Frisse lente taart ( vegan, lactosevrij, meuk-suikervrij, glutenvrij)
Soms kom ik wat tegen in de supermarkt waar ik oprecht blij van kan worden. Zoals de suikervrije GRANOLA van het merk HOLIE ( KLIK HIER) Als verademing tussen de suikerbommen kunnen we deze granola gewoon in de supermarkt kopen. Dit maakt het niet alleen toegankelijker voor de consument, ook wordt de consument gestimuleerd om betere keuzes te kunnen maken. Ik ben groot voorstander, helaas komt het nog veel te weinig voor en kunnen we meer spreken van hoge uitzonderingen. Granola is een zeer gewild en populair product. Helaas bestaan vrijwel ALLE soorten voornamelijk uit suiker. Hoe mooi een fabrikant het ook wil verkopen, suiker = suiker, of dat nu uit honing komt of uit rietsuiker, uit dadenstroop of uit kokosbloesemsuiker, ons lichaam maakt geen onderscheid.
Als ik dan iets tegenkom wat echt meukvrij is te noemen, ja….dan ben ik echt blij. Meestal ga ik dan ook meer experimenteren met zo’n product om te bekijken wat je er nog meer mee kunt. Dit was zeker met HOLIE granola het geval, want met granola kun je uiteraard veel meer dan alleen maar door de yoghurt, de melk of de kwark roeren. Ik ben ermee gaan bakken. En dat resulteerde tot zeer bijzondere baksels, zoals deze heerlijke frisse lente-taart. Het is ontzettend eenvoudig om te maken, het bevat weinig ingrediënten en de ingrediënten zijn toegankelijk en budget-vriendelijk. Het frisse taartje dankt zijn frisheid aan de vers gerapte biologische citroenschil, en vers geraspte biologische gemberwortel. De topping heeft een verrukkelijke laag 100% pure biologische chocolade met een laagje granola. Maak de taart zelf maar snel, je zult verrast zijn ! Laat het je smaken dit voorjaar! De HOLIE granola kun je vinden in de meeste supermarkten, op zeker bij AH.
Wat heb je nodig?
voor de bodem:
- 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
- twee eetlepels stevia kristal
- een eetlepel erythritol
- warm water
voor de vulling:
- 250 gram amandelmeel
- twee eetlepels stevia kristal
- een eetlepel erythritol
- het rasp van een biologische citrorenschil
- twee bananen, gepureerd
- een klein stukje verse biologische gemberwortel, geraspt
- een half theelepeltje vanille bourbon ( optioneel)
- twee koffiekopjes HOLIE granola ( ik koos de coconut / cacaonibs variant , maar je kunt ieder gewenste variant kiezen )
voor de topping:
- een plak biologische 100% pure chocolade, in stukjes gebroken
- HOLIE granola
- het rasp van een biologische citroenschil
Zo maak je het:
- verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een bakplaat met bakpapier
- Voeg de stevia en erytritol toe aan de havermout en voeg steeds beetjes warm water toe tot er een stevige deeg ontstaat. Rol dit uit tot een zo dun mogelijke plak, en snij hier een mooie vierkante vorm uit. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling samen tot een spijs-achtige massa. Stort deze op de bodem.
- laat de chocolade au bain Marie smelten. Besmeer de vulling met een laag chocolade. Bestrooi royaal met de granola en de citroenrasp.
NOTIFICATIE: er zijn geen commerciële doeleinden gemoeid met dit recept, alles is geheel op eigen initiatief ontwikkeld en bedacht, zonder dat de fabrikant enige kennisgeving heeft. De granola is gewoon gekocht van mijn eigen geld.
Ik heb vandaag de taart gemaakt- de vulling is lekker maar de bodem is zo hard en taai als een kweetnietwat… hoe dun is zo dun mogelijk en wat is een vierkante plak…? Ik heb het gemaakt op de bakplaat van de oven en de bodem is ongeveer 0,75 cm.
Maar dus niet te eten… weet jij wat er mis is? Misschien recept met precieze hoeveelheden aanpassen…? Want wat de een een stevig deeg vindt, vindt de ander niet. Ik heb bijna 400 ml. water toegevoegd en het was een stevige deegbal. 😅
Groet,
Maria