HOLIE positive change havermout……wat is het, en is het wat?

Vorig jaar lanceerde het Amsterdamse merk HOLIE POSITIVE CHANGE een aantal granola’s zonder suiker. Ik heb deze beoordeeld en was echt positief gestemd, iets wat mij niet vaak overkomt. KLIK HIER om naar het review te gaan.

Anno 2021 komt HOLIE POSITIVE CHANGE opnieuw met een aantal soorten havermout zonder suiker. Ik heb de soorten die ik vond in mijn plaatselijke supermarkt ( AH ) gekocht en ben erin gedoken.

WAT IS HET ?

Laat ik kort nog even samenvatten waar HOLIE POSITIVE CHANGE voor staat. Het is een team van jonge ondernemers die zich graag inzetten voor een betere wereld en dit niet alleen maar willen denken of roepen, maar ook willen DOEN. Zij bedachten daarom een lijn in 100% plantaardige producten. 50% van de opbrengsten  ( winkelprijs ) gaan naar organisaties die zich bezighouden met groei van planten en bomen. Ze willen zich voornamelijk gaan inzetten voor het behoud van bomen. Bomen zijn onze zuurstof, zo redeneren zij. We zouden wat meer om onze bomen moeten gaan geven, en ervoor moeten zorgen dat ze behouden blijven. Samen met gecertificeerde NGO partners, TREES FOR ALL en JUSTDIGGIT zijn deze ondernemers zich hard aan het inzetten om de wereld groen te houden, ze hebben al voor meer bomen gezorgd in Brabant, Uganda en ze zijn druk bezig om 20.000 bomen te gaan planten in 2021 in Tanzania Op de officiële website van HOLIE kun je meer lezen over deze projecten en hoe jij deze kunt steunen.
Mooi streven dus. Maar hoe staat het met de voedingswaarden van hun producten? Over de granola’s was ik dus zeer te spreken, maar hoe zit het met de nieuwe  havermout?
Ik vond in totaal drie soorten:
– Volkoren havermout naturel
– Volkoren havermout met appel / rozijnen en kaneel
– Volkoren havermout met hazelnoten, amandelen en pecan noten
We beginnen met de naturel variant. Dit is niets meer of minder dan volkoren havermout. Niets bijzonders dus, apart van het feit dat deze havermout op andere gebieden wel een aantal bijzondere puntjes heeft. Het pak ( met een inhoud van 600 gram voor € 1,49) is gemaakt uit gerecyclede materialen en is opnieuw te recyclen. Daarnaast steun je met de aankoop al het hierboven geschrevene, dus bespaar je 1,7M2 aan land. Dit geldt ook voor de twee andere smaken.
De twee andere smaken bevatten naar volkoren havermout andere toevoegingen als appel en rozijnen en noten, maar ook ceylon kaneelpoeder, wat ik echt een erg goede keuze vind. Industrieel wordt er namelijk vrijwel altijd gebruik gemaakt van Cassia kaneel, de goedkopere versie van kaneel. Ook is er voor de “ echte” rozijn gekozen, de Sultana rozijn in plaats van de industriële rozijnen.  De verhoudingen liggen ook erg prettig. De basis is en blijft havermout, maar de toevoegingen zijn ook aanwezig, dan wel niet overheersend. Echter blijft gedroogde appel gewoon gedroogde appel, en Sultana rozijnen ook gewoon Sultana rozijnen met hun suikers. Dit geeft “ het zoetje” aan de appel -kaneel -rozijnen havermout, op een vrij prettige manier.  Per 100 gram geeft de appel / kaneel/ rozijnen havermout 8,3 gram suiker. Er wordt tevens NIET GEMIDDELD berekend qua voedingswaarden wat aangeeft dat de voedingswaarden wettelijk gezien goed zouden moeten kloppen. De appel/ kaneel/ rozijnen variant bevat 350 en ik betaalde daar € 2,29. De noten variant kost ook € 2,29 voor 350 gram, deze varianten zijn dus wel iets prijziger.
Naast de basis ( havermout) en de beloofde noten ( hazelnoten, amandelen en pecan noten ) is er aan de noten-variant ook lijnzaad toegevoegd. Het suikergehalte ligt in deze variant logischerwijs een stuk lager met maar 1,4 gram / 100 gram. Het bevat daarin tegen wel meer verzadigde vetzuren. Het aandeel aan volkoren havermout ligt bij de drie soorten gemiddeld tussen de 85-87 %. Wat een erg fijne verhouding is.

IS HET LEKKER?

Dan de smaaktest. Ik heb van de 100% havermout mijn eigen “ OATY SPECIAL “ gemaakt, dat is een verrukkelijk ontbijtje voor bijvoorbeeld op de zondagmorgen. Ik maak dit door ongeveer 175 gram havermout in water te koken, en daaraan cacaonibs/ amandelschaafsel/ kokosrasp/ geroosterde kokos snippers en carob poeder toe te voegen. Een gebakje in de morgen 🤪 Deze havermout smaakte in mijn beleving niets anders dan andere volkoren havermout. Ik zou deze havermout dus alleen kopen vanwege de vele goede aspecten die het merk eraan heeft verbonden, en daarom zal ik zeker deze havermout ook blijven kopen. Het is namelijk best voordelig, wat voor mij ook best meetelt, En daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn afval goed gerecycled kan worden. Een nieuwe aanwinst dus voor in mijn voorraadkast. Je kunt er ook geweldig goede havermeel van maken.
De appel/kaneel/rozijnen, tja, dat kon niet anders dan lekker zijn, en dat is het zeker. Ik heb deze keer 175 gram havermout in water gekookt en daar wat magere cacaopoeder doorheen geroerd. Fantastische combinatie. Ik vond de smaak geweldig. Ik zou wel graag het suikergehalte iets lager zien, maar verder? Zeer lekkere hap! Vanwege het toch best pittige suikergehalte zou ik persoonlijk deze geen tweede keer kopen, maar als je normaliter kant en klare havermout koopt met tal van deze toevoegingen ( zinnatura bijvoorbeeld ) dan is deze variant AB-SO-LUUT de betere keuze.
De noten vond ik echt heel erg lekker, maar ik dek dat dit komt omdat mijn grote favoriete noot ( de pecan noot ) erdoor is verwerkt 😊 Die hebben een zeer uitgesproken smaak die je meteen herkent. Ook in deze havermout. Ik heb 175 gram met wat water gekookt en daar 2 druppels zuivere stevia aan toegevoegd en bestrooid met een beetje kokosrasp. Om je vingers bij op te eten!

WAT VIND IK?

Ja,….opnieuw best enthousiast. Ik vind het opnieuw zeer zorgvuldig uitgekozen ingrediënten, het hele verhaal erachter klopt van A tot Z en ik vind het zeker fijn dat het toegankelijk is ( het is in de meeste supermarkten verkrijgbaar ) Nadelen heb ik ook, zo vind ik de verkoopprijzen van de twee luxere varianten best aardig hoog, en vind ik het suikergehalte van de appel / kaneel/ rozijnen ook te hoog, zodanig dat bij mij de streep is getrokken om het geen tweede keer te kopen. Maar verder ben ik één en al lof. Vooral om het feit dat dit merk zich echt inzet en daadwerkelijk IETS doet voor mens, dier en milieu en tja, dat zegt voor mij toch ook best een heleboel. Daarnaast vind ik de smaken en vooral de kwaliteit zeer goed. De zorgvuldigheid waarmee de ingrediënten zijn gekozen vind ik echt een compliment waard. Echt gewoon goed, en je weet: goed is goed genoeg. 🙂

WAAR TE KOOP?

Ik kocht mijn beoordeelde varianten bij de AH. De prijzen variëren van € 1,49 tot € 2,29.
NOTIFICATIE: dit review is geheel op eigen initiatief geschreven. De producten zijn door mij zelf aangeschaft. Er zijn geen connecties / commerciële doeleinden / inkomsten via de fabrikant. Dit review is 100% onafhankelijk geschreven en op eigen ervaringen beoordeeld. 

4 Reacties op “HOLIE positive change havermout……wat is het, en is het wat?

 1. Klopt die 175 gram havermout wel? Ik gebruik 40 a 45 gram havermout voor mijn pap en zit daarna echt vol. Bedoel je 75 gram? Vind mezelf toch best al een goede eter;-))

  • Geldt voor mij hetzelfde, Yvonne, max 40/45 gr.
   175 gram lijkt mij ook wel erg veel. Ben benieuwd naar de reactie van Monique…..

 2. Weet jij misschien of het bio is?
  Ik zie dat nergensc staan op de verpakking.

  • nee, en dat staat dan inderdaad niet op de verpakking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *