…Waarom je goed moet letten op welke thee je koopt + puur & fit thee!
Geplaatst op mei 29 2023 door Monique van der Vloed
2 Comments
Het leven is duur. 😐 Maar het is nog duurder, als je gezond en volwaardig wilt eten en drinken. Dat is best een beetje krom, maar zoals de industrie werkt. Gezond doen, prima, maar daar moet je wel voor betalen. Ongezond doen levert de industrie tonnen per dag extra op. Terwijl de consument vaak denkt dat fast / junk/ kant en klaar voedsel goedkoper is dan gezonder voedsel, wat ook klopt, maar…. betalen we met zijn allen toch meer ….. hoe dat zit ? Dat leg ik kort aan je uit .
Het kan namelijk best kort worden gehouden omdat het een vrij simpele uiteenzetting is. Alleen moet jij dat maar nét even weten. Industrieel voedsel kan om te beginnen zeer goedkoop en massaal wereldwijd worden geproduceerd. De maakbaarheid van voedsel is bizar te noemen. Omdat er 9/10 keer zeer goedkope basisgrondstoffen worden gebruikt ( suiker, zout, vet, synthetische hulpstoffen ) kan een product zeer goedkoop worden gemaakt maar erg veel opleveren. Zelfs als de verkoopprijzen voor een consument als relatief goedkoop wordt beschouwd. Dit levert dus algemeen genomen dubbel zoveel op. Daarnaast is het meeste voedsel LEEG. Wat wil zeggen, dat het ons VULT, en niet VOEDT. We kopen hierdoor ook meer omdat we meer behoeften hebben aan voedsel. Samengevat : leeg en snel/ goedkoop te maken voedsel kan goedkoop worden aangeboden, terwijl de consument zich niets realiseert.
Koop je VOEDZAAM en ECHT voedsel, dan vraagt dat veel meer intensiteit in producties, maar ook in grondstoffen. Denk aan vanille, die wordt nagemaakt omdat echte vanille onbetaalbaar is voor de industrie. Nepvanille is de consument inmiddels zo aangewend dat het de ECHTE smaak van vanille niet meer herkent. ECHT voedsel kost in maakbaarheid en producties meer, maar leveren minder op, daarnaast zijn ze onderheviger aan snel bederf, wat iets veel sneller wettelijk onverkoopbaar maakt. Kleinschalige producties moeten ook meer investeren in grondstoffen. Ook dit moet wel ergens in terugkomen: de verkoopprijzen. Om het allemaal niet al te zwart / wit te doen lijken, zijn verkooprijzen van ongezond voedsel systematisch lager gehouden dan de verkoopprijzen van echt en gezond voedsel. Een pizza zal daarom ALTIJD goedkoper zijn, dan een verse bloemkool. Je eet zo’n pizza in één keer op, en wil daarna meer omdat het je maag alleen VULT. Eet je een hele bloemkool op, dan piep je de eerste uren niet naar voedsel. De vele addertjes onder het industriële gras zijn winstgevend. Terwijl de consument denkt dat ongezond goedkoper is. En daar uiteindelijk toch naar zal grijpen omdat de portemonnee nog steeds allesbepalend is.
Maar gelukkig zijn er andere wegen. Want je kunt echt volwaardig en gezond eten en drinken als je de JUISTE producten kiest. Producten, die goedkoop zijn, maar niet onder de aandacht van de industrie staan omdat deze niets opleveren. Of de industrie verandert ze in winstgevende producties, havermout is daar een zeer sterk voorbeeld van. Havermout is goedkoop, maar door het in luxe verpakkingen te stoppen, er van alles aan toe te voegen wat we vooral NIET nodig hebben en door het iets magisch te maken, kunnen er veel betere marges worden behaald. Terwijl havermout op zichzelf ALLES in huis heeft om jou te VOEDEN.
Ik heb een uiteenzetting gemaakt van de meest voedzame producten die goedkoop kunnen worden ingekocht. Doe er je voordeel mee
. KLIK HIER
OVER GOEDKOOP GESPROKEN……
Nu we het toch over goedkope voedingsmiddelen met veel waarde hebben, dan mag THEE niet ontbreken. Ik ben zelf geen echte theeleut, maar drink het zeker in de herfst en winter vrij veel. In de zomer maak ik erg veel IJSTHEE. Zeker voor vriendlief, die daar groot fan van is. Uiteraard heb ik het niet over die vreselijk sterk chemisch ruikende gearomatiseerde zakjes thee uit supermarkten, maar over ECHTE THEE.🙄 Ja, ik hoor je al zuchten…..ook wat betreft thee zit er een groot gat tussen echt en nep. Thee wordt ontzettend veel chemisch bewerkt en er blijft vaak niet erg veel over van de theeplant zelf. Wil je alles lezen over thee
? KLIK DAN HIER. Ik adviseer je om dit artikel eens op je gemak door te lezen, je steekt dan echt veel op over de verschillen tussen echte en onechte thee.
Ik praat over echte thee. En dat is thee, wat daadwerkelijk wordt getrokken van gedroogde theeplant. In
MIJN ARTIKEL kun je veel lezen over de vele soorten thee, en hoe deze wereldwijd worden gedronken. China is de absolute koploper wat betreft thee, de oorsprong lijkt daar ook te liggen. Maar ook landen als India, Japan, SriLanka ( daar komt vooral de ceylon thee vandaan) en Taiwan. Landen die in opkomst zijn: Afrika, Nepal, Vietnam en Indonesië. Wat dichter bij huis is Turkije. In Turkije wordt voornamelijk zwarte thee verbouwd. De meeste thee komt uit de provincie Rize. Net als bij wijn kun je in thee de bodem proeven. Zo proef je in thee die in de bergen groeit de mineralen. Naast de pluk is snoeien ook ontzettend belangrijk. Wordt er te laat of niet gesnoeid heeft dat een grote invloed op de oogst. De meeste thee wordt tegenwoordig gestekt en niet meer opgekweekt uit zaden van de theebes. Na ongeveer zes maanden wordt een theestruik voor het eerst gesnoeid, dit wordt “ pruning” genoemd. Na drie tot vier jaar kan er worden geoogst. Iedere vijf tot zes jaar wordt een theestruik volledig teruggesnoeid. Wist je dat theestruiken wel 120 tot 140 jaar oud kunnen worden? Over de theestruik gesproken, alle thee is dus afkomstig van zo’n theestruik, genaamd Camelia Sinesis. Het productieproces bepaalt, tot welke soort een thee behoort. Globaal gezien zijn er ZES verschillende soorten ( klassen) thee:
– WITTE THEE
– ZWARTE THEE
– GROENE THEE
– GELE THEE
– OOLONG THEE
– PU-EHR THEE
Van kruiden kunnen we ook heerlijke infusies trekken. Maar ook van bloemen en fruit. In de volksmond spreken we van “ kruidenthee” maar omdat kruiden niet afkomstig zijn van een theeplant is dat een beetje krom. De smaak is afhankelijk van welke kruiden, planten, bloemen en fruit je gebruikt. Je zet deze infusies het beste met water met een temperatuur van 100 graden, laat het tenminste 5 minuten goed trekken.
WAAROM IS KENNIS VAN THEE BELANGRIJK ?
Met thee wordt helaas, net als met heel veel andere voedingsmiddelen, veel geknoeid. Dit heeft erg veel invloed op smaak, geur, kleur, maar ook op de uiteindelijke gezonde voordelen, die veel aan thee wordt gekoppeld. Door veel synthese kan thee bijvoorbeeld behoorlijk veel van zijn gezonde waarden verliezen, en ook heeft een bewerking veel invloed. Je kunt daarom het beste kiezen voor echte, biologische thee. Waarom biologisch? Simpelweg omdat theeplantages veel worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Volgens de vele oplettende instanties loopt het gehalte aan pesticiden zo’n vaart niet. Een expert in voedselveiligheid bij het voedingscentrum ( Wieke van der Vossen ) zegt hierover dat de EU zeer strenge eisen stelt aan alles wat geïmporteerd wordt. ( waar heb ik dit vaker gehoord ….)
Er is wettelijk vastgelegd hoeveel pesticiden er achter mogen blijven op de theebladeren. Dit zou zo nauwkeurig worden gemeten, dat zelfs een bestrijdingsmiddel dat overwaait van de buur-plantages wordt opgemerkt. Echter zegt ze ook, dat WAT verschillende soorten bestrijdingsmiddelen bij elkaar doen en de effecten daarvan in en op ons lichaam, nog wordt onderzocht…..Kortom, in mijn eigen beleving een leuk verhaal om alles goed onder het kleed te houden. Er is vrij veel bekend over de soms zeer hoge concentraties / resten bestrijdingsmiddelen in thee. En dat WIJ, de consument deze er pas deels afwassen als we de zakjes in het kokende water dopen. En we dus thee drinken met deze resten. Een recente studie uit 2022 ( KLIK
HIER ) toonde aan dat het inderdaad niet zo’n vaart loopt, maar dat er
ZEKER NIET te nonchalant naar gekeken moet worden, omdat in veel samples die zijn onderzocht vrij hoge concentraties nikkel werden aangetroffen. Alhoewel het zeker zo’n vaart niet loopt betreft risico’s op de gezondheid, denk ik er toch het mijne van, zeker als je een echte theeleut bent. De enige manier om dat zo goed als mogelijk te omzeilen, is pure, biologische thee kiezen. Waarvan de fabrikant ook garanties geeft, zoals keurmerken, vervuilingsanalyses en certificeringen. Thee, die je zelf kunt maken van vers gedroogde thee. Zelf de regie houden is ook wat betreft thee de beste keuze. Biologische thee heeft overigens geen volledige 100% garanties op pesticide vrij, maar levert wel de beste papieren op.
THEE BIJ PUUR & FIT!
Ik wilde graag een hele serie thee onder het eigen label van Puur & Fit gaan onderbrengen, en samen met Rosa zijn we dit afgelopen maanden gaan uitwerken. Wat voor ons zeer belangrijk was, waren de vervuillingsanalyses, de certificeringen en dat alles 100% biologisch was verbouwd. Na heel wat zoeken en afwijzingen vonden we een zeer goede leverancier waarmee we in zee zijn gegaan. We vullen onze thee zelf af in onze eigen afvalruimte.
De thee van Puur & fit is 100% gegarandeerd vrij van pesticiden. En worden er per batch continu vervuilingsanalyses uitgevoerd die onder een streng eisenpakket staan. De thee is 100% gecertificeerd biologisch. Op dit moment zitten we nog midden in de productieprocessen maar kunnen we al een aantal losse theesoorten + theemixen aan jullie gaan voorstellen!!!!!!!!!!! 😃 Wel streven de komende twee maanden zeker nog 30 soorten toe te kunnen voegen aan ons assortiment, dus hou de website ZEKER in de gaten.
De theesoorten zijn allen van de meest hoogst haalbare kwaliteit, voor minder gaat puur & fit immers nooit. We willen een zo groot mogelijk assortiment aan gaan bieden tegen de zeer fijne prijzen die jullie inmiddels al van puur & fit gewend zijn. Daar wordt overigens erg leuk op gereageerd, veel mensen ontdekken ons steeds meer en meer om onze scherpe prijzen voor precies dezelfde kwaliteit. Je zou ook gek wezen om meer te betalen toch? Zo staan wij er ook in.
De zakjes zijn van paperwise landbouwafval. Het leuke hieraan is dat het niet van gekapte bomen is, maar van landbouwAFVAL, namelijk cellulose, dus van waste dat nog een keer goed gebruikt wordt. Er zit folie aan de binnenkant, dat is essentieel om het aroma van deze hoogwaardige bio theemengelingen goed te houden. Het folie is van het biologisch afbreekbare PLA.
We bieden zowel losse als theemixen aan. Naast de meest gangbare theesoorten als rooibos, earl grey, zwarte en groene thee hebben we ook heel erg lekkere mixen, ik neem deze kort met jullie door :
LEKKER IN JE VEL :
Zoals de naam zegt, kan deze thee helpen je weer wat lekkerder in je vel te laten zitten, als het allemaal eventjes iets teveel wordt. Deze mix bevat biologische brandnetel, venkel, Melissa, gember, rozenblaadjes, hele verbana, hopbloesem, arionabes, rozenkransje, steranijs en blauwe korenbloem. Allemaal zeer verkwikkende en opwekkende snoepjes van moeder natuur. De infuusion per kop staat op gemiddeld 15-17 gram, die je laat trekken op 100*C in ongeveer 7-10 minuten.
GINGER SPICE :
Een heerlijk mengsel van van groene China Chun mee met witte theesoorten. De specerijen in deze mix werken verwarmend. De mix bevat biologische gember, fijn gemalen ceylon kaneelstokjes, groene China Chun Mee thee, cacaonibs, anijs, citroengras, witte Pai Mu Tan thee, , zwarte peper, kurkuma, steranijs, roze peper, witte Mao Feng thee, kruidnagel, rozenblaadjes, kardemom, chilli, en vanille.
De infuusion per kop staat op gemiddeld 12-15 gram, die je laat trekken op 75-80*C in ongeveer 2-3 minuten.
GOEDEMORGEN:
Even lekker wakker worden, dat lukt je vast met deze theemix. Het geeft een heerlijke energie, die je zo vroeg in de morgen wel eens kunt gebruiken. De mix bevat biologische gedroogde appelstukjes, brandnetel, citroengras, venkel, kamille en braadbladeren. De infuusion per kop staat op gemiddeld 12-15 gram, die je laat trekken op 100*C, in ongeveer 7-10 minuten. TIP : maak het extra lekker met een anijs sterretje !
Naast deze eerste theemixen ( er zijn nog veel meer op komst! ) zijn er nog losse soorten, zoals ;
– rooibos
– earl grey
– kamille
– brandnetel
….en
Sencha Matcha. Matcha thee is sterk in opkomst. Wil je alles lezen over deze thee ?
KLIK DAN HIER . De matcha thee die wij kozen, is gemaakt van biologische losse Japanse groene sencha thee en matchapoeder. Dit geeft een extra smaakexplosie en extra voedingswaarde!
Alle thee hebben we verpakt in zeer fijne zakjes waarin de thee zo lang mogelijk vers blijft en zijn kleur / geur en smaak blijft behouden. Bewaar thee echter altijd op de juiste manier en dat is op een droge, koele donkere plek. Op ieder zakje vind je een handige gebruiksaanwijzing, inclusief hoeveel thee je nodig hebt voor een volwaardige kop, de temperatuur van het water en de tijd dat het moet trekken.
HOE EN WAARMEE JE THEE ZET…..
Elke cultuur heeft zo zijn eigen manier van bereiden. Engelsen zetten hun thee zeer sterk met melk, Turken drinken hun thee met ontzettend veel suiker, de Chinezen drinken hun thee “ Gong Fu Cha”. Allen hebben gemeen, dat de thee los wordt gebruikt. Het wordt in een pot gedaan en opgegoten met heet water. Wij gebruiken verschillende methoden. We maken de meeste thee met kant-en-klaar theezakjes. Losse thee wordt steeds populairder., We gebruiken voor losse thee een thee-zeefje, een thee-ei of losse ongebleekte theezakjes die we zelf vullen met thee. Belangrijk is, dat de losse theeblaadjes voldoende ruimte hebben om zich uit te vouwen, zodat het aroma en smaak volledig tot uiting komen. Wil je echt voluit gaan, kun je een theethermometer gebruiken om het water op exact de juiste temperatuur te verkrijgen. Er zijn ook speciale waterkokers verkrijgbaar die een temperatuurmeter hebben. Maar je kunt ook prima op eigen gevoel afgaan. Giet het water OP de thee, en hou de tijd goed in de gaten. Hoe sterk wil je het? Dat is afhankelijk van deze trek-tijd. Tijdens het trekken moet de thee op temperatuur blijven. Je kunt de theepot daarom het beste op een theelichtje zetten.
Meest gebruikt in Nederland zijn de losse theezakjes die we zelf met losse thee kunnen vullen. Er zijn ontzettend veel losse theezakjes verkrijgbaar, en in allerlei maten. Wat meest belangrijk is, is dat je goed let op het bewerkingsproces. Heel veel gangbare losse theezakjes zijn gebleekt met chlorine. Daarnaast wordt er veel geknoeid met lijm. Het is meest fijn, als je ook aan het milieu denkt, veel losse theezakjes zijn tegenwoordig biologisch afbreekbaar, en gemaakt van bijvoorbeeld pulp. Puur & fit heeft de losse theezakjes gekozen van het Duitse merk TEELT. Zij maken hun zakjes uit ABACA pulp, cellulose en geïmpregneerde vezelsterkte voor de afdichting. Abaca is een bananensoort ( ook wel vezelbanaan ) die de vezel manillahennep levert. De zakjes bevatten geen lijm of andere chemische meuk, en is 100% biologisch afbreekbaar. . Een doosje bevat 100 zakjes, en kost € 2,80. Het is absoluut aan te raden als je graag echte lekkere thee wilt drinken, want deze zakjes geven ook op dat gebied de beste papieren tegenover conventionele theezakjes gezet.
Wil je de grote maat bestellen ? KLIK DAN HIER
Wil je de kleinere maat bestellen ? KLIK DAN HIER
Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Sommigen vragen zich af waarom. Wel, met een kleinere maat kun je eenskop thee zetten. Je hebt dan nooit zoveel thee nodig om een zakje te vullen. Wil je echter meteen liters thee zetten, zijn de grotere maten ideaal. Deze grotere zakjes kunnen meer thee dragen en geven dus meer thee af.
HANDIGE SLUITING!
Ik maak graag een voorraadpot theezakjes. Ik meng verschillende losse thee (
KLIK HIER ) samen in een kom, en schep dan theezakjes vol, die ik dicht draai. Het blijft altijd gewoon dicht, maar natuurlijk kan het voorkomen, dat het zakje weer los draait, met gevolg dat er losse thee in je mok drijft, wat niet echt lekker drinkt.
Van hetzelfde merk als de zakjes is er daarom een waanzinnig handige sluiting ontwikkeld. Het gaat om een soort clip, wat een leuke vorm van een theepot heeft. Het is gemaakt van RVS staal, en is 100% hittebestendig. Het is een ontzettend makkelijk systeem. Het heeft een handig kettinkje, waarmee je je theezakje bijvoorbeeld aan je pot of kan kunt vastzetten. Maar je kunt het ook verwijderen, en enkel de clip gebruiken om in je thee te laten zwemmen. De Teeli-click, zoals hij heet, is fijn geprijsd ( €2,95) en gaat jaren mee.
Het click systeem werkt net als een haarclip. Je buigt de clip iets naar voren, waardoor er een opening vrijkomt waar je de uiteinde van het zakje kunt schuiven. Dan klik je het weer dicht, en is je theezakje klaar voor gebruik. Ik gebruik het vaak voor grotere potten thee, dan blijft het zakje gegarandeerd dicht.
WAAR KAN JE BESTELLEN ??
Natuurlijk wil jij meteen bestellen toch! 😃 Een dag zonder thee is immers een dag niet echt geleefd en als je dat ook nog eens echt, goed, gezond en voordelig kan doen…wat houdt je tegen?
KLIK HIER om naar het complete besteloverzicht te gaan. De prijzen variëren vanaf €3,50 tot €7,95, met een gevarieerde inhoud. CHEERS! OP JE GEZONDHEID!
Zelf heerlijke ijsthee maken!
Vriendlief is er dol op. Hij kan er liters van wegdrinken. Wat ? IJSTHEE, ook wel beter bekend als het Engelse ICETEA. Gelukkig vind hij mijn eigen gebrouwen ijsthee superlekker. En gebruikt hij niet de vele varianten die er op de markt zijn. Voordat ik hem vertelde dat deze varianten niet gezond zijn, dronk hij er dagelijks liters van weg. Hij was zo onwetend over de ongezonde effecten van deze conventionele ijsthees, dat hij behoorlijk schrok van mijn verhaal. En hij vind mijn gemaakte ijsthee zelfs lekkerder…..
IJsthee valt onder de frisdranken, en we weten dat frisdranken nu niet bepaald gezonde dranken zijn. Maar heel veel mensen weten niet HOE schadelijk deze dranken zijn. Ook worden ze veelvuldig gedronken. Als ik vriendlief ter voorbeeld neem, maar ook kennis W, zij dronken jarenlang dagelijks echt liters weg, in de zomermaanden zelfs meer. Zij schrokken beiden echt heel erg van mijn verhaal, en dit toonde weer eens wat een gezond imago ijsthee nog altijd heeft. Ik heb daarom besloten er eens een artikel aan uit te besteden. Want wat is het nu eigenlijk, dat ijsthee? En waarom heeft het een gezond imago?
WAT IS IJSTHEE?
Ijsthee is anders gezegd een variant op gewone thee. Het is sterk afgekoelde thee, die op de gebruikelijke manier wordt gezet. Dit wordt vervolgens op smaak gebracht met suiker en citroen. Ijsthee heeft meer smaak en geur, omdat door de afkoeling er veel meer geur en smaakstoffen ( en theïne) vrijkomt.
Ijsthee is er inmiddels in heel veel varianten en smaken. Zo zijn er ijsthees die zijn gezoet met veel suiker en stevia, sprankelende ( met koolzuur) soorten en verschillende smaken, waarvan perzik en citroen de meest populaire zijn. Maar er zijn tegenwoordig ook smaken als honing en diverse andere fruitsmaken.
Ijsthee kun je eigenlijk een beetje vergelijken met een koude variant op de traditionele Marokkaanse thee. In de Marokaanse cultuur wordt veel thee gedronken, met veel suiker…..HEEL VEEL suiker. De verhoudingen zijn ongeveer 50-50 suiker en thee. Dit wordt ook vaak in zeer kleine glaasjes uitgedronken, waardoor de suiker echt enorm is. Ijsthee komt eigenlijk zo’n beetje op hetzelfde neer, want het bestaat voornamelijk uit suikerwater.
Er zijn zoals eerder geschreven ontzettend veel merken. LIPTON is de absolute marktleider. Daaronder zien we vooral veel huis en B-merken.Deze onderscheiden zich zeer weinig tot niet als we kijken naar de ingrediënten t.o.v duurdere merken. MEER LEZEN?
KLIK HIER
Met de
LEKKER IN JE VEL theemix kun je bijvoorbeeld zelf heerlijke, gezonde en verfrissende ijsthee maken. Deze mix heeft een blend aan opwekkende en verfrissende ingrediënten als gember en arionabes. Dit werkt niet alleen verfrissend maar ook dorstlessend op warmere dagen. Je maakt het echt heel erg eenvoudig; zet een liter thee, laat dit afkoelen en voeg circa 4-5 druppels
MOOS FAVORITES stevia druppels ( bijvoorbeeld chocolade smaak ) toe als je een beetje zoet lekker vind. Bewaar in de koelkast en serveer uit met ijskontjes! Zo hoort echte ijsthee te smaken! HHHMMM. !!
Hoi Monique, wat leuk om dit zo te lezen. Ik wordt iedere keer blij. Ik had een vraag welke suiker is geschikt om ijsthee te maken? Ik ben namelijk gek op thee en ik dtink ook vaak thee onder andere rooibos, groene thee en vaak muntthee ongeacht het weer. Ik hoor het graag. Dank alvast. Liefs Fahima
hai! gebruik iets van zuivere stevia of erythrirol. Succes!