Wat geven we onze kinderen eigenlijk?

Onlangs kreeg ik bij het afrekenen van mijn boodschappen bij de AH een kras kaartje cadeau, waarmee ik gratis een product kon meenemen, in dit geval was dat een knijpzakje yoghurt van DANOONTJE, een product was is bedoeld voor kinderen. Het triggerde mij meteen, om weer eens polshoogte te gaan nemen wat er anno 2021 in al die kinder-marketing schuil gaat. Al jaren hou ik mij bezig met de gigantische MEUK wat in baby / peuter en kleutervoeding wordt gepropt. Onder dit artikel zal ik directe linkjes plaatsen naar artikelen. Ik maak mij al jaren druk en vooral zorgen over deze gigantische meuk cocktails in al die onschuldig ogende producten. Met name de gigantische hoeveelheden aan suikers baren mij echt zorgen. Er zijn tevens diverse fabrikanten die speculeren “ gezonde alternatieven ‘ op de markt te hebben, maar juist al deze producten zijn vaak wolven n schaapskleren.

DANOONTJE “ ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS” ?

Niet alleen onder conventionele levensmiddelen zien we ontzettend veel misleiding, ook betreft voeding voor onze kleintjes is het kommer en kwel. We zien op ontzettend veel verpakkingen claims als “ zonder dit / dat / zus en zo” staan en ook worden er veel populaire teken ( film en strip ) figuren ingezet om de kleintjes te verleiden en zo bij de ouders een weg naar binnen te vinden. Een claim wat enorm veel wordt toegepast bij baby / peuter / kleutervoeding is de kreet ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS. Waarom is deze claim zoveel gebruikt? Omdat het WERKT. Het wekt direct de illusie op dat er geen suikers in een product voorkomen. Maar het zegt in de meeste gevallen juist totaal NIETS over het suikergehalte. Sterker nog: … het kan in veel gevallen juist alleen maar MEER suikers opleveren, omdat er gebruik wordt gemaakt van andere bronnen om te zoeten, denk aan vruchtensappen en concentraten. Mag dit wettelijk gezien dan wel? Ja. Want de fabrikant voegt immers niets aan VRIJE suikers toe. Onder vrije suikers verstaan we bijvoorbeeld geraffineerde suikers , dus gewone sucrose / tafelsuikers. Aangezien vruchtensappen en concentraten niet onder vrije suikers vallen, en worden gezien als een natuurlijke bron, mag de fabrikant claimen dat er geen suikers zijn toegevoegd. Maar …. Zowel vruchtensappen als concentraten zijn even zo goed keiharde SUIKERS. Soms kunnen deze sappen en concentraten 3 tot 4 x meer suikers leveren dan een vrij toegevoegde suiker. Fabrikanten zetten er soms tussen aanhalingstekens “ * van nature aanwezige suikers “ bij. Dit is ook gewoon legaal, omdat vruchtensappen en concentraten als een natuurlijke bron van suiker wordt beschouwd door de wet en regelgeving. Anders geformuleerd kan een fabrikant volop suikers toevoegen terwijl hij de claim ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS op zijn verpakking mag zetten. Deze yoghurt van Danoontje is daar een erg goed voorbeeld van. Ik zal deze eens gaan uitlichten.
Als we inhoudelijk gaan kijken naar de ingrediënten dan zien we het volgende:
YOGHURT:
6% APPELPUREE
5% GECONCENTREERD APPELSAP
4% AARDBEI-PUREE
GEMODIFICEERD TAPIOCA ZETMEEL
PECTINEN
GECONCENTREERD CITROENSAP
CALCIUM CITRAAT
NATUURLIJKE AROMA’S
ZWARTE WORTELCONCENTRAAT
VITAMINE D3
Zoals je kunt zien, is er aardig wat aan vruchtensuikers doorheen gegaan. Daaraan zijn nog een aantal hulpstoffen ( smaak / kleur / geurversterkers en verdikkingsmiddelen ) aan toegevoegd en een synthetische vitamine D3. Appels ( in de vorm van puree / sap/ concentraat ) worden in de industrie enorm veel toegepast omdat deze erg veel fructose bevatten en daardoor een zeer sterke zoetkracht geven. Maar dus ook SUIKERS, want ons lichaam heeft geen enkele boodschap aan WELKE VORM de suikers ( glucose) worden aangeboden, het wordt op dezelfde manieren gebruikt. Daarnaast zijn juist vruchtensappen / concentraten vrij funest voor ons gebit, omdat er aardig wat zuren aanwezig blijven in het eindproduct na het filter en pers proces en concentratie-processen. Vergelijk het met een druif. Die bevat vers al behoorlijk wat dextrose (= druivensuiker ) maar als je de druif gaat drogen tot een rozijn, zal deze in hoeveelheden suiker verdubbelen. Zo werkt het ook met concentreren. Het is daarom een verkapte vorm van suiker, niets meer of minder. Dit zie je ook goed terug in de gemiddelde voedingswaarden.
As you can see, geeft dit knijpzakje van 70 gram maar liefst 5,4 GRAM SUIKERS aan je kleintje. Gemiddeld wordt gehanteerd ( o.a door het WHO ) dat kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar circa 5 suikerklontjes per dag mogen als maximaal, en kinderen tussen de 8-9 jaar 9 suikerklontjes per dag. Uitgaande dat een suikerklontje 4 gram suiker bevat, maar een kind tussen de 1-4 jaar dus gemiddeld een maximum van 20 gram suiker per dag binnen krijgen, en de kids tussen 8-9 jaar zo’n 35 gram. Maar dan spreken we wel over uitersten, liever minder. Zo’n klein knijpzakje is al meteen goed voor een kleine anderhalve klont suiker. Terwijl jij als ouder waarschijnlijk denkt dat jij je kindje geen suiker geeft, geeft je het dus VOLOP suiker.
En dan spreken we nog niet eens over de vreselijke belasting op het milieu. Kijk eens hoeveel onnodig plastic er aan het knijpzakje zitten. Ongekend overbodig.

ZELF MAKEN IN ALLE OPZICHTEN EEN VEEL BETER IDEE

Al lijkt het misschien ingewikkeld, het ironische van alles is dat we dit zeer makkelijk en eenvoudig ook ZELF kunnen maken. Het is ECHT niet moeilijk, En je bent naast 10 x gezonder ook GOEDKOPER uit, spaart het milieu en het is simpelweg 10 x lekkerder. Dit Danoontje maakte ik in nog geen 3 minuten zelf:
Voor een liter:
Een liter biologische magere yoghurt
200 gram biologische diep gevroren aardbeien
4/5 druppels zuivere stevia
Alles wat je moet doen, is dit in de blender tot een yoghurtdrink blenden. Dat is ECHT ALLES1 Giet over in een glazen fles en bewaar in de koelkast. Even steeds goed schudden voor gebruik. Geschatte gemiddelde voedingswaarde per 100 ml?
Kcal: 45
Vet: 0
Koolhydraten: 4 gram
Suikers: 0,8 gram
Eiwitten : 3,5 gram
Dat ziet er denk ik een stuk fijner uit dan de gemiddelde voedingswaarden van Danoontje, nietwaar? Het is niet alleen goedkoper, lekkerder en makkelijk, maar ik vind het ook stukken NATUURLIJKER dan de vage drap uit het knijpzakje. Ik vond de smaak van het Danoontje overigens ook echt heel erg zoet. En heel erg dik door de verdikkingsmiddelen. “ mijn” yoghurtdrink dit er veel mooier en natuurlijker uit. Daar is niets aan verprutst. Dat is wat het is en wat het alleen nodig heeft.
Resumerend: kijk GOED naar ingrediënten en voedingswaarden op verpakkingen van baby / peuter / kleutervoeding, Laat je niet om de tuin leiden door mooie claims. Waar het om draait zit immers IN het zakje, niet daarbuiten.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

SOURCY WATER VOOR KIDS

KINDERMARKETING EN WAAROM WIJ ERIN TRAPPEN

REVIEW ROCK FROGS AH 

CHOCOLADEPASTA ZONDER SUIKER?

MIJN REACTIE OP DE REACTIE VAN DE KLEINE KEUKEN

CONCENTRAAT…HET NIEUWE WOORD VOOR SUIKER

SUGAR BABY…LOVE HANDEL? 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *