Elke melk, melk van één koe, hoe zit dat precies?

Ik ontvang afgelopen weken erg veel vragen over ELKE MELK. Het betreft een nieuwe variant dagverse melk in het koelschap van supermarkt AH. Nu is het niet echt bijzonder meer te noemen, dat er een nieuwe variant melk op de markt is gezet, maar deze flessen ELKE MELK hebben toch iets opmerkelijks. Op iedere fles kunnen we aflezen, van WELKE KOE de melk afkomstig is. HUH? Ja, je kunt dus je eigen fles melk uitkiezen van één van de ruim 120 koeien op het erf van melkveehouder Matthijs Baan. Ik ben erin gedoken.

SMAAKPROFIEL OP IEDERE FLES

Laten we bij het begin beginnen, en dat is bij de melkveehouder Matthijs Baan. Hij runt zijn melkveebedrijf in Molenaarsgraaf ( Zuid-Holland ) Hij bedacht dit nieuwe concept, om de koe meer naar de consument te brengen. Hij merkte, dat de consument zaken als duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid steeds belangrijker zijn gaan vinden. Elke supermarkt. Verkoopt melk. Al deze melk in het zuivelschap gaat om een zogenoemd wit bulkproduct. Zodra alle koeien zijn gemolken, verblijft al deze melk in grote tanks, waar het dus met elkaar is vermengd. Vervolgens wordt deze melk met vrachtwagens opgehaald, deze vrachtwagen gaat dagelijks langs alle melk-leverende boeren, waar tot slot ALLE MELK in de fabriek samen komt voor verdere productie. Niemand die nog kan achterhalen, van welke melkveehouderijen de melk afkomstig is, laat staan van welke koe. Koeien worden door robots gemolken en dat is het verder. Daar bedacht Matthijs dus wat op. Hij ging op zoek naar een nog niet bestaande melk-machine die de melk van elk van zijn ( meer dan 120) koeien afzonderlijk bottelt. Dit gebeurt op zijn eigen boerderij, binnen tien minuten na het melken, zodat er niets van de versheid verloren gaat, en iedere melk zo zijn specifieke smaak heeft. Het heeft Matthijs ruim een half jaar gekost om een bouwer te vinden om deze bijzondere melk-machine te maken.
Op de officiële website kun jij je eigen koe opzoeken, waar je de melk van hebt gekocht. Op deze manier kan de consument zijn eigen melk traceren. Op de website lees je ook, hoe de smaakprofielen, die op de flessen staan, werken. Er zijn twaalf verschillende smaakprofielen die willekeurig worden verdeeld over de filialen van AH door heel Nederland. Het kan dus voorkomen dat je jouw favoriete melkkoe niet kunt terugvinden in het schap, maar de smaak blijft volgens Matthijs wel hetzelfde. Dit, omdat zijn melk dus niet wordt vermengd met alle andere melk wat dagelijks wordt opgehaald. Hij kan zijn melk als kenmerkend verkopen.
AH toonde interesse in dit concept en stak zijn nek uit. Matthijs mag sinds Juni 2019 het negen maanden lang gaan proberen in maar liefst 900 winkels. De flessen melk zijn ( helaas 🙄) van plastic, bevatten 800 cc en kosten € 1,39.
Volgens trendwatchers kan dit nieuwe concept nog wel eens een groot succes worden. De consument wil volgens vele trendwatchers in de voedsel en levensmiddelen industrie het verhaal achter hun gekochte producten weten. Het is te vergelijken met een wijntje die wordt verkocht met een verhaal. Dit wil de consument lezen. Er wordt zo gigantisch veel gesjoemeld, dat de consument toe is aan transparantie, duidelijkheid en eerlijkheid. Matthijs springt hier met zijn concept dus zeer goed in. Alhoewel de melk van de Nederlandse boeren tot de wereldtop behoren in kwaliteit en duurzaamheid is dit concept nét even dat stapje verder naar de consument toe.
Op het label kunnen we het volgende aflezen:
– de naam van de koe, die de melk heeft gegeven
– smaakindicatie vet / eiwit / lactose ( = melksuiker )
– tijdstip van melken
– THT ( tenminste houdbaar datum )
KLIK HIER voor meer uitleg over het label.
Matthijs werkt NIET BIOLOGISCH. Maar werkt dus wel PER KOE en houdt zijn melk gescheiden van de grote massa. Dit levert volgens hem ook unieke smaakprofielen op. En het heeft nog meer voordelen t.o.v gangbare melk uit de winkel:
VERSHEID
Dankzij deze unieke manier van melken duurt het 5 dagen korter om de melk naar de winkels te krijgen. Door een melkrobot worden de koeien 24/7 gemolken , wanneer zij dit zelf willen. Als de koe klaar is met melken, wordt de melk gekeurd en weg gepompt naar de Pasteur. Daar is er een rust tijd van circa 3 minuten, na 5 minuten wordt de melk gepasteuriseerd, afgekoeld, en gebotteld. Dan gaan de labels op de fles, en zijn ze gereed om naar de winkels te gaan. De tijd tussen het melken en de pasteurisatie is 3,5 dagen korter dan gewoonlijk. Dit heeft zeer veel invloed op de versheid van de melk en dus de uiteindelijke smaak. Omdat AH de melk rechtstreeks zelf afhaalt bij Matthijs, bespaart het de melk ook nog eens 1,5 dag, wat een totaal van 5 dagen verkorte tijd oplevert. Het kan voorkomen. Dat de melk in het schap nog dezelfde dag vroeg in de morgen is gemolken.
PUUR
Per melkbeurt wordt de melk direct gepasteuriseerd, waardoor er niets uit wordt getrokken of dat er maar iets aan wordt toegevoegd. Dit levert een melk op afkomstig van één koe, met de nog ruim aanwezige voedingswaarden. Door de melk 10 minuten na het melken te pasteuriseren blijft de originele smaak ook behouden. De melk wordt niet gehomogeniseerd , waardoor juist die smaakstructuur intact blijft.
Omdat elke melkbeurt afzonderlijk wordt verwerkt en verpakt, gelden er andere eisen. Iedere melkbeurt wordt streng gecontroleerd op bloedwaarde, geleidbaarheid en cel-getal. Hierdoor kan de kwaliteit in de fles veel beter gewaarborgd blijven.
RESPECT VOOR MENS, DIER EN MILIEU
De boerderij in Molenaarsgraaf heeft een lichte veelbezetting, er worden zo’n 1,8 koeien per hectare gehouden. De melkveehouderij is al ruim 20 jaar actief in agrarisch natuurbeheer en heeft 5 hectare grasland omgezet naar plasdras t.b.v het weidevogelbeheer, en 5 hectare in bonte weide om de biodiversiteit in stand te houden. Het jongvee verblijft op een opfok-bedrijf in de nabije omgeving. Omdat de melk vanuit de uier warm naar de Pasteur gaat, en daarna direct wordt afgeleverd aan AH, bespaart dit ongeveer zo’n 30 kcal per liter bij het afkoelen, en zo’n 30 kcal per liter bij het pasteuriseren. Tevens bespaart het zo’n vier graden opslag in een melktank. Omdat de melk rechtstreeks van de koe naar de winkel gaat, is er geen transportatie van de boer naar een fabriek en daarna naar tussenhandel of opslag. Dit scheelt niet alleen veel extra werk, maar ook brandstof.

WAT VIND IK ERVAN?

Laat ik beginnen te vertellen dat ik geen melk drink. Ik geniet alleen bio/dynamische yoghurt en kwark als het op zuivel aankomt. Ik maak zelf mijn plantaardige melk.
Dit concept vind ik zowel verrassend als interessant. Het ziet er op papier absoluut aantrekkelijk en oprecht uit. Toch vind ik het een vleugje commercie hebben. Wel vind ik de hele procedure meer dan geweldig voor zowel mens, als dier en milieu. Als meer boeren dit zouden gaan doen denk ik zeker dat er heel veel valt te winnen. Daarom sta ik er absoluut niet negatief tegenover, sterker nog, ik ben best enthousiast. Er zijn nog veel punten die verbeterd kunnen worden zoals de plastic flessen verwisselen voor duurzaam en gerecycled glas.
Maar verder…..geen onaardig concept, en ik hoop stiekem, dat deze trend zich gaat doorzetten naar andere boeren.
ELKE MELK, VERKRIJGBAAR BIJ AH.

12 Reacties op “Elke melk, melk van één koe, hoe zit dat precies?

  1. Dag Monique, super leuk stukje dit!

    Wij hebben 120 dieren op ons bedrijf, het jongvee brengen wij tijdelijk elders onder en komt als ze volwassen zijn weer terug. Voor de rekenaars die de hectares delen op het aantal.
    Op de verpakking wil ik graag nog wel even reageren. Glas is per definitie niet duurzamer dan PET, het recyclen van glas kost al meer olie/energie dan er in het maken van een PET fles gaat. Het verlies van de brandstof/energie bij het zwaardere transport nog eens een stukje. Wij hebben hier juist bewust voor gekozen ondanks dat we snappen dat glas meer tot de verbeelding spreekt, het idee leeft dat het beter is, opzich niet veel duurder uitkwam en kwalitatief iets beter is. PET is 100% recyclebaar, er hoeft niets van weggegooid te worden uiteindelijk als men het netjes in de juiste bak gooit natuurlijk.
    Zo ook onze keuze over homogeniseren, dat er een roomkraag op de melk komt moeten mensen soms erg aan wennen, hoe het eruit ziet en schudden is een extra moeite. Maar dat is het teken van echte melk, het is eigenlijk vreemd dat men zo ver van het eigenlijke product is komen te staan. Het is even wennen maar levert een betere smaak en houdbaarheid op.
    Wij hopen heel commercieel te zijn zodat we echt iets kunnen veranderen in de keten en iedereen hiervan kan genieten. Maar wel met een echt verhaal, zonder suggestieve woorden. Waar “standaard” woorden als vers en puur door ons gebruikt worden, hebben we ook het recht omdat we daarin onderscheidend zijn tov alle andere merken.

    • Ga vooral zo door!! Ik geniet van elke (😉) slok. En kies vaak voor de fles met de dikste roomkraag. En idd van elke koe smaakt de melk anders. Ik hoop zeker dat het langer doorgaat dan 9 maanden!

    • Heel lekker en origineel.
      Verzoek a.u.b. om een plekje in AH-schap dat bereikbaar is. In AH Castricum staat zo hoog en in een hoekje weggewerkt dat je er nauwelijks bij kan. Al helemaal als je graag van een bepaalde koe wilt. Dat is toch het hele idee 🙂

  2. Vraag; hoe zit het met het voeren van deze koeien? Krijgen ze maïs? En welk krachtvoer? En welk ander voer?
    Gaan jullie nog meten op Omega 3 en 6 vetten?
    Graag antwoord, dank u.

  3. Ja eindelijk verstandige zaken het klopt melk van 1 en dezelfde koe en als deze ook kruidige grassen eet en geen gekweekt gras en voer dan zou ik zegfen ja ik koop het ook maar dus niet deze melk.
    Ik kom van de boerderij en heb veel zaken gezien en meegemaakt.
    Ik zou zeggen drink verse geiten en of schapen melk die lopen op de heidens ed

  4. De samenstelling van de melk verandert nogal tijdens de lactatie periode. het lijkt me niet lekker om op het laatst van de lactatie melk met 5% vet te drinken. En wat gebeurt er met de melk die niet precies in de fles past.

  5. Wist ik niet! Thax,Enig , hoe verser hoe beter. Jammer dat er geen slagroom van bestaat.

  6. Elke melk is lekker.
    Drink het graag warm.
    Nu heb ik melk houdbaar tot 22-07-2021.
    Maar is nu al niet meer te drinken.
    Smaakt zuur en heeft klonten na opwarming.
    Zo jammer,

  7. Tegenwoordig kun je het ook bij de Jumbo bestellen, hier in het noordoosten is het alleen direct bij AH in Veendam te koop. Andere winkels moesten de melk weggooien, mensen zijn sceptisch en niet open voor iets nieuws. Ik heb de site geraadpleegd en welke mogelijkheden, ik woon in Hoogezand, ik heb onze Jumbo is daar heel toegankelijk over en besteld elke week 7 flessen voor me. Fabrieksmelk noem ik het vind ik niet lekker en deze is gewoon heerlijk en elke fles is anders van smaak als je niet dezelfde koe hebt. Ik hoop dat het concept door gaat en blijft. Wat ook leuk is, je kunt op de site van elke melk de koe opzoeken en leuk berichtje voor de betreffende koe achter laten 🥰

    • Ik ben al vanaf de introductie fan van Elke Melk, haal het bij mij om de hoekbbij AH Belgieplein.
      Sinds kort woon ik in Hoogezand, helaas gern Elke Melk bij de AH, maar nu ik jou bericht heb gelezen zal ik naar Veendam fietsen om Elke Melk te halen.

  8. De PET flessen die ELKE Melk gebruikt, zijn VOLLEDIG recyclebaar! Dus in de plasticbak gooien in plaats van bij het andere vuilnis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *