Wanneer is goed eindelijk weer eens goed GENOEG ?

HET IS NOOIT GOED

Als IETS mij afgelopen ( pak hem beet…) twee jaar is opgevallen, dan is het wel hoe we elkaar zijn gaan beleren, bekritiseren, en van alles zijn gaan opleggen. De wereld waarin ik mij bevindt, de wereld van voeding en gezondheid, is snoeihard , en werd alleen maar nog harder afgelopen jaren.
Wat ik allemaal beleef….ik kan er een dik boek over schrijven en misschien ga ik dat ooit eens echt doen. Want mij rijst vooral de vraag, wanneer weer iets GEWOON GOED is.
✅ post ik iets over bruine bonen, moet ik mijn tekst aanpassen omdat ik met “ bruine” bonen discriminerend ben
✅ post ik over mijn ongewenste bezoek van tante Co uit Rona, krijg ik een bak met stront over mij heen,  want hoe haal ik het in mijn hoofd om een zelf test te doen? ( en ja…ik zie hier nu alweer vingers jeuken om met het spuug in de mond driftig op het toetsenbordje te gaan rammen om te reageren )
✅ post ik iets over ” het ras ”  van bijvoorbeeld een koe, moet ik het woord “ ras” niet gebruiken, dat is discriminerend Serieus, daar wordt ik over gemaild. Mensen trekken tijd uit om mij te mailen met deze onzin.
✅ post ik iets over zuivel, ben ik een dieren beul. En dood ik kalfjes.
✅ post ik iets over de positieve kanten van spruitjes, ben ik een trut die niks weet, omdat je van spruitjes kunt gaan winden.
✅ post ik iets over biologische groenten, dan weet de google-generatie het altijd beter.
✅ zeg ik iets over links, wordt er gezegd dat ik rechts moet gaan
✅ vertel ik enthousiast over mijn kringloop vangsten, dan stel ik mij aan, en is het heus allemaal niet zo goedkoop
✅ toon ik enthousiast iets wat ik in een kringloop heb gekocht, is het van “ ja, jij past alles, lekker makkelijk! “
✅ zeg ik dat ik 98% veganistisch leef en dit trouwens al meer dan 30 jaar doe, ben ik een aandacht-hoer en kan ik ONMOGELIJK mijzelf veganist noemen ( dat maak ik overigens zelf het beste uit )
✅ WAT ik ook post……altijd is er een “ maar “ of een google -vertaler aan het woord onder mijn posten.
Is dit erg ? Nou algemeen genomen boeit het mij echt totaal niets. Maar ik vind die belerende vingers, het “ ik-weet-het-beter-want-ik-google” gedrag, de vele kift, de aanvallende manieren, de wijze waarop iets wordt gezegd, en de onnodige moeite om überhaupt te MOETEN reageren wel een groot ding geworden. En ik niet alleen. Ben je een beetje influencer tegenwoordig, dan wordt er gehakt van je gemaakt, simpelweg omdat jij een goed doelwit bent voor alle diaree van anderen op kwijt te kunnen. Op JOU kan worden gespuugd. Op JOU kan worden gekakt . Op JOU kan worden gescholden. Gewoon…..omdat het KAN. Op de vraag of dit NORMAAL GEDRAG is, daar hoor en lees je niets over.
Als je zo’n “ kotser” vraagt waarom hij of zij jou volgt, als ik alles nooit goed doe, dan is er radio stilte. Waarschijnlijk, omdat de persoon zelf ook niet goed weet waarom deze dit stuitende gedrag vertoont.
Ik volg zelf ook veel andere bekende mensen / influencers, met name op You Tube. Wat ik daar af en toe zie / hoor vertellen , dan slaat de schrik mij om het hart. Doods-bedreigingen , stalkers, fake accounts om iemand zwart te blakeren, het komt allemaal voorbij. Waarom? Waarom is de haat zo intens geworden dat het ons compleet heeft over genomen? Iemand die je niet eens persoonlijk kent met de dood bedreigen. Of iets zeer kwetsend zeggen over hen, of hun dierbaren als kinderen. Ik keek onlangs een video van een influencer, volledig in tranen. Omdat er veel comments waren over haar dochtertje. Het kind is nog geen één jaar oud, maar al wel doelwit van zeer kwetsende dingen als “ wat is dat kind dik “ “ ze kijkt lelijk uit haar ogen”  “ wat heeft ze een raar hoofd “
Hoe kwetsend is dit voor een kers-verse moeder ? Het ergste is dat al die mensen die zo laf reageren, het de volgende minuut alweer zijn vergeten, maar dit bij zo’n moeder nog JAREN na galmt in haar hoofd. Je moet namelijk van steen zijn, wil je dit jou niet laten raken.
Waarom schrijf ik dit blog ?? Omdat ik ook DE ANDERE KANT wil laten zien en horen. Aan de kant van de influencer zit namelijk ook gewoon EEN MENS. PRECIES zoals jij ook in elkaar bent gezet door moeder natuur. …. Met emoties, met gevoelens. De meeste influencers proberen iets goeds uit te dragen, bijvoorbeeld dat fat-shaming niet kan, dat iedereen gelijk is, of je nu homoseksueel bent of lesbienne of transgender, of geven goede en bruikbare tips om het leven mooier en gezonder te maken. Natuurlijk zit er een verdien model aan vast. Maar dat is niet altijd zo. Ik werk zelf betaald als content creator bij www.puurenfit.nl maar de website waar je nu dit op leest, doe ik geheel gratis en voor nop. Ik wordt nergens voor betaald, krijg niets aan affiliatie ( = betaalde content, of linkjes betaald delen ) Alles wat ik hier op deze website plaats is vrij van enige commercie, en GEEF ik GRATIS. Dit doen er tegenwoordig niet veel meer, dat moet ik zeker toegeven. En ik vind het dan ook meer dan logisch, dat ook ik reacties krijg als “ geldwolf”  of “ loop je lekker binnen?”  Of nou ja, logisch is het niet, maar ik SNAP waar dat vandaan komt. Ook ik kan soms met open mond kijken naar de duizelingwekkende bedragen die de bekende influencers ( Enzo Knol, Mascha van Beautygloss ) die openlijk worden gedeeld. Marcha van Beautygloss vertelde onlangs bijvoorbeeld dat ze vijf ton heeft betaald voor een huis in Amerika. Dat zijn uiteraard bedragen die niets meer met een realistisch inkomen te maken hebben. Het KAN inderdaad enorm winstgevend zijn, maar ook is het KEIHARD WERKEN. Het is zo’n beetje als de kloof tussen arm en rijk. Rijk wordt je niet in één dag tenzij je de postcode loterij wint. Mijn eigen motto is altijd HARD WORK PAYS OFF  geweest. Soms heb je zoveel succes dat het grote vormen kan aannemen. En je dus erg veel miljoenen op je bankrekening hebt staan. Laat ik bij deze duidelijk zijn, dat ik niet in deze categorie influencers val. Integendeel.
Omdat er over influencers vaak wordt gedacht dat zijn bakken vol met geld verdienen, wordt teveel over één kam geschoren. Dat is dus niet zo. Er zijn zoveel vormen van influencer zijn. Het is hoe jij er zelf tegenaan kijkt. En waar je hart ligt. Voor mij ligt dat niet bij het grote geld. Dat is nooit mijn insteek geweest toen ik met dit werk begon. Ik woon nog steeds in het oude huur-huisje waar ik 22 jaar geleden mijn intrek deed. En ik heb geen auto, maar een fiets. Ik heb geen geavanceerde apparaten in huis die al het werk voor mij doen, ik heb niet eens een vaatwasser. Geen luxe. Dat ruil ik met liefde in voor alle VRIJHEID die ik nu heb, en in wat ik kan doen.
Vergis je niet. Enzo en Masha hebben miljoenen op de bank, maar minder tot geen vrijheid om zelf te bepalen wat zij wel of niet promoten. Alles wordt geregeld. En de content wordt betaald, dus wordt er gedaan wat de klant zegt en wilt. Als je daar geen enkele balans in vindt, loop je uiteindelijk vast. Dat zie je vaak gebeuren met pop en film sterren, vooral de kinderen en jongere generaties. Ze raken van het pad, raken verslaafd aan verdovende middelen om dat kut-gevoel, dat benauwde gevoel maar enigszins weg te kunnen nemen. Vrijwel iedereen die hoog aan de top staat kiest hiervoor. Omdat zij waarschijnlijk het geld wel heel erg lekker en easy made vinden. Mijn vader werkte vroeger lichamelijk dag en nacht. Ik herinner mij nog dat ik als klein meisje hem soms totaal kapot thuis zag komen terwijl wij werden klaar gemaakt voor school. Hij werkte hard, snoei-hard. Lichamelijk. Ondenkbaar, dat de gemiddelde influencer met een campagne nu zo’n € 4000 euro binnen harkt voor een ochtendje content schieten.
Maar linksom of rechtsom blijft het ook werk. En is de werkelijkheid van vele influencers anders dan dat zij naar buiten brengen.
Is dit erg ? Nee. Want iedereen doet wat iedereen doet. En waar hij of zij het beste in is. Ik doe ook waar ik het beste in ben. Dat ik andere normen en waarden heb, zegt verder niets over de personen. Ik kan iedere influencer enorm bewonderen. Want er zijn andere kanten die dit vak met zich meebrengen en dat is dus die kant waar ik het in het begin van dit blog over had. De kant waar IEDERE influencer, of deze nu miljoenen op bank heeft staan of geen rooie cent, mee moet dealen. MOET ? Ja, ik vind het triest om te zeggen, maar we MOETEN ermee omgaan. De haat. De jaloezie. Het treiteren. Het spugen. Het kakken. Want iedereen moet tegenwoordig maar een mening hebben en deze diaree op alle socials uit spuiten.
Het neemt steeds ergere vormen aan, de rem lijkt volledig weg, geen schaamte. Want waarom zou jij je schamen of geremd voelen als je lekker anoniem alles kunt zeggen wat je in real life nooit zou  durven / kunnen zeggen? Ik mag zelf nog blij zijn met de diaree die ik iedere dag over mij heen krijg, want dat is lang niet zo vreselijk als bij influencers die bekender zijn.
Wat ik met deze blog vooral duidelijk zou willen maken, is dat ook influencers mensen zijn. Met gevoelens en emoties. Het feit dat zij hun geld verdienen met zichzelf blootstellen aan publiek, geeft dat zelfde publiek nog geen enkel recht om deze persoon als deurmat of kots-emmer te gebruiken omdat iemand zich kut voelt of zin heeft in wat commotie. Als je je rot voelt, probeer dan eens te achterhalen WAAROM jij je rot voelt. Zoek je entertainment, tijdverdrijf? Er zijn miljarden spellen op de markt , doe eens een bordspel. Of ga een blokje om, een stukje fietsen, kost nét zoveel tijd als driftig met het schuim aan de mond op je toetsenbord rammen. Uiteindelijk wordt jij daar onder de streep ook nooit gelukkiger van.
Mogen we dan geen mening meer geven? Natuurlijk wel. Maar een mening geven is iets totaal anders dan iemand PERSOONLIJK afzeiken. Dat is geen mening geven, maar treiteren. Ja. Echt. TREITER-GEDRAG. Waarom heeft iedereen zo’n bizarre drang gekregen om te MOETEN reageren, ook als er niets te reageren valt ? Wees blij met de (gratis) content, en dat iemand anders heel veel voor jou uitzoekt. Denk jij, dat dit geen geld, geen tijd en geen energie kost ?
En weet jij, hoeveel energie het KOST om al die rot-opmerkingen , de verwijten, de kift en de haat te lezen, te filteren en het een plek te moeten geven? Mij heeft het jaren opbouw van een olifantenhuid gekost. Dit kan in mijn beleving nooit de bedoeling zijn geweest toen het influencers tijdperk aanbrak. Het zou ALL GOOD moeten zijn, en ja, ook met een groot verdien model. Want we hanteren dit al eeuwen. Er is niets mis met geld verdienen en als jij daar erg jaloers over kunt raken, doe er dan zelf wat aan. Steek je tijd niet in haatzaaierij, maar in projecten die voor jou uitdagend zijn en geld kunnen opleveren. LEER van anderen, maar kijk naar jezelf in dat hele plaatje, niet naar het plaatje van anderen.
Ook influencers zij gewone mensen. Die ook poepen en plassen op de wc. Die ook huilen en lachen. Die ook ziek kunnen worden of zich ziels-gelukkig kunnen voelen. Net als jij en ik. Niets is zo menselijk.
Denk daar eens over na, als je weer eens met kriebelende vingertoppen achter je toetsenbord zit om ergens weer te MOETEN reageren van jezelf. Vraag je eerst eens af aan wie je dit gaat sturen, wie zit er aan de andere kant en wie leest mee ? En bedenk of je reactie nuttig is. Ik zit niet te wachten op commentaar over mijn lelijke kleur lip-gloss of dat ik eens wat meer in de zon moet gaan zitten omdat ik zo’n bleek-scheet ben. Want wat jij vast niet beseft is dat ik niet te lang in de zon KAN zitten vanwege een lichte zon-allergie. Ook ik kan dit soort dingen gewoon hebben, net als het jou kan overkomen. Zou je dit ook tegen een kennis of familielid zeggen? Denk daar wat meer over na.
De wereld verloedert. We kijken niet meer als mens naar elkaar om. Een mensenleven…wat is het nog waard tegenwoordig? Iedere dag lees je weer dat er iemand om het leven is gebracht door anderen. In mijn tijd was zoiets wereldnieuws wat een week na bleef galmen in je hoofd. Nu lezen we het, denken we “ zo zeg…” en gaan gedachteloos weer verder met ons eigen ding.
Laten we weer lief zijn voor elkaar. Of je nu influencer bent, of de koning, of je nu vuilnis ophaalt of achter de kassa zit bij de AH. Iedereen moet in zijn waarde worden gelaten. Dat geldt zeker voor social media. Google heeft niet altijd gelijk. Dus jij ook niet. Je hoeft het niet altijd beter te weten. Je hoeft elkaar niet te overschreeuwen. We kunnen elkaar ook op een normale liefdevolle toon goed verstaan. Zoals  influencer TISJEBOYJAY het goed verwoorde laatst, kunnen we tegenwoordig alleen nog maar open sandalen dragen. Omdat onze tenen veel te lang zijn geworden.  Het wordt eens de hoogste tijd om weer in gewone schoenen te passen met onze tenen.
Als ik het heb over een banaan, hoef jij je niet aangevallen of aangesproken te voelen omdat jij allergisch bent voor bananen. De wereld draait niet om jou en daarom gaan mijn artikelen ook niet over jou. Of over mij. Tenzij ik dit aangeef. Wees objectief, ruimdenkend en denk voor jezelf na. Niet wat je leest of ziet of hoort. Meedoen met de meute is niets ongewoons, maar het wil niet zeggen dat het normaal of vanzelfsprekend is. Als jij 95% vegan wilt eten en 5% niet, dan kan dat gewoon. En vertelt niets of niemand jou, wat wel en niet “ hoort “. Wie maakt de regels ? Vast door IEMAND. Die het vanuit zijn standpunten zag.
Als je een aandachtshoer wordt genoemd omdat jij jezelf 98% vegan verklaart, kun je je afvragen waarom deze personen een huisdier hebben. Of groente eten. Of auto rijden . Dieren horen nooit binnen gevangen te zitten, daar zijn ze niet voor gemaakt. Groente groeit ook, leeft ook, waarom eten we dit dan wel zonder dat zielig te vinden? En what about de stoel bekleding van auto’s? Zijn die echt 100% vrij van dierlijke componenten? Laat deze personen DAAR maar eens hun hoofd over breken voordat ze jou veroordelen. Want als het op hun eigen veroordelingen aankomt valt er op eigen vlak heel veel te veroordelen.
Onthoud: we zijn onder de streep allemaal mensen die het goed willen doen. Laat goed daarom goed genoeg zijn.
Amen to that!

15 Reacties op “Wanneer is goed eindelijk weer eens goed GENOEG ?

 1. Je bent een kanjer en ik heb veel aan jouw stukjes. En commentaar…. gewoon delete….Die m eens En hebben niks beter te doen en ern ongelukkig leven….

 2. Haleluja Monique ! Ik zeg altijd mensen die niks hebben ,hebben het meeste commentaar !
  Ik vind jou een power-vrouw en groot gelijk heb je om dit te posten ! Grtjs en suc6

 3. Bedankt Monique,
  Idd vraag mij ook steeds vaker af goed is toch goed! Vindt jouw speurwerk naar producten gewoon puik werk! Dank daar voor. Wat je er mee doet is toch aan jezelf? Succes en ga gewoon lekker door.

 4. Wat dat betreft was André van Duin met zijn lied Belt U Maar zijn tijd al ver voor uit. We leven wat commentaar leveren betreft nu echt in de overtreffende trap.

 5. Hoi Monique, ik snap ook werkelijk niet waarom mensen dit doen . Zo jammer en zo niet nodig . Ik zeg altijd maar : eet de vis en laat de graten liggen !
  Woorden kunnen een zegen zijn of een vloek . Lelijke woorden blijven nagalmen en kunnen mensen erg onzeker maken . Ik weet er alles van . Ik blijf je volgen en lees met aandacht je berichtjes . Met dank voor al je uitzoekwerk .

 6. Ik vind het echt ongelofelijk allemaal. Wat erg. Hoe komt het in je op om die diaree te schrijven.

  Ik hou van je opgewektheid , eerlijkheid en energie in je berichten. Ik word blij van je maffe en mooie foto’s ..

  Blij zijn is het doel.. altijd. Ik wens je een mooie dag !!

 7. Monique, als jij steeds kwaliteit zou leveren, feitelijk en informatief zou werken en niet steeds zo`n dramaqueen zou uithangen, zou de kritiek beduidend minder worden.

  • Corrie, als jij nu eens iets van een leven zou hebben, en andere dingen te doen zou hebben dan jouw diaree overal in het rond spuiten, anderen even lekker de grond in trappen, dan zou deze wereld beduidend beter worden. Anoniem achter een toetsenbord is alles mogelijk hé? Een hotmail adres en je hebt de hele wereld aan je voeten om over te schijten. Wat DOE je hier ? Op mijne website? Waarom ben je hier als je toch van mening bent dat ik de allergrootste trut ben ter wereld ? Tip : ga iets doen met je zielige bestaan en laat mij verder met rust. Ik dank je hartelijk voor de moeite!

   • Wat een sneu type die Corrie….blij dat ik haar niet in echt ken, wat een azijn pisser. Ga vooral door met waar je heel goed in ben Monique, uit en onderzoeken van alles. Heb er al zoveel profijt van gehad, ik blijf een trouwe volger van je💖

 8. vreselijk dat je zo behandeld word ik lees je blogs altijd met veel interesse en plezier als ik iets wil weten wat er in een prduct zit kijk ik eerst even bij jou blogs ,ga gewoon door ik waardeer je,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *