Meet…..THE TOFUTURE! Een review.

Als 98% veganist maak ik al mijn vleesvervangers zelf. Daarmee bedoel ik, dat ik geen vlees-variaties gebruik , zoals vegan / veggie hamburgers, worst, kipstukjes, gehakt en nog meer van die ongezonde kant-en-klaar meuk. Ik maak mijn vervanging “ from scratch” met basisgrondstoffen als tempeh, lupine, peulvruchten en tofu. Je kunt op deze manier niet alleen de volledige regie houden over wat je toevoegt, ook is het een veel gezondere oplossing om het stukje vlees te vervangen. En moeilijk? Ingewikkeld? WELNEE. Niets is makkelijker om zelf je eigen bedachte burgers te maken, of ballen. Je kunt op mijn website bij recepten talloze recepten vinden. KLIK HIER voor één van de overzichten.

Als basis gebruik ik het meest tempeh. Dat vind ik lekker qua smaak en textuur en je kunt er veel mee. Ik ben wat betreft vlees-vervangers maken minder gecharmeerd van tofu. Het heeft voor mij altijd een wat laffe smaak. Ook absorbeert tofu beduidend minder smaken op dan tempeh, waardoor het geheel wat flauw van smaak blijft. Ik moet altijd erg veel kruiden en specerijen toevoegen, wil een tofu burger of bal een beetje smaken.
De reden waarom tofu zo lastig is met smaken opnemen, is omdat het erg veel vocht bevat. Het ligt meestal  daarom ook in water als we het kopen. Het is verder wel zeer neutraal in smaak waardoor je van alles aan smaakmakers kunt toevoegen, maar die opneembaarheid blijft een lastig dingetje. Daar bedachten twee vrienden uit de UK wat op. De TOFUTURE.

DE TOFUTURE

De WATTEEHHH……???😧 Ja, je zult je tong breken over dit woord, maar lees zeker verder, want ik wil je alles over deze toch best bijzondere tool vertellen Het gaat over een soort pers, die speciaal is ontwikkeld om de vochtige blokken tofu uit te persen. Wil je eerst meer lezen over tofu? KLIK DAN HIER.
Het verhaal begint bij Adam en Susanna. Zij leerden elkaar in 1991 op de universiteit kennen. Beiden waren destijds al vegetariër, en dat schiep meteen die onverwoestbare band tussen hen. Hun verhaal leest als een erg leuke voorgeschiedenis. Zo ontstond het idee voor deze tofuture nadat Adam zichzelf had verwond en daar wat gebroken ribben aan overhield.  Beiden zijn ze al jaren vegetariër. Toen Susanna de boodschappen deed, kwam het gekochte blok tofu in de boodschappentas onderweg naar huis in de knel te liggen door blikken bonen. Gevolg: het blok tofu was half plat geperst. Dit gaf echter wel opeens een veel betere tofu, waar het water al zowat uit was geperst door de blikken. Uiteraard was dit niets nieuws, want blikken worden wel meer ingezet om iets uit te persen, maar er moest toch een zeer simpele manier zijn, om zo’n blok tofu te ontdoen van al dat vocht zodat het veel smakelijker werd? Ze besloten samen om dat eens te gaan overdenken. En daaruit kwam de tofuture. Ze zochten naar een soort crowd funding om hun idee te kunnen realiseren, want veel budget om te investeren in hun plan was er niet. Dit lukt en al snel kwamen de eerste tofuture op de markt.
Het gaat om een driedelige tool, die je zonder enige elektriciteit of batterijen kunt gebruiken. De materialen zijn vrij van BPA en 100% voedselveilig. Ook zijn de materialen 100% opnieuw te recyclen. Het gaat om een opvangbakje, een zeefje en de perser. Deze kun je aan de zijkanten met een zeer stevig elastiek vastmaken aan een door jou bepaalde hoogte, hoe lager, hoe intenser het persen. Het werkt echt kinderlijk eenvoudig. Je plaatst het blok tofu in de zeef, die in het opvangbakje is geplaatst. Dan druk je voorzichtig met de perser op het blok en bevestig je de elastieken aan de zijkant vast. Je kunt de pers zo in de koelkast zetten om uit te laten lekken. Meestal duurt dit maar zo’n drie / vier uur. Je blok tofu is dan ontdaan van de meeste vocht wat zorgt voor een veel betere opneembaarheid van smaakmakers en de textuur is vele malen beter. Je kunt je uitgeperste blok tofu bijvoorbeeld marineren en goed bestrooien met talloze lekkere kruiden en specerijen. Het is ook meteen erg geschikt om te rullen ( ter vervanging voor gehakt ) in de pan.
Eigenlijk is het volslagen belachelijk te noemen waarom we niet eerder zijn gekomen op deze uitvinding. Want het maakt tofu echt zoveel smakelijker.

WAT KUN JE ERMEE?

Top, ik vind het dus een ware uitvinding, maar ik zag al meteen andere mogelijkheden 😁😁😁 Dat ben ik hé? Voor mij moet het altijd net even iets meer kunnen dan waar het voor is bedoeld. Natuurlijk kun je er naast tofu uitpersen ook tofu mee maken ( KLIK HIER ) maar ik zag meteen een andere leuke uitdaging in het ding. Al erg lange tijd was ik op zoek naar iets waarmee je echt gezonde reepjes kon persen. In de fabriek is dat geen probleem, maar ik ben altijd bijven zoeken naar manieren, om ook thuis zelf je echt stevige repen te kunnen maken, zonder oven of droog-oven. Ik wilde uiteraard 100% meukvrije repen maken, zonder zogenaamde gezonde zoetstoffen als honing, agave, kokosbloesemsuiker / palmsuiker, dadels, en ahornsiropen. Dit wordt meest gebruikt om de repen naast zoetkracht ook de samenhang en stevigheid te kunnen bieden. Dit zorgt alsnog voor zeer ongezonde repen. Ik zag dus in deze tofuture een uitgelezen kans om dat eens te gaan uitproberen! Want het principe zou hetzelfde moeten zijn…..
Ik ben uiteraard begonnen met een blok biologische tofu ( Lidl verkoopt hele fijne voor een leuke prijs ) om te testen hoe de tofuture werkt waarvoor hij is bedoeld 😁 Ik heb de laatste stand gebruikt op de tofuture, zodat het blok echt goed onder druk kwam te staan. Ik heb de tofuture in de koelkast gezet en na ongeveer 5 uur weer uit de koelkast getrokken. Ik heb de tofu zo naturel geproefd en inderdaad, wat een verschil in textuur!
Zoals je kunt zien, zat het opvangbakje behoorlijk vol met vocht en was mijn blok tofu ook echt flink gekrompen. Het WERKT in elk geval zeker!
Ik heb de tofu in blokjes gesneden, gemarineerd en in de koekenpan gebakken. Verrukkelijke vervanging voor spek-blokjes in de stamppot! Je merkt echt serieus goed dat de smaken veel sterker zijn, en de textuur is echt meer “ vlees-achtig” Dit ga ik ook vaker doen!
Verder met mijn eigen eerste projectje. Ik heb 150 gram zonnebloempitten, een vol koffiekopje cacaonibs, en circa 200 gram ongebrande ongezouten noten samen vermengd in een kom. Vervolgens heb ik 175 gram biologische erythritol + een eetlepel water in de Greenpan koekenpan al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Toen alle suiker was versmolten, heb ik het mengsel toegevoegd en flink gaan roeren zodat alles goed in de hete suikermassa kwam te liggen. Dit heb ik in de zeef van de tofuture gegooid en op de laatste stand aangedrukt. Dit heb ik tenminste twee uur laten staan. Resultaat……FANTASTISCH! 😃😃😃 dat valt me zeker niet tegen, mijn plannetje werkt! Je kunt het blok uit de zeef tikken en daar repen uit snijden. Maar…..je kunt het ook verbrokkelen, zo heb je een heerlijke krokante GRANOLA!
Wat smaakt dit lekker in mijn kwark! 😋 Ik heb er weer iets lekkers bij voor in de morgen! Dat smaakte uiteraard naar meer en ik ben meteen door gegaan met andere ideetjes.
Tweede project… Ik heb 150 gram zonnebloempitten, 100 gram lijnzaad, 125 gram havermout, twee eetlepels biologische erythritol, twee eetlepels Carob-poeder, vier eetlepels amandelschaafsel en vier grote volle eetlepels kokosrasp samen in een kom vermengd. Daarna heb ik een plak  VIVANI 100% pure chocolade ( 80 gram ) au bain marie laten smelten en de massa door de versmolten chocolade gehusseld. Ik heb het zeefje bedkleed met een stukje bakpapier en daar de massa in laten vallen, en vervolgens de perst erop gezet. Opnieuw de laatste stand gebruikt, en dit circa twee uur laten harden. En opnieuw een waanzinnig resultaat!

WAT VIND IK?

Ik denk niet dat ik de tofuture ga gebruiken waarvoor ie is gemaakt WHAHA. Maar who cares, want wat ben ik blij met mijn pers! Het kan werkelijk alles persen. Het is onwijs makkelijk in gebruik, zeer snel en eenvoudig onder de kraan af te spoelen, zeer goed te plaatsen in de koelkast, en het is ook nog eens een leuk ding om te zien. Ik ben meer dan enthousiast! Komende tijd ga ik er zeker meer mee experimenteren want in mijn hoofd bruist het inmiddels van de mogelijkheden. Of deze ook net zo goed gaan lukken als mijn twee eerste projectjes, dat moet het nog gaan uitwijzen, maar voor nu ben ik echt superblij. Ik heb erg lang gezocht naar een alternatief om thuis zelf te kunnen persen. Mijn eerstvolgende uitdaging gaan rijstwafels worden……ik hou jullie op de hoogte, als dit lukt zal ik dit hier gaan aanvullen!

HOEVEEL KOST IE EN WAAR KAN IK HEM KOPEN?

De tofuture is in Nederland nog niet bekend en daarom ook nauwelijks verkrijgbaar. Wij ( www.puurenfit.nl ) hebben hem binnen gebracht en is vanaf nu bij ons te bestellen. KLIK HIER. Hij kost € 27,50. Even een investering, maar het kan zeker zorgen voor jarenlang plezier. Het gaat om duurzame materialen. Bovendien kun je de onderdelen ook afzonderlijk gebruiken. Zo kun je het uitlekbakje ook gebruiken als bewaar bakje en kun je het zeefje als vergiet gebruiken om bijvoorbeeld kleine beestjes rijst / peulvruchten af te gieten. Het is een veelzijdige rakker.

Een reactie op “Meet…..THE TOFUTURE! Een review.

  1. Mis een deksel om het ook als bewaarbakje te gebruiken of staat ie simpelweg niet op de foto?
    Verder een zéér veelzijdig product 👍 ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw enorme vindingrijkheid hiermee want je creativiteit is eindeloos, zoals altijd 👌

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *