HOLIE POSITIVE CHANGE granola zonder suiker…..REALY?

Granola is afgelopen jaren razend populair geworden. Supermarkten liggen inmiddels bomvol met veel verschillende soorten en ook slimme ondernemers hebben begrepen dat er aan granola erg veel valt te verdienen. Er zijn talloze kleine ondernemingen die granola op aanvraag samenstellen, zodat je geheel je eigen mix kunt maken. Wil je meer lezen over granola? KLIK DAN HIER.

Granola heeft een zeer gezond imago. Maar 9/10 granola’s zijn juist verre van gezond. Het wordt om te beginnen meestal te hoog verhit /geroosterd waardoor er veel nuttige voedingsstoffen verloren kunnen gaan, en er worden ontzettend veel ( alias ) suikers gebruikt zoals honing en agave. Dit maakt granola nét zulke suikerbommetjes als cruesli. Het is erg lekker en smakelijk, waardoor we maar wat graag geloven in al die mooie verhaaltjes op verpakkingen. Helaas, de vlieger gaat 9/10 keer niet op. Ook diëtisten adviseren granola te eten, waar ik stomverbaasd over kan zijn. 🤯 Het wordt gezien als zeer vezelrijk, vol vitaminen en mineralen en eiwitten. Natuurlijk vinden we zeker wel IETS van deze voedingsstoffen in granola, maar er wordt in de meeste gevallen enorme hoeveelheden suikers gebruikt om granola knapperig en krokant te maken. Dit sneeuwt de voedingswaarden totaal onder.
Ik heb zelf een aantal lekkere granola recepten bedacht, die gemakkelijk zijn om te maken, maar toch dient gemak de mens en grijpen we liever naar kant en klaar. Granola blijft daarom zo populair en lijkt alleen maar in populariteit toe te nemen.

VEEL SUIKERS IN 1 X

Er zijn erg veel verschillende soorten granola verkrijgbaar. Met noten, met fruit, met chocolade, naturel……er valt enorm veel te kiezen. Wat ze allen gemeen hebben, is dat ze erg hoog in suikers en vetten liggen. De toegevoegde suikers kunnen per 100 gram oplopen van 15-25 gram. Dat zijn gemiddeld vijf suikerklontjes. Dit krijg je in één keer binnen, als je bijvoorbeeld in de morgen een kom granola neemt met melk of yoghurt. Het kan zorgen voor bloedsuikerspiegel-schommelingen. Het is keiharde suiker, waarbij je al direct je ADH aan vrije suikers op hebt gesnoept . Veel menen zijn zich dankzij het gezonde imago van granola niet bewust van deze enorme hoeveelheden aan suikers. Waardoor ze op langere termijn tal van gezondheidsklachten kunnen krijgen.
Ik ben daarom altijd wel op zoek naar een variant in de winkels / supermarkten die ECHT gezonder is te noemen dan cruesli. Ik ontvang vrij regelmatig vragen over granola. En veel mensen willen graag kant en klaar. Er wordt mij veel gevraagd of “ deze “ of “ deze” of “ deze” granola goed is. Helaas moet ik ze allen tot nu toe afkeuren. Ook de varianten in biowinkels. Daar zijn nogal wat misverstanden over, velen denken dat biologisch beter of gezonder is, maar ook biologische granola wordt gewoon gezoet met o.a honing en agave.
Mijn nieuwsgierigheid was dan  ook onlangs erg groot, toen ik bij de Albert Heyn , of ALL places, een granola tegenkwam die wel heel erg groot op zijn verpakking NO ADDED SUGAR durfde te zetten. Dat maakt mij meteen argwanend. 🤔
Ik heb een zak gekocht en ben er direct in gedoken. Zou dit dan eindelijk echt eens iets zijn?

HOLIE POSITIVE CHANGE

Het merk zelf kon ik nog niet, maar het blijkt een fabrikant uit Amsterdam te zijn. Dat begint voor mij dan al meteen positief, want hoe dichter de producties bij huis zijn gehouden , hoe beter. Het is een team van jonge ondernemers die zich graag inzetten voor een betere wereld en dit niet alleen maar willen denken of roepen, maar ook willen DOEN. Zij bedachten daarom een lijn in 100% plantaardige producten. 50% van de opbrengsten  ( winkelprijs ) gaan naar organisaties die zich bezighouden met groei van planten en bomen. Ze willen zich voornamelijk gaan inzetten voor het behoud van bomen. Bomen zijn onze zuurstof, zo redeneren zij. We zouden wat meer om onze bomen moeten gaan geven, en ervoor moeten zorgen dat ze behouden blijven. Samen met gecertificeerde NGO partners, TREES FOR ALL en JUSTDIGGIT zijn deze ondernemers zich hard aan het inzetten om de wereld groen te houden, ze hebben al voor meer bomen gezorgd in Brabant, Uganda en ze zijn druk bezig om 20.000 bomen te gaan planten in 2021 in Tanzania Op de officiële website van HOLIE kun je meer lezen over deze projecten en hoe jij deze kunt steunen.
Terug naar de granola. De verpakking sprong in mijn oog omdat ik groot NO ADDED SUGAR af kon lezen. Dit ben ik nog niet eerder tegengekomen in een supermarkt. De zakken zelf zijn geproduceerd met 50% minder plastic, HOLIE zelf zegt eerlijk op hun verpakkingen dat ze er nog niet zijn, maar wel op de goede weg zijn Als ik naar de ingrediënten kijk, dan kom ik daar inderdaad niets aan suikers en andere rare hulpstoffen tegen. Het is gemaakt van volkoren havervlokken, volkoren gerst vlokken, volkoren spelt-vlokken, plantaardige vezels, 5% hazelnoten, 5% amandelen, 5% zonnebloempitten, 3% decaan noten en 2% pompoen pitten. De massa is zeer langzaam op lagere temperaturen geroosterd waardoor de granola wel knapperig wordt maar zoveel mogelijk voedingstoffen behouden. Het is NIET VRIJ VAN GLUTEN, en niet biologisch, maar verder……ik ben blij verrast. Het is voor mij sowieso een verademing dat er daadwerkelijk geen suikers zijn toegevoegd.
Er zijn drie smaken, ik kocht de noten en zaden-variant. Ik betaalde voor 350 gram € 3,19, ja, dat is duur, maar later, toen ik las in mijn research dat 50% daarvan naar de bomenplant gaat, vond ik het dubbel en dwars de extra centen waard.

DE TEST

Goed, maar hoe smaakt en kraakt het? Ik nam een kommetje kwark met deze granola als onderdeel van mijn ontbijt. De geur is heerlijk, en ook de kleur is fantastisch. En de smaak? SUBLIEM! Ik vond het enorm knapperig en crunchy! KNAP GEDAAN zonder suiker!
Mocht je nu een beetje zoet missen, kun je een druppel stevia toevoegen, maar ik vond het niet nodig. Het is oprecht LEKKER! Ik vrees dat deze zak niet lang bij mij in de kast blijft want ook zo uit de zak knabbelen is verrukkelijk. Dat het nog eens ging gebeuren. 😁 Ik, die echt onwijs enthousiast is over een product uit de supermarkt! Maar het KAN nog steeds! Ik vind het een gigantische aanrader, lekker, vullend, knapperig en crunchy, voedzaam en het laat je bloedsuikerspiegel niet stuiterballen. Het bevat per 100 gram “ maar” 1,5 gram suikers uit de natuurlijk aanwezige suikers. Dat is i.v.m andere granola’s echt een lachertje. Als je graag granola eet en het makkelijk wil, dan is de HOLIE POSITIVE CHANGE daadwerkelijk een positieve verandering in het schap van de supermarkten. Deze granola adviseer ik zeker!
NOTIFICATIE: Ik kocht de zak gramola zelf, ik heb geen contacten met HOLIE FOODS, dit artikel / review is geheel op eigen initiatief geschreven. 

Amandelspijs krokantjes!

Met deze granola kun je nog veel meer dan alleen maar door yoghurt / kwark verwerken! Ze geven een krokant korstje aan tal van baksels! Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke amandelspijs krokantjes eens uit de airfryer!

WAT HEB JE NODIG?
 
325 gram amandelmeel
 
een halve gepureerde banaan
 
twee volle eetlepels Greensweet-stevia sweet Xtta
 
HOLIE POSITIVE CHANGE suikervrije granola
 
greensweet stevia vanille druppels
 
ceylon kaneelpoeder
 
ZO MAAK JE HET:
 
Bekleed de baklift met een stukje bakpapier. Maak een amandelspijs door de stevia suiker + banaanpuree door de amandelspijs te kneden. Draai balletjes. Doe wat granola, drie eetlepels kaneelpoeder + circa 10-12 druppels stevia vanille in een kommetje en hussel door elkaar. Rol steeds een balletje door deze massa en leg in de baklift. Zet de temperatuur op 160*C en bak de balletjes ongeveer 13-15 minuten, blijf controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *