Veganistische tarte tatin

Een TARTE TATIN is ook wel een omgekeerde appeltaart. De appels worden eerst gekarameliseerd  en op de bodem afgebakken in de oven. Na het bakken en afkoelen kun je de taart dan omkeren. En dan heb je dus een heerlijke tarte tatin. In deze taarten gaan veel suikers en vetten om. Het is een enorm zoete taart, omdat naast suiker in de taart zelf de appels ook worden gekarameliseerd waardoor het suikergehalte gigantisch kan oplopen.

Gelukkig kan het ook anders. Geheel meukvrij en ook nog eens meuk-suikervrij. Wat wil zeggen, dat deze tarte tatin variant vrij is van gluten, soja, meuk-suiker, lactose / koemelk, kunstmatige additieven, en geschikt is voor veganisten. En…toch voedzaam en LEKKER! Hoe dan? Wel, ik ga het recept stap voor stap met jullie doorlopen, het lijkt moeilijk, maar dat is het niet.  Eerst alles in huis halen! Wat heb je nodig?

  • 400 gram zonnebloempitten
  • 150 gram pompoenpitten
  • 100 gram lijnzaad
  • 300 gram havermout
  • vijf volle eetlepels zuivere kokosolie, gesmolten
  • een zakje biologische droge gist
  • vier volle eetlepels biologische erythritol + vier druppels zuivere stevia
  • vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • twee volle koffiekopjes BLUE THOMPSON rozijnen
  • warm water

VOOR DE TOPPING:

  • drie grote JONAGOLD appels, gewassen en in de schil, in dunne plakken gesneden ( klokhuizen verwijderen )
  • vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • 200 gram biologische erythritol
  • vier eetlepels cichorei koffie

HOE GA JE TE WERK?

  1. Maal de pitten, żaden en havermout in de blender tot meel. Roer de gist, de kokosolie,  de rozijnen , de kaneel en erythtritol + stevia erdoor en voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een licht vloeibare massa ontstaat. Dek de kom ag met een stukje aluminium folie en wikkel de kom in een doek. Laat dit tenminste twee tot drie uur op een warme plek rijzen.
  2. Hussel de appelplakken door de kaneelpoeder.
  3. Laat in een koekenpan de erythritol op middelhoog vuur smelten
  4. Zodra alles is gesmolten, de plakken appel in de pan leggen en onder regelmatig bewegen aanbakken
  5. Strooi de cichorei koffie over de appels en beweeg de appels opnieuw.
  6. schep de appels uit de koekenpan.
  7. Verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een dichte grote ronde ovenschaal met bakpapier
  8. Verdeel de appels over de bodem van de schaal en giet het karamel uit de koekenpan er overheen
  9. Stort het beslag erop en druk goed aan.
  10. bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat kort afkoelen. Lreg een bord op de taart en keer deze voorzichtig om. Verwijder de ovenschaal en het bakpapier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *