Waarom omarmen we geneeskrachtige kruiden / planten / bloemen en specerijen niet ?

Thee….we drinken wat af. Ik hou er ook wel van, alhoewel ik geen echte “ thee-leut “ ben. Ik ben meer een “ infusie-leut” Een watteeehh…? 😯…Een infusie, dat is niets meer of minder dan een aftreksel van planten, bloemen en kruiden. Er worden in kokend water planten, bloemen en kruiden getrokken, en dat vocht noemen we infusie. Het kan zowel in gedroogde vorm, als vers.  In de industrie worden er vaak een thee-infusies gebruikt, dat is een combinatie van thee met een bepaalde plantensoort. In de alternatieve wereld worden er talloze infusies medicinaal gebruikt.  Veel plantensoorten bevatten inderdaad medicinale eigenschappen die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Dat kan zeer zinvol zijn bij verschillende kwalen. Maar ook algemeen genomen zijn infusies gezond en heilzaam. En ook nog eens lekker.
Ik ben zelf al jaren groot fan van infusies. Ik probeer erg veel uit, combineer ook veel, om zo diverse gezonde eigenschappen samen te brengen, of er een specifieke smaak aan te geven. Ik ben bijvoorbeeld een GIGANTISCH groot fan van kamille ( KLIK HIER ) Ik gebruik de biologische gedroogde bloemetjes. Ik hou ontzettend van de smaak en de geur, maar ik voel ook echt dat ik ervan opknap. Soms is mijn maag wat van slag, een kop kamille kan de boel dan heerlijk tot rust brengen. Ik drink het vaak in combinatie met verse gemberwortel. Maar ik gebruik nog veel meer naast de gedroogde kamille, zoals gedroogde brandnetel, en gedroogde goudsbloem. Ook vind ik gedroogde rozenbottel verrukkelijk. Het is ook nog eens relatief goedkoop, zelfs biologisch, waar ik later op terugkom. Kortom: hoogste tijd dat we de infusies eens wat meer in het zonnetje gaan zetten!

BIOLOGISCH

Ik wil graag nog even wat dieper ingaan, op het belang om voor biologische gedroogde planten / kruiden / bloemen te kiezen. Zeker op gebied van gedroogde planten / bloemen / kruiden, maar ook specerijen is dat een zeer belangrijk detail m.b.t de gezonde voordelen. Er wordt wereldwijd ontzettend veel verbouwd, en verscheept. Het zorgt er bijvoorbeeld voor, dat wij in de supermarkt kruiden & specerijen kunnen kopen voor een habbekrats, denk aan peper, en kaneel. Industrieel worden er erg veel pesticiden en herbiciden gebruikt in de vele plantages, omdat vrij veel kruiden / bloemen / plantensoorten en specerijen kwetsbaar zijn en onderhevig aan bederf. Deze geven altijd wel iets van een restproductie in het eindproduct. Biologisch gebeurt dit niet, en worden er natuurlijke bestrijdingsmiddelen toegepast die wettelijk zijn toegestaan. Hierdoor hebben wij tenminste de beste papieren. Uiteraard komt er ook nog het produceren zelf bij kijken. Als dit gecertificeerd gebeurt, zijn de eisen gigantisch streng. Kies daarom alleen voor gecertificeerde biologische gedroogde planten / kruiden / bloemen en specerijen.
Zoals jullie inmiddels weten, streven we bij www.puurenfit.nl voor een zo groot mogelijk eigen assortiment. Dit realiseren we, door een eigen afvul ruimte te bezitten, waardoor we RECHTSREEKS kunnen inkopen. Dit passeert een aantal tussen stationnetjes zoals distributiekosten , verpakkingskosten, en transportkosten. Wat ook weer minder milieu belastend is. Maar het geeft vele meerdere voordelen. Voor ons, maar vooral voor JOU. Wij kunnen de complete regie houden over wat wij verkopen. We zijn nauwer betrokken bij de kwaliteit, maar ook kunnen we zoeken naar het hoogst haalbare in biologisch, ethisch verantwoord, circulair en milieuvriendelijk. Wij gaan nooit voor minder, zeker niet als het om deze zaken draait. Wat voor jullie dit alles zo fijn maakt, is dat jullie geen tijd kwijt zijn naar het zoeken naar de juiste producten, en….je betaalt minder! Want omdat wij al die tussen stationnetjes overslaan, kunnen we die bespaarde kosten doorzetten naar de uiteindelijke verkoopprijzen. Jij betaalt dus gewoon “ Duitse prijzen “ terwijl je de allerbeste kwaliteit krijgt. Wij willen niet rijk worden. We willen ons steentje bijdragen aan EERLIJKE handelsvoeringen, waarbij we ook mensen die wat minder goed functioneren op de arbeidsmarkt, een kansgeven om een eigen inkomen te genereren. We zijn maar een klein vlekje, maar we hopen dat het een olievlek gaat worden waaruit meerderen ons voorbeeld gaan volgen.
Terug naar de gedroogde planten / kruiden / bloemen. Want daar wil ik jullie in dit artikel wat meer kennis over geven. Waarom ? Omdat het juist een ontzettende waardevolle bijdrage levert aan ons welzijn, terwijl we de hoofdprijs niet betalen ( super Foods / commercie ) Het is goed. Het is bewezen heilzaam, het is gezond. Meer dan dat heeft het niet nodig. De reden, waarom gedroogde planten / bloemen / kruiden infusies niet populair zijn onder de gemiddelde consumenten, komt voort uit het feit, dat de industrie er geen DROL aan verdient. Wij bij puur & fit dus ook niet. Maar toch willen we het aanbieden. Omdat het iets is, wat zinvol is. En bereikbaar, ook voor mensen met een lager budget, die geen superfood-geld hebben. Infusies kun je ook scharen onder superfood. Het is zeer heilzaam voor vele functies in ons lichaam, ondersteunend voor onze organen, en het kan diverse kwalen kalmeren, verminderen, verzachten en herstellen.
Ik neem hieronder een aantal soorten met jullie door :

FRAMBOOS BLAD

Frambozen….ja, daar mag je mij gerust voor wakker maken, ook vind ze verrukkelijk. Ze zijn ( bio) helaas wel idioot duur, daarom probeer ik ze ieder jaar in het seizoen “ wild “ te plukken bij mij in de buurt. Daar staan enorm veel framboos struiken. Je moet er altijd als-de-kippetjes bij zijn want iedereen wil ze uiteraard plukken. Terwijl we ons focussen op de besjes, zien we misschien het allerbelangrijkste wel over het hoofd: het BLAD van de framboos struiken. Want daar zit meer in, dan je denkt…
Het blad komt van de RUBUS IDEAEUS, ook wel de framboosplant. De plant floreert in ontzettend veel delen van de wereld. Het gedijt het beste in een gematigd klimaat. De bladeren van de framboosplant worden voornamelijk in de voorzomer geoogst. Ze zijn dan op hun voedingsrijkst. Na de oogsten worden de bladeren zorgvuldig gedroogd , deze fase van de productie is meest cruciaal, omdat er tijdens het drogen GEEN kostbare voedingsstoffen verloren mogen gaan. Gebeurt het dus niet zorgvuldig, verliest het blad erg veel waarde. Na het droogproces worden de bladeren fijn versneden en verpakt.
Framboosblad wordt in de traditionele geneeskunde al eeuwenlang gezien als een zeer goed natuurlijk medicijn, en ook de wetenschap is het daar in grote getale mee eens. Zo is het nogal rijk aan voedingsstoffen als vitaminen ( A / B / c en E ) en is het een zeer rijke bron van magnesium , ijzer, calcium en kalium. Het blad bevat tannines, wat zorgt voor een effectief en positief effect op de spijsvertering. Het geeft een samentrekkend effect, waar er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat diaree klachten verminderen. De vele antioxidanten en mineralen kunnen bijdragen aan de cardiovasculaire gezondheid door de bloeddruk en bloedcirculatie te verbeteren.
Maar waar framboosblad voornamelijk om bekend staat, is het effect op de zwangerschap en menstruatieklachten. Dat komt door het aandeel tannine en fragarine. Dit zijn stoffen, die kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodem spieren en het vergemakkelijken van de bevalling. ONDERZOEK toont, dat zwangeren die framboosblad thee drinken, minder kans hebben op interventies tijdens de bevalling. Ook als je veel last hebt van de menstruatie, kan het drinken van framboosblad-thee volgens DIVERSE STUDIES verlichting bieden, en krampen verminderen.
TOCH ….
…even oppassen als je bijvoorbeeld overgevoelig bent op de maag. Te hoge doseringen kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn, wat maagklachten geven en soms ook dunnere ontlasting. Ook moet je, als je medicatie slikt, voordat je wilt gaan beginnen met het drinken van framboosblad-thee even overleg plegen met je huisarts, omdat het mogelijk kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloed verdunners en medicatie voor diabeten. Algemeen genomen moet je vooral zorgen dat je geen liters per dag achterover slaat. Alles wat goed is wordt immers slecht waar het woord TE voor staat. Als je het met gezond verstand gebruikt, is het een prima gezonde drank om dagelijks te drinken.
Wil je biologische gedroogde framboosblad bestellen ? KLIK HIER
PASSIEBLOEM
Passiebloem staat voornamelijk bekend als ondersteuning bij stress Passiebloem wordt omschreven als geneeskrachtig en gericht op het kalmeren van de geest. De passiebloem ( Passiflora Incarnata ) is een prachtige klimplant om te zien en is zeer kenmerkend aan de diepblauwe bloemen. De medicinale werking van de plant gaat al eeuwen terug, waar het met name werd gebruikt als kalmeringsmiddel. Het geeft een gunstige werking op slapeloosheid, misselijkheid en angsten. De werkzame stoffen zitten in de passiebloemen, de bladeren en de stam. Het is zeer rijk aan flavoniôden ( 0,25% ) en harmaline, dit zijn een aantal van de stoffen die ervoor zorgen voor de ontspannende werking. In gedroogde vorm wordt er infusie van getrokken, maar het wordt ook als supplement verkocht ( tablet en tinctuur, tegen stress en spanningen, en slapeloosheid ) De flavonoïden in passiebloem hebben een goed ADMET-profiel, dat staat voor absorptie, distributie, metabolisme , eliminatie en toxiciteit.  Passiebloem wordt vaak gebruikt bij insomnia-slaapproblematiek, onrust, nervositeit, en diverse angsten, maar kan mogelijk ook erg gunstig werkren bij de menopauze.
TOCH ….
…even oppassen met gebruik tijdens de zwangerschap, alhoewel er helemaal geen gevallen bekend zijn, zijn er nog geen echte studies bekend over mogelijke bijwerkingen, het wordt daarom standaard afgeraden. Het wordt algemeen beschouwd als veilig in gebruik, al moet je uiteraard geen liters tegelijk drinken, maar dat spreekt voor zich. De gevolgen van langdurig veelvuldig gebruik zijn tevens nooit echt onderzocht, dus ook hier geldt je gezonde verstand te gebruiken. Gebruik het niet ongelimiteerd. De veilige dosering van het WHO staat op dit moment op 500-2000 mg EXTRACT van de bovengrondse delen ( bloed/ blad / stam )
Ook wat betreft passiebloem geldt, net als met alle andere geneeskrachtige kruiden, dat je moet oppassen als je medicatie slikt. Overleg ALTIJD vooraf met je huisarts of het geen kwaad kan. Zo kan het gebruik van passiebloem de wering van kalmeringsmiddelen behoorlijk versteken en je moe en slaperig maken. Overleg daarom altijd met je behandelend arts, welk medicijn je ook slikt.
Wil je biologische gedroogde passiebloem bestellen ? KLIK DAN HIER
VALERIAAN
Valeriaan is iets bekender dan alle andere geneeskrachtige kruiden, en dat heeft het te danken aan de rustgevende werking. Veel vrij verkoopbare merken ( bijvoorbeeld Valdispert ) gebruiken valeriaan in hun supplementen. Valerian is een plant met lichtroze / witte / paarse bloemetjes die zo ongeveer in Juni gaan bloeien. De plant groeit het meest in landen als Azië, Noord Amerika en Europa. De wortel van de valeriaanplant wordt al eeuwen gebruikt vanwege de vrij unieke eigenschappen, waarvan ontspanning dus de hoofdrol speelt. Het werkt ontspannend, rustgevend, en kalmerend wat aanverwante klachten gerelateerd aan spanningen ( hoofdpijn, trillen, stress, slapeloosheid, nervositeit ) kan verminderen. Qua suppletie wordt valeriaan ( extract ) dan ook voornamelijk verkocht als rustgever en bij slapeloosheid.
De wetenschap worstelt een beetje met valeriaan. Ze weten nog steeds niet precies, hoe valeriaanwortel werkt, maar er zijn wel vele studies die bepaalde zaken aantoonbaar maken, zoals het verhoogde niveau van GABA ( gamma-aminoboterzuur ) , een stofje in onze hersenen wat een rol speelt in onze slaapregulatie. Dit GABA vinden we overigens ook terug in het hierboven besproken passiebloem. Ook bevat valeriaan valereenzuur, wat de werking van GABA lijkt te kunnen ondersteunen. Ook zijn er verbindingen in valeriaan gevonden die lijken bij te dragen aan de werking van serotine en adenosine, hormonen die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van ons slaapritme en stemming. Dit alles samengevat geeft uiteindelijk zeer gunstige papieren op ons slaappatroon, maar alle aangetoonde resultaten hebben nog meer studie nodig. Er zijn veel verschillende studies gedaan om de werkzaamheid van valeriaanwortel op onze slaap te onderzoeken en de uitkomsten zijn wisselend, maar zijn wel veelbelovend. De huidige ADH staat op 1-3 gram gedroogde valeriaan per kopje infusie per dag.
TOCH…..
….even oppassen met valeriaanwortel, want net als met andere geneeskrachtige kruiden kunnen er mogelijke bijwerkingen zijn. De bijwerkingen die zeer zeldzaam, maar toch zijn geregistreerd zijn levendig dromen, hartkloppingen , en hoofdpijn. Maar ook hier geldt, dat je het dan echt bont maakt en bijvoorbeeld liters per dag drinkt op langdurige basis. En ook hier geldt : gebruik je medicatie, ga dan eerst even in gesprek erover met de huisarts. Ook hier geldt dat gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden omdat er geen enkele studie naar is verricht.
Wil je biologische valeriaan bestellen ? KLIK DAN HIER 
ROZENBOTTEL ( SCHELPJES ) 
Ja, ik hou ervan!!!!! En het geeft mij ook meteen leuke herinneringen. Als kind plukten we altijd rozenbottels, met hansdschoentjes aan, want het zijn behoorlijk stekelige planten. De rozenbottelplant bevat kleine rode vruchtjes, die zich net onder de bloemblaadjes van de roos bevinden. Het wordt geschaard onder de zogenoemde pseudo vrucht. Het heeft een zeer delicate, bloemige , licht zoete smaak met een wrange nasmaak. Er zijn honderden soorten, maar het soort wat meest voorkomt is de ROSA CANINA plant. Aan de rozenbottel worden erg veel gezonde voordelen toegeschreven die ook door de wetenschap worden onderstreept. Zo werkt rozenbottel gunstig voor een verbeterde immuniteit, gewichtsverlies, de hartgezondheid, maar ook wordt het veel in de cosmetische wereld gebruikt vanwege het gunstige effect tegen huidveroudering. Dit laatste komt voornamelijk door het zeer hoge aantal aan antioxidanten. In een onderzoek naar  de AO-gehalten in zes fruitextracten bleek rozenbottel de hoogste AO capaciteit te bezitten. Maar de rozenbottel blinkt vooral uit in polyfenolen, carotenoïden, en vitamine C en E. Je kent misschien var=t wel de flessen Roosvicé, die zijn gebaseerd op rozenbottel vanwege deze hoge waarden aan vitamine C en E. Vergeleken met andere vruchten en zelfs groenten bevatten rozenbottels één van de hoogste gehalten aan vitamine C. Alhoewel vele studies positief zijn, moeten er voor onderstrepingen wat betreft de gunstige werkingen op het hart, diabetes maar ook tegen huidveroudering nog meerdere studies worden verricht.
Rozenbottel thee maak je mega simpel, zowel vers als gedroogd. De gedroogde variant werkt het meest handigste en kun je het gehele jaar door drinken. Omdat rozenbottel een nogal wrange nasmaak geeft die niet door iedereen wordt gewaardeerd, is het aan te raden één of twee druppels zuivere stevia toe te voegen aan je infusie. Gebruik ongeveer anderhalf theelepeltje per grote mok infusie, en drink niet meer dan twee mokken per dag.
TOCH….
….ook hier oppassen, net als bij alle andere geneeskrachtige kruiden. Er zijn geen echte studies verricht naar mogelijke bijwerkingen maar ook is er niets bekend over mogelijke bijwerkingen. Wel kunnen mensen die overgevoeligheid hebben, wat bijwerkingen ervaren bij een te hoge dosering, zo is bekend dat een té hoge dosis aan vitamine C, waar rozenbottel dus zowat van uit hun velletjes barsen, de kans op nierstenen kan vergroten. En ook hier : gebruik je medicatie, overleg altijd eerst met je behandelend arts.
Wil je biologische gedroogde rozenbottel bestellen ?  KLIK DAN HIER
LINDEBLOESEM
We kennen ze allemaal : de lindebomen. Maar we weten maar weinig van de bloesem, die deze bomen geven in hun bloeiperiode. Daar zit nogal wat geneeskrachtige voordelen in voor ons. De lindebloesem die voor infusies worden gebruikt komen van de winterlinde , de zomerlinde en de Hollandse linde. In de maand Juni worden de bloesems meest geoogst. Lindebloesem staat meest bekend, net als de passiebloem en valeriaan, voor rust en ontspanning. Maar ook krijgt het veel lof op internet als natuurlijke ondersteuning tegen groep, verkoudheid, en geïrriteerde slijmvliezen in onze mond. Lindebloesem bevat aardig wat slijmstoffen, waardoor het zo heilzaam kan werkren tegen allerlei verkoudheidsverschijnselen als hoest en verstopte neus. Ook tonen diverse dunne studies, dat lindebloesem de weerstand kan ondersteunen en de bloeddruk wat kan verlagen, maar deze zijn niet onderstreept.  In de volksgeneeskunde wordt lindebloesem infusie als zeer rustgevend en kalmerend beschouwd.
De smaak van lindebloesem wordt vooral gewaardeerd. Het heeft een milde, zeer aangename licht zoete smaak. Dat ook door kinderen kan worden gewaardeerd. Overdrijf echter ook niet met lindebloesem. Teveel geeft een averechte werking. Consumeer ongeveer 1-3 gram per dag, opgelost als infusie.
TOCH……
….oppassen met medicatie en zwangerschap, zoals het algemene advies luidt bij geneeskrachtige gedroogde planten / bloemen / kruiden en specerijen. Drink je teveel lindebloesem infusie, dan kan dat leiden tot maagklachten en diaree.
Wil je de gedroogde biologische lindebloesem bestellen ? KLIK HIER
MEIDOORNBLAD + BLOEM
Ik denk zelf persoonlijk bij meidoorn meteen aan een laan in mijn buurt die zo is vernoemd . De meidoorn is een geslacht tot de rozenfamilie, en wordt ook wel eens haagdoorn of steendoorn genoemd. De meidoornstruiken komen voornamelijk voor in Europa, Azië en Noord Afrika. Sommige soorten komen ook als boom voor. Van de struiken worden de bladeren eb bloemen gebruikt. Deze bevatten erg veel gezonde stoffen, waaronder ( daar heb je hem weer….) flavonoïden, aromatische aminen, fenolcarbonzuren, triterpeenzuren, en vitamine B en C. Het wordt meest aangeschreven als een medicijn-plant voor het hart, vanwege de vele aanwezige stoffen die goed zijn voor ons hart of voor een goede hartgezondheid. Ik kwam veel literatuur tegen die wel waren bestudeerd door de wetenschap, maar ook hier werden kanttekeningen gezet dat er meer onderzoek nodig is om het daadwerkelijk te kunnen onderstrepen. Maar de wetenschap is verder ook behoorlijk lovend over de gunstige werking van meidoornblad en bloem op onze algehele hartgezondheid. Als je nu meteen denkt, dat je aan de meidoorn infusie moet om van bepaalde klachten af te komen, dan moet je zeker geduld hebben, want de meidoorn is zo’n plant wat zich langzaam ontvouwt in werking. Je zult dan ook pas na een week of zes mogelijk wat verbeteringen merken.
TOCH ….
….yep, ook hier het algemene advies om eerst te overleggen met een behandelaar als je medicatie slikt en / of zwanger bent. Er zijn weinig tot geen bijwerkingen bekend, maar dit betekent zeker niet dat je liters per dag moet gaan drinken. Gebruik ook hier je gezonde verstand. Geneeskrachtige planten zijn niet onschuldig.
Wil je de biologische gedroogde meidoornblad + bloem bestellen ?  KLIK DAN HIER
CITROEN VERBENA
Citroen verbena behoord tot de ijzerhard-familie en is een kruid met witte en paarse kleine bloemetjes. De plant heeft een zeer sterke citroengeur en wordt daarom ook veel gebruikt als geurstof. De etherische olie van de plant bevat zo’n 65 componenten wat bizar veel is te noemen. De bladeren van de plant worden gebruikt als infusie, wat ook wel verveine wordt genoemd. Dat kan met zowel gedroogde als verse bladeren. Het wordt in landen als Zuid Amerika medicinaal gebruikt tegen o.a buikklachten , slapeloosheid en hartkloppingen. Een onderzoek uit 2022 laat tevens zien dat het een stress verlagend effect kan geven. Het staat tevens bekend om de gunstige invloed op de spijsvertering.
TOCH…..
…oppassen, als je zwanger bent. Want van citroenverbena wordt namelijk ook aangenomen, dat het weeën kan opwekken, wat uiteraard gunstig kan zijn aan het eind van de zwangerschap, maar niet ergens halverwege. Citroen verbena wordt net als framboosblad wel juist aangeraden om tijdens en rondom de uitgerekende datum te drinken. Maar wat je ook beslist : eerst even overleggen met je behandelaars. Overigens zijn er ook goede resultaten te melden over het gebruik na de bevalling, citroenverbena kan dan de moedermelk productie stimuleren. En ook hier : raadpleeg je behandelaars als je medicatie gebruikt.
Wil je biologische verbenablad bestellen ? KLIK DAN HIER 
TULSI
Ik maakte voor het eerst echt kennis met tuis via www.moringasfinest.nl, Jouke kweekt deze zeer bijzondere plant in zijn biologische kas. Ik kreeg van he een plant in een pot en ik was echt blij verrast over de intense smaak. Tulsi wordt ook wel heilige basilicum genoemd. Of de plant nu echt zo heilig is, dat vind ik moeilijk te zeggen, maar ik kan wel zeker enthousiast zijn over dit kruid. In de Ayurvedische wereld is tuis geen onbekende, het wordt daar zelfs “ het levenselixer” genoemd. We weten, dat basilicum op zich ook enorme grote voordelen bezit ( KLIK HIER ) maar wat maakt tuis dan zo extreem bijzonder ? Wel, om te beginnen is het extreem rijk aan vitamine A en c, en bevat het de meeste essentiele mineralen als mangaan, magnesium, calcium , kalium en ijzer. De bladeren van de tulsi bevatten alkaloïden, vetten, koolhydraten en eiwitten. Maar ook tannine, glycosiden, en terpenen / fenolen. Waar het ook in uitblinkt is chlorofyl ( KLIK HIER )
Kortom, allemaal zeer waardevolle stoffen die we tegenwoordig wel kunnen gebruiken. Een kopje Tulsi infusie per dag kan zeer heilzaam werken.
TOCH…..
….oppassen als je zwanger bent en / of medicatie gebruikt. Raadpleeg altijd je behandelaar .
Wil je de biologische gedroogde tuis bestellen ? KLIK DAN HIER
GOUDSBLOEM / CALENDULA
Alles over deze zeer bijzondere plant / bloem lees je IN DIT ARTIKEL
Wil je de biologische gedroogde goudsbloem bestellen ? KLIK DAN HIER 
LAVENDEL
Tja, wie kent het niet ? De heerlijke geur, de prachtige kleur……Ik ben fan ! Lavendel staat vooral bekend om zijn heerlijke, fluweelzachte geur. Lavendel is een half heester en groeit voornamelijk op een kalkhoudende grond, lekker in de felle zon, in veel droogte. De lavendelplant komt vooral veel voor in Frankrijk. Lavendel wordt zowel uitwendig als inwendig veel gebruikt. Als etherische olie wordt lavendel erg vaak ingezet om lichaam en geest te kalmeren. Lavendel maakt kalm en rustig. Al jarenlang worden bijvoorbeeld hoofdkussens (ook in ziekenhuizen) gevuld met wat lavendel, om zo gespannen spieren te laten ontspannen. Lavendel wordt ook aardig vaak in de keuken gebruikt. Het heeft een bitterzoete smaak, en wordt meest gebruikt in azijn, ijs, salades en bij visgerechten. Wist je dat in Engeland lavendeljam nooit ontbreekt bij hun beroemde high teas? Ook kennen we uiteraard de lavendel infusie, die zelfs medicinaal wordt gedronken. Het helpt tegen winderigheid, draaierigheid in het hoofd en een slechte adem. Gebruik per dag ongeveer drie eetlepels losse (gedroogde) lavendel. Als olie is lavendel ook verkrijgbaar.
TOCH ….
…oppassen met medicatie en zwangerschap. Neem altijd vooraf even contact op met je huisarts, voordat je het wilt gaan gebruiken.
Wil je de biologische lavendel bestellen ? KLIK DAN HIER 
PAARDENBLOEM
Over paardenbloem heb ik een mooi uitgebreid artikel geschreven : KLIK HIER.
Wil je de biologische gedroogde paardenbloem bestellen ? KLIK HIER 
TOCH…..
…oppassen met medicatie en zwangerschap. Neem altijd vooraf even contact op met je huisarts, voordat je het wilt gaan gebruiken.
VLIERBLOESEM
Ook over vlierbloesem heb ik leuke content : KLIK HIER 
Wil je de biologische gedroogde vlierbloesem bestellen ? KLIK HIER
TOCH ….…oppassen met medicatie en zwangerschap. Neem altijd vooraf even contact op met je huisarts, voordat je het wilt gaan gebruiken.
BRANDNETEL
Dat brandnetel geen onkruid is, en dat we het best wat meer mogen waarderen, DAT LEES JE ALLEMAAL HIER
Wil je de biologische gedroogde brandnetel bestellen ? KLIK DAN HIER
TOCH ……oppassen met medicatie en zwangerschap. Neem altijd vooraf even contact op met je huisarts, voordat je het wilt gaan gebruiken.
GRIEKSE BERGTHEE
Sinds dat Rosa het aan mij introduceerde ben ik verslaafd aan deze infusie! KLIK HIER om er alles over te lezen
Wil je de biologische Griekse Bergthee bestellen ? KLIK HIER 
KAMILLE
Mijn persoonlijke grote favoriet! Ik drink iedere dag wel een kop kamille ! Meer lezen ? KLIK HIER
Wil je de biologische gedroogde kamille bloemen bestellen ? KLIK HIER  Vanwege de grote populariteit hebben we deze ook in 500 gram verpakking!

HOE MAAK JE EEN INFUSIE ?

Goed, je weet nu het één en ander over infusie en geneeskrachtige kruiden, planten, bloemen en specerijen. En wellicht sta je te popelen om er iets van gaan te proberen. Hoe maak je dan een infusie ? Wel, om te beginnen heb je losse, ongebleekte theezakjes nodig ( middel ) of een thee-ei. Je kunt ook een “ hang-in-theezeef “ gebruiken, dat is een zeefje wat je in je mok kunt hangen om de infusie in je kokende watertje laten trekken. Je kunt ook meteen een liter maken, dat heet meestal INFUSED WATER. Er zijn tegenwoordig drink flessen verkrijgbaar met een soort ingebouwde zeef, waar je de infusie in kunt doen. Je kunt infusies zowel koud als warm drinken.
Waar je echt goed op moet letten is dat je nooit teveel gebruikt. Zoals je hierboven kunt lezen zijn geneeskrachtige infusies zeer heftig en meestal door een droogproces extra geconcentreerd. Voor een grote mok infusie kun je daarom het beste een theelepel per kop gebruiken. Vul daar je zakje mee en laat dit enige tijd in kokend water trekken. Het zakje kun je dicht draaien, zodat er geen deeltjes in je infusie komen. Zodra de infusie op jouw gewenste sterkte is, verwijder je het zakje of je laat het erin.
Je kunt ook meteen een liter trekken, dit laten afkoelen om gedurende de dag te drinken. Gebruik hier ook nooit teveel tegelijk, ik gebruik zelf meestal zo’n anderhalve dessertlepel op een liter. Kook een liter water en laat her gevulde zakje daarin zwemmen. Je kunt het ook hier in de fles laten zitten of verwijderen. Als je niet erg van sterke infusies of bittere nasmaak houdt, kun je het zakje het beste verwijderen als het water de gewenste kleur en sterkte heeft geregen. Je kunt het ook wat aan zoeten met enkele druppels zuivere stevia.

GEZONDHEIDSKRUIDEN BIJ PUUR & FIT

Zoals ik eerder schreef, hebben we bij Puur & fit besloten, om de geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen in het assortiment te zetten. Terwijl er stiekempjes helemaal NIETS aan valt te verdienen, want zoals ik eerder al aangaf, leveren geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen voor de industrie NIETS op. Het zijn zeer goedkope grondstoffen en zijn ook in producties ( industrieel bekeken ) niet erg kostbaar. De verkoopprijzen van niet biologische geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen zijn dus niet echt interessant voor de industrie om daar aandacht aan te geven. Ze worden voornamelijk dan ook industrieel voor producties verhandeld, en niet afzonderlijk als een product. Denk aan de cosmetische industrie, waar deze geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen vaak worden gebruikt. Op deze manier levert industrieel verhandelen wel nog iets op.
Toch gaan wij het wel verkopen. En dat heeft alles te maken met het feit, dat wij achter EERLIJKE en PURE producties staan, die daadwerkelijk een meerwaarde bieden aan de gezondheid. We vinden dat zwaarder wegen dan er rijk van worden. En zijn daarom gestart met productie draaien, waarin we alle bovenstaande geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen zelf hebben afgevuld en in onze winkel hebben gezet! Want ik persoonlijk vind het echt heel erg nuttig als gezonde aanvulling op onze voeding.
We hebben uiteraard voor de allerbeste en meest hoogst haalbare kwaliteit gezorgd. Dat was een zoektocht. We zijn er dan ook aardig wat maanden mee bezig geweest, alles moest kloppen, van certificering tot kwaliteit. Dus jullie begrijpen vast, dat we best een beetje trots zijn op ons huidige aanbod aan geneeskrachtige kruiden / specerijen / planten / bloemen !!

BESTELLEN ?

Wil jij het eens gaan uitproberen ? Wij bieden ook nog eens de laagste verkoopprijzen aan, omdat we zelf afvullen, en zo kosten besparen die we meteen kunnen doorzetten naar consument / verkoopprijzen.

KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan.

Een reactie op “Waarom omarmen we geneeskrachtige kruiden / planten / bloemen en specerijen niet ?

  1. De meeste kruiden moet je juist NIET in kokend water laten trekken, maar in water dat al een paat minuten is afgekoeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *