Vegan tonijn?????????????

Ik heb afgelopen jaren al erg veel geschreven over veganistische alternatieven, veel getest, en veel geproefd. Mijn bevindingen waren vrijwel altijd gelijk, niet denderend, slechte kwaliteit of ronduit smerig. Als je op mijn homepage in de zoekbalk “ veganisme” of “ veganistisch” intikt, krijg je alle directe artikelen op een rij. Ik wordt vaak bekritiseerd om het feit dat ik zo neerbuigend en negatief ben over deze Vegan-alternatieven, maar ik kan er dan ook niet meer van maken. Ik geef mijn eerlijke, oprechte en ja, ongezouten meningen, en ik leg zeker vanuit mijn kunde en kritisch oogpunt uit waarom ik iets van dit/ dat/zus en zo vind. 9/10 producten die ik tot nu toe onder ogen en in mijn mond heb gehad, waren ronduit smerig, niet denderend maar vooral ook helemaal niet gezond. Naast dat het algemeen genomen 3-4 x duurder is dan het originele product, vind ik het aspect dat het vaak om zeer ongezonde samenstellingen gaat meest storend. Niet veel consumenten verdiepen zich in ingrediënten lijsten, zolang een fabrikant groot op verpakkingen toetert dat het 100% vegan is, wordt het aangenomen. Waar zo’n product dan uit bestaat is niet belangrijk. Het moet vegan zijn en lekker.En daar is veel geld voor over. VEEL GELD. 😕 Veel TEVEEL geld als we inhoudelijk naar dit soort producten kijken. Onlangs vond ik weer een schrijnend voorbeeld die ik jullie niet wil onthouden.

VEGAN TONIJN?????? 🥺

Het lijkt allemaal hemel-op-aarde, die veganistische alternatieven en natuurlijk is het ook fijn als je een die-hard vegan bent die stiekempjes toch hetgeen mist wat jaren zo met kraak en smaak is geconsumeerd ( vlees, vis, zuivel, eieren , kaas ) En alhoewel er over smaak valt te twisten, worden deze producten als zoete broodjes verkocht in supermarkten. Het kan allemaal niet gek genoeg. Van vegan kaas tot vegan salami, van vegan hamburgers tot vegan worstenbroodjes. Maar ook vis wordt niet onberoerd gelaten door de voedsel en levensmiddelen industrie, die hierin een nieuwe goudmijn hebben gevonden. Onlangs kwam ik bij AH een blikje veganistische tonijn tegen…….🙁…daar moest ik mijn hoofd even op overschakelen, want in mijn brein leek er iets niet met elkaar te rijmen. 🙄🤯 Ik heb in mijn studietijd behoorlijk wat blikjes tonijn gegeten, het was lekker en goedkoop. Toen ik in mijn twintiger jaren overstapte op 98% veganistisch, heb ik deze blikjes nooit meer gekocht/ gegeten. Mijn brein ontplofte dan ook een beetje en kreeg een soort van kortsluiting want veganistische tonijn? HOE DAN? En dus kocht ik een blikje ( €3,39, KASSAAAH! ) en ben er thuis meteen in gedoken. Het komt van het merk aSEA SO GOOD wat op zich erg leuk is bedacht. Maar is het ook SO GOOD?
Eerlijk = eerlijk, het had mijn nieuwsgierigheid enorm gewekt. Ik had in de supermarkt uiteraard al stiekempjes even naar de ingrediënten gekeken ( dat is mijn tweede natuur ) en ik vond het knap hoe ze dit in elkaar hadden geknutseld. De ingrediënten? Tja…dat was voor mij opnieuw teleurstellend. Maar ik was zeker nieuwsgierig of dit enigszins naar tonijn zou smaken en ook de textuur had van die heerlijke tonijn stukjes uit zo’n blikje.
De ingrediënten zijn voor mij niets nieuws. Weer is er onwijs veel olie en soja en smaakstoffen gebruikt, wat eigenlijk niks bijzonders is.  Als we dit gaan vergelijken met een gewoon blikje tonijn zien we dat het zeker in vetten een gigantisch verschil maakt. Waar in gewone tonijn ( naturel) nauwelijks vetten in voorkomen, bevat dit blikje onwijs veel vet. Waar ook een mega groot verschil in zit zijn de eiwitten. In een gewoon blikje tonijn vinden we DE HELFT MEER aan eiwitten dan dat we vinden in deze veganistische variant. Wat op zich opmerkelijk is te noemen, omdat eiwitten juist datgeen zijn wat veganisten vaak tekort kunnen komen. Ook bevat het behoorlijk wat zout. Gezond noemen we iets heel anders dan dit in elkaar geknutseld werkje, maar wellicht dat het ergens naar smaakt…..
🥺🙄🙄🙄🙄…….
Tja. 😕. Het water liep mij nu niet in de mond toen ik het blikje opende. Sterker nog, mijn maag keerde een klein beetje om. Het zag er niet alleen vreselijk onsmakelijk uit, het rook ook erg onprettig om het zo even te formuleren. Je merkt wel goed dat er uiterste best is gedaan om één zelfde geur en textuur te creëren , maar daar zijn ze jammerlijk in gefaald. Ik associeerde het direct met kattenvoer. En dan druk ik mij niet overdreven uit, het LIJKT echt op een blikje kattenvoer. Ik durf bijna nog te beweren, dat ik een blikje kattenvoer appetijtelijker vind ruiken en ogen. Wat dit voor prutje is? Geen idee maar tonijn haalde ik er zo op het eerste oog en geur niet uit.
Ik moet jullie het heel erg eerlijk bekennen dat ik moeite had om hier een hapje van te nemen. Geloof mij, ik ben een Bourgondiër en er is echt zeer weinig wat ik niet lust. Ik hou erg van nieuwe dingen proeven, maar dit? Ik had serieus moeite om mijn vork naar mijn mond te brengen. Dit heb ik eigenlijk nooit. Ik heb dapper doorgezet en een hap genomen……..om vervolgens snel naar de afvalemmer in mijn keuken te rennen om het uit te spugen voordat ik daadwerkelijk moest kotsen. Ik was serieus aan het kokhalzen. Mijn god, dit had ik echt nog niet eerder zo heftig ervaren bij een proefsessie van een product. Ik heb heel wat smerigheid weg kunnen slikken, maar dit? Dit kreeg ik NIET WEG. Mijn hele lijf kwam in opstand, en riep naar mijn hersenen “ GOOI DAT SPUL ERUIT! “
Ik moest echt, ik ben nogmaals bloedserieus, even bijkomen. Mijn hoofd werd er licht van. Wat is DIT smerig. Echt SMERIG, sorry, ik heb er geen ander woord voor. Of nou ja, GRUWELIJK smerig.
Ik heb later vriendlief ook geprobeerd een hap in zijn mond te proppen, maar die liep al meteen met piepende schoenzolen weg, toen hij het alleen maar zag.😱 Hoe is het mogelijk, dat dit door een panel van mensen heen is gekomen die dit keuren voordat het op de markt wordt gezet? Dit doe je de consument toch niet aan?
En dan de prijs. Dat is al helemaal om te janken zo hoog. Are u fucking kidding me? Dit voer je je kat niet eens. Geef mij maar een blikje Sheba. Daar ga ik tenminste niet spontaan van kokhalzen. Nee…ik wil veel begrijpen, ik ben ruimdenkend, maar dit? Dit is INSANE. Haal dit ASAP van de markt, want dit is echt niet te doen, en peperduur betaald. Mijn oordeel? Geef je geld hier NIET aan uit, ook al ben je nieuwsgierig. Het is echt NIET TE HACHELEN. Je gooit je geld weg als je het mij persoonlijk vraagt. Niet lekker, niet bijzonder voedzaam en erg rijk aan olie.

23 Reacties op “Vegan tonijn?????????????

 1. Ik ben niet vegan maar dit zou zeker een ommekeer zijn om er totaal mee te stoppen. Onappetijtelijk ziet dit eruit. Dapper dat je hebt geprobeerd om het te proeven.

 2. Ik ben geen vegan maar probeer af en toe een jeee een vegan product uit. Ik heb ooit z’n zalm zusje uitgeprobeerd duur en niet weg te krijgen. Behalve voor mijn prullenbak dan. Dit ziet er al net zo smerig uit. Fijn dat je er een artikel aan hebt gewijd. Ik heb met je te doen dat je het ook hebt geproefd.

 3. De vegetarische tonijn van de vegetarische slager is lekker.
  Ik kocht het nog wel eens in de aanbieding.

 4. Hoi Monique,

  Het is jammer dat de alternatieven voor vis of vlees, altijd maar op basis van soja zijn. Of een 1 of ander prutje gepaneerd dat lijkt op een schnitzel.
  Jammer dat dit soort producten op de markt kopen. Persoonlijk vind ik dat men het idee om iets bij de groenten te moeten eten moeten vergeten. Ga liever op zoek naar nieuwe ingredienten en combineer, kijk op internet. Er zijn zoveel smaakvolle gerechten te bedenken zonder kant en klaar uit de supermarkt.

  Dapper dat je het geprobeerd hebt.

  Groetjes Johan

 5. Als het niet verkoopt halen ze het vanzelf wel weer uit de schappen…
  Maar ik vraag me wel eens af wie dit soort producten uittest.

 6. zeer interessant artikel! gezien vanuit een ander perspectief dat niet erg gebruikelijk is 🙂 blijf je goede werk delen!

 7. De vegetarische tonijn van de Vegetarische Slager is heerlijk! Ik maak het vaak klaar met het recept voor tonijnsalade, dat op het pakje stond, met kappertjes, sambal, peper, knoflook, een klein beetje mayonaise. Echt lekker. Zelfs mijn kat is er gek op, maar dan zonder toevoegingen. Het is wel machtig hoor.
  Maar om de een of andere onduidelijke reden wordt het momenteel niet geleverd aan natuurwinkels.

  • Vond die ook lekker, te verkrijgen toen ik destijds veel in Terneuzen kwam.
   Nu woon ik in Gent en hier nergens te vinden, ook niet op de website van de Vegetarische slager.
   Is dit product nog te vekrijgen, vraag ik me af?

   • waarom zou je überhaupt imitatie vis willen consumeren ? Let je ook op je eigen gezondheid aspect ?

   • Probeer Vuna van Gourmet Garden…..deze merk is super lekker en smaakt echt naar tuna

 8. Wat overdreven… Smaken verschillen denk ik enorm, want de vegan tonijn van Sea So Good is prima te ‘hachelen’. De Vuna van Garden Gourmet is overigens nog lekkerder. En of het gezond is… tja, persoonlijk maak ik mij liever druk om dierenrechten 😉

  • Dat mag jij vinden. Ik vind deze tonijn niet te hachelen en ook de Vuna heb ik inmiddels getest. De geur was VRESELIJK STERK, zo sterk dat mijn huis dagen naar tonijn heeft geroken . Dat jij dierenrechten prefereert boven je gezondheid, daar heb ik alle respect voor , maar het zou ook respectvol zijn geweest als jij je reactie wat minder bot, rechtlijnig en onaardig had gebracht.

   • Dag lieve Monique, Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb ook een vreselijke ervaring gehad met Vuna Gourmet Garden; het stinkt enorm en smaakt bovendien verschrikkelijk vies. Ik heb het gelijk uitgespuwd en het potje weggegooid. Je komt heel erg moeilijk van de stank af, het blijft erg lang hangen en alles gaat er naar stinken (besmettelijke stank, zeer doordringend). Ik hoop dat je er van af komt en wens je het beste. Ik heb al een klacht ingediend bij Gourmet Garden, Nestle, Albert Heijn, Jumbo en de voedsel en warenautoriteit. Ik stel voor dat andere mensen dat ook doen die er last van hebben. Als het echt een goed product zou zijn, dan zouden we er echt niet zo erg over klagen, toch? warme groet,

 9. Suggestie: Misschien kan er een online petitie gestart worden tegen verkeerde vega(n) producten? Smaken verschillen: de een lust spruitjes, de ander niet. Maar Vuna en die andere vieze, als iemand dát lekker vind, dan mankeert die persoon toch echt wat aan z’n smaakpapillen en reuk! Ik ben een fijnproefster en kenner en weet heus wel of een product lekker smaakt of niet (en ruikt). Ik heb veel stress en ergernis ondervonden van Vuna, doodmoe word je ervan om er van af te komen, pfff! Ik had online reacties van mensen gelezen die ook klachten hadden over Vuna, dus we zijn niet de enigen…

 10. Sea so good tuna is inderdaad DE HEL!
  En van vuna snap ik ook niet dat die goedgekeurd is voor consumptie. Gatverdamme!

  De tonijn van veg. Slager was wel erg lekker. Leek niet heeeel veel op tonijn maar je kon er een superlekkere “tonijnsalade” van knutselen.
  En wat doen ze daarmee? Gewoon uit de handel halen. Dat was bij de overname door Unilever.

 11. Had het ook gekocht en zojuist op mijn boterham gedaan: zonde van het brood en de rest gaat de prullenbak in.
  Maar goed: het is nu 2023 en het ligt nog steeds in de schappen. Kennelijk zijn er toch liefhebbers.

 12. Ik ben het met je eens, dit was absoluut niet te vreten!!!🤯 de Vuna van de Garden Gourmet was een stuk beter te verdragen😮‍💨

 13. Ik ben het met je eens Monique. 🙌🏼💯🗣️ Dit is VERSCHRIKKELIJK en ik haat tonijn! 🐟😛 Ik zou 300 tonijnen doden zodat ik dit niet moet eten 😤😤 Vuna smaakt ook als kattenvoer 🐱🤬😾 Fijne dag Monique 😺

 14. De smaakpapillen van mensen verschillen. Zo ook een smaakbelevenis. Rauwe zoute haring vindt men in andere landen goor en stinken evenals dat Nederlandse kaaskoppen naar kaas stinken. Dus niet overal vind men hetzelfde van iets. Gelukkig maar. Daarvoor zijn we ook individuen, wat de een lekker vindt, vindt een ander vies of zelfs goor. Dus even een beetje kalm aan met al die opmerkingen hier en denk aan al die ruim 1,7 miljoen landdieren die in Nederland per dag geslacht worden. Bovendien vegetarisch eten kan heel erg lekker zijn met of zonder vleesvervangers. Iemand die al 50 jaar vegetariër is groet jullie.

 15. Alleen de prijs al, is voor mij een reden om het product niet te proberen, ik vind het veel te duur en daarnaast is mijn gezondheid belangrijker dan zo’n blikje, de ingrediënten maken dat ik het nooit wil kopen. Geef mij dan maar een blikje met echte tonijn. Iets wat ik overigens niet vaak eet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *