Meukvrije haar stylingproducten getest en waarom het beter is om meukvrije styling te gebruiken

Ik hecht veel waarde aan mijn haar, zeker nu ik ouder begin te worden. Met mijn bijna 52 ste mag ik gelukkig nog mijn handjes samen knijpen en heb ik nog een aardige bos haar op mijn hoofd en…nog geen enkele grijze haar. Ik heb van nature zeer fijn, vlassig, steil en dun haar en dus ben ik al mijn hele leven een soort van strijd aan het houden met mijn wispelturige haar. Als kind was er echt geen wortel mee te schieten, soms tot groot afgrijzen van mijn moeder die haar enige dochter juist zo graag met leuke staartjes in haar haartjes zag. Maar speldjes spuugde mijn haar gewoon uit. Elastiekjes knapten onder de druk om de boel samen te houden. Het enige wapen die mijn haar aankon, was een diadeem. Mijn haar kon ook een enorme klit ellende geven. Kortom:…mijn haar, dat is nogal een “ ding” op zich en alhoewel het over de jaren beter en “ rustiger” is geworden, heb ik nog steeds issues. Met name de styling blijft nogal een drama. Als puber had ik van die potten gele gel, die zo vreselijk penetrant roken. Volgens mij kun je deze nog steeds kopen. Het leek nog het meest op behangplaksel. Maar het was wel de enige styling in deze tijd wat mijn haar een beetje op de juiste plekken hield.

Over de jaren heb ik gigantisch veel meuk gebruikt om mijn haar te stylen. De wat oudere volgers onder ons zullen vast “ de toupeer-periode” nog wel herinneren. Touperen wordt nu nog wel steeds gedaan, maar is lang zo hip niet meer als in de jaren tachtig, waar iedereen met hoog getoupeerd haar a lá Dolly Dot en / of Bananarama rond wandelde. Ook ik wilde meedoen, maar je snapt het, mijn haar dacht “ bekijk jij het lekker met je Dolly-dot-haar”  en alleen met een halve bus haarlak bleef het bij mij een klein beetje rechtop staan. Zucht…..🙁…tja, dat haar van mij…..
Eens per jaar, afgelopen jaren zelfs één keer per twee jaar permanent ik mijn haar. Ik ben zo’n cliché: als je van nature krullend haar hebt wil je graag steil haar, heb je steil haar, wil je graag krullen. Ik kan groen zien ( in positieve zin ) van jaloezie als ik weer eens zo’n natuurlijke krullen bos voorbij zie wandelen. AAARRGGH! Wat is dat al jaren mijn droom, zo’n mega bos! 👩‍🦱 Helaas zit er voor mij niet meer in dan een leuke slag in mijn haar door een permanent. Ik ga al jaren naar een kapper die met speciale vloeistoffen werkt waar zo min mogelijk chemicaliën in zitten. Dit werkt voor mijn kwetsbare fijne wispelturige haar perfect.
Het stylen blijft echter vrees ik altijd wel een dingetje. Soms kan het langere tijd echt mega goed werken, maar dan komt er toch weer een punt dat mijn haar er genoeg van lijkt te krijgen en zich weer gaat misdragen in de vorm van slapte, futloos, en vooral pluizen, iets waar ik echt serieus een pest hekel aan heb.
Ik sta bovendien ook nog eens met 1-0 achter omdat ik ga voor meest pure , meukvrije / natuurlijke styling.
Ben jij wel eens op zoek gegaan naar natuurlijke styling alternatieven? JUIST. ☹️ Dan weet je ook mijn frustraties. Er IS om te beginnen bar weinig op de markt, wat mij echt werkelijk verbaast. Ten tweede is het meeste WAT je dan vindt, peper en peperduur. En met duur bedoel ik DUUR, ik praat dan over € 35 euro voor een tube gel. Dat gaat mij echt te ver.
Ik gebruik momenteel liefst een styling gel, of een mousse of een natuurlijke haarlak, allen van het merk ECO COSMETICS, een merk die ik in 2020 ontdekte en meteen binnen bracht bij Puur & fit. Ik ben maandenlang echt oprecht mega blij geweest met deze super-producten, waarvan ik de gel voornamelijk iedere dag in gebruik had. Maar helaas begint mijn haar weer te protesteren in de vorm van lichte pluis en te hard opgedroogde delen gel in het haar. DIEPE ZUCHT. Ik gebruik de producten nog steeds, maar het begint steeds meer pluis te geven. Mijn kapper, een zeer gewaardeerd haarspecialist met veel awards op zak voor zijn kunde, vertelde mij dat dit te maken heeft met het ouder worden / hormoon veranderingen. Ik moet er dus maar mee leren leven. En weer opnieuw op zoek gaan naar een meukvrij alternatief.

WAAROM NATUURLIJKE STYLING?

Kijk…..nu zou ik het mijzelf makkelijker kunnen maken om even het kruidvat binnen te wandelen en keuzestress te hebben. Want daar kun je meer dan 50 verschillende soorten gels en weet-ik-wat kopen in haarstyling, en alles voor een prikkie vergeleken met natuurlijke alternatieven. Waarom maak ik het mijzelf zoveel lastiger? Dat ga ik je kort proberen uit te leggen.
Want wist jij, dat haarstyling ontzettend slecht is voor je haar en je hoofdhuid? Als je een beetje logisch nadenkt kun je dit ook heel goed plaatsen. Styling betekent zoveel dat jij je haar in een bepaald model wilt brengen. Of het de hele dag stevig te laten zitten zoals jij wilt. Dat je dit niet met water lukt, dat snapt een kind. En dus zitten er in deze stylingproducten enorm veel hulpstoffen in synthetische vorm, die behoorlijk agressief voor je haar én je hoofdhuid kunnen zijn.  Meest voorkomend zijn phenoxy-ethanol, Triet-hantoamine, Ethylhexyl-glycerine, benzoaten, PEGS’s,  parabenen, microplastics.en niet natuurlijke alcoholen. ( meer lezen over synthetische stoffen? KLIK HIER)
Je kunt vast begrijpen, dat ons haar, maar vooral onze hoofdhuid hier niet superblij van wordt. Al deze stofjes kunnen de hoofdhuid erg gaan irriteren, zoals jeuk veroorzaken, schilfers/ een schilferige huid, uitdroging / droge plekken, en zelfs pijnlijke bulten en wondjes. Door al deze stofjes kunnen haarzakjes bijvoorbeeld gaan ontsteken, wat voor vervelende pijn en ongemak kan zorgen. Ook het haar kan door al deze venijn gaan afbreken, dof worden en uitdrogen. Veel mensen lopen met onverklaarbare hoofd en haarklachten rond, terwijl ze niet kijken naar hun styling-producten. Je kunt dan nog zo’n peperdure shampoo + conditioner kopen, als je de verkeerde styling gebruikt werk je het elkaar flink tegen.
Conventionele styling-producten kosten in regel weinig geld. Bij discounters als een Action / kruidvat / de vele knaken-landen ( 😁) kunnen we potten haargel kopen voor nog geen euro, en de bussen haarlak vliegen daar ook de deur uit, omdat het daar zo goedkoop is. Tuurlijk:….we weten wel een klein beetje dat wat er allemaal in deze producten zitten, nu niet echt in het rijtje van natuurlijke ingrediënten staan, maar in hoeverre deze stoffen ons haar en hoofdhuid kunnen aantasten, daar verdiepen we ons minder in. Het moet goedkoop zijn, want veel mensen vinden iets als styling net zoiets als toiletpapier: …het is nodig maar onzin om daar teveel geld aan uit te geven. Even een weetje : wist jij, dat kappers-eczeem één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld is ? Kappers werken dagelijks met al deze agressieve producten. Ze worden er iedere dag aan bloot gesteld. Dit kan dus best wat gevolgen hebben.
Om jullie een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat er in gemiddelde haargel voorkomt, heb ik een pot haargel gekocht bij ETOS, deze koste mij maar € 0,69 voor 500 ml. ( ik heb de pot later gedoneerd ) Laten we de ingrediënten eens gaan uitlichten :
WATER : daar bestaat deze haargel voor het grootste deel uit
TRIETHANOLAMINE ( TEA ) dit is een emulgator in vele cosmeticaproducten. Het gaat om een synthetische oppervlakte actieve stof Het gaat om een zeer heftige alkalische stof die wordt gevormd door een reactie met ammoniak en ethyleenoxide. Het is zeker geen stof die te vaak en in te grote hoeveelheden gebruikt mag worden want het gaat om een vrij giftige stof. Het kan zorgen voor hormonale disbalans. Vanwege de giftigheid van de stof mag het alleen maar in concentratie-hoeveelheden van minder dan 1% voorkomen in producten. Er zijn vele studies verricht naar de mogelijke schadelijke gevolgen van deze stof. Er is o.a vastgesteld na een twee-jarig onderzoek, dat de stof bij muizen een ratten een verhoogde lever-schade opliepen. Geen fijne stof dus die je in mijn persoonlijke beleving dan ook beter kunt mijden. In deze haargel zit de stof er echter als goede tweede ingrediënt in.
PVP : dit is een afkorting van POLYVINYLPYRROLIDON. Het geeft producten een extra fixerende kracht. Het vormt een dunne laag over het haar wat helpt om het in de gewenste positie te houden . Er gaat veel onrust rond rondom dit ingrediënt, omdat het vrij veel microplastics zou bevatten.  Daarnaast wordt het als schadelijk beschouwd omdat de deeltjes kunnen worden ingeademd, wat bijvoorbeeld bij haarlak vrij  veel voorkomt. Het gaat om een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel.
CARBORMER : een neutraal chemische stof en wordt gebruikt als emulgator / verdikkingsmiddel om iets tot een gel-achtige substantie te maken. Ook om deze stof zingt onrust m.b.t microplastics rond.
PHENOXYETHANOL : wordt ook nogal eens b beschouwd als een minder schadelijke variant op parabenen, echter zijn veel meningen daar zeer over verdeeld. Het gaat om een chemische stof die in producten voornamelijk bacterie-dodend werkt. Het is een conserveermiddel die voor erg veel allergische reacties en huid-irritaties kan zorgen. De stof kan daarom ook beter worden gemeden.
PEG 40 HYDROGENATED CASTOR OIL : PEG staat voor “ polyethyleen glycol. PEG is de afkorting, wat wordt gevolgd door een nummer , bijvoorbeeld PEG-40, PEG-8 enzovoort. De nummers geven het aantal ethyleen-glycogeen eenheden aan in de polyethyleen ketting. Het gaat om een gesynthetiseerd ingrediënt. In cosmetica en verzorgingsproducten wordt het veelvuldig toegepast als emulgator. Het wordt in reinigende verzorgingsproducten toegepast omdat het als geen enkele andere stof vet , water en verontreiniging aan elkaar vindt waardoor alles met behulp van water moeiteloos kan worden weg gespoeld. In basis wordt de synthetische stof door een olie ( meestal een natuurlijke) gedragen.
Over PEG’S wordt veel geschreven, meestal erg negatief. Het zou kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering, onze vocht huishouding aan kunnen tasten, en het veroorzaakt huid irritatie. Dit is deels terecht. Als PEG’S op een pure manier wordt geproduceerd, is het relatief veilig bestempeld door de EU.Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor de hierboven genoemde klachten terecht zijn. Hoe zit dat? Wel, bij producties van PEG’S kan er 1.4 dioxaan ontstaan. Dit is volgens de EU CLP-indeling een zogenoemde “ carcinogeen” in de tweede categorie ( waar inhoudt dat het wordt verdacht van het veroorzaken van kanker) Hier is on-voldoende bewijs voor bij mensen, maar meer dan voldoende bewijs bij dieren. De EU heeft PEG’S alleen goedgekeurd, als deze zuiver zijn gemaakt en vrij zijn van deze 1.4 dioxaan.  Dankzij verbeterde zuiveringstechnieken verdween deze “ dreiging “ min of meer naar de achtergrond, maar laaide weer op toen het Nederlandse NVWA ( Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit ) een onderzoek deed naar de hoeveelheden PEG’S in verzorgingsproducten die in Nederland vrij verkrijgbaar zijn. Er werden in dit onderzoek 105 producten getest op de aanwezigheid van dioxaan. In 52 van de 105 geteste producten werd 1.4 dioxaan aangetroffen. Alhoewel de concentraties zodanig laag waren waardoor er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid, was het groot nieuws, en terecht, want het hoort er natuurlijk niet in te zitten. In twee producten ( haargels ) werd het wel in zulke hoge concentraties aangetroffen dat de producten van de markt zijn gehaald.
Ook hier geldt, dat een veilig verklaard product niet wil zeggen dat het echt veilig is en dat het de nodige irritaties op de huid en haar kan geven. Ik ga erg slecht op PEG’S. En met mij vele andere mensen. Vergis je ook hier niet in “ natuurlijke alternatieven” waar wordt gewaand dat er geen PEG’S aanwezig zijn. Ik tref tot mijn grote verbazing regelmatig veel PEG’S ( verschillende nummers ) aan in zogenaamde natuurlijke en zelfs biologische alternatieven
PROPYLENE GLYCOL: Propyleen glycol wordt industrieel  gebruikt als vochtdrager ter vervanging voor glycerine. Het trekt veel beter en sneller in de huid en is vele malen goedkoper als grondstof dan glycerine. Propyleen glycol heeft met name een zeer uitdrogende werking op de huid en hoofdhuid. Daarnaast kan het gemakkelijk worden opgenomen in de bloedbaan via de huid.
PARFUM: synthetische parfums, en we weten denk ik inmiddels allemaal wel zo’n beetje wat voor ellende deze kunnen geven voor huid een haar….ze kunnen uit wel meer dan 200 ingrediënten bestaan en kun je er feitelijk gezien nooit echt achter komen welke chemicaliën er zijn gebruikt
ETHYLHEXYGLYCERINE : een hydraterende stof die geurvormende bacteriën afremt. Het wordt dan ook erg veel toegepast in deodorants. De stof kan allergische reacties geven op de huid.
TETRASODIUM EDTA : een chelerende stof ( een stof wat andere stoffen vangt en vasthoudt ) Het gaat om een behoorlijk chemische stof. Er gaan aardig wat verhalen rondom deze stof in het rond op internet, maar het is wettelijk vastgesteld dat concentraties die onder de 2% blijven “ veilig : gebruikt mogen worden. Wat niet betekent dat het onschuldig is. Zeker het milieu wordt gezien als risicogroep.
PIROCTONE OLAMINE : een stof wat erg veel wordt gebruikt in anti-roos-shampoo’s. Het heeft de beste papieren wat betreft effectiviteit te werken tegen roos, en het zou ook de haargroei kunnen stimuleren. In producten ( zoals in deze haargel ) wordt het gebruikt als anti-schimmel-middel.
BENZOPHENONE:- 4 : een in water oplosbare chemische zonnefilter Aangezien blijkt dat deze stof allergische reacties kan veroorzaken, is deze opgenomen in vele allergie-lijsten.
SODIUM HYDROXIDE:In de volksmond ook wel “ bijtende soda” genoemd wat mij betreft de lading al aardig dekt.  Het wordt voornamelijk gebruikt als binder. En… in pure vorm als gootsteenontstopper. Het is absoluut geen vriendelijke stof te noemen. Het wordt industrieel veel toegepast om zeep bij elkaar te houden. Alhoewel het zeer gering is toegestaan in cosmeticaproducten, kan een beetje al zorgen voor behoorlijk wat huidirritaties. In haarverzorging en stylingproducten zien we het meestal ergens op een laatste plek staan in een ingrediënten lijstje.
CI 19140 : gele synthetische kleurstof om de gel zijn beroemde gele kleur te geven.
Nee, het zijn geen vrolijke stoffen in deze haargel.🫤  En wellicht kun je begrijpen, waarom deze ook zo goedkoop is. Weet je dat je daar zelfs vraagtekens bij kunt zetten ? Want alle gebruikte stoffen in deze haargel kosten industrieel bijna niets. Als ik een persoonlijke schatting mag geven dan kost deze pot met haargel in productiekosten nog geen €35 eurocent inclusief verpakking. Er kan dus best veel winst worden behaald door deze goedkopere producties massaal te produceren. Als je denkt “ jaaah, maar ho-eventjes Monique, nu pak je wel een extreem voorbeeld! “ ….kijk dan voor de grap eens op de etiketten van al jouw stylingproducten. Het blijft helaas niet bij deze pot haargel. Sterker : dit is nog maar een halve kers op die grote taart. Haarlak is bijvoorbeeld niet alleen erg slecht voor je haar, maar kan ook gevolgen hebben op je algehele gezondheid, omdat je altijd wat inademt van wat je sprayt. Daarnaast zijn spuitbussen nog altijd erg slecht voor het milieu. Ik hield deze pot uiteraard ook even onder de BEAT THE MICROBEAD scan-app, en er gingen nog net geen loeiende alarmbellen af…..deze pot zit BOMVOL microplastics….
Het is op vele gebieden dus beter, om ook eens goed naar de ingrediënten lijstjes van al jouw styling-producten te kijken. Je kunt daar behoorlijk van schrikken. Daarnaast zijn al deze conventionele stylingproducten niet zo lief voor het milieu. Met name haarlak kan een enorm gat blazen in de ozonlaag vanwege het drijfgas. Maar vlak de vele microplastics in al deze stylingproducten ook niet uit…..Zeker betreft microplastics is de laatste tijd veel te doen. Zeker de moeite waard dus om daar je licht eens in op te gaan steken.
Naast dat ik er bewust en ab-so-luut NIET voor kies, zijn deze conventionele styling producten voor mijn haar niet zo geweldig. Soms pik ik eens wat uit de tube van vriendlief, om eens te testen of het nu echt een verschil maakt. Nou….reken maar van YES. Ik ben de hele dag aan het krabben op mijn hoofd en ook voel ik mijn hoofdhuid trekken . En mijn haar kan behoorlijk dof gaan zien. Het toont dat ik echt van deze conventionele styling af moet blijven. En tja, eigenlijk is mijn lot in haarstyling net als mijn huidverzorging daarmee ook een beetje bepaald. De enige weg is de meukvrije weg. Maar dat vind ik niet erg. En het zou ook niet zo dramatisch zijn, als ook de markt van NATUURLIJKE haar styling wat groter was. Maar dat is het anno 2021 nog steeds niet. Verbazingwekkend genoeg, want ik denk echt dat er juist enorm veel behoefte is.
Ik krijg af en toe vragen over natuurlijke haarstyling, exact diezelfde vragen waar ik ook tegenaan loop. WAAR zijn natuurlijke alternatieven te krijgen? En dan graag ook nog een beetje BETAALBAAR? Ik besloot om er eens goed werk van te gaan maken, en op echt te gaan op het world wide web. Ik heb zoveel mogelijk ( wat ik kon vinden ) gekocht en ik ben deze gaan testen. Ook de duurdere segment, want is het echt zoveel beter dan een goedkopere gel? Ik heb veel wat bij mij het groene licht kreeg in deze test meteen binnen gezet bij Puur & Fit zodat deze producten ook toegankelijker worden. Wat mij betreft mag de markt zich hier wel over gaan buigen. Want er is nog erg veel ruimte om in te vullen. Meukvrije gels, maar ook mousses en sprays. Zou erg fijn zijn.

DE TEST

Ik heb zoveel mogelijk gels weten te scoren om te gaan testen. Ik kon voornamelijk ook alleen gels vinden, de mousses en sprays zijn vrijwel onvindbaar. Wat ik vond, heb ik meegenomen in deze test. Hopelijk helpt het jou verder! Ik test:
de werking
– de verpakking
– de geur
– het gebruik en het gebruiksgemak
– algemene beoordeling

De producten zijn zelf gekocht, er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid. Ook geen ENKELE BRON van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties via Puur & Fit. Deze test is 100% onafhankelijk en geheel op eigen initiatief en ervaringen geschreven.

ECO COSMETICS STYLING

Over de styling van Eco Cosmetics heb ik afzonderlijk een review geschreven. KLIK HIER om naar het review te gaan.

AVEDA BE CURLY. ( 200 ml € 32,95)

Ja, de prijs klopt, dat lees je goed…….Het is dan ook meteen de duurste uit deze test. Ik heb deze gekocht omdat ik hier ontzettend veel vragen over kreeg en ik zelf ook enorm benieuwd was, of dit spul mijn permanent krullen een goede ondersteuning kon bieden. Het werkt tevens tegen pluis, en het geeft je haar extra glans.
Qua ingrediënten schrok ik best een beetje. Nu wist ik, dat hert merk AVEDA lang niet zo natuurlijk te werk gaat als het doet voorkomen, maar ik had wel de veronderstelling, dat zij tenminste met minimale synthese werken. Dat viel mij een beetje tegen, in deze gel zit bijvoorbeeld o.a Phenyl trimeticone ( is een sillicoon) propandiol, en phenoxy ethanol. Dit stelde mij eerlijk gezegd wel teleur. Zeker gezien het gigantische bedrag wat ik ervoor moest neer lappen. Er zitten ook gelukkig vrij goede ingrediënten in als lijnzaad extract, vitamine E, aloê Vera en tarwe proteïnen. Ook staat op de tube vermeld, dat de gel is getest op mensen en niet op dieren. De bedoeling is om deze gel op NAT / HANDDOEK DROOG HAAR aan te brengen. Tijdens het opdrogen doet de gel namelijk zijn werk, en niet in droog haar. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Het is geen styling voor droog haar. Voor mij is dit juist alleen ideaal omdat ik mijn haar iedere morgen gewoon aan de lucht op laat drogen ( ik heb nog nooit een fohn gehad! )
HOE WERKT HET? Ja….ik vind het top. Ik kan niets anders zeggen dat het WEL goed werkt. Mijn haar ( met name mijn pony) pluist niet meer door deze gel, en ook mijn krullen zijn mooier, voller en weerbarstiger. Het plakt gelukkig ook niet.
DE VERPAKKING : PP / PE tube, te recyclen
VEGAN?  Ik kan zelf in de ingrediënten geen dierlijke componenten vinden, maar AVEDA geeft het ook nergens aan, wat kan duiden op dierlijke sporen in diverse ingrediënten. Wil je zeker zijn, dan kun je het beste even naar AVEDA mailen.
DE GEUR: die vind ik echt heel er aangenaam. Niet te penetrant.
STYLT HET? minimaal. Het is geen originele styling gel, en het geeft daarom dan ook geen goede hold. Maar het doet zeker wel IETS. Voor mijn fijne en dunne haar geeft het echt een fijne hold. Maar voor dik haar denk ik wel, dat je wat sterkers moet hebben.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK :  Alleen aan te brengen op nat en / of handdoek droog haar. Dat kan voor sommigen een minpuntje zijn.
ALGEMENE BEOORDELING: Het werkt, dat voorop gesteld. De geur vind ik ook echt heel erg lekker, het laat een fijne zweem achter in je haar. Maar of het de prijs waard is? Nee, ik vind zelf van niet, ik zal niet opnieuw zo’n mega bedrag neer lappen voor een tube gel. Ik vind het jammer, dat deze gel niet al te natuurlijk is. Ook dat is voor mij een deal breker. Maar verder; prima spul. Ik denk persoonlijk, dat je echt voor het merk zoveel betaalt, want inhoudelijk kost het niet eens een fractie van de verkoopprijs.

LOGONA BAMBOE STYLING HAARGEL ( 50 ml , € 8,15)

Kijk…dat zijn de wat meer vriendelijkere prijsjes. Ik werd daar op zich al een stukje vrolijker van. LEGONA is een Duits merk wat nog niet heel erg populair is in Nederland. Dit bedrijf valt onder de betere ondernemingen die zich echt goed inzetten voor mens, dier en milieu en in deze gel vind je dan echt GEEN synthetische meuk. Ze werken onder zeer streng gecontroleerde kwaliteitscriteria wat zeker in deze huidige tijd geen overbodige luxe is. Zo worden alle producten gecontroleerd door het GMP ( = Good Manufacturing Practice ) en dragen ze zeer waardevolle keurmerken als NATREU en BDIH certificeringen. Hun verpakkingen zijn 100% milieuvriendelijk en recyclebaar, en wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Wordt ik blij van! 😁
De ingrediënten zijn inderdaad 100% natuurlijk gebleven. Deze gel is wel erg geschikt voor een goede / stevige styling, en je kunt het op zowel nat als droog haar gebruiken. Het geeft een flexibele fixatie en veerkracht aan krullen. Het is geschikt voor veganisten. Hoe mooi kun je een haargel maken? Logona bewijst het.
HOE WERKT HET? Ja, prima, meer dan prima, ik heb het op handdoek droog haar opgebracht en mijn haar droogde niet keihard op. Ook zijn mijn krullen wat veerkrachtiger. Mijn haar blijft ook echt goed gestyld. Super!
DE VERPAKKING : PP /PE tube
VEGAN? Jazeker!
DE GEUR: zeer licht zoet, niet onprettig. Het is ook niet al te erg in je haar aanwezig wat ik persoonlijk erg fijn vind.
STYLT HET? Ja! Nou en of. Echt een perfecte gel om iedere dag je haar goed in model te houden.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK: ja, ik vind dit wel een topper. En ik denk zeker dat dit voor mij ook een blijvertje gaat worden. Het plakt niet, het stinkt niet, het is meukvrij, het werkt, het is goedkoop en het is geschikt voor veganisten. Wat mij betreft EEN TOPPER!
ALGEMENE BEOORDELING: TOP TOP TOP!

SANTE BIO STYLING HAARSPRAY ( 150 ml € 9,99)

Ik gebruik nu vrij veel de haarspray van ECO COSMETICS. Dat gaat nog best goed zonder al teveel pluis. Ik was daarom extra nieuwsgierig naar deze haarspray van het merk Santé. Mij niet geheel onbekend, ik gebruik vrij regelmatig producten van dit merk. Net als LOGONA is dit merk ook BDIH en NATREU gecertificeerd wat mij meteen al veel meer vertrouwen geeft. Even ter duidelijkheid, BDIH is één van de weinige  gerespecteerde, meest waardevol geschatte certificerende instanties op gebied van biologische en natuurlijke cosmetica. Producten die deze keurmerken dragen zijn onderheven aan zeer strenge standaarden die door de instanties worden gehanteerd en worden tevens jaarlijks grondig gecontroleerd door een onafhankelijke instelling. Dit keurmerk is daarom waardevol en krijg je als fabrikant dan ook niet gratis bij een Happy Meal bij de Mac. Het vraagt veel investering. Santé komt net als Legiona uit Duitsland en werkt vrijwel 1:1 gelijk als Legona. Ook hier is enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is er geen drijfgas gebruikt. Er zijn hele fijne oliën en extracten voor je haar in verwerkt als joboba olie, henna extract,  en zoete amandelolie. Het minpuntje is de schellak voor veganisten, net als Eco Cosmetics. Verder is het rijtje aan ingrediënten ontzettend kort maar krachtig gehouden om je haar een goede hold te geven en het een mooie glans te geven.
HOE WERKT HET? Ja, ik vind deze spray wel fijn. Toch geeft het niet ONWIJS veel ondersteuning, naarmate de dag viel alles toch wel wat slapper. Het plakt gelukkig niet en ook kreeg ik geen jeuk-aanvallen, iets wat ik vrij snel heb bij haarlak.
DE VERPAKKING: PP / PE recyclebaar en uit gerecyclede materialen
VEGAN?  Nee, voor de DIE HARD VEGAN niet geschikt
DE GEUR: NICE!😊 Niet te penetrant wat zeker bij sprayen erg prettig is. Ik vind het licht zoet ruiken.
STYLT HET? …mwaaah….ik zeg zeker niet dat het niet stylt, maar echt top vind ik het ook weer niet
HET GEBRUIK / GEBUIKSGEMAK: ja, supergoed! Fijne grip op het flacon en de nevel verdeelt zich erg goed over je haar.
ALGEMENE BEOORDELING: het zou niet meteen mijn eerste keuze zijn. Ik vind de haarspray van Eco Cosmetics bijvoorbeeld wel iets fijner en beter in stylen. Maar zeker als je eigen krullen hebt en je deze wat in bedwang wilt houden is dit denk ik DE HAARSPRAY voor jou.

LOGONA HAARSPRAY BIO HOP ( 150 ml € 8,99 )

Deze haarspray is op basis van biologische hop. Daarnaast bevat het sesam olie, kliswortelolie,  versterkende Arginine en hennep extracten, wat deze haarspray meer geschikt maakt voor mijn fijne en dunne haar. Het versterkt dun en fijn haar zodat de hold ook beter blijft zitten. Het plakt niet en bevat uiteraard geen drijfgassen. Alhoewel het specifiek is gericht op fijn haar is de haarspray ook prima te gebruiken bij alle andere haartypen.
HOE WERKT HET? Ja…..wel goed! Het heeft inderdaad een verschil met de haarspray van Santé, deze haarspray geeft veel meer hold. Ook hier verder geen plakkerige toestanden en geen jeuk.
DE VERPAKKING:  PP / PE recyclebaar en uit gerecyclede materialen
VEGAN? Nee, ook hier het “ schellak-probleem “
DE GEUR: verrukkelijk! Echt zoet en bloemig.
STYLT HET? Ja, best goed ook! Ik heb een hele dag met goed gestyled haar gelopen, dus zeker dat het een goede hold biedt.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK: ook hier erg fijn, goede beneveling, en fijne grip, werkt zeer praktisch en schoon.
ALGEMENE BEOORDELING: Ja, ik vind deze haarlak wel een topper. Fijn in gebruik en het geeft mijn soms wispelturige springerige haar een goede hold. Fijne haarlak voor een fijne prijs!

LOGONA FOHN VERSTEVIGER BAMBOE ( 150 ml, € 8,99)

Alhoewel ik nog nooit in mijn leven tot nu toe een föhn heb gekocht, neem ik toch deze speciale fohn versteviger mee in de test omdat ik weet dat ik ruim in de minderheid ben als het komt op het gebruik van een fohn. Ik wordt in elk geval in de meeste gevallen raar aangestaard als ik zeg dat ik nog nooit een föhn in huis heb gehaald. 😁 Net als krultangen overigens, die trends heb ik altijd over geslagen blijkbaar. Ik vind het funeste dingen voor mijn toch al zo kwetsbare haar, en dat was vooral de reden waarom ik er nooit aan ben begonnen. Voor pers-foto-shoots moet ik er soms aan geloven en krijg ik voorafgaand aan zo’n “ blowjob “ ( hahaha…..ik bedoel de nette variant! ) een fikse dot versteviger in mijn haar gesmeerd, wat ook nodig is om je haar enigszins tegen de hitte te beschermen. Maar het geeft voornamelijk een verbeterde styling. Deze föhn versteviger is op basis van bamboe extracten. Het geeft het haar naast de nodige bescherming tegen de hitte een langdurige fixatie, en houdt je kapsel langere tijd in model. Omdat ik geen föhn in huis heb, ben ik met mijn flesje onder mijn arm naar een vriendin gegaan die niet buiten een föhn kan. Ze föhnt haar lange lokken iedere dag droog. Ik heb de versteviger bij haar getest.. Mijn hoofd onder de kraan gezet en mijn natte haar meteen in de versteviging gezet.
HOE WERKT HET? Het smeerde fijn uit in mijn haar en ook de verdeling ging goed. Vriendin W. hielp mij wel een beetje met de achterkant. Zij heeft het ook voor mij geföhnd, en ik moet echt zeggen dat mijn haar er inderdaad erg stevig van werd in de krullen. Op de föhn zit zo’n gigantische toeter die het haar voornamelijk droog blaast, en niet verward tot een klitten disco. Ik was echt best verrast!
DE VERPAKKING:  PP / PE recyclebaar en uit gerecyclede materialen
VEGAN? Ja, maar dit staat niet aangegeven op de fles.
DE GEUR: zeer lekker! Vriendin W. was daar ook vooral van onder de indruk ( ze heeft overigens meteen twee flessen besteld en de mijne gehouden )
STYLT HET? Zeker! Daar was ik best van onder de indruk. Mijn krullen waren niet hard maar soepel en veerkrachtig.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK: weer een erg fijne flacon, wat zeker erg gebruiksvriendelijk is.
ALGEMENE BEOORDELING: Ja, als ik een föhn had gehad, had ik ZEKER voor deze versteviging gegaan! Ik vind het echt een topper! En leuke prijs!

SANTE STYLING GEL ( 50 ml , € 7,99)

Ook deze styling gel van santé lijkt sterk op die van Logona, maar dan net even met iets andere bestanddelen. En het bevat opvallend WEINIG ingrediënten, ik telde er slechts 10, wat belachelijk weinig is voor een styling gel. De gel is bijzonder geschikt voor dagelijks gebruiken voor elk haartype, dus het hele gezin kan er gebruik van maken. Het modelleert en fixeert. De basis is kokos en zachte berken extract en dat ruik je, ik vind de geur van deze gel echt HEMELS! Deze gel is ook een tikkie goedkoper dan de bamboe gel van logona.
HOE WERKT HET? Supergoed, alhoewel ik echt wel verschil merk als ik het tegenover de bijna gelijk opgaande logona bamboe gel. Deze Santé gel doet het minder goed om mijn pluis-probleem tegen te gaan. Ik had ook het gevoel, dat ik iets meer nodig had om mijn haar goed te stylen. Maar verder? TOP! Geen jeuk of andere irritaties geen plakkerige toestanden.
DE VERPAKKING:  PP / PE recyclebaar en uit gerecyclede materialen
VEGAN? Ja
DE GEUR: wat ik al eerder zei: HEMELS! Ik hou erg van licht subtiele zoete geuren als echte kokos en vanille en daar voldoet deze geur aan.
STYLT HET? Ja, het houdt mijn haar goed in model, echter had ik wel iets meer nodig.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK: fijn. Fijne doseerdop
ALGEMENE BEOORDELING: een zeer fijne en goedkope gel, wel denk ik dat het in gebruik wel iets meer kost omdat ik er in ieder geval wel iets meer van nodig heb om mijn haar goed te stylen. Maar verder wederom een absolute topper!

SANTE VOLUME MOUSSE ( 150 ml , € 11,95)

De ECO Cosmetics foam, of mousse , hoe je het wilt noemen, bevalt mij erg goed en ik was daarom best benieuwd hoe deze mousse van Santé door mijn criteria heen ging komen. Deze schuim versteviger is op basis van zijde en tarwe proteïnen die ervoor zorgen dat je haar wordt verstevigd. Het is geschikt voor elk haartype. Het pompje werkt zonder drijfgas. Je kunt de mousse op zowel nat/ handdoek droog haar aanbrengen als op droog haar.
HOE WERKT HET? Fijn, de pomp werkt erg goed, het geeft na een paar keren drukken voldoende schuim. Het verdeelt zich net zo goed over. En in mijn haar als eco cosmetics. Ik bracht het aan op handdoek droog haar en heb het aan de lucht laten drogen, en dat heeft prima uitgepakt, mijn haar bleef de hele dag goed in model zitten en ik had ook geen jeuk.
DE VERPAKKING: PP / PE recyclebaar en uit gerecyclede materialen
VEGAN? Ja, maar dit staat niet op de verpakking.
DE GEUR: fijne, subtiele, licht kruidige geur, zeer aangenaam.
STYLT HET? Ja, heel goed zelfs! Ik was onder de indruk.
HET GEBRUIK / GEBRUIKSGEMAK: goed pompje, fles ligt fijn in je hand.
ALGEMENE BEOORDELING:  ja, echt een hele fijne mousse voor dagelijks gebruik. Het plakt niet en het geeft je haar een goede langdurige ondersteuning, Fijn geprijsd!

TOT SLOT:

Mijn test is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en getest op fijn, dun en chemisch behandeld haar ( permanent vloeistof is en blijft wel chemisch…) Ik gebruik verder alleen 100% meukvrije haarverzorgingsproducten en ik gebruik verder geen andere chemische middelen in mijn haar ( denk aan verf enzovoort) Daarnaast probeer ik zo gezond mogelijk te leven ( volwaardig en gezonde voeding, voldoende vocht, rust, reinheid en regelmaat ) Ik rook niet en drink geen alcohol. Onthoud, dat dit ook erg belangrijke factoren zijn die een rol spelen in het houden en onderhouden van gezond en vitaal haar. Wil je meer lezen over dit onderwerp? KLIK DAN HIER
Mijn tip: zoek naar de voor jouw haren juiste styling. Dit kan best soms een ware zoektocht zijn, bij mij heeft het ook best een tijd geduurd eer ik mij realiseerde dat een simpele styling gel voor mij het beste werkt. Maar voor jou kan dat weer totaal anders zijn en heb jij bijvoorbeeld een haarlak nodig, of een mousse of meerdere styling gecombineerd. Zoek uit wat voor jouw haar het beste werkt. Ik hoop, dat mijn test jullie een beetje op weg heeft geholpen.
BESTELLEN?
Wil jij de beoordeelde stylingproducten uit deze test bestellen?
KLIK HIER om de AVEDA CURLY  gel te bestellen
KLIK HIER om de SANTE STYLING GEL te bestellen
KLIK HIER om de SANTE MOUSSE te bestellen
KLIK HIER om de SANTE HAARLAK te bestellen
KLIK HIER om de LOGONA STYLING GEL te bestellen
KLIK HIER om de LOGONA HAARLAK  te bestellen
KLIK HIER om de LOGONA FOHN VERSTEVIGER  te bestellen
KLIK HIER om de ECO COSMETICS STYLING GEL te bestellen
KLIK HIER om de ECO COSMETICS HAARLAK te bestellen
KLIK HIER om de ECO COSMETICS MOUSSE te bestellen

Op de meest natuurlijke manier je haar krullen!

Ik heb voor mijzelf een perfecte manier gevonden om mijn haar een leuke slag te geven.

Laat ik beginnen met vertellen dat ik van nature zeer fijn, dun en vlassig haar heb waar geen wortel mee is te schieten als ik het niet in bedwang hou. Dat bedwang betekent voor mij eens in de drie jaar een permanent zetten. De laatste keer dat ik dit deed is inmiddels alweer langer da twee jaar geleden, in elk geval nog lang voor de corona hel overal uitbrak. Een permanent houdt mijn haar in bedwang, geeft het een lichte slag en geeft het meer volume. Het wil echter niet zeggen dat ik een volle bos met krullen heb ( was dat maar waar ) maar zoals je best vaak op foto’s van mij voorbij ziet komen, heb ik best een flinke bos krullen. Velen vroegen mij dan ook wat voor stijltangen / blowers / krullers / föhns ik gebruik, maar …ik heb nog nooit zulke dingen gekocht in mijn leven. 😲😲 Valt je mond nu open ??? Het is echt zo. Ik heb nog nooit een föhn gekocht. Ik laat mijn haar altijd aan de lucht drogen. Hoe die ik het dan ? Dat ga ik je nu vertellen.

Ik gebruik daar namelijk een SCRUNCHIE voor, en de haargel van Eco Cosmetics. Het is mega simpel. Ik probeer het zoo duidelijk mogelijk uit te leggen.Waar je mee begint, is je haar nat maken / wassen, en deze HANDDOEK-DROOG maken. Als je het namelijk echt nog zeik-en-zeiknat laat, kan het haar in harde stukjes opdrogen, en lukken de krullen / slagen ook minder goed. Het is dus echt wel een belangrijk puntje dat je haren handdoek-droog zijn. Dan behandel je het haar met de haargel. Verdeel gelijkmatig en knijp de gel losjes in de haarpunten. Laat ook dit kort even wat opdrogen.
Dan gaan we over naar het inbinden van het haar. Hierboven heb ik geprobeerd om dit zo goed en duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Op voorbeeld 1 zie je hoe ik mijn haar tot een hoogte opbind en bij elkaar heb getrokken, vervolgens pak je de scrunchie en haal je het haar als een soort lus erdoor. Trek het haar in de lus wat aan.
Op foto 2 laat ik zien dat er een pluk haar onder de scrunchie uit blijft steken. Deze pluk pak je vast en stop je onder de scrunchie terug, zodat de pluk én niet meer zichtbaar is, én meedoet met de krul. Op foto 3 zie je hoe de knot er uit komt te zien.
Laat de knot zo lang mogelijk zitten, tenminste tot het haar volledig is opgedroogd,. Als het wat uitzakt, trek je het haar weer voorzichtig aan. Als het haar een aantal uren ( ik laat het zelf ongeveer zes uur zitten ) ingebonden heeft gezeten, verwijder je rustig en voorzichtig de scrunchie. Het resultaat bij mij is een volle bos met krul / slagen in het haar.

Om de krullen “ langer houdbaar” te houden spray ik er meestal nog wat Eco Cosmetics haarlak in. Maar dat doe ik niet eens vaak. De krullen / slagen blijven bij mij een aantal uren goed zichtbaar. Uiteraard moet je het haar niet gaan uitborstelen of kammen ( wisten jullie dat ik niet eens een kam of borstel in huis heb ??) want dan kam je het resultaat er linea-recta weer uit. Ste je bos met JE VINGERS, en trek niet te hard door het haar. Je kunt eventueel nog wat haargel in de krullen knijpren voor extra versteviging. Eigenlijk is de grootste boodschap om je haar lekker MET RUST te laten. De krul / slagen zullen dan op hun best blijven en zo lang mogelijk op je schouders met je mee dansen. 🙂
Tot slot wil ik een kanttekening zetten, dat het niet bij ieder haarsoort / type lukt, of goed lukt. Het is een kwestie van uitproberen. In elk geval bespaar je niet alleen je haar en hoofdhuid veel ellende, ook is het erg goedkoop om je haar een mooie natuurlijke krul te geven! Heel veel succes en ik hoor ontzettend graag jullie ervaringen!

7 Reacties op “Meukvrije haar stylingproducten getest en waarom het beter is om meukvrije styling te gebruiken

  1. Fijne test. Jammer genoeg bevatten veel van de producten proteïne en dat werkt alleen fijn op hoog poreus of normaal haar. Zelf heb ik zo’n krullebol met heel dik maar laag poreus haar. Voor mensen die dat ook hebben kan ik de styling gels van Erica (verkrijgbaar in strong en extra strong) aanraden. Zonder troep, te koop bij o.a. Ekoplaza en schappelijk geprijsd. Er is ook mousse en haarlak van dit merk, daar heb ik geen ervaring mee.

  2. Leuke test!
    Kijk eens op natuurlijkehaarverzorging.nl
    Daar staat heel veel informatie op, kan ke producten bestellen, maar ook recepten om bijvoorbeeld je eigen lijnzaadgel te maken. Deze site is een prachtige aanvulling op je goede review!

  3. Beste Moniqu, Heb laatst gelezen dat ze om bamboe zacht te .maken ontzettend agressiefe middelen gebruiken. Werken er geen sporen door in de produkten ?

  4. Dag Monique,

    Ik ben op zoek naar jeukerige haaregel voor mijn man..
    De genoemde merken zijn nergens op voorraad. Zijn er bij puur en fit goede vervangingen voor be. Logona gel?
    Ov welke gel zou je anders adviseren?

    Alvast hartelijke dank voor de reactie.

  5. Dank voor je test Monique!! De gel van Santé, die wij ook al jarenlang gebruiken, lijkt opeens nergens verkrijgbaar helaas, maar misschien is dat alleen een tijdelijk probleempje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *