurants gebruiken bamboescheuten nog wel eens door hun groentegerechten en je kunt bij sommige Chinese restaurants speciale menu’s met bamboescheuten bestellen. Maar in Nederland lopen we er niet erg warm voor en blijft het een zeer onbekende delicatesse.
IMG_1305

IS HET GEZOND?

Bamboescheuten zijn aardig gezond. Het zijn geen kiloknallers wat betreft vitaminen en mineralen, maar ze hebben wel wat in huis. Ze zijn aardig rijkelijk bedeeld met vitamine C, kalium en magnesium. Ze zijn ook rijk aan fosfor en natrium. Ze bevatten nauwelijks tot geen koolhydraten/suikers. Ze passen daarom prima in een suikervrij menu. Ze leveren ook best wat eiwitten op, per 100 gram zo’n 3 gram, wat niet onaardig is. Ze zijn helaas arm aan vezels. Bamboescheuten bestaan voor zo’n 91% uit water.
In India worden bamboescheuten medicinaal gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld zalf van gemaakt.
IMG_1431

KOPEN, BEWAREN, BEREIDEN

Bamboescheuten zijn in Nederland voornamelijk verkrijgbaar in blik. AH verkoopt ze bijvoorbeeld in kleine blikjes, maar je kunt ook terecht bij vele toko’s en buitenlandse winkels. Ook in de biowinkel vind je ze in glas.
IMG_1304
Soms kun je verse bamboescheuten vinden in toko’s. En sommige biowinkels verkopen ze in het seizoen ( Van Januari tot Maart)  Koop je verse bamboescheuten, let er dan op dat ze stevig aanvoelen, er fris uitzien en niet beschadigd zijn. Verse bamboescheuten hou je ongeveer 1-3 dagen goed in de koelkast.  Maak ze als volgt schoon:
– Verwijder de schutbladeren
– Snij de harde onderkant en het puntje weg
– Snij de scheuten in reepjes of in kleine stukjes.
Kook de bamboescheuten in ongeveer 5-8 minuten gaar in een pan met ruim water. Ze zijn nu klaar voor verder gebruik. Bamboescheuten uit blik zijn direct klaar voor gebruik..
IMG_1433
Je kunt bamboescheuten in alles verwerken waaraan je een knapperige bite wilt toevoegen. Lekker in wolschotels, door salades of als ingrediënt in talloze soepen en sauzen. Deze ATJAR TJAMPOER wordt extra lekker door bamboescheuten toe te voegen. KLIK HIER om naar het recept te gaan.

12 Reacties op “Bamboescheuten

 1. ik zou ze kopen voor de hoge dosis Silicium. Belangrijk voor het verwijderen van aluminium uit je lichaam, en de vele andere voordelen.
  Behoud van sterke nagels
  – Huid, haar en nagels
  – Bindweefsel
  – Leverfunctie(detox)
  – Immuunsysteem
  – Zenuwfunctie
  – Celvernieuwing

  • Silicium uit bamboe is enorm belangrijk voor je botten ook. Bij oesteoporose dus, en voor kapsels en pezen

 2. Prachtig beschreven, Monique. Zorgvuldig en met precisie. Hier kan ik mee aan de slag met mijn tuin met prachtige bamboe. Die ik echt moet bijhouden, want het groeit zo hard. Ik zit ook in een ensemble van fluitisten die met zelfgemaakte bamboefluit spelen. (Nederlandse Pijpersgilde)

 3. Ik maak altijd mijn Tjap-Tjoy met kip met bamboe uit blik van de AH.
  Laten uitlekken en goed afspoelen met water en daarna met winterpeen, in reepjes gesneden, en eetlepel suiker met snufje zout 5 minuten in water koken.
  Daarna lekker wokken en smullen !!

 4. Hoezo kom ik nergens de Indische naam van bamboescheuten tegen. Ook niet in de loempia vulling. Zelf geleerd van een Indische dame.
  W. de Jager

 5. Bij mij in de tuin verschillende bamboestokken. Zijn de jonge scheuten van ale bamboe soorten eetbaar?

 6. Nu heb ik in een toko diepvries bamboe gekocht maar er staat niet op de verpakking hie lang ik dat moet koken. De verpakking zegt: hoeft voor gebruik niet ontdooid te worden, wel even onder de kraan houden.

  Ik moet hem toch kunnen snijden eerst.

 7. U melde reeds dat bamboescheuten in blik stinken. Wel ja, vind ik ook en zo smaakt het ook een beetje, er onaangenaam zelfs, maar hoe krijg je deze geur/smaak eruit? Bedankt.

  • Hoi Hilde,

   het stinkt inderdaad heel erg.
   Dus laat ik het uitlekken na afspoelen en daarna laat ik op een schone theedoek alles goed gespreid drogen ( aan de buitenkant ).
   Na een paar uur gaat alles op maat gesneden in een pan met kokend water waaraan Ve-Tjin is toegevoegd en winterpeen in dezelfde maat gesneden, 5 minuten volstaat.
   Afgieten en klaar voor gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *