Wat is shea butter en waar moet je op letten ?

Als ik iets echt heel erg fijn vind voor mijn huid, dan is dat SHEA BUTTER. Ik heb dan ook altijd wel iets van pure Shea butter in huis . Shea butter is sheabutter zul jij vast kunnen denken, maar wist je dat er best veel gradaties zijn? In deze nieuwsbrief ga ik alles vertellen wat je moet weten over sheabutter en waarom het zo fijn is voor je huid.

WAT IS SHEA BUTTER PRECIES ?

Shea butter ( spreek uit SJE-JA-BUTTER ) wordt in vrijwel alle ingrediënten lijstjes de INCI benaming BUTYROSPERMUN PARKII genoemd. Het gaat om een vaste boter-soort, die ook bij kamertemperatuur vast blijft. Het wordt gewonnen uit de noten van de SHEA BOOM ( Karite boom ) die meest in de Savanne ( Afrika ) groeien. De pruimvormige vrucht heeft tot 50% vet in de pitten.  Bij de Afrikaanse bevolking is Shea butter van levensbelang. Als alles op de traditionele wijze gebeurt, wordt het handmatig vervaardigd door de dorpsvrouwen in Oost en West Afrika. Er zijn twee soorten Karite bomen, waarvan de in West Afrika groeiende VITELLARIA PARODOXA de meest voorkomende is en meest gebruikte voor de Shea butter.
Shea butter mogen we gerust uniek en bijzonder noemen. Om te beginnen bevat het een bijzonder hoog gehalte aan onverzeepbare delen. De meeste ( zaad ) oliën bevatten een verzeepbaar deel en een onverzeepbaar deel. Met name de on-verzeepbare delen bevatten die specifieke verzorgende eigenschappen. Omdat Shea butter zo’n uniek hoog onverzeepbaar profiel bezit, is het gehalte aan verzorgende eigenschappen ook groot, geschat wordt tot zo’n 15-18 %. Even ter vergelijking : in de meeste natuurlijke oliën is dit gehalte 1% of zelfs minder. Dit geeft Shea butter dus heel veel voorsprong, en wordt dan ook beschouwd als een geschenk voor onze huid. Het heeft een versterkt herstellend en ondersteunend vermogen en bevat een hoog gehalte aan vitamine A / E en F. Daarnaast werkt het extreem hydraterend,. En kan het de veerkracht en elasticiteit van zowel de huid als de haren verbeteren. Ook heeft het een gunstig effect op de bloedsomloop. Kortom, een product om te koesteren.
HET ENE POTJE IS HET ANDERE NIET…..
ALL IS GOOD! 😄 ……zou je denken. En dat je dit kunt denken is meer dan logisch. Niet alleen worden de vele goede eigenschappen benadrukt in de vele artikelen op internet, ook wordt er verder geen woord gerept over de grote VERSCHILLEN tussen het ene en het andere potje. Want die zijn er.
Het zal je vast zijn opgevallen, dat Shea butter commercieel enorm veel wordt toegepast. In heel veel claims op verpakkingen zien we “ met SHEA BUTTER “ staan of iets in de trend van  “ verrijkt met Shea butter “. Er zijn ook speciale merken in het leven geroepen die alleen producten maken op basis van Shea butter.
Helaas is niet alles zo mooi als het lijkt. Er wordt industrieel ENORM veel kapot gemaakt door o.a machinale raffinage. Hierdoor verliest het vrijwel alle werkzame stoffen die juist zo belangrijk zijn. Je kunt het nog het beste vergelijken met honing, of kokosolie. Dit wordt ook industrieel zodanig bewerkt , dat er maar weinig overblijft van de gezonde eigenschappen. Net als bij kokosolie, wordt de meeste Shea butter voor industrieel gebruik bewerkt met hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Dit wordt gedaan om het industrieel aantrekkelijk en winstgevender te maken, zodat het ook meer oplevert. Het wordt op zeer hoge temperaturen ontgeurd en gebleekt. Er blijven altijd wel chemische resten in het eindproduct achter. En dat zou je niet op je huid willen smeren. Geraffineerde Shea butter kunnen we helaas niet zo snel analyseren, maar meestal is de kleur witter dan echt natuurlijke en onbewerkte Shea butter, dus de Shea butter die je ook gewoon zou kunnen eten. Er zijn verschillende klassen in Shea butter, net als met kokosolie het geval is. Deze klassen gaan van klasse A tot klasse E . Het geeft de volgende klassen aan :
KLASSE A :de hoogste kwaliteit. Dit is de meest natuurlijkste Shea butter, waar alleen water is gebruikt om de boter te scheiden van de noten. In verdere producties wordt de Shea butter alleen nog gefilterd op vuil, zoals steentjes en stof.
KLASSE B : geraffineerde Shea butter. Dit wordt chemisch bewerkt
KLASSE C ; de zeer geraffineerde Shea butter waarbij chemische oplosmiddelen ( bijvoorbeeld hexaan) wordt toegepast.
KLASSE D EN E: geraffineerde en verontreinigde Shea butter.
De geraffineerde varianten zijn meest witter van kleur dan ongeraffineerde ( klasse A) , is geurloos en bevat tenminste 95% minder vitaminen dan de A klasse. Een significant verschil dus, en iets om heel erg goed op te letten Echte Shea butter heeft een ivoren tot geel-achtige kleur en heeft een typerende noot-achtige geur, die niet op de huid blijft ruiken. De geur vervliegt snel. Naarmate de Shea butter rijst, zal de nootachtige geur verdwijnen.

HOW IT IS MADE………

Hoe wordt echte Shea butter gemaakt ? Wel, heel anders dan de industriële ( geraffineerde ) wijze. Eerst worden de schillen van de noten van de vrucht gekraakt, de noten gewassen en gedroogd. De volgende stap is de noten kraken en roosteren. Daarna worden de noten fijn vermalen tot er een chocolade kleurige massa / pasta ontstaat. Dit wordt vele uren met de hand gekneed en gezuiverd met steeds schoon water. Dan wordt het onder een bepaalde lage temperatuur in een ketel verhit zodat de verse Shea butter vanzelf boven komt drijven. Deze laag wordt tot slot af geroomd en verder verwerkt tot Shea butter.
Zoals je kunt lezen vraagt dit veel meer intensieve arbeid. En dat kost geld. Industrieel raffineren is daarom veel aantrekkelijk voor de industrie, omdat dit veel meer oplevert. Commercieel is er dan ook vrijwel altijd sprake van geraffineerde Shea butter waar de werkzaamheid eigenlijk zo-goed-als is verdwenen. Terwijl jij kunt denken, dat je je huid heerlijk verwent met Shea butter.
Maar hoe herken je dan een echte ( klasse A ) Shea butter ? Lastig inderdaad. Want niet veel fabrikanten vertellen waar zij hun Shea butter vandaan halen en / of vertellen hoe zij dit verwerken. Je hebt een echt goede Shea butter te pakken als je het ook zou kunnen eten. In veel delen van de wereld wordt Shea butter ook inwendig gebruikt. Hoe gezond dit is, daar worstelt de wetenschap nog mee. Er zijn studies bekend, waaruit blijkt dat bakken in Shea butter de bloeddruk kan verlagen, terwijl andere studies zeggen dat Shea butter geen bindende oplosbare eiwitten bevat en invloed heeft op de vertering van eiwitten, maar ook hier wordt benadrukt dat de evidence zeer dun is en er meer onderzoek nodig is. Omdat het ( nog ? ) niet erg wordt omarmd als bak-product, wordt Shea butter voornamelijk in verzorging en cosmetica gebruikt.
De enige manier om als consument te achterhalen of het gaat om een klasse A Shea butter is om het op te vragen. Heel veel fabrikanten kunnen je wellicht geen antwoord geven omdat zij het zelf ook niet goed weten, en / of dit ook op moeten vragen bij hun afname-punt.  Een goede tweede graadmeter zijn KEURMERKEN. Zorgt een fabrikant voor de JUISTE keurmerken, dan kun jij er als consument vanuit gaan, dat er niets is geraffineerd. Bekende goede keurmerken die de beste garanties geven zijn de ECO CONTROL  en dE NATURAL COSMETIC STANDARD ( NCS ) Draagt een product dit keurmerk, dan kun je verzekerd zijn van geen enkele vorm van raffinage of andere synthese. Wat ook enorm belangrijk is om te toetsen zijn andere werkzame stoffen die zijn toegevoegd. Het één versterkt het ander, om bijvoorbeeld een bepaalde werking te genereren. Wil je alleen Shea butter, dan zou de fabrikant dit als “ Shea butter “ of “ BUTYROSPERMUN PARKII  in INCI  moeten vermelden en de afkomst ook kenmerken. Als daarbij de nodige keurmerken ( let op: GELDIGE keurmerken en geen fantasie keurmerken die bijvoorbeeld door fabrikanten zelf worden bedacht om indruk te maken ) zijn vermeld zit je in de juiste richting.
Waarom is het ene potje SHEA BUTTER knetterduur en het andere niet ??? 🫤 Ook deze vraag is mij heel veel keren gesteld. Het heeft met verschillende factoren ( lees hierboven) te maken maar….feitelijk komt alles op hetzelfde neer als je een echt natuurlijke Shea butter hebt weten te vinden. Veel fabrikanten flessen de boel gigantisch door vooral de klasse ( A ) en de natuurlijkheid naar voren te brengen terwijl merk B PRECIES HETZELFDE in hun potjes heeft zitten maar er geen toeters en bellen aan hangt en een eerlijke prijs vraagt. Zo kan merk A bijvoorbeeld vertellen dat je hun Shea butter gewoon kunt eten, terwijl merk B dat niet zegt, maar je deze Shea butter ook gewoon kunt eten. Door iets vreselijk uit te gaan melken kan de prijs ook flink worden op geschroefd. En wordt er drie x zoveel aan verdiend. Omdat Shea butter uit Afrikaanse landen afkomstig is wordt het onbewerkt aangeleverd, waar fabrikanten zelf vervolgens mogen doen wat zij ermee willen doen. Dat kan dus twee kanten op. De fabrikant kan kiezen voor echte natuurlijkheid en zal niets meer of minder doen dan de Shea butter filteren op vuil / steentjes enzovoort, of hij kiest voor raffinage en meer winst. Daar tussen zit heel veel ruis, zoals je vast kunt begrijpen. Aan ons de schone taak om het kaf van het koren te scheiden en ons zeker ook geen geld uit onze zakken laten kloppen door mooie kletspraatjes zonder enige meerwaarde op het product zelf.

BON SENS SHEABUTTER

Ik werk sinds 2020 achter de schermen bij BON SENS, onderdeel van de grote PUUR & FIT familie. Dit is voor mij erg interessant, want ik leer ontzettend veel over de ontwikkeling een maakbaarheid van echt meukvrij verzorgingsproducten. BON SENS is een familielid waar er nog echt traditioneel zelf wordt gewerkt. Het komt dus niet kant en klaar ( private labeling ) bij ons aangezwengeld, we maken alles ZELF. We hebben een eigen zeep-makerij waar we naast zepen nog veel meer ontwikkelen. Zoals een loep-zuivere biologische on-geraffineerde shea butter. Het is hand gemaakt en verpakt in een schattig tinnen blikje. De etiketten zijn 100% biologisch afbreekbaar.  Omdat we zelf producties draaien, kan de verkoopprijs ook belachelijk laag worden gehouden voor de sublieme kwaliteit : € 8,95 voor 100 ml. Wil je bestellen ? KLIK HIER 
WAT KUN JE MET SHEA BUTTER ?
Goed, je weet nu aardig wat over Shea butter en ik hoop dat het jou helpt om een juiste zuivere sheabutter te kopen. Je las eerder over de extreem goede voordelen voor onze huid. Shea butter kun je daarom voor het gehele lichaam gebruiken. Het is goed voor het vochtgehalte van de huid, omdat de goede vetzuren in Shea butter vochtverdamping tegen gaat. Er zitten aardig wat antioxidanten in sheabutter als quercitine, en vitamines A, E en F. Het stofje allantoïne werkt bovendien ontstekingsremmend. Sheabutter is in staat de huidbarriere te versterken en te behouden.
Shea butter wordt meest gebruikt bij een droge tot extreem droge huid, maar je kunt het ook gewoon voor een normaal huidtype gebruiken. De droge en gort-droge huid heeft er alleen wat extra soelaas bij dan een normaal huidtype. Als je een vette huid hebt, kun je beter geen sheabutter gebruiken of deze zeer matig gebruiken. Door de talgproductie heeft een vette huid meer dan voldoende vetzuren .  Vetten OP vetten kan mogelijk averecht werken, en de huid nog vetter maken.
Als je een ( erg )  droge gezichtshuid hebt, is sheabutter ontzettend geschikt. De aanwezige vetzuren in sheabutter zijn namelijk ook aanwezig zijn op onze huid. Door wat Shea butter ( al dan niet gemengd) op de droge gezichtshuid aan te brengen, leg je als ware een dun laagje over de huid waardoor het in de huid aanwezige vocht niet zal verdampen. Ook zal de huid barrière minder snel verstoord raken, en intacter blijven. Met weer als voordeel dat schadelijke invloeden van buitenaf tegenhoudt. Het is niet voor niets, dat de cosmetica erg veel shea butter gebruikt in huidverzorgingsproducten die zijn gericht op de droge tot zeer droge huid. Voor het gezicht is shea butter dan ook bijzonder geschikt. Ik heb zelf al jaren veel profijt bij het gebruiken van shea butter voor mijn gezicht. Ik maak ieder najaar een gezicht-creme die ik vooral veel in de herfst en winterperiode gebruik. Dit is een vettige crème wat mijn huid in de gure wintermaanden goed gehydrateerd houdt maar ook verzacht, herstelt en kalmeert. Ik voeg aan zuivere shea butter de Squalane + bakuchiol toe van SUIT MATTERS, twee toppers die ik nu inmiddels ook al aardig wat jaartjes gebruik. Hoe ik dit maak ? Super simpel. Om de werking van zuivere shea butter zo optimaal mogelijk te houden, kun je het beter niet verhitten. Daar gaat het immers bij de vele industriële producties mis. Het is echt ontzettend zonde, als je echt zuivere shea butter voor een DIY project gaat verhitten. Het is beter, om dit in warm water zeer langzaam te laten smelten. Zorg ervoor dat het water niet heter is dat 40 *C. Ik schep meestal een potje ( waar ik mijn crème in bewaar ) vol met shea butter en laat dit in een kom met warm water staan. Ik ververs het water nog een keertje als de shea butter niet erg goed smelt. Maar met wat geduld smelt het echt vanzelf. In gesmolten toestand kun je dan van alles toevoegen. En dit goed door roeren. Daarna laat je het weer terug stollen. Wil je ook deze vette najaar-creme ( zoals ik het ben gaan noemen 😁 ) maken? Dan heb je dit nodig :
– circa 35 gram BON SENS  shea butter
– 18 druppels SUIT MATTERS squalene
– 15 druppels SUIT MATTERS bakuchiol
Laat de shea butter smelten op de manier zoals ik het hierboven heb omschreven. Voeg, zodra de boter is versmolten, de squalane + bakuchiol toe en roer di met een bamboe lepeltje goed door. Laat dit terug stollen. Bewaar de crème op een droge, donkere, koele plek. Deze crème is erg goed voor de droge tot gortdroge ( gezicht) huid, gebruik echter nooit teveel. Ik gebruik zelf per smeerbeurt nog geen halve erwt, dat is meer dan genoeg. Smeer het zachtjes uit over je gezicht, wrijf niet. Je kunt deze crème uiteraard ook voor alle andere droge plekken op je lichaam gebruiken, zoals knieën en ellebogen, maar ook gebruiken als hand en nagel crème.

BON SENS BIOLOGISCHE ONGERAFFINEERDE SHEA BUTTER BESTELLEN?

klik hier 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *