Meukvrije Atjar Tjampoer

Ik hou van veel buitenlandse keukens. Niet alles is aan mij besteed, maar in elke buitenlandse keuken vind ik wel iets wat ik erg lekker vind. Uit de Indonesische keuken vind ik Atjar Tjampoer ontzettend lekker. Atjar Tjampoer is een zoetzuur of tafelzuur wat is gemaakt van voornamelijk groenten en kruiden en specerijen, met enorm veel suiker. Het wordt in Indonesië ontzettend veel gegeten bij rijsttafels. In Nederland eten we het over gekookte aardappelen, bami en nasi, en rijstgerechten.

IMG_1434

Ik bedacht een meukvrije variant zonder suiker. Er zijn inmiddels talloze varianten te vinden op internet, iedereen gebruikt zo zijn eigen gewenste groente. Ik vind bamboescheuten in Atjar Tjampoer erg lekker, deze geven de Atjar een knapperige bite. Je kunt bamboescheuten vinden in de biowinkel, sommige supermarkten ( Jumbo) en in toko’s. Als je geen bamboescheuten kunt vinden kun je deze in het recept achterwege laten of vervangen met bijvoorbeeld zeer fijn gesneden wortel, selderij, pastinaak, koolraap…..Je haalt uit dit recept twee grote potten. Gebruik liefst weckpotten, die goed afsluitbaar zijn. Je kunt de potten dan ongeveer twee weken bewaren in de koelkast.

Dit heb je nodig:

( voor twee grote weckpotten vol)

  • 180 gram bamboescheuten, in zeer kleine stukjes gesneden
  • een kleine zoete aardappel, gewassen en in de schil, in dunne plakjes gesneden
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee bloemkoolroosjes, fijn gesneden
  • twee broccoliroosjes, fijn gesneden
  • de stengels en kruid van een venkel, in kleine stukjes gesneden ( of een stuk venkel)
  • 100 ml natuur of rijstazijn
  • 200 ml water
  • twee eetlepels kurkuma
  • een snufje zwarte peper
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een eetlepel mosterdpoeder
  • een eetlepel komijnzaad
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • twee eetlepels greensweet stevia erythritol
  • een eetlepel arrowroot + twee eetlepels of meer water

IMG_1432

Zo maak je het:

Doe het water, azijn, gesneden groente en kruiden en specerijen, en de stevia in een pan, en breng aan de kook, terwijl je regelmatig doorroert. Maak intussen een papje van de arrowroot en het water. Zodra de groente beetgaar zijn geworden ( gemiddeld 10 minuten kooktijd) het papje in éénkeer toevoegen en goed door roeren. Voeg als laatste de bamboescheuten toe en roer stevig door. Vul de potten met de Atjar en laat afkoelen.

IMG_1433

Als de Atjar is afgekoeld kun je hem gaan proeven. Als je de smaak nog wat te flauw vind, kun je er nog wat extra kruiden, specerijen en erythritol suiker aan toevoegen.

IMG_1436

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *