…Waarom is kamille niet zo bekend ? Lees waarom jij het ook iedere dag zou moeten gebruiken!

Onlangs kampte ik met een zeurende, vervelende ontsteking aan de rechterkant van mijn hoofd.  De pijn zwerft van oor door naar de kaak, de daar aanwezige tanden en kiezen, de neus, en zelfs mijn rechteroog raakte wat ontstoken. Ik ben meteen begonnen met het drinken van kamille thee. Ik ben al jaren groot fan van pure gedroogde kamillebloesem, en ik vroeg mij opeens af tijdens deze periode waarin ik kamp met ontstekingen, waarom er zo verdomde weinig aandacht is voor dit zeer bijzondere bloemetje. De wetenschap is er lovend over, zij prijzen de medicinale werkingen van kamille de hemel in, dus waarom wordt het allemaal niet zo goed opgepakt ? En…waarom heb ik er nooit eerder echt goede aandacht aan besteed ? Het wordt dus echt de hoogste tijd!

WAT IS KAMILLE ?

We beginnen bij het begin en dat zijn de bloemetjes. Het gaat om éénjarige bloemen die zo’n beetje in geheel Europa vindbaar zijn. Ze worden gekenmerkt door hun hagelwitte blaadjes en een knal geel dik hart. Met name de ECHTE kamille onderscheidt zich nogal in de geur van de bloem. Het zijn ecologische pioniersplanten, met een enorme kiemkracht en zijn daardoor in staat om een net braak gelegd stuk land binnen een jaartje te domineren.
Er zijn gigantisch veel soorten, maar de meeste onderscheid wordt gemaakt tussen ECHTE kamille en GEURLOZE kamille. Onder de echte kamille wordt meest de Duitse / Matricaria kamille gezet, onder de geurloze de Matricaria inodora, ook wel eens Roomse kamille genoemd. De echte kamille wordt erg veel gebruikt in bijen en vlindermengsels vanwege de zeer sterke geur. De geurloze soort wordt meer verwant aan de Margriet dan aan echte kamille.
Kamille wordt meest gebruikt als kruidenmiddel.

WAAR IS HET GOED VOOR ?

Ik sprak eerder al over hoe lovend de wetenschap is over kamille, in het Engels overigens Chamomile. De wetenschap heeft al aardig wat onderstreept wat betreft de medicinale werkingen. Er zijn er al een paar, waar kamille intussen om bekend staat, zoals de kalmerende werking op de huid, maar ook wordt het al decennia’s lang inzet tegen diaree en lichte ontstekingen.
Kamille staat vooral zeer bekend om de positieve werking op ons zenuwstelstel. Dit komt voornamelijk omdat er etherische olie in de bloemetjes zit. De gedroogde bloemen ( de bloesem ) van kamille bevatten enorm ( zeg maar gerust extreem ) veel terpenoïden en flavonoïden die bijdragen aan de geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn inmiddels vrij veel kamille preparaten op de markt die worden gebruikt voor veel menselijke kwalen als hooikoorts, ontstekingen, spierspasmen, menstruatiestoornissen, zweren in de mond, slapeloosheid en maag en darmstoornissen. De essentiële kamille oliën worden bovendien erg veel toegepast in cosmetica en aromatherapie. Naast al deze positieve geluiden zijn er nog duizenden studies die niet worden onderstreept, maar wel zeer lovend zijn. Zo wordt kamille bijvoorbeeld gelinkt aan  voorkoming van eczeem, hart en vaatziekten, koliek aanvallen, griep en verkoudheid en zelfs verschillende vormen van kanker.
Kamille staat meest bekend, en wordt meest gebruikt als kamille thee. Wist jij, dat er dagelijks meer dan één miljoen kopjes worden gedronken ? Kamille als thee trekken is een zeer snelle en makkelijke manier om kamille binnen te krijgen. Er zijn vele kamille extract-supplementen verkrijgbaar, maar ook olie en water. Afhankelijk van de concentraties kunnen deze middelen zeker gunstig zijn. Ik persoonlijk gebruik echter liefst pure gedroogde biologische kamille bloesem. Daar trek ik niet alleen liters thee van, maar gebruik het ook als compres op de huid, in theezakjes op mijn ogen, en ik maak er soms ook crèmes mee. Eén recept wat ik zelf dagelijks “ brouw “ deel ik met jullie!  Ik drink dit dagelijks, zeker in de herfst / winterperiode. Maar ook als ik wat extra’s kan gebruiken om mijn weerstand te ondersteunen, zodat mijn lijf beter kan vechten tegen bijvoorbeeld ontstekingshaarden in mijn lijf. Het is bovendien absoluut GEEN STRAF om het te drinken, want het is ontzettend lekker! Ik maak meestal anderhalve liter. Wat heb je nodig ?
Vijf eetlepels biologische kamille bloesem ( KLIK HIER )
Drie eetlepels biologische brandnetel ( KLIK HIER )
Een groot stuk verse biologische gemberwortel, in stukjes gesneden, niet geschild
Anderhalve liter mineraal water
Optioneel: vier druppels MOOS FAVORITES stevia druppels naturel ( voor meer smaak, maar hoeft dus niet )
EN ZO MAAK JE HET :
1) gooi alles in een pannetje en breng tot een kookpunt. Draai het vuur uit en druk met een stamper of de bolle kant van een lepel de kamille en gember aan, zodat er veel vrijkomt. Laat dit afkoelen
2) zeef de massa, en giet de drank over in een fles die je goed af kunt sluiten. Bewaren op een koele plek of in de koelkast. Steeds even kort schudden voor gebruik.

WAT TE DOEN MET HET PULP ?

Je houdt veel pulp over uit het maken van deze drank. Dit kun je door gebruiken, voor o.a :
– een huid compres. Vul een bio katoenen zakje met het pulp en leg deze op aangedane plekken, zoals een geïrriteerde / rode / schrale en gevoelige rode huid.
– als oog compres. Vul losse theezakjes met het pulp en leg deze op de gesloten ogen. Ook lekker : vries de zakjes in en leg de zakjes in bevroren toestand op de ogen. Zeer effectief tegen “ puffy” ogen en blauwe kringen!
– het pulp kun je twee tot drie x her-gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld nog losse hete thee van trekken, door een los theezakje te vullen met de pulp en het met kokend water op te schenken. Laat het zakje in het glas zitten.
– of deze tip nu echt werkt heb ik zelf nooit uitgeprobeerd, maar het schijnt dat pulp van kruiden ook erg goed zijn voor kamerplanten. Ik heb dat zelf dus nog niet getest, maar vond deze tip waardevol genoeg om te vermelden!
– als toevoeging in kwark en yoghurt en smoothies. Gebruik ongeveer één kleine eetlepel per keer.

WAAR KAN IK ECHTE PURE VERS GEDROOGDE BIOLOGISCHE KAMILLEBLOESEM BESTELLEN ?

Ook enthousiast geworden ? Ren niet meteen naar de eerste de beste winkel, of zit niet meteen meneer Google te stalken, maar lees eerst dit nog even, want het is een zeer belangrijk puntje. En dat is dat er veel MEUK kamille in de omloop is. En je daarom echt heel erg goed moet opletten of je 100% pure en dan ook liefst biologische gedroogde bloesem koopt en geen afval wat industrieel vol is gespoten met pesticiden. Deze vorm van kamille is uiteraard heus wel waardevol, maar als je voor echt puur en biologisch kiest haal je de allerbeste papieren binnen. Let goed op TOEVOEGINGEN. In veel kamille thee zit bijvoorbeeld veel meer dan nodig is.
Er bestaat tevens zoiets als VALSE KAMILLE. Deze plant wordt op akkerlanden als onkruid gezien maar de industrie slaat er flink zijn slaatje uit. Het wordt ook wel eens reukloze kamille genoemd om het onderscheid te kunnen onderstrepen. ECHTE kamille heeft een heerlijke kruidige, licht zoete geur en smaak. Dit is ook meteen het allergrootste herkenningspunt, om echte kamille te scoren. Ook de hoofdjes van de valse kamille plantend zijn een kenmerk. De bloembodem groeit sterk omhoog, terwijl bij de echte kamille de lintbloemen juist na de bloei sterk naar beneden groeien. Let daar dus ook goed op, op de geur! Echte kamille ruikt heerlijk. Dat is het allerbelangrijkste kenmerk.
De vers gedroogde biologische kamille bloesem van puur & fit ruikt dan ook HEMELS. Tijdens het afvullen ( ja, dat doen we zelf! ) genieten we enorm van de heerlijke geur. De kamille bloesem bevat 50 gram, zit in een goed afsluitbare zak om de kwaliteit zo lang mogelijk te waarborgen en kost € 4,95, wat echt spotgoedkoop is te noemen. Ik ben een groot fan en sla geregeld lekkere voorraadjes in ( met personeelskorting HAHAHA! BOF BIPS! )
Wil jij ook genieten van echte kamille thee ? KLIK DAN HIER om te bestellen. 

Een reactie op “…Waarom is kamille niet zo bekend ? Lees waarom jij het ook iedere dag zou moeten gebruiken!

  1. Te bestellen zakjes kamille-bloesem, bevatten 50 gr. Het recept voor thee vraagt om 5 eetlepels; is een zakje van 50 gr dan genoeg?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *