Mascara die 100% vegan, Meukvrij en niet irriterend is….en waterbestendig….bestaat dit?

Als je last hebt van extreem gevoelige ogen ( ja, ook dat nog! ) dan is oog-make-up nogal een uitdaging. Oogschaduw, Eye-liner, mascara….ik moest het jarenlang aan mij voorbij laten gaan omdat niets, maar dan ook NIETS mijn ogen kon verleiden om het te dragen zonder dat mijn ogen er van ellende uit leken te vallen. De gevolgen waren groter dan het plezier van het dragen, waardoor ik het meed. En ik min of meer make-up-loos door het leven ging. Nu is er absoluut niets mis met “ a natural beauty” maar naarmate ik ouder werd, begon de zwaartekracht flink toe te slaan rondom mijn ogen. Mijn oogleden zijn gaan hangen en ook heb ik een nogal vermoeid uitziende blik, wat mij direct 10 jaar ouder maakt. Ik hoop in December 2019 de 50 aan te tikken, en ik mopper absoluut niet. Alles is nog best goed geconserveerd, om het zo te formuleren 😄 maar mijn ogen moeten wel geloven aan de zwaartekracht.

Het is nog maar enkele jaren geleden, dat ik EIN-DE-LIJK een mascara vond die 100% meukvrij was en mijn ogen WEL verdraagt. Ik herinner mij nog die blijdschap, toen ik het zeer voorzichtig opbracht om te testen en er helemaal niets gebeurde. NIETS! Geen huil-ogen, geen brandende, prikkende ogen, geen jeukerig gevoel….het mocht gewoon van mijn ogen! 😃 WAUW! Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Lang leve INIKA, het enige make up merk die ik op mijn gezicht toelaat. Ik kan gewoon mascara dragen! En nu dat mijn ogen het juist een beetje nodig hebben, die extra camouflage, zien mijn ogen en mijn blik er een stuk frisser uit. Je kunt mijn geluk voorstellen. Van oogschaduw tot Eye-liner, en van mascara rot wenkbrauw-poeder, mijn ogen geven geen krimp en lijken te zeggen “ Ga lekker je gang, dit spul vinden we niet erg! “
Na mijn review over deze geweldige make up van INIKA kreeg ik ontzettend veel reacties. Alhoewel ik al die jaren dacht dat ik één van de weinige was met vreselijk overgevoelige ogen, leek het wel alsof  de helft van de Nederlandse vrouwen in Nederland met hetzelfde probleem kampten. Met name mascara lijkt best een dingetje. Daar lijkt het merendeel het meest last van te hebben. Dat is denk ik te danken aan het feit, dat mascara veel wordt gebruikt. In Nederland gebruikt zo’n 70% iedere dag mascara, om mooiere, vollere , aantrekkelijke wimpers te krijgen. Er zijn heel veel soorten. Zo heb je mascara die de wimpers laten krullen, en mascara in de meest kekke-kleurtjes.
Dat was vroeger wel anders. Vroeger was er helemaal niet zoveel aanbod. Cleopatra kleurde haar wimpers bijvoorbeeld met een mengsel van dierlijk vet en kool. Tegenwoordig zijn de meeste mascara’s opgebouwd uit polymeren, was, water en pigmenten. Veelal synthetische meuk. Dit is ook de reden, waarom steeds meer vrouwen last van hun ogen krijgen , en zich niet zozeer bewust zijn dat de oorzaak wel eens aan mascara-gebruik kan liggen. Vooral bij de dunne huid rondom de ogen kan mascara vreselijke irritaties geven, zonder dat je je daarvan bewust bent. Wallen onder de ogen kan een symptoom zijn van geïrriteerde ogen door gebruik van mascara. Maar ook jeukende ooghoeken, en rode oogranden. In verschillende onderzoeken is gekeken naar de relatie tussen oog-problemen en het gebruik van mascara. Daaruit blijkt dat mascara-gebruikers veel vaker last hebben van diverse kleine en grote oog-klachten. Ook hebben onderzoekers geconstateerd dat mascara-dragers kleine pigment-vlekjes op het netvlies kunnen hebben. Alhoewel dit gelukkig in regel verder geen nare problemen oplevert, is het nooit erg gezond om de ogen zo te belasten met synthetische meuk. Mascara kan ook zorgen voor ( meer) wimper-haaruitval.
Uit onderzoek kwam ook naar voren dat we mascara veel te lang door gebruiken. Of er te on-hygiënisch mee omspringen. Mascara is niet eeuwig houdbaar en heeft een houdbaarheidsdatum. Na openen gaan ze meestal tot3 maanden mee. Daarna kun je het het beste weggooien.  Ook de manier waarop je mascara gebruikt is erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Ik vind het nog altijd verbazingwekkend, maar het gebeurt nog steeds dat veel vrouwen oog-make up TESTERS in de winkels gebruiken. Dit moet je nooit doen, ook niet als je verder gezonde en allergie-vrije ogen bezit. Zo’n 70% van de mascara-gebruikers schijnen mascara te gebruiken die niet meer goed is. Onderzoeken laten zien, dat in 36,4% van de mascara’s bacterie-groei zichtbaar is na drie maanden. En…..uit de testers in de winkels kwam bovendien naar voren dat 65-100% van alle mascara-testers zijn besmet met STAPHYLOKKOOKEN, STREPTOKOKKEN, en het E.COLI bacterie, ja dat is de poep-bacterie. Hopelijk laat je het voortaan uit je hoofd om de testers in de winkels te gebruiken. Maar pas ook op met mascara van bijvoorbeeld vriendinnen, ook dit kan vele irritaties en bacteriën opleveren. Leen je mascara ook nooit uit, gebruik het alleen voor jezelf. En heb je een oog-ontsteking? Gooi je mascara dan ook weg, want het kan de genezing mega in de weg staan.
Wordt je opgemaakt door een make-up Artist / visagiste? Controleer of hij / zij hygiënisch werkt en bijvoorbeeld nieuwe steriele borstels en kwasten gebruikt. Ik zelf ben daar ook vaak aan ten prooi gevallen…en kwam ik zowat met uitvallende ogen huilend thuis. Als ik nu wordt opgemaakt voor een video-filmpje of fotoshoot, zorg ik dat ik mijn eigen make up bij mij heb, dit werkt supergoed. Of ik verzeker mezelf, dat de make up van INIKA is en dat er steriel wordt gewerkt. Ik heb zoveel last gehad, dat ik echt weiger om mijn huid vol te plamuren met onbekende make up.

WAT ZIT ER IN MASCARA?

Zoals eerder geschreven worden de meeste mascara’s opgebouwd uit polymeren, was, water en pigmenten. Hieraan worden verschillende synthetische stoffen toegevoegd om een mascara bijvoorbeeld een kleurtje te geven of de wimpers te laten krullen . Ook zijn er waterbestendige mascara’s. Hieraan worden naast water propylene toegevoegd. Dit maakt de mascara meer vloeibaar. Het gaat meestal om silicone-achtige stoffen, isosodecane, en minerale oliën als petrolatum. Als je gevoelige ogen hebt, is een water-proef-mascara nooit een goed idee. Door al deze extra stoffen kunnen de ogen extra worden geïrriteerd. Aan mascara’s worden ook vele bewaarmiddelen toegevoegd. Kortom: conventionele mascara’s zijn nooit erg gezond voor je ogen. En heb je last van gevoelige ogen, dan kan het voor zeer veel kleine en grotere oog-problemen gaan zorgen, zeker bij langdurig gebruik.
Gelukkig zijn er gezondere, meukvrije alternatieven. Dankzij de opkomende weerstand tegen al de chemische / synthetische stoffen komen er steeds meer 100% natuurlijke / meukvrije / veganistische make up producten op de markt en kun je die steeds vaker overal kopen. Nu wil 100% natuurlijk en veganistisch niet direct zeggen dat het vrij is van synthetische stoffen. Er zijn veel mascara’s op de markt die nu leuk inspringen op de veganistische trend, maar alleen geen dierlijke ingrediënten bevatten, wel chemische. Het is dan ook erg belangrijk, dat je de ingrediënten goed naloopt. Dit is voor de gewone consument niet zo eenvoudig omdat zo’n lijstje ingrediënten tong-struikelende woorden bevatten. Gelukkig kun je op internet steeds meer handige websites vinden die al deze ingewikkelde woorden kort samenvatten. Dit is meest verstandig om te raadplegen, om jouw ingrediënten lijst te ontcijferen. Of je kunt een merk kiezen, die brekend staat om 100% puurheid en natuurlijkheid, zoals INIKA. En PHB ETHICAL BEAUTY.

PHB ETHICAL BEAUTY

Ik kocht onlangs een mascara van een voor mij onbekend merk: PHB ethical beauty. Ik ben gaan speuren op internet en ontdekte dat PHB een Engels merk betreft. Het gaat verder dan alleen maar 100% natuurlijk, de producten worden namelijk handmatig geproduceerd, en, zoals de naam zegt ethisch ( = moreel verantwoord ) Het bedrijf betreft een familiebedrijf. In Nederland zit een leverancier in Bergen op Zoom, die de producten in Nederland verspreidt.
PHB ETHICAL BEAUTY staat voor 100% puurheid, 100% veganistisch, geen enkele vorm van chemicaliën, en dus met de hand gemaakt. Dit kom je eigenlijk nog maar zelden tegen. Ze garanderen 100% zonder alcoholen, SLS / SLES / ALS , PEG’S, petro-chemicaliën, palmoliën, formaldehyde, synthetische parfums, DEA / TEA Phthalates, parabenen, en ureum te werken.  Daarnaast uiteraard geen dierenleed en 100% veganistisch. ( niets dierlijks, zoals bijvoorbeeld bijenwas )
Naast dat het product 100% meukvrij is, zijn de verpakkingen ook 100% milieuvriendelijk. Bio-afbreekbaar, 100% recyclebaar en meest gemaakt uit gerecyclede materialen. Alsof dit nog niet genoeg is, doneren zij 20% van de opbrengst aan goede doelen die betrekking hebben op verbetering voor mens, dier en milieu. Een mooi gebaar.
In hun assortiment dus ook diverse soorten mascara’s. Waaronder een water-proef mascara. Deze mascara is best bijzonder, omdat mensen ( like me )met gevoelige ogen water-proef-mascara nauwelijks kunnen verdragen. Eerder in dit artikel vertelde ik je daar al wat over. In deze varianten worden veel extra ( chemische ) toevoegingen gedaan. Dit kan zelfs de gezonde ogen behoorlijk irriteren. Waterproef mascara’s die 100% natuurlijk en puur zijn, vind je daarom nog niet veel, omdat het heel wat “ knutselwerk” vraagt om al die extra stoffen om het waterbestendig te maken te vervangen met 100% natuurlijke ingrediënten. PHB is het wel gelukt, om een handgemaakte waterbestendige 100% meukvrije mascara op de markt te zetten. En deze kreeg ik dus thuisgestuurd om vrijblijvend te testen. Alhoewel ik dik tevreden ben met mijn INIKA mascara, was ik toch ontzettend benieuwd, of deze mascara anders is, en, meest belangrijk, mijn ogen niet uit mijn hoofd laten prikken.

MESMERISE MASCARA WATERPROOF

De mascara die ik ontving draagt de naam “ mesmerise” wat “ betoverend” betekent. Het is waterbestendig. Er is lang gewerkt aan de meest ideale formule, om de mascara waterbestendigheid te geven, maar de ogen verder met rust laten. Ook bestaan de ingrediënten uit 100% pure en natuurlijke stoffen. Zo is er Quinoa extract toegevoegd om de wimpers een verlengend effect te geven. Dit pure extract biedt tevens ondersteuning aan de groei van de wimperharen, en versterkt de haren. De mascara bestaat o.a uit olijfolie, carnauba was , natuurlijke cetearyl alcohol ( gemaakt uit graan) Argan olie,  glycerine uit kokosolie, baobab extract, Castor olie, pure fruit extracten, en jobsba extract. De meeste ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd. Ook wordt gebruik gemaakt van enkel natuurlijke pigmenten.
Het borsteltje is “ all-in-one” wat wil zeggen dat het alle wimperharen goed meeneemt tijdens het strijken. Het maakt het ook vrij eenvoudig aan te brengen. De mascara is bijzonder geschikt voor mensen die last hebben van:
– droge ogen
– gevoelige tot extreem gevoelige ogen
– snel tranende ogen
– ogen met een rijpere huid rondom de ogen
– geïrriteerde ogen
– rode ogen
– snel ontstekende ogen
Het is geschikt voor veganisten en mensen die graag rekening houden met mens, dier en milieu. Goedkoop is het niet: een mascara kost je € 24 voor 9 gram. Dat is natuurlijk best even slikken als je het naast een mascara van het kruidvat legt van nog geen € 2 euro. Maar ik hoop dat je na het lezen van al het bovenstaande beter begrijpt waarom het wel de investering waard is. Wat is je gezondheid, en dan met name die van je ogen, je waard? Mij veel. En ik investeer dan ook graag in deze alternatieven, ik spaar er graag voor.

DE TEST

Okay, de mascara heeft tot nu toe erg mooie papieren. Stemt mij in elk geval vrolijk en vastberaden genoeg om dit te testen op mijn extreem gevoelige ogen. Het blijft altijd een beetje spannend. Klinkt vast gek, voor mensen die gewoon alles op hun wimpers kunnen smeren, voor mij kan het dagenlang pijn, irritatie en roodheid/ zwelling en jeuk opleveren. Ik ben best gereserveerd. Maar durfde dit wel aan.
Het borsteltje werkt echt heel erg prettig. Het ligt goed in de hand waardoor je een goede greep hebt en de mascara ook erg goed op kunt brengen. Het buigt goed mee.
De mascara hecht zich direct goed aan de wimperharen. WAUW. Met enkel één onderdompeling in het buisje mascara krullen mijn wimpers gigantisch. En…geen enkele irritatie, geen pijn, geen jeuk, geen klonten die aan je wimpers hangen als hapklare kattenbrokjes, geen roodheid….he-le-maal NIETS. Sterker, ik heb totaal niet het gevoel, dat ik mascara draag. Dit kan ik met mijn andere mascara nogal eens “ voelen. Dit lijkt vederlicht. En je hebt helemaal niet zoveel nodig om je wimpers te laten krullen van geluk.
WAUW! Nee….SUPER-DUPER-WAUW! 😃😃 Dit is serieus WAANZINNIGE mascara. Ja….het heeft ook de INIKA mascara wat mij betreft verslagen….Ik ben hier zo ongtiegelijk BLIJ mee! Wat een geweldige oplossing. Ik heb de mascara de hele dag gedragen. Zo zag het aan het eind van de dag uit:
Geen verschil met het moment dat ik het opbracht. De hele dag niets gevoeld, geen irritatie, niets, nada, noppes. Ook het verwijderen gaat supersnel met wat 100% natuurlijke reinigingslotion ( ik gebruik SUIT MATTERS, daar vliegt het ermee af ) Geen pandabeer-ogen dus na het reinigen. Er blijft geen spoortje achter.

HET OOGPOTLOOD

Naast deze mascara gebruik ik ook het oogpotlood van PHB ETHICAL BEAUTY. Opnieuw vol enthousiasme want ook dit oogpotlood laat mijn ogen met rust . Het is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

OCTYLDODECYL STEAROYL STEARATE: een amberkleurige vloeistof die een barrière vormt op het huidoppervlak om vochtverlies te voorkomen. Het is geformuleerd met een plantaardig stearinezuur. De EWG beoordeling is veilig .

C10-18 TRIGLYCERIDES: gemaakt uit plantaardige oliën als kokosolie
GEHYDROGENEERDE PLANTAARDIGE OLIE: voor de conservering
ZOETE AMANDELOLIE: biologisch gewonnen
CARNAUBA WAX: veganistische was
CANDELILLA WAX: een was die is afgeleid van de bladeren van de kleine Candelilli-struik, afkomstig uit het noorden van Mexico
MICA: benaming voor een groep natuurlijke mineralen
SESAM OLIE: biologisch gewonnen
POLYCLYCERYL-3 POLYICINOLEAAT: een plantaardige emulgator
GLYCERYL CAPRILAAT: een co-emulgator die hoofdzakelijk als stabilisator van olie in wateremulsies wordt gebruikt. Het wordt gemaakt uit diverse planten-oliën.
VITAMINE E : goed voor de huid
SORBINEZUUR: een natuurlijk voorkomend conserveermiddel
CI77499 , CI77891: minerale pigmenten
Ik gebruik oogpotlood meestal om een lijntje op de oogrand te zetten. Dit accentueert mijn ogen heel erg goed ( zie foto) Op de foto draag ik alleen wat oogpotlood, heel subtiel aangezet. Het laat mijn ogen meer spreken terwijl ik maar heel weinig gebruik. Ik gebruik de zwarte kleur , maar er is ook een bruine variant verkrijgbaar.
KLIK HIER voor de zwarte variant
KLIK HIER voor de bruine variant

NADELEN?

Op de vrij pittige prijs na kan ik echt geen enkel nadeel bespeuren. Dit zit heel goed in elkaar getimmerd, ik kan niet anders dan een diepe buiging maken naar de fabrikant. Knap staaltje werk, en het bewijs dat het goed mogelijk is om 100% meukvrije mascara te produceren. We hebben al die synthetische meuk echt niet nodig. Hopelijk wordt dit snel opgepikt door de cosmetica-wereld zodat we ook goedkoper kunnen inkopen.

WAAR KAN IK DIT KOPEN / BESTELLEN?

PHB ETICAL BEAUTY is een ( nog ? ) vrij uniek familiebedrijf. De producten zijn daarom ook uniek en nog niet goed verkrijgbaar. Ik ben de producten nog nooit eerder tegengekomen, en de verkooppunten on line worden zorgvuldig geselecteerd. Je kunt de mascara bestellen via PUUR EN FIT via deze bestellink 

10 Reacties op “Mascara die 100% vegan, Meukvrij en niet irriterend is….en waterbestendig….bestaat dit?

 1. ik heb behalve drogen ogen ook gevoelige ogen. Ik ben dan ook op zoek naar een mascara die daar voor is gemaakt. Hier boven is al de vraag gesteld waar kan ik die vinden / kopen. Want ik vind het toch wel leuk om ook eens mascara op te hebben. Al is het alleen maar om mijn ogen wat open te laten lijken.

 2. Zou het graag willen proberen.
  Al van alles geprobeerd
  Weer de zelfde klachten maar altijd met hoofdpijn
  Help

 3. Zou het graag willen proberen. Ik het rosacea ook mijn ogen hebben er last van.
  WAAR kan ik dit kopen??
  Heb geen idee of het duur is, want zoveel inkomen heb Ik niet.

 4. Ben erg benieuwd naar de mascara.Heb inmiddels
  alles geprobeerd.
  Rode ,brandende, tranende ogen.

  Vr groet Anne Corbeth

 5. Ik.ben ook heel benieuwd heb ook dure mascara van clinique geprobeerd maar altijd last en hoofdpijn draag wel lenzen.

 6. Heel graag ontvang ik informatie waar deze mascara te koop is!
  Mijn ogen lijken steeds kleiner te worden door de korte lichte wimpers, helaas.
  Veel succes!

 7. Beste Monique,
  Je stuk over de mascara’s maakte mij enthousiast, maar met mijn gevoelige ogen was ik ook blij dat je een reinigingslotion noemde die jou goed bevalt. Je schrijft bij de PHB Mesmerise waterproof mascara:
  ‘Ook het verwijderen gaat supersnel met wat 100% natuurlijke reinigingslotion ( ik gebruik SUIT MATTERS, daar vliegt het ermee af )’
  Ik denk dat jij de cleansing oil bedoelt van SUIT! Met de lotion blijk je de mascara er met geen mogelijkheid af te krijgen. En ik zag later op de verpakking dat de lotion is bedoeld om na de cleansing oil te gebruiken voor het laatste stukje reiniging (van je hele gezicht, niet specifiek de ogen).

 8. Beste Monique,

  Leuk dat je zoveel aandacht hebt besteedt aan dit merk mascara.
  Ten einde raad heb ik hem ook ooit eens gekocht (zo’n anderhalf jaar geleden) maar ook deze irriteert mijn ogen. Helaas……

  Groetjes,
  Helga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *