Magnesium supplementen van Puur & fit !!!

Magnesium is zeker afgelopen jaren flink onder de aandacht gekomen, het mineraal is jarenlang zeer onderschat. Magnesium is een essentieel mineraal. Het komt voor in iedere cel van ons lichaam, we hebben gemiddeld zo’n 25 gram magnesium in ons lichaam, o.a in onze botten en spieren. Magnesium is essentieel voor IEDERE LICHAAMSCEL. Het stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Zo zorgt magnesium er o.a voor dat zenuwen, spieren en hersenen en het hart goed kunnen functioneren. Het speelt tevens een cruciale rol bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën van de cellen uit onze voeding. Zoals je kunt lezen, heeft het nogal wat belangrijke functies in ons lichaam, en het is daarom ook niet vreemd te noemen, dat we talloze klachten kunnen krijgen als we een tekort aan magnesium hebben. Velen hebben een magnesium-tekort, terwijl zij dit niet weten. De meerderheid van de Westerse mensen heeft een tekort aan magnesium.

OVER DE OPNAME VAN MAGNESIUM….

Magnesium halen we uit onze voeding. Dit wordt door het lichaam opgenomen en gebruikt. Hoe verloopt zo’n opname eigenlijk ? Het vindt plaats aan het einde van de dunne darm. Niet alle magnesiumverbindingen zijn hetzelfde. DE VORM betaalt hoe goed of hoe slecht magnesium door hert lichaam wordt opgenomen.  Als er bij jou bijvoorbeeld een magnesium-tekort is vastgesteld, kan er nogal veel op je afkomen. Er zijn inmiddels talloze supplementen op de markt, van poeders tot pillen, van capsules tot ampullen en in olie die via de huid wordt opgenomen.( transdermaal)  Er zijn verschillende varianten. De varianten die het beste worden opgenomen zijn:
MAGNESIUM CITRAAT
MAGNESIUM BISCLYCINAAT
MAGNESIUM GLYCINAAT
 
Het klinkt wat tegenstrijdig, maar magnesium uit supplementen worden beter opgenomen dan magnesium uit voedingsmiddelen. Dit komt, omdat de magnesium in voeding gebonden is aan allerlei stoffen waardoor onze spijsvertering heel wat moeite moet doen om de magnesium op te nemen. Naar schatting wordt zo’n 30% van de magnesium uit onze voeding opgenomen in ons lichaam. We lopen niet direct tekorten op, door deze gematigde opname. Er is ook rekening gehouden met deze opname bij de ADH. Krijg je magnesium binnen volgens de ADH, loop je dus niet snel een tekort op, ook al wordt de helft niet opgenomen.
Komt het aan op magnesium-supplementen , is er een ruime keus aan magnesiumverbindingen. De magnesium in al deze verbindingen zijn hetzelfde, alleen DE STOF WAARAAN de magnesium is gebonden, verschilt. Bij organische verbindingen is magnesium gebonden aan een stof uit de levende natuur bijvoorbeeld ascorbaat ( ook aanwezig in vitamine C)  Bij anorganische verbindingen gaat het om een stof uit de dode natuur bijvoorbeeld chloride ( ook aanwezig in keukenzout) Magnesiumoxide wordt het slechtst opgenomen. Verder geldt in regel dat organische magnesiumverbindingen beter worden opgenomen dan anorganische magnesiumverbindingen. Er wordt meest positief gesproken over magnesiumcitraat qua opneembaarheid. Een opsomming aan organische en anorganische magnesiumverbindingen:

 ORGANISCHE MAGNESIUMVERBINDINGEN:

– magnesiumaspartaat
– magnesiumarginaat
– magnesiumascorbaat
– magnesiumcitraat
– magnesiumgluconaat
– magnesumfactaat
– magnesiumpicolinaat
– magnesiumtauraat
– aminozuurgecheleerd magnesium
 
 

 ANORGANISCHE MAGNESIUMVERBINDINGEN:

 magnesiumsulfaat
– magnesiumchioride
– magnesiumfosfaat
– magnesiumcarbonaat
– magnesiumoxide
 
 
Als je een etiket afleest van een willekeurig magnesiumsupplement kun je nogal in de war raken. Veel fabrikanten hebben het bijvoorbeeld over elementair magnesium. De mineralen en sporenelementen in elementaire vloeibare magnesium komen voor in opgeloste een ionische vorm als elektrolyten. Het staat dus niet in verbinding met andere elementen maar als losse, elektrische geladen deeltjes. Zo wordt bijvoorbeeld  MgCL2, (ook wel magnesiumchloride ) opgelost in water opgesplitst in de ionen Mg2+ ( positief geladen magnesium ) en CL- ( negatief geladen chloride ) Op deze wijze komen mineralen ook in ons lichaam voor, opgelost in intra en extracellulaire vloeistoffen ( o.a bloedplasma ) Dit maakt mineralen in ionische vormen meest goed opneembaar. Het maakt een elementaire vloeibare magnesium zeker interssant. Dit is de hoeveelheid magnesium die op het etiket staat als dosering. Vele fabrikanten claimen dat hun gekozen magnesiumverbindingen zeer goed wordt opgenomen, maar vaak zijn dat soort supplementen stukken duurder. Of zijn de pillen veel groter. Het is de vraag, of het opnameverschil zo heel erg veel uitmaakt. Als de dosering van elementair magnesium van een slecht opneembare vorm iets hoger is kan er uiteindelijk toch meer magnesium ter beschikking komen van het lichaam. Het is best belangrijk, dat je dus de juiste magnesium kiest. Lees er meer over, door HIER te klikken.

PUUR & FIT MAGESIUMBISGLYCINAAT

Er zijn ontzettend veel vormen van magnesium suppletie op de markt.  Puur & Fit heeft o.a gekozen voor een magnesiumbisclycinaat. Dit is een verbinding tussen magnesium en twee bis-moleculen van het niet-essentiele aminozuur glycine. Zoals ik eerder vertelde zijn er vormen die beter en minder goed worden opgenomen door het lichaam. De beste vormen zijn o.a magnesiumtauraat, magnesiummalaat en masgnesiumbisbisclycinaat, deze worden ook wel magnesiumchelaten genoemd. De strucuur van zo’n magnesium chelaat is zeer sterk, waardoor onze maag deze vormen niet kan splitsen. De aminozuren in de chelaatvormen werken als een soort beschermende laag voor het magnesium. Magnesiumbisclycinaat bereikt als een VOLLEDIG element de darmen, waar deze in staat zijn de magnesium in zijn compleetheid op te nemen. Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel, dat het aminozuurgecheleerde karakter zorgt voor minder darm / maagklachten tegenover de ongecheleerde magnesium vormen gezet.
Magnesiumbisclycinaat heeft nog meer voordelen. Wat wetenschappelijk is onderstreept :
goed voor een normale werking van spieren, ontspanning voor de spieren
– gunstig voor de stofwisseling, en het vrijmaken van energie uit de stofwisseling
– gunstig voor de balans in water en mineralenhuishouding
– gunstig voor de opbouw van lichaamseiwit
– gunstig effect op overdracht van zenuwprikkels
– goed voor behoud van sterke botten
– gunstig voor de celdeling
Magnesium bisclycinaat  is één van de meest best opneembare magnesium die bestaat. Omdat magnesiumbisclycinaat als aminozuur wordt opgenomen en niet als mineraal, hoeft het als ware geen strijd aan te gaan met andere mineralen om opgenomen te worden, en wordt het niet gehinderd. De capsules zijn 100% plantaardig ( HPMC) en daardoor geschikt voor veganisten. Per twee capsules ( gemiddelde dagdosering ) krijg je 1100 mg magnesiumbisglycinaat binnen, waarvan 240 mg elementair magnesium.

PUUR & FIT MAGNESIUM CITRAAT

Naast deze magnesium bisclycinaat heeft Puur & fit ook een magnesium citaat in het assortiment opgenomen. Dit is een organisch gebonden vorm van magnesium, dus een vorm die van nature in ons lichaam voorkomt. Magnesiumcitraat is gebonden aan een aminozuur , zoals citroenzuur en / of eiwitten. De biologische beschikbaarheid van magnesiumcitraat is daardoor hoger. Verschillende wetenschappelijke studies tonen, dat de citaat de magnesiumwaarden in alle weefsels verhogen, ook in spieren. Dit maakt magnesiumnitraat ideaal voor mensen die meer van hun lichaam vragen, zoals ( top) sporters. Magnesiumcitraat is GEEN gecheleerde vorm. Dit maakt dat magnesiumcitraat iets minder stabiel is in het maag / darmstelsel.
De magnesiumcitraat van Puur & fit heeft een ADH van drie capsules per dag. Per drie capsules hark je 1575 mg magnesiumnitraat binnen, waarvan 242 mg elementair magnesium. Uiteraard zijn ook hier de capsules 100% plantaardig ( HPMC)

WELKE DAN ?

Goed, zowel magnesiumbisclycinaat als magnesiumnitraat zijn de best opneembare vormen, maar….welke is voor jou dan het beste ? Dat is sterk afhankelijk voor waar je magnesium precies voor wilt gaan bijslikken. Als je dagelijks veel van je lichaam en spieren vraagt, is magnesiumcitraat een goede ondersteuning. Het wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt onder ( top) sporters, maar ook door mensen die een beter energieniveau wensen. Citraat verhoogt voornamelijk de magnesiumwaarden in onze spieren.  Terwijl magnesiumbisclycinaat weer gunstiger is voor mensen die magnesium maar moeilijk kunnen opnemen, en ook meest gunstig is voor onze hersenen, omdat het is gebonden aan glycine. Dit zorgt o.a voor een verbeterde hersenfunctie.  Wat goed moet worden onthouden, is dat zomaar in het wilde-westen-weg slikken NOOIT verstandig is en zeker niet onschuldig. Als je kiest voor extra ondersteuning met magnesium, is de algemene richtlijn, dat de bovengrens ligt op 250 mg per dag uit suppletie. Uiteraard is het sterk afhankelijk van je magnesium BEHOEFTEN. Sta je bijvoorbeeld onder veel stress en spanning, of heb je erg veel last van spierkrampen voor / tijdens / na beweging / sporten, dan is het zeker aan te raden dit eens met je huisarts te gaan bespreken.
Als we de twee magnesiumvormen naast elkaar zetten, kunnen we een verschil in werking aanstrepen:
– magnesiumbisclycinaat is een meest geschikte magnesiumvorm om de geestelijke veerkracht / breingerelateerde functies / concentratie te ondersteunen
– magnesium citraat is de meest geschikte magnesiumvorm om onze spieren en prestaties te verhogen
Waar jij dus de meeste behoeften aan hebt is wel belangrijk en doorslaggevend bij je keuze. De vraag die mij wel eens wordt gesteld is of je magnesiumbisclycinaat met magnesiumnitraat kunt combineren. Dat kan zeker, en is zo’n gekke gedachte niet omdat beide vormen andere eigenschappen hebben. Citraat wordt immers beter opgenomen door onze spieren dan bisclycinaat, en bisclycinaat weer beter door onze hersenen dan citraat. Ik zelf kies voor de combinatie. Ik slik dus zowel bisclycinaat als citraat. Maar nogmaals, ik baseer dit op MIJN PERSOONLIJKE behoeften.
Tot slot : puur & fit heeft erg lang gezocht naar de meest zuivere formules. Zoals je dat ook gewend bent. Het team is zeer kritisch, zeker als het op suppletie aankomt. Het is echt ontzettend belangrijk om het kaf van het koren te scheiden, er gaat echt erg veel meuk in de omloop, met bijvoorbeeld erg veel toevoegingen. Deze nieuwe familieleden in de familie van puur & fit zijn 100% zuiver en bevatten alleen magnesium. En zijn de meest best opneembare vormen.

DE POTJES

Alhoewel ik geen fan ben ( zacht uitgedrukt ) van het merk coca cola, juich ik één stap van hen wel toe; het feit, dat zij zijn overgestapt naar r-PET flessen, ook wel gerecycled polyethyleentereftalaat ( PET ) Dit is materiaal, dat is gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic. ( het plastic wat wij met statiegeld nu wegbrengen en oppakken op straat om te verzamelen) Sinds 2020 is coca cola begonnen met het instromen van kleine plastic flessen die zijn gemaakt uit dit r-PET plastic, sinds September 2021 zijn ook de grotere flessen ingestroomd. Nederland was hiermee het tweede land wereldwijd waar coca cola stopte met het gebruik van nieuw plastic in alle flessen. Even een feitje ; hiermee bespaart coca cola op jaarbasis 10.000 ton nieuw plastic ( ook wel VIRGIN plastic genoemd ) mee, en daarnaast levert het een CO2 besparing op van 42% uitstoot per jaar versus flesjes gemaakt uit virgin plastic. Puur & fit heeft het milieu hoog in het vaandel. En kiezen altijd voor de haalbare mogelijkheden. En dus kiezen we bij puur & fit er ook voor, om onze supplementen zo milieuvriendelijk mogelijk te verpakken. En nee, dit is GEEN GLAS. Maar inderdaad, dit r-PET materiaal. Hoe wordt PET gerecycled ?
Wel dit is in principe afhankelijk van een aantal factoren, maar twee zijn meest belangrijk :
de recycletechniek
– het type verpakking ( het totale percentage gerecyclede PET ten opzichte van nieuw virgin-plastic die in een verpakking wordt gebruikt ) 
Op dit moment vind verreweg de meeste PET recycling mechanisch plaats. Dit houdt in dat recyclebaar plastic ( bijvoorbeeld flessen ) wordt versnipperd, gewassen en gedroogd waarna de PET vlokken worden gebruikt om nieuwe verpakkingsmaterialen te maken. PET kan ongeveer zeven keer via deze mechanische recyclingmethoden gerecycled worden. Daarin ontstaat een zeer klein kwaliteitsverlies, omdat het gerecyclede PET-polymeer bij iedere recycling iets van zijn sterkte kan verliezen. Dankzij vrij nieuwe innovaties op gebied van PET recycling worden deze problemen langzaam maar zeker verleden tijd, dankzij vrijwel nieuw gerecyclede PET te maken met behulp van depolymerisatietechnologieën. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld PET flessen oneindig kunnen worden gerecycled zonder enige afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Vergeleken met conventioneel PET is r-PET bij de productie veel duurzamer en grondstof-besparender. Dit komt omdat er veel minder olie tot polymeren verwerkt moet worden. Daarnaast kan r-PET worden gerecycled zonder verlies van grondstoffen en veroorzaakt het veel minder uitstoot in het gehele recyclingproces. Allemaal pluspunten. Wat nog wel het allergrootste voordeel is van dit r-PET, is dat het de plastic afval ( soep) in onze oceanen drastisch vermindert en het vele malen minder de natuur en stortplaatsen binnendringt. R-PET wordt dan ook beschouwd als het meest milieuvriendelijkste verpakkingsmateriaal op de markt. En dat is voor de gemiddelde consument, die momenteel heel erg anti-plastic wordt gemaakt, toch best even opmerkelijk. Volgens PLASTICS EUROPE is de verpakkingssector goed voor zo’n 40,5% van de vraag naar plastic in Europa, in 2020. Door deze hoeveelheden virgin-PET niet alleen te VERVANGEN, maar OOK opnieuw te gaan gebruiken, betekent r-PET een ware doorbraak van Europa’s plastic afvalprobleem en dus ook die in Nederland.  Er wordt erg vaak gedacht, dat glas milieuvriendelijker is, maar inhoudelijk bekeken is dat niet het geval. PET is in heel veel gevallen beter voor het klimaat dan glas. Afhankelijk van het verschil in gewicht tussen de verpakkingen. Zo is een PET fles minstens zes keer lichter als glas.
De potjes die wij bij Puur & fit gebruiken zijn van r-PET, en dan met het zogenoemde monomateriaal. Dit betekent dat het materiaal enkel bestaat uit PET, wat het makkelijker maakt om te recyclen, dan potten die zijn gemaakt uit gemengd plastic. De potjes zijn PCR. Dat betekent Post Consumer Recycled. Dat is daadwerkelijk gemaakt van wat consumenten in de plastic afvalbak gooien en de allerbeste vorm van recycling.
De magnesium capsules van Puur&Fit zitten verpakt in r-PET. De reden waarom wij hiervoor kiezen mag jou nu duidelijk zijn. Puur & fit wil op deze manier een steentje bijdragen aan een verminderde plastic afvalberg. Als jullie het plastic potje na gebruik ook weer op de juiste manier afvoert, blijft deze cirkel rond. En helpen we met zijn allen mee voor een schonere wereld.

BESTELLEN?

wil je de magnesium citraat van puur & fit bestellen? KLIK DAN HIER

wil je de magnesium bisclycinaat  van puur & fit bestellen? KLIK DAN HIER 

HOE GA JE OM MET MAGNESIUM ?

Er gaat geen dag voorbij, of ik kom tientallen berichten tegen die gaan over magnesium. Het waait nog altijd over sociale media. Ik zie de gekste claims voorbij komen, en er worden steeds meer zorgwekkende hulpmiddelen ingezet om de consument over te halen, of zodanig te brainwashen om vooral “ aan-de-magnesium” te gaan. Het zou DE  oplossing zijn tegen depressies, hersen-mist, vermoeidheid en talloze andere kwalen, waar we dagelijks mee te maken hebben gekregen. Het meest idiote vind ik nog wel de vele vragen lijstjes die je van vele malafide websites in moet vullen om zo tot je eigen diagnose te bekomen. Hoe ga je om met magnesium ? In ieder geval niet zelf aanmodderen. Want zo onschuldig is het allemaal niet.
HEB IK MAGNESIUM TEKORT ?
Hoe ga je er dan mee om ? Wel, waar het allemaal begint : HEB je een tekort ? Dankzij de hippe magnesium-trends hebben we volgens heel veel bronnen een zwaar tekort. Dat ligt allemaal aan ons voedsel. Daar zit geen echt magnesium meer in, en ook de grond waarop veel wordt geteeld, is zeer arm geworden. Dit is gelukkig niet waar, of tenminste lang niet zo erg als wordt beweerd. Magnesium is een mineraal wat echt in ontzettend veel natuurlijke voedingsmiddelen voorkomt, zoals groene bladgroenten, noten, peulvruchten, cacao, fruit, volkoren graansoorten en natuurlijke zuivel. De ADH ligt op 350 mg per dag voor een volwassen man, en 300 mg per dag voor een vrouw. Omdat het echt overal zo’n beetje in voorkomt, lopen we niet snel een tekort op. Als jij dagelijks één van bovenstaande bronnen consumeert, zul je niet echt snel een risico lopen. Ook zijn de symptomen van een tekort zeer divers en groot geschaald zodat het vrij lastig is om te ontdekken. Klachten als algehele lusteloosheid en vermoeidheid, spierkrampen, en bij een extreem tekort hartritmestoornissen kunnen ook vele andere symptoom vormen zijn voor andere ziekten , tekorten en aandoeningen. Het is daarom in elk geval raadzaam om naar de huisarts te stappen, als jij vermoedt een tekort te hebben. Alhoewel een arts ook best moeizaam een magnesium tekort kan vaststellen ( het magnesium in het bloed is geen goede maat ) is het wel de enige ECHTE manier om het vast te kunnen stellen. Dit komt omdat 1% van de hoeveelheid aan magnesium in het lichaam zich bevindt in het bloed. Ongeveer de helft zit in ons gebit en in onze botten, de rest bevindt zich in de cellen, zenuwweefsel, organen en…spieren. Vermoed je een magnesium tekort, ga dan altijd naar de huisarts voor een bloedtest. Een simpel vragenlijstje invullen wat in de meeste gevallen ook nog eens totaal nergens op is gebaseerd is niet verstandig. Volgens Jeroen de Baay, magnesium expert aan het RADBOUD UMC, heeft in Nederland één tot twee procent van de bevolking een tekort aan magnesium. Hij constateert de meeste tekorten dankzij een zeer slecht en éénzijdig eetpatroon, medicijn gebruik ( maagzuur remmers ) en de meer uitzonderlijke gevallen waaronder mensen met zeer slechte opnames.
WELKE HEB IK NODIG ?
Als je je hebt verdiept in magnesium, dan weet je, dat er nogal wat vormen zijn. IN DIT BLOG gaan we er bij puur & fit dieper op in. Welke nu het beste voor jou is, is niet echt goed te bepalen, en zonder die bloedtest waaruit een accurate diagnose kan worden opgesteld. Magnesium wordt gebonden aan oxide / chloride en sulfaat, zoals je IN DIT BLOG kunt nalezen. Er is onderzoek verricht in het Radboud UMC naar de werking in ons lichaam van alle vormen en de uitkomst is, dat de opnames in het bloed per persoon verschilt. Wat dus inhoudt, dat bij persoon één magnesium chloride beter wordt opgenomen dan bij persoon twee, of dat bij persoon drie de sulfaat weer veel beter wordt opgenomen door het lichaam. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met talrijke factoren als de zuurgraad van de darmen, en wat jij iedere dag eet en drinkt. Het Radboud UMC ontdekte overigens in dezelfde studie, dat magnesium beter wordt opgenomen bij vezelrijk voedsel, iets wat we ook zien bij inuline. Dit kan betekenen dat magnesium bij suppleren in combinatie met een vezelrijk product ( bladgroenten, noten, peulvruchten, zuivel ) beter wordt opgenomen. Wat mij betreft zeker het proberen waard.
Resumerend kunnen we concluderen dat je alleen magnesium moet bij suppleren als er daadwerkelijk een diagnose is gesteld. Naast dat dit ook de beste manier is om erachter te komen, geeft het ook meteen een goede richtlijn naar het bij suppleren indien dat dus is gewenst. Via de uitslagen kun je gerichter kijken naar wat je extra nodig hebt en kun je uitvinden welke vorm het beste wordt opgenomen.
KAN IK TEVEEL MAGNESIUM BINNEN KRIJGEN ?
Als je volwaardig en uitgebalanceerd eet en drinkt, en ook goed op je leefstijl let, loop je dus niet echt risico om tekorten op te lopen. We lopen veel méér risico, om een TEVEEL aan magnesium binnen te krijgen dankzij de hippe trend en de populariteit rondom magnesium. We kunnen daardoor sneller risico lopen teveel binnen te harken, zeker ook omdat de supplementen gewoon vrij verkrijgbaar zijn. Anders gezegd kun je alleen risico lopen op een teveel, als jij bij suppleert. Via ons voedsel lukt dat eigenlijk niet, tenzij je kilo’s tegelijk naar binnen werkt op een daily basis. Dat lukt zelfs mij niet, met mijn kilo’s verse groente per dag 😁
Daarom : modder niet zomaar lukraak wat aan. Want de gevolgen van een teveel aan magnesium zijn zeker niet zo prettig voor je lijf. De meest gehoorde klacht is diaree en andere darmklachten, maar ook zorgt een teveel JUIST voor het averechte effect : we gaan voedingsstoffen juist minder goed opnemen. Slik daarom gerust, maar slik VERSTANDIG. Teveel van het goede maakt uiteindelijk nog slechter dan het slechte. 

2 Reacties op “Magnesium supplementen van Puur & fit !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *