Sugar baby….lovehandles?

Eerder heb ik het gehad over kindermarketing en heb ik vele artikelen geschreven over de soms extreme hoeveelheden suikers in voeding dat is gericht op baby’s, peuters, kleuters en kinderen. 

schermafbeelding-2016-10-18-om-03-03-13

Onlangs besprak ik op FACEBOOK in mijn rubriek “ onzin-product van de week” een potje hazelnoot-chocoladepasta van “ de kleine keuken” Deze fabrikant richt zich op voeding speciaal voor baby’s, peuters en kleuters. In deze chocoladepasta zit erg veel suiker, als in kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ik uitte in mijn rubriek hierop wat kritiek. Daar kwam in mijn groep een golf van kritiek over, inclusief de eigenaresse van “ de kleine keuken”. Zij waren van mening, dat kokosbloesemsuiker een gezonde suiker betreft en deze VEEL mineralen zou bezitten. Het klopt natuurlijk, dat kokosbloesemsuiker altijd de betere keuze blijft i.p.v geraffineerde suiker. En dat er nog wat aan mineralen aanwezig zijn, dat klopt ook. Maar deze zijn zo weinig aanwezig, dat het nauwelijks enige invloed heeft. Er ontstond een heftige discussie. Velen waren het eens met de beweringen van de eigenaresse van “ de kleine keuken” die overtuigd bleef van de gezondere voordelen van kokosbloesemsuiker, het feit dat alles biologisch is, en dat het lekker gemakkelijk is voor “ de toch-al-zo-drukke” moeder van tegenwoordig. Maar laat dit nu juist de crux zijn. Al dat gemak. Het geeft meer behoefte aan meer en meer gemak, simpelweg omdat het er is. Gemak dient de mens, maar…..niet onze gezondheid, wat ook is gebleken over de laatste jaren. 

BABY’S EN SUIKER

We moeten ons vooral de vraag stellen, of een baby vanaf 8 maanden oud, hazelnoot-chocoladepasta nodig heeft. Of een mierzoete appel-perenstroop. Afgezien van het feit, dat we al deze dingen zeer eenvoudig zelf kunnen maken, is de vraag of een baby dit echt nodig heeft voor groei en ontwikkeling. 

In mijn eerdere zelf-onderzoeken naar baby/peuter/kleuter en kindervoeding kwam ik vrijwel in alle producten wel een vorm van suiker tegen. Nu is een klein beetje suiker absoluut geen drama. Maar het probleem is, dat het vaak gaat om extreme hoeveelheden suikers. En onzinnige, overbodige producten. Waar de chocoladepasta er eentje van is.

Een moeder zal niet in de eerste instantie denken aan chocoladepasta voor haar kleintje van nog geen 6-8 maanden oud. Een eerste gedachte zal meer uitgaan naar geprakt/gepureerd fruit of groente. Omdat er producten als deze worden aangeboden, plus dat hierop ook nog eens extra wordt gespeculeerd dat het een gezonde en verstandige keuze is voor een baby, is een moeder geprikkeld en overtuigd dat het ook goed is.

14711251_1299334220098705_2551388949626531447_o

Als we naar de ingrediënten kijken van het desbetreffende potje, komen we dit tegen:

ZONNEBLOEMPASTA 37,5%: een pasta wat wordt gemaakt van zonnebloempitten. Soms wordt er wat olie aan toegevoegd voor meer smeuïgheid.

KOKOSBLOESEMSUIKER 33,3%: zie dit artikel. Er is op dit moment nog erg veel discussie gaande over de hoeveelheden mineralen in kokosbloesemsuiker, en de GI. 

CACAOPOEDER 9,4%: van biologische afkomst, maar verder geen informatie of deze rauw is.

ZONNEBLOEMOLIE 9,4%: biologich of niet, ook industrieel gebruikt kan de olie ongezonde eigenschappen geven. Het is sterk afhankelijk van het bewerkingsproces, ook biologisch kunnen deze sterk verschillen.

HAZELNOTEN 8,8%: geen commentaar.

RAAP/ZONNEBLOEMLECHTINE 1,0%: emulgator.

Wat fijn is, is dat alles biologisch is en de lijst zeer kort is. Dat neemt helaas niets weg van het feit, dat de pasta per 100 gram bijna 30 gram suiker bevat. Hoe biologisch ook, en hoe weinig ingrediënten, het is en blijft een regelrechte suikerbom voor je kindje. Wat een kindje vanaf 8 maanden ook totaal niet nodig heeft om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Wat we ook zien, is dat het erg veel verzadigde vetzuren bevat: per 100 gram is dit 4,6 gram.  We zien ook erg veel zout: per 100 gram 60 mg, wat neerkomt op 0,06 gram. Erg veel voor dat ” baby lijfje”. Wat ook opvallend is, is dat er bij de voedingswaarden geen informatie is te vinden over de zogezegde vele mineralen in dit product. Als je het wat realistischer bekijkt, kan dit ook niet. Per 100 gram geeft dit potje bijna 30 gram suiker. In deze 30 gram is nauwelijks tot geen mineraal meer te traceren. En is het gewoon….suiker. Leuk verpakt in een leuk verhaaltje, maar toch gewoon suiker. 

Het gaat ook om een totaal-pakketje. Deze ingrediënten zijn prima op elkaar afgestemd. Maar nogmaals neemt dat niets weg aan het enorm hoge suikergehalte. 

KINDEREN EN DIABETES

In Nederland alleen al zijn de gevallen van diabetes onder kinderen afgelopen drie jaar explosief gestegen. Omdat het vrij lastig is, om de exacte getallen te registreren van het aantal kinderen met zowel diabetes type 1 en type 2 zijn er schattingen gemaakt. Volgens de commissie Pediatrische registratie diabetes van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde liggen de aantallen gemiddeld op zo’n 6000 kinderen ( tot 18 jaar) Het allergrootste deel hiervan heeft diabetes type 1, maar er komen steeds meer gevallen bij van type 2. Deze type 2 wordt meestal veroorzaakt door overgewicht. ( Bron: www.diabeter.nl)

Niet alles is op het kleedje van suiker te vegen. Ook andere factoren spelen een zeer grote rol in het ontwikkelen van overgewicht bij kinderen en jongeren. Denk aan te weinig beweging en meer eet/drinkmomenten in een dag. 

In ons dagelijks voedsel vinden we vrijwel altijd een vorm van suiker. Ook voeding gericht op kinderen bevatten extreme hoeveelheden. Frisdrank en zuivelproducten zijn de grootste boosdoeners. Door de talloze kant en klaar producten ( gericht op kinderen) zijn kinderen meer suikers gaan consumeren. Zoals eerder aangegeven, geldt dit ook voor voeding geschikt voor baby’s en peuters. Door dit suikergebruik worden baby’s al erg vroeg blootgesteld aan suiker. Een beetje suiker is geen drama, maar wel, als een acht maanden oude baby chocoladepasta krijgt aangeboden met een extreem hoog suikergehalte,  Er zijn zoveel andere alternatieven om zelf een gezonde aanvulling te maken aan een menu van een jong kindje. Hoe druk het ook is, het lijkt mij nooit TE DRUK voor het welzijn van je kindje. En wat houdt zelf alles maken eigenlijk in? Binnen de tijd dat je naar de supermarkt loopt om de meuk te kopen, heb je zelf al een pot echt gezonde alternatieven klaar. We hoeven immers ook niets meer zelf te snijden, te hakken of te pureren. Een simpele staafmixer is al meer dan voldoende om zelf je hapjes en beleggingen te maken. Enkele voorbeelden:

sam_8368

De chocoladepasta toch wel erg graag aan willen bieden aan je kindje? Maak deze dan zelf:

Maal in de keukenmachine 100 gram zonnebloempitten, twee eetlepels cacaopoeder, 50 gram hazelnoten, een flinke eetlepel kokosolie, naar behoefte enkele druppels stevia ( ik heb de amandelsmaak gebruikt) en 25 ml water tot een fijne massa. Wil je de massa wat smeuïger? Voeg er dan al draaiende kleine beetjes olijfolie aan toe. 

sam_8357

Deze spread is zo in elkaar gedraaid:

Maal in de keukenmachine 50 gram zonnebloempitten, 50 gram boekweitvlokken, een kleine banaan, wat ceylon kaneelpoeder ( snufje, maar hoeft niet) tot een gladde spread. 

sam_8360

Of maak met wortels eens deze heerlijke spread:

Maal in de keukenmachine 400 gram schoongemaakte wortelen, een kleine banaan en een snufje ceylon kaneelpoeder tot een gladde massa. Wil je alles wat meer romiger? Voeg er dan een heel klein beetje extra water aan toe en laat draaien tot de gewenste dikte is bereikt. 

zo simpel kan het dus zijn. 

BETER ALTERNATIEF?

Onderwerp van discussie was ook, dat velen dit een 10 x zoveel beter alternatief vinden dan het reguliere. Natuurlijk valt daarop NIETS in te brengen, dat is het altijd. Maar de vraag blijft of een kindje van 8 maanden oud al aan de chocoladepasta moet. Er zijn veel betere, gezondere alternatieven te bedenken die wel bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je kindje. Suiker, en vooral een teveel hiervan, is nooit een goed idee. Bewerkte suikers al helemaal niet. De simpele voorbeelden hierboven zijn nog maar een kleine opsomming van wat je zoals met verse groente en vers fruit kunt doen. Hoe men nu ook denkt over kokosbloesemsuiker, feit blijft dat fruit ( is ook zoet) het beste alternatief blijft. Daarin zijn de verhoudingen tussen vezels, vitaminen en mineralen nog zeer goed in balans. Daar kunnen de eventuele aanwezige mineralen in kokosbloesemsuiker gewoonweg niet aan tippen.

En ja, wellicht zal zo’n potje lekker snel mee zijn te grijpen als je toch boodschappen doet. En vind je een banaantje met wat cacaopoeder pureren al teveel werk in de drukte. Maar als je je bedenkt hoeveel suikers je je kindje bespaart, is het zeker de moeite waard, om de vijf minuten die dit aan tijd kost,  vrij te maken.

Betreft het ” kokosbloesemsuiker-verhaal” ben ik op onderzoek uit gegaan, en deskundigen benaderd in mijn netwerk, hoe zij over dit ” vele aanwezige mineralen” verhaal denken/weten. Van allen kreeg ik hetzelfde verhaal als het mijne te horen. Kokosbloesemsuiker bevat mineralen, maar dat is te verwaarlozen. Ik ga diverse fabrikanten benaderen en hen vragen om een onafhankelijk onderzoek, wellicht dat het dan ook onderbouwd naar buiten komt. Dit is tot nu toe ( logisch!) nog niet gebeurd.

We kunnen ons ook afvragen, of baby’s, peuters, kleuters en kinderen al zo ontzettend vroeg in hun bestaantje aan de suikers moeten. Of al deze producten nu wel zo nodig zijn. Koekjes voor baby’s, mierzoete ” pyamapapjes” voor peuters, mierzoete kindertoetjes voor peuters…..en dan nu chocopasta voor de allerkleinsten. In de reguliere voeding vinden we al meer dan genoeg suikers. En vind ik het persoonlijk zorgwekkend, dat deze producten op de markt worden gezet. Want wat kan dat voor de toekomst betekenen? Baby’s met ” love handles”??????

 Meer lezen over kindermarketing: klik hier en hier.

Aanvulling:

De fabrikant van ” de kleine keuken” Kirsten, had hieronder een reactie achtergelaten. Daar heb ik direct op gereageerd. Echter heeft Kirsten daarop niet meer gereageerd. Ik vraag mij af hoe sportief dit is…Je kunt mijn en haar eerste reactie hieronder terugvinden.

18 Reacties op “Sugar baby….lovehandles?

  1. Hi Monique,

    Het feit dat je niet met ons face to face in gesprek wilt zegt ons voldoende. Feitelijk zijn er veel standpunten die je aangeeft niet kloppend. Maar, nogmaals, helaas kom je geen kopje koffie drinken en mogen we ook niet naar jou komen voor een goed gesprek. Heel veel succes in de toekomst!

    Hartelijke groeten van de moeders uit de Kleine Keuken.

    • Dag Kirsten,
      Ik heb nooit gezegd, dat jullie geen kopje koffie mogen drinken, ik heb gemeld dat ik daar A: geen tijd voor heb, en B: heb ik mijn kritieken geuit. Ik heb vervolgens aangeboden telefonisch contact te hebben waar jullie niet op reageren. Beetje flauw, om dit hier ” in de strijd” te gooien, wat zegt dat in dit geval dan over jullie? Ik krijg dagelijks veel verzoeken van fabrikanten, om te komen kijken in hun fabrieken, of het zogezegde kopje koffie of thee te komen drinken. Rondleidingen, en tafelgesprekken…als ik hierop in moet gaan, kom ik niet aan mijn werk toe, en bovendien is er geen auto beschikbaar. Ten tweede: als ik mijn ongezouten kritiek uit, dan is het vaak omdat de fabrikant dit niet aanstaat/bevalt en zijn/haar argumenten aan mij wil opdringen, om zo hun ” hachje” te redden. Ik laat mij niet manipuleren. Ik sta uiteraard open voor gesprekken, en hoor de andere kant van het verhaal, maar in dit geval valt er gewoonweg niet veel meer aan toe te voegen. En wat ik ook eerder besprak in de reactiestroom onder mijn post, ik ben ervan overtuigd dat jullie het goed bedoelen. Echter is zoveel suiker voor een baby vanaf 8 maanden ” not-done” terwijl deze indruk wel wordt gewekt.

      Erg leuk bedacht ook, om de ” moederrol” niet 100, maar 1000% op jullie te nemen in jullie bedrijf, maar jullie misbruiken deze rol in jullie kindermarketing. Nogmaals, dit is MIJN MENING. Je kunt mij blijven vertellen dat jullie niets aan kindermarketing doen, maar mijns inzien is een product voor baby’s vol met suiker geen verantwoord en zinnig product. Ik snap waarom jullie de ” moeders van de kleine keuken” heten, want dat zal andere moeders absoluut aanspreken, op zijn minst prikkelen. Zodat zij in jullie visie geloven en de producten kopen. Een product, wat in mijn ogen compleet overbodig en zelfs ongezond is voor ” je kleintje”.

      Ik ben ook meteen gaan onderzoeken of er werkelijk ZOVEEL MINERALEN in kokosbloesemsuiker aanwezig is. De deskundigen die ik hier voor heb benaderd, vertellen mij hetzelfde wat ik ook al wist: er zijn mineralen aanwezig, maar lang niet noemenswaardig veel. Ik ga nu enkele fabrikanten benaderen en hen vragen om een onderbouwd afhankelijk onderzoek, zodat ik onderbouwd kan tonen, dat er echt niet noemenswaardig VEEL ( zoals jullie het brengen) mineralen aanwezig zijn. Net als ik in mijn artikel ook vertel, kunnen we beter de echte essentiële mineralen ( en daar zitten als bonus ook nog flink wat vezels en vitaminen bij) halen uit groente en fruit, waar het voor bedoeld is. Een baby van 8 maanden heeft niets aan mierzoete chocoladepasta, of appel-perenstroop. Geef het liever dan een verse biologische gepureerde appel of een gepureerde peer. Om het ” drukke bestaan van vabdaag” te ” misbruiken” vind ik ook erg overtrokken. We hebben het drukker gekregen door de 24-uurs economie, maar dat wil niet zeggen dat we alles maar kant-en-klaar moeten kopen, en al zeker niet een potje chocopasta waar je baby niets aan heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

      Ik blijf hierop letten.
      Warme groet!

      • Monique, je kunt ook met de trein. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het 1000% met je eens maar ik denk dat Kirsten een punt heeft.

        • ik niet. zoals ik heb aangegeven was alles gezegd.Er naartoe gaan had absoluut geen toegevoegde waarde. Een telefoongesprek was net zo effectief geweest en dat heeft zij geweigerd. Wat het is en wat het blijft is:

          – het betreft pure kindermarketing
          – het is een onzinnig product. Een baby vanaf 8 maanden heeft geen chocopasta nodig om te ontwikkelen
          – er zitten enorm veel suikers in. Kokosbloesemsuiker is ook gewoon suiker.

          Ik ben van mening dat de kleine keuken pure kindermarketing bedrijft. Warme groet.

  2. Ik geef jou zo helemaal 200% gelijk Monique! Vreselijk om dit al aan baby’s te geven.

    • ontzettend fijn, om te lezen! Ik vind dat deze misleiding echt gestopt moet worden. De misleiding WERKT, dat blijkt weer uit sommige reacties. Warme groet!

  3. Ben het helemaal met je eens Monique..ik heb zelf 2 volwassen kinderen en nog 1 van 12 .ik wou dat ik destijds beter was omgegaan met voeding en suiker zoals ik nu doe..in de jaren 90 was er niet zoveel nog over bekend en was de media nog niet zo dat he kon beschikken over deze info..met mijn dochter kan ik het tij nog enigzins keren en met de oudste is het een kwestie van praten en zeld het goede voorbeeld geven..ik lees echt met veel plezier je collums en heb welliswaar al lang mijn kenis uitgediept maar toch leer ik elke keer bij met nieuwe info..bedankt ga vooral zo door..groetjes Astrid

  4. Lekker gezond fruit laten koken in een pannetje, een schep chia zaadjes erdoor en even stampen heb je ook een heerlijke jam zonder troep.
    Ik vries altijd potjes in.

    Bedankt voor je blogs Monique erg leerzaam!
    Schandalig die marketing en al helemaal wanneer ze zich richten op kinderen!

  5. Goed verhaal Monique! Top dat je je niet onder druk laat zetten. Mijn kinderen zijn al de deur uit. Zij kregen ook nooit potjes, ik had toen al vraagtekens bij de inhoud er van. Zo n kregen ze wel thee zonder suiker. Daar reageerden mensen soms ook raar op. Thee moet voor kinderen toch met een beetje melk en suiker?
    Ja, als jij ze aan die zoete smaken gaat wennen dan willen ze op een gegeven moment geen pure smaken meer!

  6. Ik ben benieuwd hoelang oa de chocoladepasta (uit je artikel) houdbaar is.

    En dank voor je review!

    • buiten de koelkast op een koele donkere plaats kun je het zeker een week of langer bewaren!

  7. Helemaal mee eens!!! Mijn dochters zijn 2 en 4 en die hebben nog nooit chocoladepasta op brood gehad, alleen notenpasta, tahin of wat appelstroop etc. Of broodvervangers natuurlijk!

    Ik snap vanuit de fabrikant dat dit al beter is dan normale chocopasta maar ze spelen toch wel degelijk in op zoetbehoefte die bij een kind van 8 maanden zeker nog niet zo gestimuleerd hoeft te worden!

    En ja, iedereen mag zijn mening hebben! Ben benieuwd of er nog wat uit het onderzoek komt maar als ik jou was zou ik het hierbij laten. Ook kokosbloemsuiker is een belasting voor je lichaam, hoe ‘gezond’ het ook is.

  8. Mijn driejarige peuter krijgt inmiddels de appel-perenstroop van ‘de kleine keuken’ op z’n brood. Ik denk dat in essentie de producten ook beter zijn dan de ‘gewone’ uit de winkel. Maar ben ik het helemaal eens dat 8 maanden echt veel te vroeg en onnodig is voor baby’s om aan chocopasta te beginnen.
    Allereerst vanwege de suiker, maar ik ben ook van mening dat chocolade niet geschikt is voor baby’s. Er zijn meer dan genoeg alternatieven te bedenken als t snel moet: mijn kleintje was dol op n paar plakjes geprakte banaan op z’n brood als treat. En verder was t gewoon brood op die leeftijd eventueel met n beetje roomboter.

  9. Jammer dat zoveel mensen geen etiketten lezen…Ik maak tegenwoordig (bijna) alles weer zelf…Geen potjes, pyjamapapjes oid in dit huishouden…

  10. Beste Monique

    Bedankt voor je oplettendheid en analyse. Waar ik benieuwd naar ben is waarom je in je eigen recept kiest voor kokosvet? En waar heb jjj gelezen dat zonnebloemolie niet goed is?

  11. Wow jij had dit al snel door en aangekaart, nu komt foodwatch.

    Als ouder moet je scherp zijn op dit soort onzin maar het is te erg voor woorden dat het sowieso verkrijgbaar is….

    Ga zo door! 👍

  12. Ik wil je graag bedanken voor al het werk dat je doet om mensen goede informatie te verstrekken. CHAPEAU!!
    Verder wens ik je ’n hele fijne jaarwisseling en veel geluk in 2020.
    Groeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *