Mijn reactie op de reactie van de KLEINE KEUKEN op de FOODWATCH gouden windei nominatie chocopasta

Onlangs werd HET GOUDEN WINDEI , een twijfelachtige “ eervolle” vermelding / nominatie van voedselwaakhond FOODWATCH voor 2019 uitgereikt aan DE KLEINE KEUKEN. Deze fabrikant zet talloze producten op de markt voor baby’s , peuters en kleuters. In 2016 besteedde ik al aandacht aan al deze misleidende producten. Ik vond het heel veel suiker bevatten, en vooral zo NIET NODIG, om een baby van 8 maanden al aan de chocopasta te zetten. KLIK HIER voor het verhaal uit 2016. Ik kreeg een felle discussie met de eigenaresse van DE KLEINE KEUKEN, die lid bleek van mijn facebookgroep, en reageerde op mijn post. Kirsten Toeset reageerde ook onder mijn artikel, die ik na deze pittige discussie op Facebook schreef om mijn punten te verduidelijken. Kirsten heeft ook daar gereageerd, dit kun je allemaal nog teruglezen.

En dan nu in 2019, eindelijk gerechtigheid. Ook Foodwatch is stellig van mening dat chocopasta nog niet aan baby’s gegeven zou moeten worden, dat de consument wordt gestimuleerd deze suiker-rijke producten al vroeg aan hun kindjes voor te schotelen en dat de chocopasta meer dan mierzoet is bevonden. Kirsten heeft gereageerd met een artikel op hun eigen officiële website op deze nominatie van foodwatch. Opnieuw gingen bij mij mijn wenkbrauwen veelvuldig omhoog bij het lezen van de tekst. Ik wil er dan ook graag op anticiperen.

DE REACTIE VAN DE KLEINE KEUKEN OP PRIJS FOODWATCH

KLIK HIER om naar de reactie van DE KLEINE KEUKEN te gaan.

APPELS MET PEREN VERGELIJKEN

Ze beginnen met het algemene advies van het Voedingscentrum. Daar kunnen we lezen, dat zij kinderen vanaf het eerste jaar jam, honing ( vanaf de 12 e maand ) en appelstroop adviseren. De kleine keuken zet uit, dat deze drie brood beleggingen veel meer suiker bevatten en amper tot geen vet, dan hun chocopasta. Ze vergeten echter , dat deze adviezen worden gekenmerkt op de site van het Voedingscentrum om matig te geven. Dus wordt het niet als hoofdonderdeel bij een ontbijt, of lunch geadviseerd. Het Voedingscentrum adviseert goede keuzes uit de schijf van vijf, zoals noten pasta’s en pindakaas ( 100% pinda’s) waaraan geen suikers zijn toegevoegd, en groente en fruitspreads.
Wat DE KLEINE KEUKEN hier dus doet, is appels met peren proberen te vergelijken. Net zoiets als een raket ijsje tegenover een magnum zetten. De magnum is uiteraard ongezonder dan het waterijsje, maar het blijft wat het is….suiker.
Ook hamert DE KLEINE KEUKEN op het vet-verhaal in hun chocopasta. Ze gebruiken het als een goede bron, omdat het de rest van de voedingsstoffen in de chocopasta in een goede balans brengt. Ook volgen zij de stelling ( van het WHO) dat de vetten voor een baby van zes maanden mag bestaan uit zo’n 25% verzadigd vet. Wat wordt vergeten, is dat er vele verschillende soorten verzadigde vetzuren zijn. Gezonde vetzuren, en ongezonde. DE KLEINE KEUKEN gebruikt zonnebloempasta als basis ( dus de chocopasta bestaat voor het grootste deel uit zonnebloempasta ( 38 % )  en kokosbloesemsuiker ( 31% )  die als goede twee volgt ) en zonnebloemolie, waarvan NIET BEKEND IS hoe dit wordt geproduceerd. KLIK HIER om daar alles over te lezen.  Daarbij wordt niet gekeken naar een DAGELIJKSE inname. Zij denken, dat een baby alleen hun chocopasta eet, waar de “ veilig verklaarde marge “ van 12% verzadigd vet zo’n beetje als heilig graal wordt verklaard. Een acht maanden oude baby eet en drinkt per 24 echter meer dan alleen de chocopasta van de kleine keuken. 12% is daarom WAY TO MUCH voor zo’n klein hummeltje. En zou het al helemaal niet via chocopasta binnen moeten krijgen.
FOODWATCH meldt , dat DE KLEINE KEUKEN als “ droom” ieder kind gezond wil maken. Ook hier reageert DE KLEINE KEUKEN in hun artikel op. Zij vertellen, dat zij laten zien, dat de juiste keuzes maken in voeding en verzorging niet moeilijk is. Want alles wat zij maken is biologisch, voedzaam en gezond. 😳 Pardon?
Gezond? Laten we voor het gemak het rijtje aan ingrediënten van de desbetreffende chocopasta er nog eens bij halen:
ZONNEBLOEMPASTA 38%: een pasta wat wordt gemaakt van zonnebloempitten. Soms wordt er wat olie aan toegevoegd voor meer smeuïgheid.
KOKOSBLOESEMSUIKER 33,3%: zie dit artikel. Er is nog erg veel discussie gaande over de hoeveelheden mineralen in kokosbloesemsuiker, en de GI, maar zowel specialisten, artsen en deskundigen zijn het eens met de onderbouwingen uit de voorlopige studies: het is gewoon net zo hard suiker. 
CACAOPOEDER 9,4%: van biologische afkomst, maar verder geen informatie of deze rauw is.
ZONNEBLOEMOLIE 9,4%: biologich of niet, ook industrieel gebruikt kan de olie ongezonde eigenschappen geven. Het is sterk afhankelijk van het bewerkingsproces, ook biologisch kunnen deze sterk verschillen.
HAZELNOTEN 8,8%: geen commentaar.
RAAP/ZONNEBLOEMLECHTINE 1,0%: emulgator.
Wat fijn is, is dat alles biologisch is en de lijst zeer kort is. Dat neemt helaas niets weg van het feit, dat de pasta per 100 gram bijna 30 gram suiker bevat. Hoe biologisch ook, en hoe weinig ingrediënten, het is en blijft een regelrechte suikerbom voor je kindje. Wat een kindje vanaf 8 maanden ook totaal niet nodig heeft om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Wat we ook zien, is dat het erg veel verzadigde vetzuren bevat: per 100 gram is dit 4,6 gram.  We zien ook erg veel zout: per 100 gram 60 mg, wat neerkomt op 0,06 gram. Erg veel voor dat ” baby lijfje”. Wat ook opvallend is, is dat er bij de voedingswaarden geen informatie is te vinden over de zogezegde vele mineralen in dit product. Als je het wat realistischer bekijkt, kan dit ook niet. Per 100 gram geeft dit potje zo’n 30 gram suiker. In deze 30 gram is nauwelijks tot geen mineraal meer te traceren. En is het gewoon….suiker. Leuk verpakt in een leuk verhaaltje, maar toch gewoon suiker. 
Het gaat ook om een totaal-pakketje. Deze ingrediënten zijn prima op elkaar afgestemd. Maar nogmaals neemt dat niets weg aan het enorm hoge suikergehalte. DE KLEINE KEUKEN hamert, dat hun chocopasta bijzonder is, en niet zomaar een chocopasta. Hij is van binnen gemaakt van zonnebloempasta, en is daarom veel gezonder dan andere chocopasta’s. Alweer appels met peren vergelijken dus. Want de hamvraag blijft ook hier rondzingen, en dat is waarom een baby van 8 maanden in hemelsnaam chocopasta zou moeten eten. Ze halen ook hier het Voedingscentrum erbij, die sowieso geen chocopasta adviseert. Maar de KLEIN E KEUKEN verantwoordt het, omdat hun chocopasta gezonder is. Wat gewoon niet zo is, omdat je kindje GRUWELIJK VEEL SUIKER binnen krijgt. Let wel: VRIJE SUIKER. Dus geen suikers uit natuurlijke bronnen zoals melksuiker ( als je kindje melk of yoghurt eet/ drinkt) en de natuurlijke fruitsuikers als je kindje pure en intacte stukken fruit geniet. Dit zijn suikers waaraan niet is geknutseld in een fabriek om in een potje te stoppen. 
 
DE KLEINE KEUKEN beweert, dat de uitspraak van FOODWATCH betreft de mierzoete smaak, is gebaseerd op niets, want zij kunnen het volgens DE KLEINE KEUKEN onmogelijk hebben geproefd. Dan zouden ze namelijk het verschil hebben geproefd, de chocopasta is in hun beleving meer bitter. Dit klopt niet, ik heb zowel in 2016 als in 2019 deze chocopasta meerdere keren geproefd en ik kreeg een wegtrekker zo zoet. Ik kan uiteraard niet voor FOODWATCH spreken, want ik weet niet of zij de pasta wel of niet hebben geproefd, maar dar deze chocopasta veel minder zoet zou zijn, is een wassen neus, als je mijn oordeel vraagt. 
DE KLEINE KEUKEN vindt tot slot de nominatie van FOODWATCH onterecht. Volgens hen is het geen fopspeen. Ze blijven stellig van mening dat deze chocopasta een beter alternatief is. Daar hebben ze gelijk in: als je het naast een pot Nutella neerzet. Maar moeten we dit aan een baby van 8 maanden geven? Daar wringt bij mij vooral de schoen. Deze hele statement van hen vind ik een groot “ appels met peren vergelijken” verhaal om hun product linksom of rechtsom te kunnen verantwoorden . Ze gaan volledig het feit voorbij, dat het een potje vol suiker blijft. En dat baby’s dit HELEMAAL NIET NODIG HEBBEN om zich te kunnen ontwikkelen. Sterker nog, ik kreeg als baby geen chocopasta. En kijk mij, ik ben onlangs 50 geworden, dus echt gemist heb ik dit vast niet 😶 Het draait om de ONZIN van het product. En de gigantische hoeveelheden suiker die een baby in één broodbelegging binnen krijgt. Er zijn duizenden andere, nuttige voedingsmiddelen te bedenken, die je je kleintje kunt geven, waar het daadwerkelijk ook wat aan heeft.  Vers gepureerd en intact gehouden stukjes fruit bijvoorbeeld. Of gepureerde groente. In mijn artikel vind je lekkere en simpele recepten. 
Ik hoop, dat dit soort onzin-producten heel snel uit de schappen van de supermarkten verdwijnen. Daar maak ik mij sterk voor. Het is misleidend, overbodig, en zinloos, omdat een baby zich niet verder ontwikkelt op chocopasta of andere belachelijke producten gericht op baby’s , peuters en kleuters. KLIK HIER. Het helpt in ieder geval niet, om de griezelig hoge cijfers van kinderen met diabetes en overgewicht te laten dalen. Onthoud dat je kindje geen suiker nodig heeft. Wel liefde en echt gezonde, pure voeding. 

3 Reacties op “Mijn reactie op de reactie van de KLEINE KEUKEN op de FOODWATCH gouden windei nominatie chocopasta

  1. Heel goed van jou, we moeten keihard dit soort misstanden aan de kaak stellen.
    Petje af en ga zo door!!
    Ik wens je een gezond, gelukkig en vooral verlicht nieuwjaar toe.
    Mensen als jij zijn heel hard nodig,
    Lida

  2. Wij kopen deze voor onze oudere kids (8, 6, 2 jr) de weleens choco pasta willen zoals “iedereen” op school.
    Ik wou dat er minder suiker in zat maar ja, het blijkt de beste keuze uit de schap (zelfs bij ekoplaza niets beters gevonden). Dus is de probleem de labeling & positionering als babyvoeding ipv van het product?
    Dan zijn er veeeeel slechtere producten in het babyvoedingschap toch?

    • het feit BLIJFT, dat een baby / peuter / kleuter deze voedingsmiddelen niet NODIG heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *