Soep maken in je knapper-T ( Montana Hoge snelheidsblender )

Met de knapper-T ( A.K.A de hoge snelheidsblender van MontAna ) kun je werkelijk toverren. Het is in staat alles voor jou te hakken, snijden en mengen. Maar het bevat ook speciale programma’s, waarmee je bijvoorbeeld in nog geen 8 minuten hete soep kunt maken, of een smoothie in een paar minuten van rauwe groenten.

BITTER

Sommige rauwe groenten zijn van nature erg bitter, of bevatten vrij veel bitterstoffen, waardoor ze rauw gegeten een erg bittere smaak kunnen geven.  Deze bitterstoffen worden ook wel salvestrolen genoemd, en komen nog altijd vrij veel voor in talloze groenten. Vroeger kwamen er veel meer salvestrolen voor, afgelopen jaren is het bijvoorbeeld door veel groenten te kruisen sterk verminderd. Dit, omdat wij niet zo van die bittere smaken houden. Ook komt het door hoge kosten-verlagende landbouw-opbrengsten, wat ten koste gaat van de kwaliteit. Biologische groenten genieten ook in dit geval de voorkeur, omdat deze in regel al hun salvestrolen nog bevatten en er minder wordt geknutseld. ( genetische manipulaties) De bitterheid ( stoffen) kunnen per groente sterk variëren, niet alleen per soort, maar ook per oogst, het heeft erg veel te maken met de grond waarop en waarin ze groeien. Het is dan ook goed mogelijk dat het ene stronkje broccoli erg bitter smaakt terwijl het andere stronkje bijna zoet smaakt.

Bittere en bitter-achtige groenten zijn juist ontzettend gezond. De  bitter-receptoren in onze mond en darmen worden geprikkeld, waardoor de opname van suikers veel geleidelijker verloopt, wat erg goed nieuws is voor mensen met bloedsuiker-spiegel-stoornissen en diabetes. De insulinereacties blijven beperkter. Bitterstoffen hebben tevens een zeer gunstige invloed op de spijsvertering. Het bitter activeert de lever, gal en alvleesklier waardoor deze beter functioneren. Bittersappen activeren spijsverteringssappen en activeert de darmwerking, hierdoor kunnen we een optimaal werkende darmflora bewerkstelligen. Wat weer gunstig doorwerkt op het immuunsysteem. Het is jammer dat we er tegenwoordig steeds minder van binnen krijgen.

Er zijn veel groenten die bekend staan om hun bittere smaken, maar er bestaan ook veel groenten die niet zo bekend staan om hun bittere smaak terwijl ze soms behoorlijk bitter kunnen uitvallen. Groenten waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan bitterstoffen zijn :

 • spruiten
 • avocado
 • witlof
 • andijvie
 • artiksjok
 • venkel

Er zijn ook erg veel kruiden die soms erg veel bitterstoffen kunnen bevatten, zoals :

 • paardenbloem / blad
 • mariadistel
 • peterselie
 • salie
 • rozemarijn
 • tijm
 • basilicum

Er zijn ook veel groenten die wel wat bitterstoffen bevatten, maar rijker zijn aan suikers. Zoals pompoen, zoete aardappelen en rode biet. Dit maskeert de bitterheid in deze groente aanzienlijk, maar kan rauw gegeten alsnog voor een bittertje zorgen , Het is daarom goed mogelijk, dat een pompoen rauw verwerkt tot soep in je knapper-T ook een iets bittere nasmaak kan geven, dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheden salvestrolen en de verhoudingen t.o.v de andere aanwezige voedingsstoffen. Dit is niet altijd het geval, ik maak het regelmatig zelf mee, dat de ene pompoen heel zoet uit de soepmaker komt, terwijl de ander een bittertje geeft. Als je echt gruwelt van bitter, kun je het beste de meest zoete groentesoorten kiezen, zoals pompoen, zoete aardappel, bieten, wortel, en zoete (  kort voorgekookte ) peulvruchten als kikkererwten en sugarsnaps. Deze geven nauwelijks bittersteggen af, waardoor het bittertje minimaal blijft.

Hoe maak je een kom soep?

Belangrijk is, om je rauwe groenten zo klein mogelijk te snijden. Dan heeft je knapper-T zo min mogelijk moeite om de brokken te verslinden. Heeft hij toch moeite, gebruik dan je stamper. Ik maak voor mezelf erg vaak lekkere pompoensoep. Binnen 6 minuten kan ik al genieten van een dampende kop soep. Ik gebruik daar meestal de fles-pompoen voor, die is meest geschikt om soep van te maken. Laat de schil erom. En snij in kleine blokjes. Ik gebruik per kop 400 gram pompoen.

Ik gooi de blokjes in de kan, en voeg er 250 ml homemade plantaardige melk-achtige drank , twee eetlepels ras el Hanout, een eetlepel komijnpoeder, een snufje Keltisch zeezout en een half theelepeltje fenegriek aan toe en zet het soep programma aan, die 8 minuten duurt

Na 8 minuten is je soep klaar. Pas op: het is echt loeiheet!

Ik strooi er graag nog wat marjolein overheen, maar dit maakt het mogelijk wel ietsje bitterder. Als je gruwelt van bitter, laat dit dan achterwege,

HELP! Het is bitter!

Stel, je hebt alle voorzorgsmaatregelen genomen, maar toch….BBRRRRR! Bittere soep!  Wat kun je dan doen?

 • voeg smaakmakers / versterkers toe. Denk aan kruiden en specerijen
 • voeg plantaardige melk of room toe. Dit maskeert de bittere smaak aanzienlijk
 • voeg een beetje havermout toe, en laat kort blenden.
 • voeg twee / drie druppels zuivere stevia toe
 • laat afkoelen en voeg dan 250 gram havermout toe. Heerlijk te gebruiken als spread!

 

Ben jij ook l lid van de Facebook community groep van de KNAPPER-T?

KLIK HIER

 

Een reactie op “Soep maken in je knapper-T ( Montana Hoge snelheidsblender )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *