Melkbrood ( glutenvrij, met gist)

Ik bak mijn brood altijd met baking soda of wijnsteen bakpoeder. Af en toe gebruik ik biologische gedroogde gist. Dit heeft als nadeel dat het wat meer tijd kost om het brood te maken, vanwege de rijs-tijd.  Maar er zijn ook juist voordelen. Het brood wordt luchtiger, minder compact en de smaak is ook anders. Als ik wat meer tijd over heb om brood te maken, maak ik dan ook graag gebruik van gist. Zorg wel, dat je biologische ( gedroogde) gist gebruikt, deze kun je kopen in de biowinkel. Deze zijn vrij van additieven. Dit heerlijk smeuïge brood is kakel-vers net uit de oven onweerstaanbaar lekker! En ontzettend makkelijk om te maken. Broodmachine-kwaliteit uit de oven! 🙂

Dit heb je nodig:

  • 400 gram melenmix ( ik heb boekweitmeel, rijstemeel en Quinoameel gebruikt)
  • twee eetlepels psyllium
  • 250 ml havermelk ( andere melk kan ook)
  • twee eetlepels ery-pure erythritol suiker + een eetlepel stevia kristal sweet Xtra, gemengd
  • een klein snufje keltisch zeezout
  • drie eieren, losgeklopt
  • een zakje actieve biologische gedroogde gist ( 9 gram, biowinkel) + 150 ml lauwwarm water

Zo maak je het:

Doe de melk in een steelpan, en breng aan de kook. Doe het gist samen met het water en de suiker in een kommetje en roer door elkaar. Laat dit kort staan, zodat de gist de suiker lekker kan “opeten”. Doe het meel, zout en psyllium in een kom en roer door elkaar met een pollepel. Maak in het midden een kuiltje.

SAM_1378

Zodra de melk kookt, de melk in het kuiltje gieten en door de meel roeren. Voeg de losgeklopte eiren bij het gist en klop kort door. Voeg het gistpapje bij de meel, en roer alles flink en stevig door met de pollepel. Vet een hoog broodbakblik in met kokosolie. Bekleed met bakpapier. stort het deeg in het blik en verdeel. Wikkel het blik in een licht vochtig gemaakte schone doek, en laat dit 60/70 minuten op een warme plek rijzen.

SAM_1379

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verwijder het doek van het blik, en als het deeg in volume is gerezen, de bovenkant licht bestrooien met meel. Klop dit voorzichtig in het deeg. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 40 minuten, dit is een rechtlijnig tijd, omdat iedere oven anders is, controleer daarom tussentijds regelmatig. Het brood is gaar als de bovenkant knapperig en goudbruin is verkleurd. Laat het brood afkoelen.

SAM_1381

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *