Mag ik uw aandacht voor….tijm ?

Ik kan mij blijven verbazen over het feit, dat we nog steeds de heerlijke verse en vers gedroogde kruiden & specerijen, en daarmee gelijk ook al hun zeer gezonde voordelen, niet omarmen. Ja, tuurlijk hebben we hier en daar ergens wel een potje in de keukenkast / lade rond zweven, en pakken we het, als we ons eten wat willen verrijken in smaak. Maar daar stopt het wel een beetje. En dat is echt super-jammer, want al die verse kruiden & specerijen zijn echt heel erg waardevol voor onze gezondheid. Ik heb er inmiddels erg veel content over geschreven, zoals DIT ARTIKEL waarin ik vertel over de verse plantjes, en DIT ARTIKEL waarin ik vertel over gedroogde planten, kruiden en specerijen. Maar ook vertel ik IN DIT ARTIKEL over vrij bijzondere kruiden & specerijen, en wat dat betreft mag TIJM daar eigenlijk ook niet ontbreken. Omdat tijm echt heel erg veel goeds in huis heeft, heb ik besloten om er een afzonderlijk artikel over te gaan schrijven, want dit kruid verdient het, om gezien en ontdekt te worden.

WAT IS TIJM?

First things first : THYMUS VULGARIS (  de Latijnse benaming ) is een struikachtige plant die ongeveer 30 cm hoog kan groeien. De kleine lancetvormige blaadjes zijn zacht behaard en krullen iets om. Aan de onderzijde zijn ze wit-fluweelachtig terwijl de bovenste zijden van het blad mooi groen kleurt. In de bloeiperiode ( Mei / Juni ) komen in de oksels van de grotere bladeren zeer mooie en liefelijke wit/roze bloemetjes. Van origine komt de plant uit het Middelands zeegebied maar wordt inmiddels ook Europa erg veel aangeplant en gekweekt.
Een zeer belangrijk punt van aandacht is, dat je ECHTE TIJM koopt. Er zijn inmiddels vrij veel soorten, maar wil je de echte WERKZAME tijm, kies dan voor de THYMUS VULGARIS. Dit moet op een verpakking staan vermeld. Is dit niet het geval, vraag dan zeker even na bij de fabrikant. Ik kan je alvast vertellen, dat het biologische gedroogde vers gesneden tijm wat je bij puur & fit kunt bestellen, de enige echte Thymus Vulgaris tijm betreft en je deze dus met 100% zekerheid kunt aanschaffen. Wij hebben daar zeer kritisch naar gekeken.

TIJM IS MEER DAN ALLEEN MAAR SMAAKVOL EN GEZOND

Tijm is veel wetenschappelijk onderzocht. Er zijn dan ook ontzettend veel studies vindbaar, die de medicinale werking van tijm onderstrepen. DIT OVERZICHT uit 2022 laat o.a zien, dat tijm ontzettend weldadig is wat betreft antivirale / antibacteriële / antischimmel / antiseptische activiteiten. Tijm is extreem hoog in vitamine A en C. Bovendien hebben VERSCHILLENDE EXPERIMENTELE MODELLEN  van leverbeschadiging aangetoond, dat tijm hepatoprotectieve effecten bezit, zowel de ethanolische als de metabolische extracten van tijm onderdrukken effectief de N-nitrosodiethylamine of door aflatoxine geïnduceerde oxidatieve leverschade. Wat best goed nieuws is, gezien ons huidige voedselbeleid en wat dat voor zeer zware belasting heeft op onze lever. Waar tijm nog meest om bekend staat is het slijmoplossende vermogen. We kennen allemaal vast wel de bekende tijmsiropen die erg veel worden verkocht als hoestdrank. Tijm helpt bij het bestrijden van luchtweginfecties en is geheel natuurlijk. Het werkt antiseptisch helpt om slijmvorming te verwijderen. Het is tevens erg heilzaam bij het verzachten van hoest en het bestrijden van een verstopte neus.
Tijm bevat een etherische olie: THYMOL. Deze etherische olie heeft een extreem goede schimmelwerende en ontsmettende werking, en dat is mede de hoofdreden waarom tijm zo veelvuldig wordt toegepast in hoestdrank.

HOE GEBRUIK JE TIJM ?

Tijm kun je het allerbeste als biologisch gekweekt plantje inkopen of biologisch vers gedroogd blad. Aangezien de echt biologische plantjes vrij lastig vindbaar zijn ( ik zou ze zeker NIET in een supermarkt kopen) zijn de biologische gedroogde ( meestal gesneden ) tijmbladeren de beste tweede optie. Die kun je beter kopen in biologische winkels en online bij de betere webwinkels. Deze geven de beste garantie, en verkopen meestal ook de echte tijm.
Tijm kun je algemeen genomen veilig gebruiken. Je kunt er thee van trekken, maar je kunt het ook als smaakmaker / verrijker gebruiken ter vervanging voor zout. Tijm heeft een licht zilte, kruidige smaak, en wordt daardoor meestal als vervanger voor zout gebruikt. Ook wordt het vaak gebruikt om vis in smaak te verrijken.
Je kunt tijm ook als etherische olie kopen en als extract. In de homeopatische wereld wordt tijmolie erg veel toegepast bij luchtwegontstekingen. Je moet echter wel oppassen met tijm olie, want het is niet erg onschuldig. Je kunt tijm olie beter niet inwendig gebruiken, al wordt het op internet hier en daar wel aanbevolen. Dat geeft de nodige risico’s, ik raad het ten zeerste af. Je kunt de etherische olie gebruiken in de diffuser, of een druppeltje in een heet bad. Gebruik het liever ook niet op de huid, zeker niet onverdund.
Het vers gedroogde tijm is het meest ideaal voor dagelijks gebruik. Uiteraard moet je ook nooit overdrijven, net als met alles, en geen zakjes tegelijk per dag gebruiken, maar je kunt tijm gerust dagelijks door je voeding verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld thee van trekken, door een los theezakje te vullen met drie dessertlepels gedroogd tijm voor een ruime liter thee. Je kunt ook een theelepel tijm door een smoothie verwerken. En je kunt wat tijm over gekookte groente strooien, door puree’s, over talloze gerechten. Tijm gaat erg goed samen met vis en wat vers uitgeknepen citroensap.
Door dagelijks wat tijm door je voeding te verwerken voeg je een gezonde bijdrage toe aan je eetpatroon en je algehele gezondheid.

BESTEL DE ENIGE ECHTE TIJM BIJ PUUR & FIT !

Ik vertelde eerder al, dat puur & fit de echte thymus vulgaris tijm verkoopt. We vullen het zelf af in onze eigen afvul-ruimte en kunnen zo alle controle houden over de kwaliteit. Maar ook over de verkoopprijzen. De biologische vers gedroogde tijm van puur & fit halen wij uit Algerije waar we de allerbeste kwaliteit vonden. De gedroogde bladeren zijn gedroogd met warme lucht, en vervolgens verfijnd versneden, zodat de aroma’s vrijkomen. Je betaalt voor 90 gram maar €2,50! KLIK HIER om te bestellen.

BAKKEN MET TIJM!

Ik blijf het zo ontzettend jammer vinden, dat de consument niet zoveel doet met heerlijke vers gedroogde kruiden & specerijen. Verder dan wat door hun eten strooien komen zij niet en dat is echt heel erg jammer! Want het is zo onwijs veelzijdig om te gebruiken! Om jullie wat inspiratie te geven, heb ik een heerlijk en super-snel-te maken recept bedacht voor een kruidig brood, wat ook nog eens vrij is van meuk ( gluten) en geschikt is voor veganisten en fructose intoleranten. Het is een zeer voedzaam brood, dus na een sneetje zit je voorlopig wel even vol!
DIT HEB JE NODIG :
450 gram havermout, tot meel vermalen en gezeefd
100 gram biologische geblancheerde pinda’s + vijf eetlepels biologische gepeld hennepzaad + zes eetlepels biologisch wit sesamzaad, vermalen tot meel en gezeefd
15 gram wijnsteen bakpoeder
Een half zakje ( 75 gram )  biologische paprika granulaat
Een half zakje ( 75 gram )  biologische tomaat granulaat
Vier volle eetlepels biologisch vers gedroogde gesneden tijm
Vier volle eetlepels biologisch vers gesneden bieslook
Heet water te beginnen met 600 ml
Om te besmeren : gesmolten zuivere kokosolie
Ik heb dit brood megasnel in de airfryer gemaakt. Ik heb daarvoor DE BAK gebruikt als bakvorm, dus ik heb de liftbak eruit gehaald. De bak bekleed je vervolgens dan met een stukje PFAS vrij bakpapier. De reden waarom ik niet in de baklift met bijvoorbeeld een siliconen vorm bak, is dat het brood via deze luchtcirculatie sneller en gelijkmatiger gaart. Maar prefereer je liever een vaste bakvorm, dan ben je daar uiteraard vrij in. In de oven kun je uiteraard ook het brood bakken. Bekleed dan een vierkant broodblik met PFAS vrij bakpapier, en zet de temperatuur op 175 graden. Bak ongeveer 45-55 minuten terwijl je tussentijds blijft controleren.
ZO MAAK JE HET :
1 ) Meng de gezeefde melen door de rest. Gooi 600 ml heet water erop en kneed, zorg dat de massa goed licht vloeibaar wordt, voeg net zoveel heet water toe. TIP : gebruik hiervoor liefst een vinyl handschoentje zodat de boel niet zo plakt aan je handen, bevochtig je handen steeds. Als alles goed is door gekneed en een goed beet te pakken massa is bereikt, de massa in de bak leggen. Boetseer er een hoog brood van.
2) besmeer het brood rijkelijk met de kokosolie,  bestrooi eventueel nog wat bij met de bieslook en de tijm, druk dit met een bevochtigde hand aan.
3) Zet de temperatuur op 165*C en bak 30 minuten.
4) keer het brood voorzichtig om, en bak opnieuw nog 15 minuten na
LET OP : gebruik bij het openen van de bak een ovenwant, het gat is behoorlijk heet! Laat het brood goed afkoelen. Snij tot slot in sneetjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *