Hoe duurzaam en biologisch is winkelen bij de action?

Het is bijna April 2022/  Zoals alle afgelopen maanden lijkt Maart voorbij te zijn gevlogen. Tijd staat nooit stil en alhoewel we iedere dag 24 uren cadeau krijgen, lijken we deze uren niet eens meer te herkennen. We leven in een zeer snelle en vooral vluchtige tijd. Er lijkt zelfs geen tijd te zijn om herinneringen te maken. Ik ben van 1969, dus ik ben gezegend met nog hele mooie, warme en dierbare herinneringen. Als gezin ( ouders + drie kinderen ) hadden we het vroeger niet breed. Ik leerde daarom al erg vroeg de waarden van een heleboel dingen. En zag al het kleine. Gisteren kwam ik een kennis tegen die met haar zoontje ook net als ik door de Action wandelde. Het joch ( 5 jaar oud) was druk bezig met het volladen van haar winkelwagentje. En nee, ze lag niets terug, ze stemde toe. Het kereltje liep niet eens als een kind in een snoepwinkel alles in te laden, nee, het was voor hem een vanzelfsprekendheid. Hij was serieus bezig met zijn wensen van de dag. Snoepjes, speelgoed…..het moesten dan wel “ goedkope” speeltjes zijn, en er werden maar twee soorten snoepjes toegestaan, maar is het raar dat ik de welgetelde zeven speeltjes en de twee grote zakken snoep wat te overdreven vind voor een jochie van vijf jaar oud?  Later toen ik weer thuiskwam, bleef dit voorval in de Action bij mij in mijn hoofd rondzingen. Ten eerste : wat voor herinneringen maken de kinderen van deze generatie? En ook: waarom is Action in veel opzichten bijna een gratis weggeef-winkel? Het hield me bezig.

ACTION

Ik kom zelf vrij regelmatig bij de Action. Ik ga dan op zoek naar de duurzame producten, die mogelijk nuttig en zinvol zijn voor mezelf, maar ook voor mijn fans / volgers. Soms vind ik wel iets. En daar duik ik dan ook dieper in. Onderaan zal ik de linkjes plaatsen van al deze artikelen op mijn website.
Omdat ik ook geen dief van eigen portemonnee wil zijn, koop ik vrij veel dagelijkse dingen die je zoal nodig hebt . Zoals afwasmiddel,  toiletpapier, pedaalemmer-zakjes, wasmiddel en diverse verzorgingsproducten. Action verkoopt tevens een aantal biologische voedingsmiddelen. Als je weet wat biologisch en duurzaam en milieuvriendelijk ECHT inhoudt, dan kun je gericht best leuke items scoren bij de Action. Maar erg veel is ook een wassen neus, wat in de lijn der verwachtingen ligt als je shopt bij een discounter. Ik weet uiteraard inmiddels wel hoe ACTION in elkaar steekt, maar ik was toch benieuwd wat er bekend is over de duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden voor zowel het personeel als voor de handen die al deze , soms op het belachelijke af , stikgoedkope producten produceren.
Ik kwam bij een rondje google terecht in een klit aan linkjes. Het ene artikel prees de Action de hemel in terwijl het andere artikel de Action volledig af fikt. Ik besloot eerst maar eens te kijken wat Action zelf heeft te melden over hun idee van duurzaamheid. Op de website vind je uitgebreide pagina’s die , wat mij betreft, een beetje té rooskleurig vertellen over wat zij doen voor mens, dier en milieu. Alle punten die zij aanstippen kloppen uiteraard, anders hadden deze ook niet op de website mogen staan, maar ook hier zien we het bekende trucje van “ de kunst van het weglaten “. Want zelfs een kind weet, dat de gigantisch volle schappen niet allemaal bestaan uit duurzaamheidlabels als FSC, UTZ en OEKO-TEX. Dit zijn juist de krenten uit de pap. Op de website vinden we bijvoorbeeld niets terug over het vele plastic, de zeer belastende manier van exporteren ( meest vanuit China ) en vooral de grote ONZIN achter het grootste deel van deze producten. En dan bedoel ik producten, die wij helemaal niet nodig hebben. Prulletjes die juist voor Action de omzet maken. Ook al kosten ze in de ogen van de consument geen drol. Door al deze impuls-aankopen worden de zakken van de Action goed gevuld.

HOE DUURZAAM IS DE ACTION?

Alhoewel ze heus ( op hun manier…) hun best lijken te doen, kunnen we grote vraagtekens zetten in hoeverre de duurzaamheid reikt. Ik voel het een beetje als tegenstrijdig omdat Action enerzijds probeert zo duurzaam mogelijk te zijn, maar anderzijds hun eigen nest daarin vervuilen door stoïcijns door te gaan met het exporteren van al die plastic SJIT. Ik wordt in elk geval niet vrolijk van al die schappen vol met plastic meuk. De stank van de weekmakers die er vaak vanaf komen walmen kun je bij binnenkomst van een Action filiaal al opsnuiven. Hoe rijm je dit met het willen uitbrengen van duurzaamheid????? Ik blijf dat fascinerend vinden.
Na wat research over de duurzaamheid in de Action kwam ik terecht bij heel veel artikelen die Action zelf uitgeeft. Interviews met de CEO, die tal van beweringen maakt dat Action wel degelijk duurzaam is, en argumenten van een kritische journalist beschimpt. Een journalist die vraagt waarom er stomp-zinnige-nutteloze plastic vogeltjes voor € 75 eurocent per stuk verkrijgbaar zijn, die uiteindelijk na de impuls aankoop in de plastic soep belanden, werd bijvoorbeeld door de CEO verworpen naar de armband om de pols van de journalist, dat hij deze ook niet nodig heeft, en dat er ook veel belastende feiten voor het milieu aan hingen. Totaal uit zijn verband gerukt als je het mij vraagt want een plastic prul vergelijken met een armband vind ik echt overtrokken. Een armband wordt gedragen, heeft dus een functie. Wat voor functie heeft zo’n plastic vogeltje? Ik kijk liever naar echte vogels.
Waarom kan het allemaal zo goedkoop zijn? Ook deze vraag is veelvuldig gesteld aan CEO topman Sander van der Laan ( voorheen CEO bij de AH) en hij geeft als reden op dat Action hun producten in gigantische ladingen tegelijk inkoopt vanuit China. Zeker 5 x meer dan andere retailers als een Xenos / Blokker doen. Dit levert veel lagere verkoopprijzen op. En meer plastic soep dus. 😕
Van der Laan geeft toe, dat de producten niet onder de kwaliteit “ Rolls Royce” valt, maar dat de producten wel altijd van “ degelijke” kwaliteit zijn. Maar hoe kan hij dat nu controleren als alles zowat “ made in China” uitdraagt? Volgens van der Laan worden nu eenmaal geen kerstballen gemaakt in Nederland. Action probeert zoveel als mogelijk rechtstreeks in te kopen bij fabrikanten om zo meer zicht te hebben op de productiemethoden, de omstandigheden en de kwaliteit.In 2017 werd er gesproken over 10% wat rechtstreeks van de Chinese fabrikanten werd ingekocht, en dus meer is gecontroleerd op de duistere kanten van de meeste Chinese massa-producties.  Naar mijn inziens praat deze CEO meneer vooral naar zijn portemonnee toe.
Want kan hij ook goede uitleg en verklaringen geven over de export van China naar Europa? Over de gigantische massale producties die wellicht ook door vele kinderhanden worden gemaakt om ons van al die zinloze prulletjes te kunnen voorzien? In 2016 was winkeldeskundige Paul Moers vrij duidelijk over dit toch wel hekele punt. Hij verklaart in mijn ogen iets zinnigs. Volgens hem is het gewoonweg NIET mogelijk om én de goedkoopste te zijn op de markt én maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Daar zit wat in. Anno 2021 blijft de Action zich sterken achter de  “ wet en regelgevingen” en dat zij alles netjes volgens die regelgevingen doen. Prachtig natuurlijk, maar het zegt verder uiteraard he-le-maal niets over de duurzaamheid.

WAT IS DE KRACHT VAN DE ACTION?

Nu kunnen we ons belerende vingertje wel naar de keten laten wapperen, zelf zijn we uiteraard ook meer dan verantwoordelijk voor ons eigen koopgedrag. Wij ( de consument) kopen al deze SJIT immers als malle tantes en ooms in, en blijven vragen naar meer , meer en meer. Er bestaan hele Action-community’s en fanclubs, bekende You Tubers worden betaald om hun gratis geshopte fortuintjes bij de Action met een extra zakcentje te promoten, kortom, de action-gekste heerst ook in ons land. We zijn dan plotseling opeens niet meer zulke nuchtere Hollanders, maar koopjes-jagers die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Waar het vandaan komt, hoe het is geproduceerd is dan “ eventjes” niet belangrijk. Dit is de kracht van de Action. Het wakkert een soort hebberigheid aan bij de consument. En die hebberigheid wil de Action maar wat graag stillen door steeds opnieuw met de gekste zinloze prullen de schappen te vullen. En zal het nooit stoppen met plastic meuk uit China te blijven inkopen. Het levert Action de allergrootste winst op, niet de wat duurdere producten, wat wel vaak wordt gedacht. En uiteraard vind ik het meer dan goed, dat Action probeert duurzamer te zijn, en met duurzame producten op de proppen te komen, maar het zijn nog maar ENKELEN tegenover de massale plastic meuk die we bij de Action kunnen kopen. De balans is zoek. En dat noem ik persoonlijk geen goede daad, maar een zoethoudertje naar de consument toe, om een goed en groener imago op te bouwen terwijl het maar om een dun laagje room gaat.
We komen in de Action regelmatig bekende merken tegen als MILKA, KIT-KAT, AJAX, ROBIJN, SENSEODYNE enzovoort. Geen kleine jongens in de industrie, wereldwijd. Hoe kan het, dat je bij de Action voor een MILKA reep chocolade nog geen € 2,50 betaalt en bij de AH bijna het dubbele?
Dit heeft te maken met de massa inkopen vanuit het buitenland. Veel mensen denken dat het gaat om “ tegen-de-datum-aan” producten die snel moeten worden weggesluisd, maar dat is niet zo, zegt ook CEO van der Laan. De merk-producten worden ingekocht vanuit het buitenland, wat wil zeggen dat deze ook andere verpakkingen hebben ( in een andere taal) Het product blijft dan meestal gewoon hetzelfde maar Action maakt veel betere deals met deze leveranciers zodat het inderdaad voor veel minder kan worden aangeboden bij de Action. Het komt ook voor, dat action zowel uit Nederland als uit het buitenland afgekeurde partijen opkopen.Dit gaat dan om verkeerd bedrukte verpakkingen. Een fabrikant wil hier dan snel vanaf, en daar geeft Action dus ook platform voor. Op zich zijn dit zeer fijne zaken, want het gaat zeker de voedselverspilling wereldwijd tegen. Maar het werkt zich ook hier weer tegen om het van ver weg te halen. Zeker niet milieuvriendelijk. Vinden de grotere merken het dan niet storend dat zij in de discount schappen verkrijgbaar zijn? Nee. Want het levert hun ook aardig wat geld op. Lucratieve dealtjes. Omdat ik zelf in deze wereld terecht ben gekomen, weet ik hoe deze dealtjes werken. Ik heb ooit van dichtbij mogen ervaren hoe zo’n deal wordt gesloten en hoeveel geld Action hieraan verdient….

WAAROM IS SHOPPEN BIJ DE ACTION EIGENLIJK GEEN GOED IDEE?

Bijna alle consumenten zien totaal geen kwaad in shoppen bij de Action. Het is niet voor niets één van de best bezochte winkels van Nederland. De omzetten die de filialen door het gehele land maken is duizelingwekkend te noemen. Hoe ERG is het nu, om te shoppen bij de Action?
Wel, dat ligt genuanceerd. Als ik naar mijzelf kijk, dan shop ik ook gewoon bij de Action. Maar ik shop wel “ anders” dan de gangbare Action-shopper. Ik kom er GERICHT kopen.Wat inhoudt, dat ik alleen de echte duurzame, echt milieuvriendelijke, echt plasticvrije producten inkoop. Want deze schelen zeker op de alternatieven in supermarkten. Ik koop er mijn afwasmiddel, mijn wasmiddel, en ik kijk continu naar nieuwe producten of deze ook geschikt zijn voor mijn standaarden. Als je zo “ sterk” kunt zijn, om de talloze verleidingen te weerstaan, dan is shoppen bij de action niet zo “ schadelijk”. Maar daar wringt juist de schoen. Want de vele verleidingen zijn bijna niet te weerstaan. Onze hebberigheid wint het altijd. Dat beaamt CEO van der Laan ook gekscherend in éen van zijn vele interviews. Hij zegt letterlijk dat consumenten de Action binnenlopen met het voornemen NIETS te kopen, maar toch met een tas vol meuk thuiskomen. Dat vindt hij uiteraard geweldig, maar onze planeet niet. Die zucht alleen nog maar meer onder de groeiende plastic soep.
Om erachter te komen hoe jouw eigen koopgedrag is, moet je voor jezelf eens nalopen hoe jij je echt gedraagt zodra je een Action winkel binnen wandelt. Staat je verstand dan echt ook nog op volle sterkte aan? Nee. Want je gelukshormonen maken het lastiger om naar je gezonde verstand te luisteren. Als een raaf zie je al die leuke hebbedingetjes die ook nog eens bijna gratis worden weggegeven. Want hoe leuk zal die geurkaars vol schadelijke stoffen niet staan op de tafel? En oh, kijk nu eens hoe schattig deze schaaltjes vol weekmakers zijn. En dan deze legging voor drie euro, wauw! 😍 Het brein slaat op tilt en jij bent even niet in de echte wereld, maar in de wereld van de Action. Gevolg: een overvolle shoppertas die de Action uiteraard ook graag aanbiedt, bij thuiskomst. Daar worden we vaak dan nuchter. En vragen we ons af waar we in godes-naam die geurkaars neer moeten zetten op de overvolle tafel die al vol is gekocht met prul uit de Action. En wat moet je eigenlijk met die schaaltjes als je kast er bommetje vol mee ligt? En die legging…..hij zit niet lekker, jeukt en hij scheurt al kapot als je hem aantrekt. Legging verdwijnt in de kledingbak, de schaaltjes en geurkaars geven we maar weg. Om vervolgens uiteindelijk toch te belanden in de vuilnisbak. Jij weer wat armer, de action glimlachend rijker. Het milieu zucht lekker door onder onze afval. Heb jij je aankopen bij de action ooit al eens zo bekeken?

WEL OF NIET SHOPPEN BIJ DE ACTION?

Als je een groen hart en een groene mindset hebt ( zoals de meeste meukvrije fans ) dan is shoppen bij een discounter als Action eigenlijk NOT DONE. Wat je er kunt kopen is gewoonweg meuk, meuk en nog eens meuk. Daarnaast zijn het ontzettend veel producten die we gewoonweg niet nodig hebben maar in onze impulsiviteit toch kopen ( ooh wat leuk, en die prijs? Een giller! ) wat ons milieu uiteindelijk heel erg belast. Ook zijn de producten daar niet van de hoogste kwaliteit. En kunnen we ons afvragen hoe de producten onder de massale druk in China worden geproduceerd. 10% zicht op wat Action inkoopt is leuk, maar hoe zit het met de overige 90% waar de winkel vol mee ligt??? Ik neem aan dat meneer van der Laan niet persoonlijk langs gaat bij alle fabrieken waar zij hun koopwaar uit trekken. Hoe er daar wordt gewerkt en onder welke werkomstandigheden blijft dus altijd wel ergens in het luchtledige hangen totdat het tegendeel is bewezen.
Helemaal maar niet meer shoppen bij de Action? Nee, want dan zou ik de allergrootste hypocriet zijn, ik winkel er ook regelmatig. Maar zoals ik eerder aangaf, shop ik er BEWUST en GERICHT. Er ZIJN producten die WEL en dan vooral ECHT duurzaam zijn, al zijn ze nog wel op twee handen te tellen. Ik heb zo mijn producten gevonden waar ik voor blijf terugkomen bij de Action. Zoals ecologisch toiletpapier, afwasmiddel die 99% plantaardig is en in 100% gerecyclede / opnieuw te recyclen flessen zit, plantaardige ecologische wasmiddelen, bio-afvalzakken / zakjes , bamboe tandenborstels, en wat ik af en toe zie liggen waarvan ik denk “ hhmmm…even onderzoeken “. Ik kan de verleidingen wel weerstaan, omdat ik van nature erg minimalistisch ben. Ik hou niet van teveel spullen in mijn huis en om mij heen.Ik wordt er onrustig en kriebelig van.  Dat helpt mij uiteraard wel, want ik moet echt heel eerlijk zeggen dat ik de verleidelijke dingetjes soms best aantrekkelijk vind, maar gelukkig mijn gezonde verstand nooit uit staat, ook niet als ik een action winkel binnen stap. Maar ik snap heel goed dat een winkelwagentje of mandje zo vol ligt bij de meeste action-shoppers. Wat tips :
1) HEB JE HET ECHT NODIG?
Het is goed om jezelf te trainen, voordat je een Action winkel binnen stapt. Zet je gedachten op “ WAT heb ik ECHT nodig?” Als dat antwoord NIETS is of “ eigenlijk niets…” stap de Action dan niet binnen want je komt op zeker met een volle tas vol prullaria de winkel weer uit. Dit is bijna onvermijdelijk, als je gaat “ fun-shoppen” zoals doelloos shoppen ook wel wordt genoemd. Dit kost jou alleen maar geld, tijd, en het kost het milieu uiteindelijk ook erg veel dan goed is. De enige die je hier blij mee maakt is de Action.
2) BESTUDEER VERPAKKINGEN
Wil je iets kopen bij de Action? Kijk dan goed waar het vandaan komt en wat erin zit. Dat kan al meteen zeer ontnuchterend werken.
3) TE GOEDKOOP BIJ DE ACTION = OOK TE GOEDKOOP BIJ DE ACTION
Als je weer eens in de verleiding bent gekomen en je op het punt staat weer een zinloos prulletje voor een habbekrats te kopen, stel jezelf dan de volgende vraag : hoe kan iets ZO goedkoop zijn? Onthoud dat IEDEREEN eraan moet verdienen, niet alleen Action, maar ook alle andere partijen als de fabrikant en de tussenpersonen. Als jij met een dood plastic vogeltje van € 75 eurocent in je handen staat, kun je je terecht afvragen uit welke materialen dat is gemaakt als iedereen er aan moet verdienen. Het mooie verhaaltje wat Action naar buiten communiceert klinkt heel aannemelijk, maar export blijft export en dat moet ook worden betaald. Al die werkende lui staan dit ook niet vrijwillig te doen.
4) WINKEL GERICHT
Ik kom dus ook gewoon bij de Action, gemiddeld zo’n 1 x per week. En dan koop ik al mijn producten in die ik nodig heb, en aan al mijn eisen voldoen. Natuurlijk blijf ik mijn ingebouwde scan aanhouden, ook als ik door de Action wandel, op zoek naar nieuwe interessante producten. Maar die vind ik maar zelden tot nooit. Wat koop ik allemaal bij de Action?
– ecologisch toiletpapier ( pure & Soft)
– afwasmiddel ( a good clean )
– bio-afvalzakken en zakjes ( Dumil)
– wasmiddel ( Seventh generation )
– reinigingsmiddelen en navul-verpakkingen ( good2nature)
– bamboe tandenborstels ( zijn niet in elk filiaal verkrijgbaar )
– biologische rijst / zaden wafels ( rice UP )
– ongezouten noten / zaden / pitten ( TO KEEP natural bites, natural happiness ) 
Ook kijk ik altijd eerst even bij de Action als ik glaswerk nodig heb zoals glazen bewaarpotjes. Soms zijn er glazen potjes waar geen plastic deksels ( blikken met plastic coating/ randjes) op zitten , meestal zijn dit weck potjes. Het glaswerk is uiteraard niet van A kwaliteit, maar wel duurzaam in de zin dat je het jaren kunt gebruiken. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld nu ongeveer 4 jaar de weckpotten die ik vier jaar geleden bij Action kocht. Kijk goed of er geen plastic / blikken componenten aan het glaswerk zitten. Deze zitten meestal vol weekmakers en het blik roest snel weg.
5) ONTHOUD WAT VOOR IMPACT JIJ HEBT OP HET MILIEU
Action heeft iets magisch, het lijkt alsof je in een sprookjes winkel rond wandelt waar alles bijna voor nop te krijgen is. Als je je wat bewuster bent van de voetafdruk en de impact die jij hebt op de planeet waarop we te gast zijn, kan je minder snel in de verleiding komen om een plastic vogeltje in je winkelmandje / karretje te zetten. Kijk ook naar de DUURZAAMHEID van heel veel producten die bij de Action verkrijgbaar zijn. Een elektrische tandenborstel, een floss-apparaat, een stoom machine, een blender, pannen, bak-gerei……je hoeft geen Einstein te zijn om te kunnen bedenken dat een floss apparaat van € 6 euro geen hoogstandje is en al snel stuk gaat. Vooral bij de Action geldt : alle waar naar zijn geld.

GERELATEERDE ARTIKELEN:

9 Reacties op “Hoe duurzaam en biologisch is winkelen bij de action?

  1. Ik koop daar Zero rijst en pasta. Dit is een product gemaakt van de konjak wortel het past in een kh. Arme dieet /leefwijze. 3 Care cell protection adviseren dit product nl. Groetjes Rie. PS die zeeppoeder is die kunstmatige luchtjes vrij?

  2. Ik koop er zelden wat, maar snap wel wat de aantrekkingskracht is . Zelf koop ik liever iets van duurdere kwalitieit of 2e hands. Maar dit gezegd hebbende valt mij bijvoorbeeld bij de kringloopwinkels op dat die prijzen steeds hoger worden. Zo erg zelfs dat sommige dingen duurder zijn dan iets wat je bijvoorbeeld bij een winkel als de action nieuw koopt en het is dan niet zo dat het iets is wat nieuw veel duurder was. Zo zag ik er laatst een t shirt dat nieuw in de winkel maar 2 euro duurder zou zijn dan wat het bij de krinloop moest kosten.

  3. De beste manier om te voorkomen dat ik bij de Action meuk koop die ik niet nodig heb is om me voortdurend af te vragen: ‘wat zou Monique van der Vloed hier van vinden?’ 😁
    Overigens is ook The Flying Tiger zo’n winkel met mooie woorden over verantwoordelijkheid en duurzaamheid, maar met zoveel ‘spullen’ die volkomen overbodig zijn.

    • dan geef je toch echt je kracht weg…zelf verantwoordelijkheid nemen….heb ik dit echt nodig en hoe duurzaam is het!

  4. Gewoonweg niet bij de action kopen, zo’n keten wil je toch niet steunen, er zijn genoeg mooie alternatieven….

  5. Ik kom er maar zelden. Ik vind het hoofdzakelijk knaken rotzooi. Ik geef liever meer geld uit aan degelijk , goed en natuurlijk materiaal, dan aan deze meuk.

  6. Gewoon niet meer kopen in de Action, ook de paar duurzame artikelen niet. Om naar een winkel te gaan om acht duurzame producten, kan je beter die winkel mijden en deze duurzame producten ergens anders kopen, anders kom je toch in de verleiding om nog meer niet-duurzame spullen te kopen.

  7. Jezus, wat ben jij een vervelend mens.
    Anno 2021 heeft jouw soort de stempel een “entitled Karen” te zijn.
    Google maar eens, zal vast erg herkenbaar zijn!
    Jij bent misschien moeder, maar kwaliteit van je opvoedkunde stel ik na je bericht te lezen behoorlijk in vraag

  8. Shop alleen met een boodschappen briefje.
    Werkt al jaren heel goed, herkende de zin dat jij kriebelig en onrustig wordt van teveel troep in huis. Blij met deze zin, diverse mensen vinden mij een aansteller….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *