Bio-plastic zakken: goedkoop versus duur, wat zijn de verschillen?

Ik bewaar mijn voedsel zoveel mogelijk op de meest milieuvriendelijke manieren. Dat betekent voor mij GEEN PLASTIC meuk. Ik bewaar alles zoveel mogelijk in glas, RVS en diverse milieuvriendelijke, 100% bio afbreekbare, composteerbare, en gerecyclede / recyclebare materialen. Daar ben ik zeer kritisch in. Bij mij komt er geen plastic in huis zolang ik dit kan tegenhouden.

Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer fijne, milieuvriendelijke alternatieven om al dat plastic te vervangen. Op zich een ontzettend fijne ontwikkeling, maar er zit een nadeel aan. Het is ontzettend duur om in te kopen. Dat houdt de consument nog altijd tegen om zo milieuvriendelijk mogelijk in te kopen.
Neem nu plastic zakjes / vuilniszakken / diepvries en andere zakken. Deze plastic zaken zijn enorm belastend voor mens, dier en milieu. We gebruiken het daarnaast massaal en veelvuldig. Het laat de plastic soep gigantisch groeien. Maar het plastic bevat in de meeste gevallen ook vervelende stoffen die bij een verkeerd gebruik ( bijvoorbeeld te grote verhitting ) vrij komen en zo in ons voedsel terecht kunnen komen. Een goed voorbeeld zijn de weekmakers in PET flesjes. Als het flesje bijvoorbeeld in een snikhete auto in de zon ligt, kunnen de weekmakers vrijkomen en zo in je water terechtkomen. Mar bovenal: het is ontzettend belastend voor het milieu. Wist je dat een PET flesje in de natuur er zo’n 500 jaar over doet om te vergaan? En dan nog zullen er resten blijven rondzweven. Dit moeten we voorkomen, want het is afgelopen twee jaar duidelijk geworden dat we actie moeten gaan ondernemen om de aarde van de plastic-ondergang te redden.
Terug naar de plastic zakjes. Ik vind deze in regel echt gigantisch handig om “ bij-de-hand” te hebben. Ik heb daarom altijd standaard een rolletje plastic vrije plastic zakjes in mijn keukenlade liggen. Ik koop ze on line, of in mijn biowinkel. Het merk MAISTRIC bekleedt in de wereld van plasticvrije / 100% bio afbreekbare / recyclebare / milieuvriendelijke zakjes een groot deel van de markt. Daaronder vinden we tegenwoordig wel steeds meer andere merken. Maistic is geen goedkoop merk. Ik betaal voor 30 zakken van 2 liter rond de € 3 euro. ( Komt neer op gemiddeld 10 eurocent per zakje ) Duur, maar ik heb het er dubbel en dwars voor over. Toch kijk ik regelmatig even rond, op zoek naar goedkopere alternatieven.
We vinden tegenwoordig in de supermarkten ook ecologische biozakjes. Zelfs discounter ACTION doet leuk mee en verkoopt van het bekende plastic-zakjes-merk DUMIL vijf verschillende maten biozakken voor een habbekrats. Het scheelt zeker meer dan de helft in prijs t.o.v Maistric Dit maakte me erg nieuwsgierig. Want is het dan gewon hetzelfde? Zijn de goedkopere DUMIL biozakken net zo plasticvtij als de MAISTRIC? Waarin zit het verschil? Ik ben erin gedoken.

DUMIL BIOZAKKEN

Ik kocht een paar rolletjes biozakken van Dumil bij de Action. Gemiddeld kost het daar € 80 cent voor 30 zakken. Dat is een aanzienlijk groot prijsverschil als ik dit tegenover mijn Maistric zakken zet.
Op de verpakkingen van de DUMIL rollen vind je geen informatie over het materiaal waarvan de zakken zijn gemaakt. Wel de certificering EN-13432. Dit is een certificering waarin is vastgelegd dat de zakken daadwerkelijk biologisch afbreekbaar zijn en composteerbaar. KLIK HIER voor meer uitleg over dit keurmerk. Fijn, dat dit het geval is, maar de vraag blijft, waaruit de zakken dan zijn gemaakt. Dit bleek lastig vindbaar. Ik heb heel wat af moeten speuren op internet om erachter te komen dat de zakken wel van plastic zijn gemaakt. En wel van HDPE. Een 100% veilig verklaarde plasticsoort. HDPE wordt ook wel gemeten als een hoge dichtheid polyethyleen. Het is een stevige, ondoorzichtige plasticsoort waarvan voornamelijk flessen, en plastic tasjes van worden gemaakt. HDPE is veilig in gebruik en goed te recyclen. Het wordt geproduceerd op basis van aardolie. Omdat HPDE voor het grootste deel uit koolstof en waterstof bestaat komen er géén gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Het wordt daarom gezien als 100% veilig en betrouwbaar voor mens, dier en milieu.
Ik heb informatie ingewonnen bij DUMIL. Zowel via social media als via een contactformulier via de officiële website. Zij vertellen, dat de bio-zakken zijn gemaakt van maïszetmeel, net als de zakken van AH. Ik heb de opmerking gemaakt dat op internet vindbaar is dat de bio-zakken bestaan uit de eerder besproken HPDE. Zij zouden dit gaan onderzoeken. Tot ik de bevestiging krijg dat de bio-zakken werkelijk uit maïszetmeel bestaan ( wat ik nog erg dubieus vind, maar dat terzijde ) hou ik alles in het midden. Waar ik vraagtekens bij zet is waarom dit dan niet op de verpakkingen wordt vermeld. Als het echt 100% plasticvrij is, dan zou je denken, dat een fabrikant dit juist heel graag kenbaar wil maken. Op de verpakkingen vind je echter helemaal niets.
Ook twijfel ik over de 100% plasticvrije claim van Dumil, omdat de kwaliteit van de zakken anders zijn dan de 100% zakken die zijn gemaakt uit maïszetmeel. Deze zijn veel minder sterk. Het doet mij vermoeden, dat de DUMIL bio-zakken wel bestaan uit o.a maïszetmeel, maar ook voor een deel uit HPDE en dat dit daarom niet op de verpakking wordt gezet. Maar dat is een aanname, de tijd zal het leren. Ik kom erop terug, zodra ik meer informatie heb.
De zakken van DUMIL zijn dus wel milieuvriendelijk, 100% bioafbreekbaar en composteerbaar, maar ze zijn niet plasticvrij. Wel is er gekozen voor HDPE plastic, een soort wat 100% veilig is en 100% betrouwbaar, en niet schadelijk voor het milieu.
Daarin onderscheiden de zakken van MAISTRIC zich. Want deze worden wel 100% plasticvrij geproduceerd. De zakken van Maistric worden gemaakt van plantenresten. Er zijn geen schadelijke stoffen aanwezig, en ook geen ( resten) plastic. Ze zijn verder 100% vrij van weekmakers, en dragen, net als de zakken van Dumil, het compost logo, wat de zakken garandeert van 100% gecertificeerd bioafbreekbaar en composteerbaar te zijn. De zakken hebben ook een houdbaarheidsdatum. Dit is nodig, omdat 100% plasticvrije zakken uiteindelijk zullen verpulveren. De zakken worden een jaar lang goed gegarandeerd.

VERSCHILLEN IN GEBRUIK?

Zijn de zakken afzonderlijk anders in gebruik? Ik ben de Dumil zakken gaan gebruiken in de plaats voor de Maistric.. De Dumil zakken zijn iets steviger. Ze scheuren minder snel. Maar verder ondervond ik geen enkel verschil. Beide merken doen hun werk uitstekend. Beiden prettig, en sommige Dumil maten hebben een handige sluit-trekking.
Resumerend: het is een beetje waar je voor kiest. Of je voor 100% plasticvrij gaat, of voor een beetje veilig plastic. Als je naar je budget moet kijken vind ik de Dumil biozakken een prima keuze. Ze zijn ten alle tijden beter dan welke andere conventionele plastic zak ook. Maar wil je echt plastic uit je leven verbannen, dan kies je voor de Maistric.

GULDEN MIDDENWEG BIJ DE AH

Wil je 100% plastic vrije zakken, maar ook graag een beetje prettig geprijsd? Dan heeft AH de gulden middenweg. Zij verkopen sinds kort ook ecologische zakken. Het zijn er ( nog? ) niet veel, maar de eerste pedaalemmer-zakken zijn verkrijgbaar. Voor 10 zakken betaal je € 1,49. De zakken zijn 100% plasticvrij, ze zijn gemaakt op basis van aardappelzetmeel. Ook deze zakken bevatten het keurmerk EN 13452. Ietsje duurder dus dan de Dumil zakken, maar wel 100% plasticvrij.
EINDOORDEEL:
Heb je minder te besteden, dan zijn de Dumil bio-zakken bij de Action een goed alternatief. Wil je, net als ik, liever gaan voor 100% plasticvrij dan kun je gaan voor Maistric ( verkrijgbaar on line en in de biowinkel ) Een goedkopere variant op 100% plasticvrij is AH , maar deze zijn tot nu toe ( September 2019 ) nog niet erg goed verkrijgbaar.

aanvulling September 2019:

Inmiddels heb ik antwoord gekregen via Facebook van DUMIL. Zij vertellen dat  de biozakken niet zijn gemaakt van HDPE, maar van een combinatie van biobased als fossil-based composteerbare grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn. 100% plasticvrij is niet iets wat zij kunnen claimen met de biozakken en daarom ook niet op de zakken vermelden, maar de zakken zijn wel volledig composteerbaar. Dit is ook het doel van de biozakken, deze zijn namelijk ontwikkeld om GFT-afval te verzamelen. Hiermee proberen  zij de consument zo goed mogelijk te helpen om zijn of haar afval op de juiste manier te scheiden.

 

Ik heb ook gevraagd welke materialen er dan zijn gebruikt .  Dit waste antwoord : “Uiteraard kennen we de samenstelling van onze biozakken. In verband met concurrentie gevoelige informatie kunnen we dit niet met je delen, maar we kunnen je verzekeren dat de gebruikte grondstoffen voldoen aan de Europese normen: KIEM, OK compost en EN 13432 en dus volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn…”

Anders gezegd: de zakken zijn niet plasticvrij, en wat er dan aan plastic in zit verwerkt wordt onder het kleed gehouden. Ook blijft het de vraag, waarom internet vol staat met informatie dat de zakken wel van HDPE zijn gemaakt.

11 Reacties op “Bio-plastic zakken: goedkoop versus duur, wat zijn de verschillen?

 1. Heb je ook naar het verhaal de maïsboer gekeken? Dat is -naar het schijnt- ook niet helemaal pluis.

  • Dat durf ik niet te zeggen. Ik heb ze zelf daar niet eerder voor gebruikt..

 2. Ik heb ondervonden dat bio containerzakken kapot gaan als ze vochtig worden.
  De zak zit er niet langer dan een week in.

 3. Hoi, heb je al de purio zakken van de Lidl gezien?
  Zakken van 15 liter, DIN en 13432 gecertificeerd , bevatten mais,tarwe of aardappelzetmeel en plantaardige oliën.
  Zijn deze net zo goed als maistric?

  • Hai1 Nee, deze ben ik nog niet tegen gekomen, maar ik ga zeker even kijken. Warme groet!

 4. Ook Jumbo verkoopt zakken van maiszetmeel. Ik vind ze iets fijner in gebruik dan die van AH.

 5. Ik dacht +- 2 jr geleden handig en verstandig te zijn om een grote doos van een grote maat Bio-tasjes te kopen (Bij Waschbaer). Ik dacht nou daar kunnen we dan wel een paar jaar mee doen. Best wel erg duur, maar dan heb je ook wat dacht ik..

  Maar nee, na een maand of 6 – 8 begonnen al die tasjes te verrotten. Kon ze dus allemaal op de composthoop gooien. Baalde ik wel van, maar lesje geleerd..

  Dus mijn advies is. koop de Bio-tasjes/zakjes maar weet dat je ze niet zo lang kunt bewaren. Houdt je voorraad dus klein…

 6. Wij gebruiken geen plasticzakken dus ook geen biozakjes. Ik heb wel papieren zakjes opgespaard en ik heb een aantal diepvriesbakken die ik ooit gekregen heb! Ik wil ze niet weggooien omdat ze dan in de afvalstroom komen! Dus ik gebruik ze om in te vriezen. We hebben nauwelijks restafval ( geen grijze kliko ook). Alles scheiden en geen afval hebben was een uitdaging!! We zijn maar met ons 2 dus dat scheelt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *