Meukvrij wasmiddel / allesreiniger voor een prikkie bij de Action?????

De discounter ACTION heeft inmiddels ons land veroverd. Er zijn heuse fan-groepen op social media en tijdens de lockdown waren veel mensen zelfs letterlijk ziek van het feit dat zij maandenlang niet konden “ actionen” zoals struinen door de vele discount-filialen ook wel gekscherend wordt benoemd. Het lijkt inderdaad een walhalla, een shop-paradijs. Er is veel leuks voor zeer weinig geld. Maar er zijn kanttekeningen. Er worden ontzettend veel zinloze producten verkocht waar veel mensen toch voor zwichten. En heel veel is van plastic, wat vol zit met weekmakers , BPA, sulfaten enz. Ook worden er ontzettend veel goedkope meuk verkocht in uiterlijke verzorging. Deze producten lijken een geschenk op aarde, want spot goedkoop, maar in vrijwel alle producten zitten synthetische agressieve stoffen die niet alleen slecht zijn voor jou ( je huid, je haren ) maar ook megaslecht voor ons milieu. Ook kunnen we vraagtekens zetten bij de producties van heel veel artikelen die bij Action worden verkocht. Denk aan kinderarbeid en een zeer slechte prijs voor een boer die 24/7 werkt om wat te verdienen. Wat een discounter als Action bovendien een erg nadelig staartje geeft, is dat heel veel mensen onzin-aankopen doen, ook wel spulletjes kopen terwijl deze totaal niet nodig zijn, maar omdat het zo belachelijk weinig kost, toch wordt meegenomen. Dit levert een extra plastic afvalberg op.

Gelukkig is het niet ALLEMAAL kommer en kwel. Ook ik struin regelmatig even door de Action om te bekijken of er nog wat interessants ligt waar ik wel blij van kan worden. Ook Action doet namelijk zijn best om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Het is nog lang niet waar het wezen moet, maar in hun megagrote assortiment vind je zo af en toe leuke dingen. Ik ben daar altijd specifiek naar op zoek. Waarom? Omdat het echt in geld kan schelen. Ik heb inmiddels al aardig wat weten te vinden, wat ik ook heb uitgelicht op mijn website. Als je in de zoekbalk op de homepage “ ACTION” intikt, krijg je alle directe linkjes naar al die reviews.
Iets waar ik persoonlijk een hekel aan heb om geld aan uit te geven , zijn wasmiddelen. Ik vind het zonde, en ik vind het vreselijk belastend voor het milieu. Ik gebruik daarom al jarenlang enkel natuurlijke alternatieven, maar die zijn soms 2 x duurder dan conventionele wasmiddelen. Ik ben bij Action daarom altijd wel specifiek op zoek naar betere alternatieven, die ook betaalbaar zijn. Eerdere alternatieven waren niet al te succesvol, maar onlangs kwam ik bij Action een wasmiddel tegen waar ik erg veel hoop van kreeg. Ik nam het mee naar huis voor maar € 3,57 wat voor een fles wasmiddel spotgoedkoop is. De vele claims op de fles beloven mij veel goeds….klopt het allemaal. En hebben we hier werkelijk een juweeltje te pakken? Ik zocht het haarfijn uit.

WAT IS HET?

Okay, laten we de etiketten eens gaan bestuderen. Daarop staat af te lezen dat het een UNILEVER product betreft…….🙄…dat stemt mij niet erg vrolijk, maar goed, laten we verder lezen. Het heet SEVENTH GENERATION. Pakkende naam. Het etiket zegt, dat het voor 97% uit planten extracten is gemaakt. Het bevat geen synthetische parfums , kleurstoffen, en bleekmiddelen. De fles is gemaakt uit 99% gerecycled plastic, en kan opnieuw worden gerecycled. Het wasmiddel ( sinaasappel geur ) draagt het ECOLABEL. Dit keurmerk vinden we op erg veel massale producten terug die bijvoorbeeld in supermarkten te koop zijn. Het is een keurmerk wat wordt toegekend aan producten of diensten, die MINDER milieubelastend zijn dan kwalitatief vergelijkbare producten en diensten, op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. Je mag zo’n ecolabel-bestempeld product “ milieuvriendelijk” en / of “ groen” noemen. Het ECOLABEL bestaat sinds 1992 en is in het leven geroepen door de Europese Unie. Onder het keurmerk vinden we in de meeste gevallen een bijbehorend licentienummer. Op een etiket kunnen er nog wat claims worden vermeld waarom dit ecolabel is toegekend, in dit geval “ voor 97% uit natuurlijke ingrediënten “ en dat de fles gerecycled is. Een toekenning aan een productent wordt op Europees niveau vastgesteld per productgroep. Het doel is om duurzame producties te stimuleren. Het EU-ECOLABEL  wordt toegekend door bevoegde instanties in elke lidstaat van de EU. In Nederland is dit SMK, ook wel stichting Milieukeur. 
Het keurmerk zegt in wezen niet veel meer dan dat het milieuvriendelijker is dan conventionele alternatieven. Het is een stapje hoger op weg naar een volledige milieuvriendelijkheid. Hoe ver een producent gaat in het streven naar een zo milieuvriendelijk mogelijk product onder dit label, verschilt sterk. Het is daarom voor de consument knap lastig om een product met het blote oog op dit keurmerk te beoordelen, maar je mag er wel van uit kunnen gaan dat je een milieuvriendelijk product koopt.
De geur ( sinaasappel) wordt gehaald uit 100% essentiële oliën en botanische ingrediënten. Veder vinden we een keurmerk wat zegt dat het product niet op dieren is getest, en is PETA geaccrediteerd. Het bevat ook geen dierlijke componenten en is daardoor geschikt voor veganisten.  We vinden ook een keurmerk van www.cleanright.eu, dit is een Europees portaal voor fabrikanten om hun producten als betrouwbaar en veilig aan te geven. Het zegt verder totaal niets over het product zelf. Dus is het eigenlijk een waardeloos keurmerk, waar de consument niet erg veel aan heeft. We komen verder geen keurmerken tegen.

DE INGREDIENTEN

Waar we toch meest nieuwsgierig naar zijn, zijn de ingrediënten. Ik lees op de fles, dat het gaat om 5-15% Aniongene oppervlakte-actieve stoffen en niet Aniongene oppervlakte actieve stoffen. Het bevat <5% aan enzymen, parfum, zeep, benzisothiazolinone ( BIT ) en methylisotthiazolinone. WATTEH…? 😧 benzisothiazolinone, afgekort BIT, is een stof uit de stofgroep isothhiazolinonen, en werkt als conserveermiddel. Het gaar schimmel en bacteriegroei tegen. Het wordt enorm vaak toegepast in met name wasmiddelen, maar meestal in geringere hoeveelheden, wat hier ook het geval is. Het is geen lieverdje, deze stof . Zo is het conserveermiddel niet toegestaan in cosmetica en verzorgingsproducten omdat herhaaldelijk is aangetoond dat de stof bij herhaaldelijk contact met de huid kan leiden tot huid-allergeen. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor BIT en voor hen kan dit wasmiddel dan ook funest zijn.
Methylisotthiazolinone is een organische verbinding uit dezelfde groep als BIT. Het is een bruin-achtige stof die zeer goed is op te lossen in water. Het gaat ook hier om een conserveringsmiddel. De stof werd zo’n beetje gezien als de vervanging voor parabenen. Veel mensen mijden parabenen en fabrikanten zochten daarom naar een alternatief. De stof is net als BIT vooral erg gevoelig voor mensen met allergieën. Het wordt wel toegestaan in verzorging en cosmetica, en daarom moet er wel goed worden vermeld dat dit goedje ergens in zit. Het kan vooral allergische reacties geven als we het op de huid smeren en niet afspoelen zoals zalf, crèmes en balsems. `zijn deze stoffen schadelijk? Ja en nee. Er wordt betrekkelijk weinig toegestaan en het kan daarom niet direct erg veel kwaad, maar het zijn ook geen lieve stoffen, en mensen met extreme overgevoeligheden en allergieën moeten ook wat voorzichtiger zijn. Maar, dat geldt uiteraard voor alles, welke stof ook, of dit nu uit de natuur komt of niet. Wat betreft dit wasmiddel, zijn deze twee stoffen de enige synthetische stoffen in het wasmiddel, en gaat het om minimale hoeveelheden.
Waar ik mij persoonlijk ietsje meer drukker over zou maken betreft deze ingrediënten lijst, is SODIUM LAURYL SULFATE, wat als derde op de lijst voorkomt. Dit wasmiddel is dus NIET SULFAAT VRIJ. Dat lezen we uiteraard nergens groot op de fles. Het SLS wat deze fabrikant gebruikt is wel op natuurlijke basis, maar de werking blijft uiteraard hetzelfde. Op planten basis wordt SLS meest gewonnen uit kokosolie en/of palmpit olie, beiden zeer rijk aan laurinezuur. Dit wordt bewerkt met zwavelzuur uit petroleum, en wordt geneutraliseerd met natriumcarbonaat. Het is en blijft daarom best een beetje “ nasty”. Het kan voornamelijk de huid uitdrogen, maar in een wasmiddel loopt dit zo’n vaart niet omdat dit continu wordt gespoeld in de wasmachine. Maar ook hier geldt wel, dat je met overgevoeligheden en allergieën op moet letten. Daarnaast is sodium LAURYL sulfaat ietsje schadelijker dan sodium LAURETH sulfaat. Ook is het onduidelijk op de palmolie wat is gebruikt wel zo zuiver en milieuvriendelijk is.
Verder zie ik niet veel alarmerends in de ingrediënten lijst staan. Eigenlijk vind ik het voor een wasmiddel best netjes. Er is inderdaad behoorlijk veel met planten extracten gewerkt. Wil je meer lezen over de NASTY’S in wasmiddelen? KLIK DAN HIER
De fles is voor 99% uit gerecyclede materialen gemaakt en is tevens opnieuw te recyclen. De kleurstoffen die zijn gebruikt voor de etiketten zijn niet gerecycled en niet milieuvriendelijk. Dat is dat ene procentje. Maar verder vind ik het zeer knap gedaan. Het scheelt absoluut aanzienlijk en er is niet aan greenwashing gedaan. We kunnen beter al het plastic hergebruiken dan bijvoorbeeld opnieuw bioplastics produceren.
Het wasmiddel is geschikt voor de 30 *C wasjes, dus ideaal voor mij. Ik was altijd op 30*C en 30 minuten, tenzij ik erg bevuilde was heb als vuile theedoeken. Deze was ik dan op 40*C. Het wasmiddel is niet geschikt voor wol en zijde. Maar verder wel voor de bonte en gekleurde wasjes. Een fles bevat 1000 ml en is goed voor 20 wasbeurten. Ik betaalde er dus maar € 3,57 voor wat echt heel erg goedkoop is vergeleken met andere, enigszins ecologische wasmiddelen. De geur vind ik echt heel erg aangenaam. Het heeft gelukkig geen penetrante “ wc-eend-lucht” zoals ik de meeste synthetische geuren ook benoem. Je merkt duidelijk, dat er geen synthetische parfums zijn gebruikt, de geur is niet zo sterk. Maar zeker niet afwezig of onaangenaam. Steker nog, ik vind het JUIST zeer aangenaam omdat het niet zo sterk is. Sinaasappel is bovendien toevallig ook nog eens één van mijn favoriete geuren.

HOE WAST HET? EN WAT VIND IK ERVAN?

De hamvraag : wast het mijn wasjes schoon? Jazeker! Ik heb extra wat theedoeken meegewassen om te bekijken of de vlekken eruit gaan, en dat was geen enkel probleem. Mijn was rook ook echt lekker toen het uit de trommel kwam. Ik heb geen droger en laat mijn was aan de frisse buitenlucht drogen op mijn balkon. Ook gedroogd rook mijn wasgoed lekker naar sinaasappel. Ik moet echt zegen dat ik best enthousiast ben. Zeker voor die prijs vind ik het echt een geweldig fijn alternatief op de conventionele synthetische wasmiddelen. Ik ga deze ABSOLUUT vaker kopen, sterker nog, ik ga snel wat flessen op voorraad inslaan. Ondanks de “ sporen” aan synthetische stoffen vind ik dit wasmiddel echt heel erg fijn voor mens, dier en milieu. En zeker ook erg fijn voor mensen met een smalle beurs. Het mag dan wel niet 100% meukvrij zijn, maar 99,9% is wat mij betreft meer dan prima, voor de prijs, de kwaliteit en de inhoudsstoffen vind ik dit wasmiddel echt supergoed. Het draagt ABSOLUUT bij aan een schonere wereld. En ook hier is er weer een goed voorbeeld van een degelijk en goed product wat in wezen niet zoveel hoeft te kosten. Bij de ACTION kunnen we veel synthetische meuk aan wasmiddelen kopen, ook voor een prikkie, als we massaal deze eens gaan inkopen in plaats van al die synthetische ellende, zijn we weer een stukje verder op de weg naar een schonere wereld en een beter milieu.
Seventh Generation WASMIDDEL is gekocht bij Action en kost € 3,57 per 1000 ml. Helaas is het wasmiddel anno 2023 niet meer verkrijgbaar, maar is nog wel hier en daar te vinden in supermarkten.

…en de allesreinigers ?

Wat anno 2023 nog wel verkrijgbaar is bij Action voor gemiddeld € 1,89 per fles zijn de allesreinigers en afwasmiddelen van dit zelfde merk. In de kern zijn de samenstellingen hetzelfde als van het hierboven uitgelichte wasmiddel. Er zijn uiteraard andere stoffen toegevoegd maar deze komen wel zo’n beetje op hetzelfde neer. Zo zien we de stof methylisotthiazolinone terug. De flessen zijn gemaakt uit 100% gerecycled plastic wat ik persoonlijk toejuich. Het zijn erg fijne sprays, en ik koop ze dan ook regelmatig. Het is niet ” picture perfect’ op gebied van milieuvriendelijkheid, maar zeker ” the next best thing’ in verhouding tot de zeer fijne verkoopprijzen. Het is voor mij persoonlijk in elk geval goed genoeg. Het maakt erg goed schoon, wat ik ook echt toch wel een zeer belangrijk detail vind. Een goede hygiene is immers net zo belangrijk als milieuvriendelijkheid. Ik ervaar deze reinigers dan ook als het beste uit twee werelden. En ook vind ik letten op mijn centjes anno 2023 geen onbelangrijk item. Op deze manier voel ik mij meer dan senang en heeft iedereen er plezier van.

12 Reacties op “Meukvrij wasmiddel / allesreiniger voor een prikkie bij de Action?????

 1. wat goed om te weten. ps ik kan mij niet inschrijven voor je nieuwsbrief-ik kan klikken wat ik wil, maar er gebeurd niks

   • Is wel jammer dat ik het nu nergens meer kan vinden in de Action
    Zou het alweer uit de handel zijn?

 2. Ik vind het heel fijn dat je dit uitzoekt, maar wat een enorme lap tekst. Het zou fijner te lezen zijn als er minder niet relevante dingen in staan.

  • dan moet je mij helaas niet meer volgen. Ik ben geen blogger die kort van stof is en alleen oppervlakkig naar dingen kijkt.

 3. bedankt voor deze uitgebreide revieuw! Als we jou niet hadden..
  Rest mij nog 1 vraag, wat raadt je meer aan, Attitude wasmiddel of deze van de Action? Ben zelf helemaal fan van de Attitude maar die is wel stukje duurder…

  • dank je!
   Kijk naar de ingrediënten, en naar je eigen wensen. Daarop gebaseerd kun jij je keuze maken. Succes!

 4. Top dat deze nu voor deze prijs bij de Action te koop is. Eerder heb ik er in de supermarkt bijna acht euro voor betaald! Ook erg tevreden overigens.

 5. Dit artikel is voor de bonte was of gebruik je die ook voor de witte was.
  Er is ook een fles voor Eco witte was, voor jou ook goegekeurd😉⁉️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *