spread cookies…..not hate!

Als je werk doet, die maar weinig anderen doen, dan begeef je je vaak op glad ijs. Daar ben ik mij als geen ander inmiddels van bewust. Ik ben geen “ standaard” health/foodblogger. Ik wil alles graag tot de bodem uitzoeken, zodat ik gebaseerd op de feiten een verhelderend artikel kan schrijven. Daarnaast ben ik geen meeloper, ja-kinkker en iemand die alles doet om witte voetjes te scoren bij zowel publiek als media. Dit maakt je direct uitzonderlijk. In de wereld waarin ik mij begeef, zie ik wonderlijke dingen gebeuren. Voeding en diëtiek is een zeer gecompliceerde wereld. En vanwege de steeds groter wordende concurrentie ervaar ik heel erg veel afgunst, haat, nijd en jaloezie onderling. Vooral uit hoeken waarvan ik juist nooit zoiets zou verwachten. Maar juist dáár vallen de rake en meest pijnlijkste klappen. 

Ik ben niet zo van “ op de voorgrond treden”. Ik wil gewoon lekker doen waar ik goed in ben. Artikelen verzorgen, die nuttig kunnen zijn voor mensen. Recepten ontwikkelen, waar mensen wat mee kunnen. Ik hou al helemaal niet van modder gooien. Als ik daaraan zou beginnen zouden de grootste modderpoelen niet voldoende zijn om mee te smijten. Want ik krijg dagelijks heel veel “ dirt” over mij heen. Dit hoort erbij, als je je publiekelijk openstelt. Of het terecht is, of het normaal is, of het netjes en respectvol is, dat betwijfel ik, maar je kunt dit niet voorkomen. Het is het beeld waarin we nu leven. Social media heeft ontzettend veel deuren open gezet. Openingen naar leuke dingen, maar ook zijn er erg veel deuren wagenwijd open gezet voor mensen die het niet zo goed met anderen voor hebben. Ik heb deze groep mensen nooit begrepen. Als kind kon ik het begrip “ jaloezie” al niet begrijpen. Als ik met een vriendinnetje speelde werd mijn beste vriendinnetje jaloers en begon mij uit te maken voor rotte vis. Dit heb ik altijd met volle verbazing aangehoord omdat ik daar werkelijk niets van begreep. Waarom deed zij opeens zo raar? En zei ze zulke gemene en rare dingen over mij? Ik ging vaak huilend naar mijn moeder, die mij niet kon troosten omdat ze het mij ook niet goed duidelijk kon maken. Leg maar eens uit aan een kind van vijf wat jaloezie is. Inmiddels ben ik 47, en nog steeds kan ik jaloezie maar moeilijk plaatsen en rijmen in mijn hoofd. Waarom gunnen mensen elkaar niets? Waarom moeten mensen elkaar afbranden omdat zij het simpelweg niet eens zijn met iets? Waarom worden mensen persoonlijk afgekraakt en aangevallen omdat iemand het ergens niet mee eens is? Al ben ik 47 en inmiddels een stuk wijzer, echt begrijpen kan ik dit vrees ik nooit.

Ik draai al een aantal jaren mee in de wereld van social media. Het heeft mij erg veel gebracht. Mooie dingen, mooie ontwikkelingen, persoonlijke groei, mooie en waardevolle contacten met mensen. Maar het heeft mij ook erg veel slechts gebracht. Mensen die je onderuit willen trappen, je bespugen, je voor rotte vis uitmaken en onwaarheden over je verspreiden. Het heeft er o.a voor gezorgd dat ik het vertrouwen in mensen compleet ben kwijtgeraakt. Mensen die ik blind vertrouwde hebben mij benadeeld, financieel misbruikt, misbruikt om zelf groter te groeien, en vooral zeer hevig gekwetst. Dit laat wonden achter. Ik ben een zeer nuchter persoon, een rasechte Rotterdamse. Niet lullen maar poetsen. Dit heeft mij overeind gehouden. Ik heb ontzettend veel “ collega’s” zien sneuvelen onder de grote druk. Want die kan inderdaad erg hoog zijn. Heb je een tere ziel, dan red je het gewoonweg niet in deze zeer bizarre wereld. Je wordt blauw en murw geschopt en geslagen, digitaal. En bedreigingen zijn geen ongewoonlijke dingen meer geworden. Achter de schermen gebeuren vreselijke dingen. Net als ik, kiezen de echte profs ervoor dit uit de publiciteit te houden. Ook al jeuken mijn handen vaak om te reageren op alle leugens en onrecht. Ik wil daar boven blijven staan. Mezelf recht in de spiegel kunnen blijven aankijken, en mij niet verlagen tot het niveau van deze groep mensen die elke gelegenheid aanpakken om misbruik te maken van jouw naam/naamsbekendheid. Slinger “ Monique van der Vloed” in de lucht en je hebt vele geïnteresseerden. Zo werkt dat nu eenmaal en dat kan vreselijk in voordeel werken voor een leverancier die jou onderuit wil schoppen. Uit wraak, of uit sarcasme. 

Het vervelende is, dat mensen aan de voorkant niets merken. Zij lezen alleen wat zij mogen lezen. Zij krijgen niets mee van onderlinge discussies, ruzies, onrecht, moddergooien via privé berichten, en bedreigingen en chantage. Ja, ook chantage. Het is mij overkomen. Als mensen ( leveranciers waar je bijvoorbeeld erg goed mee hebt samen gewerkt) jou plotseling zwart gaan maken, dan “ zal dat wel” Want het werkelijke verhaal zul je zowel van mij als de tegenpartij nooit lezen. Misschoen is het eens de hoogste tijd om dit WEL eens te gaan doen. Een boekje open doen over wat ik zoal heb meegemaakt afgelopen jaren. want geloof mij, daar kan ik inmiddels een boek over schrijven. Wordt ongetwijfeld een bestseller. Ik worstel nog met het idee. Het zou in elk geval veel op kunnen helderen. Zeker omtrent de nonsens die over mij worden verspreid. 

Ik ben een pleaser. Ik heb een onverzadigbare GUN FACTOR. Dit is iets moois, maar tevens mijn valkuil en mijn killer. Ik zie mijn werk niet als werk. Het is voor mij veel meer dan werk. Het is mijn leven, mijn passie, mijn leven staat in het teken van mijn werk. Ik doe alles met volle overtuiging en vooral liefde voor mijn vak. Het is een mooi vak. Met nare kanten. Zo ervaar ik het. 

Je kunt ervoor kiezen, om deze nare kanten toe te laten en jou compleet in zijn greep te krijgen.  Dat is niets om je overigens voor te schamen, want dat is menselijk. Ik ben menselijk. Ik heb gevoel. Net als jij. Net als de groenteboer, het kassameisje bij de AH, de buurvrouw, de papierprikker op straat, de vuilnisman, de huisarts, de specialisten en deskundigen in ziekenhuizen. Allemaal mensen, dus menselijk.  Maar wat brengt zo’n keuze je? Narigheid, stress, ellende, spanningen en een vreselijk slecht gevoel over jezelf. Dat is wat anderen jou kunnen aandoen, zonder dat zij zich dat wellicht maar één nanoseconde realiseren. Het kost ontzettend veel zelfvertrouwen, geloven in jezelf en in je kunnen, om rechtop te blijven staan. 

Ik lees en ik zie uiteraard veel over mezelf. En ik wordt om de haverklap getipt zodra er weer een hetze gaande is tegen mij. Is dit leuk om te lezen, te zien of te horen? Nee, natuurlijk niet. Maar je kunt er maar twee kanten mee op: 

– het jou laten raken en zorgen dat zij hun doel bereiken

– het langs je heen laten gaan en er geen aandacht aan schenken

Natuurlijk kies ik altijd voor het laatste maar de weg er naartoe was een lange. Want het is en blijft moeilijk om mee te dealen, zeker als de klappen uit onverwachte hoeken vallen. Mijn gezonde verstand wint het goddank altijd, maar ook ik wankel soms, omdat ik volledig van mijn sokken wordt geblazen door iets/iemand. Het is een spel. Een zeer vervelend en stom spel. Een spel waarin de spelregels bestaan uit:

– uitlokken en provoceren zodat ik ga toehappen

– zodanig veel leugens en onzin verspreiden dat er voor mij niets anders opzit dan mijn weerwoord te laten horen

– mij nog zwarter maken dan de meest vieze kachel, waarin ik persoonlijk belachelijk wordt gemaakt

– allerlei manieren vinden om mij te raken, te kwetsen, te vernederen, te bespugen, omlaag te halen

Het is, dat ik deze groep mensen zie van een ander perspectief. Zij redeneren niet gezond, en voeren hun acties uit op gevoelens van jaloezie, wraak en “ het behalen van hun gram” als ik ergens op in ga waar zij lyrisch over zijn. Ik kan mij dit indenken. Ik stel mij vaak voor hoe ik mij zou voelen als ze mijn meest favoriete product nadelig beoordelen. En geloof mij, dat gebeurt met grote regelmaat. Toch kan ik mij niet vinden in de heftige, vaak bizarre reacties van anderen. Ze zijn boos op je, schelden je uit voor rotte vis en bedreigen je. Eisen dat je alles verwijderd, of gaan je compleet afbranden overal. Ik kan er een boek over volschrijven. Zo was er eens een dame in mijn facebookgroep het niet zo eens met mijn oordeel over agave.. Zij ging vreselijk provoceren waardoor iedereen zich ermee ging bemoeien en ik uiteindelijk, wegens grof taalgebruik, deze dame moest verwijderen. dit nam ze mij niet in dank af en begon een oorlog tegen mij, verspreidde roddels en leugens over mij, misbruikte mijn foto’s om mij belachelijk te maken en zette overal vreselijke commentaren over mij te grabbel. Een dag later kreeg ik een PB van haar vol excuses. Ze vond namelijk bij nader inzien, dat ze wat té ver was gegaan. Ze was wat overspannen, gaf ze als gegronde reden op. Ondertussen was het kwaad geschied en kreeg ik overal weer flink op mijn donder. Dit is nog maar een klein voorbeeld van waar ik dagelijks mee te maken krijg. 

Maar het kan erger. Veel erger. Als de klappen uit hoeken vallen waarvan je het niet verwacht. Mensen die je zo blind in vertrouwen hebt genomen dat je hen gerust je pincode zou geven. Mensen waarmee je nauw samenwerkt. Allen met hetzelfde mooie doel voor ogen. Dat denk je. Dat wil je. Maar dat is vaak een grote façade. Ik heb erg veel keren mijn neus gestoten. Pijnlijk gestoten. En het heeft mij ook veel geld gekost. 

Ook hier is het weer een spel achter de schermen gaande. Waar mensen aan de voorkant NIETS van mee krijgen en zo een erg verknipt beeld van jou krijgen omdat de tegenpartij lekker door roddelt onder de radar. Want natuurlijk heb ik alles veroorzaakt, heb ik alles gedaan, en klopt er helemaal niets van mijn beweringen. 

Dan zie je dit soort reacties. Mensen die het hele verhaal niet kennen maken hun conclusies en laten die nu al-tijd ten nadele vallen voor mij. Omdat de tegenpartij mij schoffeert onder de radar zodat zij wel legaal blijven. Het boekje opendoen over de werkelijke achtergronden is dan super-verleidelijk. Want wat nu, als mensen zouden weten WAAROM ik abrupt eindig met een samenwerking? Dat is niet, omdat ik overloop naar een andere samenwerking zoals veelvuldig wordt gesuggereerd., Daar zit veel meer achter. VEEL EN VEEL MEER. Zoals chantage, misbruik, en veel benadeling. Ik heb afgelopen jaren veel leveranciers aan klanten en naamsbekendheid geholpen. Telkens deed ik dit met hart en ziel, liefde en plezier. En vroeg daar niets voor terug, niet meer dan producten. Ik ontvang tot de dag van vandaag geen enkele inkomsten uit mijn werk via promoties. Mijn reviews verzorg ik onafhankelijk. In ruil voor een product. Meer vraag ik niet. Als ik recepten verzorg voor een bedrijf, krijg ik daar in ruil ook enkel de producten voor. Ik schaam mij daar niet voor maar voel ook niet de behoefte dit steeds te moeten verantwoorden. Het verhaal staat duidelijk op mijn website verteld. Zodra er weer een “ relletje” gaande is op social media waarin ik het onderwerp ben, krijg ik standaard de verwijten naar mijn hoofd geslingerd dat ik “ lekker binnen loop” en “ flink verdien” aan wat ik doe. Dat is extra pijnlijk, omdat de waarheid juist andersom is. Ik ben geen zakelijk wonder en heb mij daarom in afgelopen jaren diverse keren laten misbruiken op financieel gebied en emotioneel. Je bent een gemakkelijke prooi. Naïef. Dat ben ik, als het komt op zakelijk gebied. Als sommige mensen dit in de gaten krijgen wordt er misbruik van gemaakt en verlies ik zelfs honderden euro’s. En dan spreek ik niet eens over de emotionele schade. Want ik spreek hier over een aantal mensen die ik blind heb vertrouwd. 

Een oordeel is zo gemaakt. Want als er een éénzijdig verhaal naar buiten wordt gebracht, nou “ dan-zal-dat-vast-wel” of wordt er gezegd “ waar rook is, is vuur!!”. Dat maak ik mee in mijn werk. Maar ook privé. Als je, net als ik, zeer slecht tegen onrecht kunt, dan is het verschrikkelijk moeilijk om dan niet te reageren. Vaak is dat geen probleem, omdat ik de mensen achter deze posten/berichten ken, maar soms is het zo grof, gemeen, en idioot dat het bizar is te noemen en je je afvraagt wat zo’n persoon bezielt, of tenminste mankeert om dit soort dingen uit te voeren. Ik bekijk het wat genuanceerder, vraag mij af wat er in zo’n persoon omgaat wat hem of haar in staat maakt om dit soort dingen te doen. Wat heb ik mogelijk gedaan, waardoor ik hen tot deze handelingen in staat heb gebracht? En wat kan ik mogelijk doen, om dit te voorkomen? Ik ben een persoon wat zoekt naar oplossingen. In alles. Ik hou niet van zaken die onopgelost blijven, of in het lucht;enige blijven hangen. Helaas is daar nooit ruimte voor, omdat ik monddood wordt gemaakt, wordt geblokkeerd of verwijderd. Dit zijn overigens de typische kenmerken van deze groep mensen. Ze slingeren graag van alles in de lucht, maar confrontaties gaan ze radicaal uit de weg. Dat is de kracht van social media. Gewoon, omdat dit KAN. 

Wat ik mij ook vaak afvraag, is dat er verder wordt gekeken dan een grillig oordeel van iemand die dit de lucht in slingert. Zowel publiek als leveranciers. Wordt er überhaupt ooit wel eens VERDER gedacht dan het verhaal wat wordt opgeschreven? Wordt er wel eens gedacht aan MIJN kant van het verhaal? En WAAROM ik soms drastische beslissingen heb moeten maken omdat er teveel speelde tussen beide partijen? Wordt er verder gezocht? Of blijven alle ogen steken op dat ene bericht? 

Wat als mensen bijvoorbeeld eens navraag gingen doen bij de leveranciers waar ik leuke kortingsacties mee organiseer? En horen dat ik hier geen rooie cent aan verdien? Of dat ze met bewijzen kunnen komen dat ik inderdaad betaald krijg? Dit gebeurt niet. Omdat er niets te vinden valt en mensen dit een stap teveel vinden. Nee, gewoon even leuk iemand compleet afbranden en met de grond gelijk stampen zonder enige onderbouwing is veel leuker. Makkelijk. Anoniem. Simpel, en altijd even leuk voor een lolletje. Toch?

Ik ben een optimist, een opgewekt persoon, tomeloze enthousiasme in wat ik doe. En daarin kan ik soms zelfs doorschieten, tenminste, dat blijkt. Mijn enthousiasme wordt soms niet gewaardeerd en gezien als commercie, geld binnen harken, lekker reclame maken, dat soort dingen. Mij is geleerd altijd aardig, attent en enthousiast te zijn. Wat is er mis met enthousiasme? Schijnbaar veel, want ook hier ben ik meerdere malen voor bestraft. Zie het als een blauwe plek die je telkens opnieuw stoot. Het wordt op een gegeven moment een beurse plek en het maakt je ingetogen. 

Ik ben afgelopen jaar gaan merken, dat het mij als mens heeft veranderd. Ik ben stiller, minder enthousiast en ik ben al helemaal voorzichtig met samenwerken met anderen. Toen ik hier achter kwam, maakte mij dat ontzettend verdrietig want het is niet, wie ik van nature ben of wie ik wil zijn. Het is de impact die het heeft op een mens. Want dat ben ik ook, Een MENS. Met gevoel. Deskundig of niet, het zijn allemaal mensen met gevoelens. 

Wat wil ik eigenlijk vertellen met dit zeer persoonlijke blog? In elk geval niet dat ik medelijden wil, of enige andere vorm van compassie. Want ik weet heel goed dat ik mij in een glasharde wereld bevind. En dat ik daarvoor kies. Ik ben een kritisch health blogger. Geen softie die overal “ ja-en-amen” op knikt en alles over kopieert van anderen. Dit maakt geen vriendjes. En daar ben ik ook nooit op uit geweest. Waar ik wel altijd op uit ben geweest is de ware achtergronden achter producten die ons voor anders wordt aangesmeerd. En wat al die ingrediënten met onze gezondheid doet of kan doen. Ik ben uit op mensen helpen met advies, raad, recepten, inspiratie en motivatie. Niet op haatdragerij, kift, oeverloze zinloze discussies, welles-nietes-spelletjes en onderuithalen. Bedrijven, leveranciers, mensen benadelen, kleineren, bekritiseren, dat alles is nooit mijn doel geweest, sterker, dit is nooit in mij op gekomen. Daar doe ik dit werk niet voor. Ik snap heel goed dat dit vaak zo wordt opgevat. Omdat jij toevallig wel baat hebt bij JUICEPLUS+ of dat gezonde sapje. Ik leg enkel feiten bloot. En probeer alles tot de bodem uit te zoeken. Zodat alles ook DUIDELIJK is voor de consument. Don’t shoot the messenger. Zoiets. Daar kun jij het niet mee eens zijn. En dat respecteer ik. Daarom vind ik het verbazingwekkend dat er geen enkel respect van de andere kant afkomt. Je mag je mening geven, een oordeel hebben, maar ik persoonlijk vind het echt te ver gaan als mijn foto wordt misbruikt om er vervolgens onder te zetten dat ik een vreselijke lelijke heks ben en afgevuurd moet worden. Dit zijn geen leuke grapjes meer. Dit zijn dreigementen. Bedreigingen heeft een impact op iedereen. Zelfs de meest stoere stratenmaker voelt dit tot in zijn tenen. En dus voel ik dit ook in de mijne. 

Social media is een ge-wel-dig platform. Maar denk na voordat je wat post, of ergens op reageert. Het kan een ander vreselijk beschadigen, en dan heb ik het niet over een kortstondige emotie, maar een beschadiging voor het leven. Iets wat jij 10 seconden na het plaatsen alweer bent vergeten, kan een leven lang door dreunen bij iemand anders. Ik vertel mijn verhaal, om te laten zien, dat ook “ bekende” mensen, en mensen die aan de voorkant leuk, tof, grappig, mooi, deskundig, wijs, verstandig en gelukkig lijken, aan de achterkant door een gehaktmolen wordt gehaald en dat het allemaal niet zo rooskleurig is. Dat de wereld van gezonde voeding een zeer moeilijke wereld is om jezelf staande in te houden. Wees objectief, en lees niet één verhaal, maar ook een andere kant van een verhaal. Oordeel niet te snel, of nog beter, oordeel helemaal niet. We moeten altijd maar van alles vinden, over alles een mening hebben. Je kan het ook DENKEN. Het hoeft niet wereldkundig gemaakt te worden als het totaal geen meerwaarde geeft. Als ik tenminste één iemand stof tot nadenken heb kunnen brengen, ben ik al een gelukkig mens….

25 Reacties op “spread cookies…..not hate!

 1. Beste Monique, wat krijg jij belachelijk veel te verduren! Ik vind je werk geweldig informatief en snap zulke mensen ook totaal niet! Het onrecht dat je wordt aangedaan is vreselijk naar en ook onbegrijpelijk.
  Gelukkig zijn er ook die je werk echt waarderen en er veel van opsteken. ????????????
  Denk goed aan jezelf en ik hoop van harte dat je met je fantastische werk door blijft gaan.
  “Zoals de waard is vertrouwd hij/zij gasten!” Het zegt alles over de mensen.

  Jij verdiend een dikke waardering ???????????????? en dankzij jou kan ik -en vele andere- kritisch zijn over veel producten en veel bewuster kiezen.

  Lieve en hartelijke groet????????????

  Trude

  • Monique, ik lees je artikelen met veel aandacht en plezier, ze zijn verhelderend en informatief. Je recepten zijn vaak meer dan interessant. Helaas zijn er op social media veel azijn spugers die om hun moverende redenen afgunstig en jaloers zijn. Sta er boven en houdt je rug recht. Veel succes met je prachtige artikelen en als ondernemer is het normaal dat je aan de weg timmert.

  • Lieve Monique,
   Slik.. slik.. slik…
   meér kan ik niet uitbrengen nu.. omdat ik zooo gepakt ben van hetgeen je neerschreef allemaal !!
   Wat heb jy een ontzettende moed !! Ik bewonder je… echt…
   Ik blyf ook verwonderd van de (felle) toename van een soort mensen, die het absoluut nodighebben EN nodig-achten, om andermans huid vol te schelden, terwijl het grootste werk te verrichten is by HENZELF : omdat ze hun opgekropte frustraties niet meer de baas zijn, en, er tegelijk niet willen aan werken (door hun te GROOT Ego), dan opteren ze maar om hun medemens ervan langs te geven… langs alle kanten tegelijk!
   Zo zyn ze voor eventjes hun ingehouden STOOM kwyt, zoals een vulkaan, die af en toe zijn vuur uitspuwt…
   En daar worden goede mensen, goed-bedoelende en eerlyke mensen als jy dan het slachtoffer van !!
   Gewoon geeeeeen woorden voor !!!!
   Ik wil jou danken voor je moeilijk, maar zooo eerlyk verhaal !!!
   Ik ben ervan ontroerd…
   Een GROTE DANKUWEL!

 2. Pfff.. Hoeveel kun je als mens verdragen?
  Ik neem nog steeds mijn petje voor je af!
  Ik ben en blijf een trouwe volger.
  Hoge bomen vangen nu eenmaal helaas veel wind.
  Hou vol, Monique!!! Dikke kus.

 3. You go girl! Een goed stuk geschreven!
  Hopelijk laat je je hoofd niet hangen en ga je door.
  Zoals je zegt.. je hoeft het niet eens te zijn maar om nu een ander onderuit te halen??
  Nergens voor nodig!!
  Ik ben het niet altijd eens met je maar ik vind het geweldig dat ik door je werk aan het denken wordt gezet. Heel fijn!!
  Ik wens je veel succes en bedenk dat je veel fans hebt. Zij zorgen er hopelijk voor dat je je rug bolt en de smurrie van je af laat glijden.

 4. Pff prachtig geschreven en het mooie vind ik, je blijft wie je bent en waar je voorstaat! Kritiek geven en elkaar afkraken tot aan het bot is in deze wereld helaas aan de orde ook omdat het tegenwoordig door sociaal media ons makkelijk word gemaakt! JAMMER!!!
  Ik hoop dat mensen met dit artikel zich weer eens achter hun oor krabben en eerst eens nadenken voordat ze weer gaan zeggen wat ze zelf vinden de IK cultuur noem ik dat! Leven en laten leven roep ik dan ook
  Altijd! Een verbeterde wereld begint bij je zelf en jaloezie is een hele nare eigenschap ik ben blij dat jij en ik die niet bij ons dragen! Ga vooral zo door wat ik maak graag afwegingen als het om gezonde voeding gaat en jij helpt mij daar mee! Ik lees jou graag jou eerlijke kritiek want daar heb je wat aan! Hoop nog heel lang jou te kunnen blijven volgen en gooi de negatieve rotzooi achter je neer het is de moeite niet, zonde Van je TIJD en ENERGIE!
  Je bent een echte powerrrrr vollllle healty foodie met een eerlijk hart! Mooiiiii
  Je maakt het verschil????Paulien

 5. Ik vind het altijd prettig om jouw bevindingen omtrent een product te raadplegen, omdat ik weet dat jij als een van de weinigen een eerlijk en gedegen oordeel hebt, dat niet door andere partijen is beinvloed. Ga vooral zo door, Monique!

 6. Vreselijk die jaloezie …. ga aub zo door . Ik ben zo blij met je onderzoeken en alle informatie hierover. En, zoals eerder aangegeven, door jou kies ik veel bewuster. Heel erg bedankt voor al je goede informatie die je ons elke keer geeft. Top.
  Veel succes????????

 7. Wat mooi en sterk geschreven.
  Zo waar en pakkend.
  Voor mij weer een ogen opener en bevesteging de goede kant op te gaan.
  Dankjewel voor je openhartigheid.
  Veel succes met alles je verdient het.

 8. Monique ik ben al heel lang een trouwe volger en heb heel veel geleerd van je kritische beoordelingen.

  Voor wat betreft de haatmails en negatieve reactie, ik meer van als je niets aardigs te melden hebt hou dan je mond, je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn. Iedereen heeft zijn eigen waarheden maar om een ander met een andere waarheid dan zo te behandelen als ze bij jou doen daar kan ik echt niet bij.

  Blijf bij jezelf, zorg goed voor jezelf en ik hoop dat ik lang van je mag leren.
  Warme groet,
  Ina Bergsma

 9. Lieve Monique. Ook ik ben, net zoals de schrijfsters voor mij, een ongelofelijke fan van je. Wat is dit toch een waardeloos onderdeel van de tegenwoordige digitale wereld. Haat en afgunst is zo oud als de mensheid, maar tegenwoordig zo makkelijk zichtbaar te maken. Ik hoop dat je de kracht blijft houden om er boven te blijven staan met de wetenschap dat er waarschijnlijk meer mensen zijn die je hoog achten.

 10. Ik ben bij vele zogenaamde gezondheidsgoeroe’s al afgehaakt. Bij jou ben ik blijven hangen. Ik beschouw je niet als een goeroe, misschien daarom. Blijf kritisch. De waarheid is hard. En ik heb veel opgestoken van alle ondoordringbare etiketten. En ja, je bent een stoorzender en blijf dat alsjeblieft. Meelopers hebben we genoeg. Schrijf het van je af. En kweek een beetje eelt op je ziel. Ter bescherming van jezelf. Je houdt de eer in ieder geval aan jezelf. En ik begrijp je worsteling naar eerlijkheid. Succes met de komende uitleg naar betere voeding.

  Vriendelijke groet,
  Wil van der Meijden

 11. You go girl,,, ik vind je tof!
  Ik lees graag je artikels en id Hoge bomen vangen veel wind maar denk maar bij jezelf,,, Nothing can stop me…dikke knuffel,

 12. Het zijn niet de slechte vruchten waaraan geknaagd wordt, zei mijn moeder altijd…. Dat geldt ook voor jou Monique, als je goed doet en bedoelt, valt dat niet altijd in goede aarde (onbegrijpelijk).. Ik heb het zelf ook zo vaak meegemaakt.. Mensen, vooral die zich in het begin zo sociaal en vriendelijk voordoen, zijn vaak de meest vreselijke mensen… Allemaal nep. Er zijn maar weinig echt aardige mensen, helaas.. Blijf vooral je hart volgen Monique! Ik blijf een fan. Veel plezier en suc6, Edith

 13. Jouw artikelen zijn een geweldige hulp bij het maken van goede keuzes. Hartstikke bedankt voor al je werk daarvoor.
  Het is afschuwelijk dat er zo gereageerd wordt, maar dat is hun niveau… Sterkte om toch gewoon verder te gaan!!! En geniet vooral van je sukses.
  Ik ben elke keer blij met jouw diepgravende en nauwkeurige beoordelingen.

 14. Ik volg je al een aantal jaar met plezier, heb een aantal van je boeken, producten aangeschaft die je adviseerde, zelfs wat gewonnen bij een collega die ik via jou kende. Kortom er zijn ook blije volgers. Ga zo door en wees juist jezelf. Anders wordt je ongelukkig!! Lieve groet!

 15. Als 64-jarige (naast mijn fulltime ploegendienst) een opleiding tot natuurvoedingsadviseuse gevolgd. Dat was heftig, maar zo enthousiast was ik geworden door een persoon die zich met hart en ziel inzet om de waarheid over allerlei voedselmishandelingen boven water te krijgen.
  En moe van elke keer maar weer al die kleine lettertjes lezen over de rotzooi die in ons eten zit, ben ik zo blij dat ik gewoon meukvrij kan bestellen, ook bij diezelfde persoon.
  Het is een geweldige doorzetter, zulke mensen moeten we koesteren.
  De oplettende lezertjes weten allang over wie ik het hier heb.
  OVER JOU, MONIQUE!!!
  Ik hoop dat je de kracht heb door te gaan, waar je zo goed in bent: anderen te enthousiasmeren en te blijven wijzen op kleine, eerlijke producenten. Niet omdat je het moet, maar omdat je het KAN.

  Op

 16. Tja herkenbaar,, hoe simpel ook, om iets kan je ineens een keten hebben, terwijl die formatie er niet toe lijd of omgaat,,,,ik maak het ook vaak mee,,en het lijd tot niets,,,Mensen die dat doen lezen niet om de inhoud,lijkt het maar op negatief,en of sensatie uit zijn, maar willen niet gezien worden,, en gaan juist dan verkeerd reageren,, lekker dan, zo is het niet ik noem het blinde momenten,,,ik lees je artikelen wel,, soms mis ik er wat dan is het door tijd tekort,,, maar in de lijn volg ik je,, mede ook als ik toevoegingen heb van die kennis geef ik die mee, omdat het juist leuk is en goed om te weten,,,,.Jezelf blijven is het belangrijkste wat er is,,,je eigen goede weg blijven gaan met wat je doet,, door niets of niemand af laten lijden,,, Dit kan je bijvoorbeeld herleiden bij de franse dame die het E-boekje,wat zit er in uw eten gemaakt heeft, hoeveel tegengas had zij niet,,,,,, maar ook,,, soms zijn dingen wel eens iets aan toe te voegen, dat is normaal,,,ik blijf je berichten wel lezen ! ga door, laat je niet afleiden,,komt goed!

 17. Erg dat mensen soms zo kortzichtig zijn en impulsief de lelijkste dingen eruit knallen op social media…
  Ik kan heel kort over jou zijn: je bent geweldig goed bezig, ik heb ontzettend veel aan je artikelen en recepten en volg je met veel plezier. Ga zo door! Groeten van een fan.

 18. Lieve Monique,

  Ik was al bang, dat je aan het eind van je blog, zou schrijven dat je er mee stopt, maar gelukkig niet.
  Je hebt me zoveel geleerd het afgelopen jaar en nog bewuster gemaakt.
  Het is niet te bevatten, dat mensen zo met je omgaan, maar helaas is het de harde waarheid. Het moet onzettend moeilijk voor je zijn, vooral als je, je niet kunt verdedigen.
  Geef niet op Monique, er zijn veel volgers die je respecteren, waarderen, en versteld staan van wat je allemaal onderzoekt . En vooral hoeveel tijd je er aan besteed. Ga door ook al is het soms ontzettend moeilijk.

  Liefs

 19. Beste enthousiaste, inspirerende, spontane, gedreven Monique,

  Ik bewonder je vlotte schrijfstijl. Ik bewonder “je Rotterdamse recht voor zijn raap” houding. Je hebt in dit artikel een enorme energie gelegd die echter nooit voldoende zal zijn om het negatieve in een aantal mensen te neutraliseren. Je hebt heel duidelijk je mening gegeven en laat het daarbij. Ga gewoon verder op je eigen weg, dat is ook hetgeen dat jou zo laat stralen. Gelukkig onderken je heel goed, ook al is dat nog zo ontprettig, dat bij het naar buiten treden er altijd mensen zijn die ongezouten en zelfs bedreigend kritiek kunnen geven. Mijn advies hiervoor is om dit te zien als reakties van mensen die niet de persoonlijke ontwikkeling of scholing hebben ondergaan om op respectabele wijze de medemens te benaderen. Gelukkg is dit wel de kleine minderheid van onze samenleving, ook al kunnen die aardig je gemoedstoestand bederven.
  Gezien alle reakties zijn er gelukkig heel wat lezers die jou van harte steunen en prijs stellen op je onderzoeken en geschreven stukken. Laat dat jou de energie geven om enthousiast door te gaan zoals je bezig bent. Het is wel goed dat je ook dit een keer met je volgers gedeeld hebt.
  Succes en “spread-cookies”

 20. Hola Monique. Sinds kort volg ik je. Door je heldere info gebruik ik nu de kokosolie van de witte parel. Erg tevreden. Heb je haverbolletjes ook al gebakken. Kortom pluim. Mijn vriendinnen hier in Spanje maak ik langzamerhand ook enthousiast voor mijn gezonde lekkernijen en noem daarbij zeker je naam. Hoop dat je je onbevangen schrijfwijze niet afleert door negatievelingen. Ze zitten overal en zitten voornamelijk zichzelf in de weg en das maar goed ook. Beso uit Spanje, trouwens ik verbouw hier mijn eigen stevia.

 21. Ik heb zo het een en ander gelezen ja.. Mensen moeten zelf ook gewoon kritisch blijven natuurlijk!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *