Vegan feeststol budgetvriendelijk

Feest….het is leuk en gezellig. We vieren dan ook graag alles. Niet alleen kerst, pasen en halloween wordt gevierd, ook kleinere persoonlijke gelegenheden worden graag massaal gevierd. Tegenwoordig is trakteren niet goedkoop. Bovendien ” moet” alles tegenwoordig ook nog eens verantwoord, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, vewgan, vegetarisch……Nee, het valt niet mee om te trakteren op wat lekkers vandaag de dag zonder even flink in de buidel te tasten. Ook zelf maken kan dan een dure grap worden.

Ik bedacht speciaal voor de mensen die niet zoveel te besteden hebben, deze feestelijke stol. Hij kan altijd en overal. Als traktatie, als feestelijke lekkernij met kerst, tijdens een verjaardag….Hij bestaat uit niet veel ingrediënten en de ingrediënten zijn niet duur in aanschaf. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zo kun je voor biologisch kiezen of niet. Of voor minder dure toevoegingen. Op zijn goedkoopst ben je voor deze stol in totaal ongeveer drie euro kwijt. Je kunt er zeker 8-10 personen mee trakteren.

Het duurste in aanschaf is de stevia Icing poedersuiker. Dit kost 9,95 per zak.  Dat tikt even aan in aanschaf, maar voordeel is dat je er ontzettend weinig van nodig hebt en dus spaarzaam kunt gebruiken. Wil je wat goedkoper, kun je ook andere zoetmiddelen gebruiken, maar hou er dan wel rekening mee dat velen gewoon suikers zijn en zich ook zo gedragen in je lichaam. Je kunt uiteraard ook andere soorten stevia gebruiken als je dat al in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld druppels, of de baksuiker. Je kunt ook erythritol gebruiken.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram havermout droog
  • vier eetlepels cacaopoeder
  • 15 gram bakpoeder
  • vier eetlepels greensweet Icing poedersuiker”
  • vier bananen, gepureerd
  • een kopje kasha* ( geroosterde boekweitkorrels, o.a hier verkrijgbaar)
  • een kopje geweekte rozijnen, uitgelekt*
  • een kopje geweekte krenten, uitgelekt*
  • een handje zonnebloempitten*

(* je kunt ook voor duurdere alternatieven kiezen zoals moerbeien en gojibessen, en gehakte nootjes)

IMG_0961

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed en stevig door elkaar. Stort de massa op de bakplaat en vouw de massa tussen het bakpapier dicht en weer open zodat er een soort rol is ontstaan. Maak er een stol van en maak aan de zijkant een inkeep. Bak de stol in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_0960

Gluten

Als je mensen moet trakteren die gluten moeten mijden ( Coeliakie) kun je het beste kiezen voor havermout die 100% glutenvrij is. Dit staat altijd vermeld op de verpakking. Je kunt glutenvrije havermout o.a hier bestellen. 

IMG_0959

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *