Top 10 goedkoopste en gezondste voedingsmiddelen!

Het is oneerlijk, maar waar. Goedkope meuk is goedkoper dan biologisch, duurzaam, en vers. Dankzij de kant-en-klaar producten zijn we ook een stuk gemakkelijker geworden. Dit gaat vaak wel ten koste van onze goede gezondheid. Om iets kant-en-klaar te maken, MOET er worden bewerkt en toegevoegd. Bijvoorbeeld om iets langer houdbaar te houden, op kleur/geur en smaak te brengen enzovoort. Daarvoor worden goedkope hulpstoffen als suiker, zout en transvetten gebruikt. Er worden ook enorm veel kunstmatige hulpstoffen gebruikt, die zijn erg goedkoop, en leveren dus erg veel op. 

We willen allemaal echt graag gezonder eten. Velen hebben de switch al gemaakt, of zitten er middenin. Anderen willen wel, maar KUNNEN niet in hun beleving omdat hun budget het niet toelaat. Want gezonde voeding is duur. Duurder dan meuk. Dat dit niet altijd zo is, heb ik jaren geleden al eens aan de kaak gesteld in dit artikel. Je kunt wel degelijk gezond en goedkoop eten en drinken. Het is vooral een kwestie van verstandig en bewust inkopen. 

 

 

GEZOND EN GOEDKOOP!

Als je gezonder wilt eten, maar niet veel te besteden hebt, dan is dit absoluut haalbaar. Want de allergezondste voedingsmiddelen zijn vaak ook het goedkoopste! Zelfs als je biologisch kiest, zijn erg veel voedingsmiddelen uit deze top 10 spotgoedkoop, maar ook erg super voedzaam en volwaardig. Ik heb de tien beste, goedkoopste, volwaardige voedingsmiddelen voor jullie op een rijtje gezet in een top 10. Als je deze voedingsmiddelen inkoopt, eet je gezond en volwaardig en kun je zelfs het stukje vlees skippen. De voedingsmiddelen uit deze top 10 zijn volwaardig, ze dragen bij aan een volwaardig en gezond eetpatroon. Geen peperdure superfoods. Gewoon “ huis/tuin/keuken” producten die overal voor een habbekrats verkrijgbaar zijn. Ik geef in deze top 10 ook tips waar je de voedingsmiddelen zo voordelig mogelijk in kunt slaan, en waarom ze zo gezond zijn en verstandig om te eten.

IMG_0167

1) HAVER ( MOUT)

De onbetwiste nummer één in deze top 10 is de haver ( mout). Dit graan is zo bizar gezond dat je veel vliegen in één klap slaat. Lees alles over de grote gezonde voordelen door naar dit artikel te gaan. 

Haver is bijzonder, omdat het een zeer evenwichtig profiel bezit aan belangrijke en essentiële voedingsstoffen.Het zit o.a bomvol belangrijke vitaminen en mineralen, maar het heeft ook iets unieks in huis, namelijk het oplosbare vezeltje bétaglucaan.  Bétaglucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke gelei-achtige substantie in onze darmen. Dit zorgt o.a voor een lager LDL-totaal cholesterol-niveau, een lagere bloedsuiker en insulinegehalte, meer bacterie-groei van de goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel en het zorgt ook meteen voor een verzadigd gevoel. Vergeleken met andere granen bevat haver ( mout) ook méér eiwitten. 

Haver ( mout) is spotgoedkoop. Net als rijst en maïs is het één van de goedkoopste graansoorten ter wereld. Je hebt al een pak havermout voor € 0,80 euro cent. Dit dan niet GMO vrij, en niet biologisch, maar verder gelijk aan de bijzondere voedingswaarden. 

Als je iedere morgen start met een bord havermoutpap, overnight oats, of met yoghurt ( zie verderop in deze top 10) zit je al flink aan je ADH hoeveelheden vitaminen en mineralen. En dat kost je in principe nog geen € 0,80 cent per 500 gram. Zelfs biologisch is het relatief goedkoop: je betaalt voor 500 gram biologische haver ( mout) gemiddeld  €1,50-1,79.  Je kunt van haver ( mout) ook een zeer goedkoop meel maken. Dit meel is naast knettergezond ook erg veelzijdig in gebruik, omdat het bindt en veel textuur geeft. Dit kan dus eieren vervangen in een recept. 

IMG_0169

2) BROCCOLI

Terwijl we ons ???? betalen aan meest supersonische superfoods, ligt het ECHTE superfood gewoon voor het grijpen voor een koopje: BROCCOLI. Het is een o.a een superfood te noemen dankzij ……..sulfarafaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig , het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden. Broccoli heeft naast sulfarafaan ook nog flink wat aan vitaminen en mineralen in huis. Lees hier alles over de gezonde voordelen van broccoli. Het is goedkoop te noemen t.o.v andere verse groente, zeker als je daar de bijzondere voedingswaarden tegenoverstelt. Voor een stronk betaal je gemiddeld €1,00 , afhankelijk van het aanbod. Het loont zeker de moeite om iedere week de biowinkel-aanbiedingen na te pluizen, zij zetten broccoli vaak in een week-aanbieding waardoor je voordelig biologisch kunt inkopen. Broccoli kun je iedere dag verwerken door je voeding. Het is een goedkope manier om aan belangrijke voedingsstoffen te komen. Verwerk het door je ontbijt, lunch en diner. Eet het gestoomd in een puree als lekker tussendoortje. Je kunt broccoli ook rauw eten, dus de mogelijkheden zijn oneindig!!!!!!!

Ik eet het iedere dag. Lekker, goedkoop, knetter-gezond, veelzijdig…….. Zet hem ook iedere dag op je menu! KLIK HIER om verder te lezen, waarom iedere dag broccoli eten erg gezond is 

IMG_0168

3) PEULVRUCHTEN ( GEDROOGD)

Eindelijk werden ze pas in 2016 wakker bij de gezondheidsraad en het Voedingscentrum. En werden peulvruchten EINDELIJK erkend en op de schijf van vijf gezet. Peulvruchten zijn niet zomaar gezond, ze zijn werkelijk knettergezond voor ons. Ze bevatten veel essentiële voeding en bouwstoffen. Ze hebben een zeer hoge voedingswaarde, maar houden het betrekkelijk laag in calorieën. Dit is ook de reden waarom peulvruchten worden geadviseerd als mensen wat kilo’s moeten afvallen. Peulvruchten vullen gigantisch, ze zijn volumineus, en zeer rijk aan vezels. Peulvruchten zijn zaden van planten uit de vlinderbloem-familie. Zaden en pitten zijn voedingsbronnen voor planten, groente en fruit om zich te ontwikkelen. Zonder zaadjes geen plant. Zo simpel is het. Zaden en pitten zijn de belangrijkste voedselbronnen om te groeien. Daarin en daaruit gebeurt het allemaal. Peulvruchten zijn zaden, en dus hebben we directe voedingsbronnen tot onze beschikking.  Peulvruchten bevatten erg veel vezels. Dit zorgt voor een goede en regelmatige stoelgang, een goed werkende darmflora, en het zorgt ervoor, dat ons voedsel langzamer verteert wat erg fijn is voor de bloedsuikerspiegel. Peulvruchten worden om deze reden ook vaak geadviseerd aan diabeten.  Peulvruchten zitten vol bouwstoffen. Een ruim aanwezige bouwstof is eiwit. Dit is de reden waarom peulvruchten worden beschouwd als vervanging voor vlees. Dit ligt genuanceerder. Alhoewel ze ruim aanwezig zijn, zijn de eiwitten niet compleet. Ze bevatten te weinig verschillende aminozuren om eiwitten uit bijvoorbeeld vlees en vis compleet te vervangen. Peulvruchten zijn dus wel een perfecteAANVULLING, maar geen complete VERVANGING voor vlees, vis en eieren. Combineer het daarom altijd met andere eiwitbronnen, zoals noten. Dit is belangrijk voor veganisten, die helemaal niets dierlijks consumeren.  Peulvruchten zijn rijke bronnen van verschillende vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, ijzer en magnesium, belangrijke stofjes voor ons. Ze bevatten aardig wat foliumzuur ( vitamine B9) thiamine ( vitamine B1) en vitamine B6. 

Ze zijn ook lekker goedkoop. Zelfs biologisch zijn ze goedkoop te noemen. Nog geen twee/drie jaar geleden waren er nauwelijks gedroogde peulvruchten te vinden in supermarkten, nu is dat gelukkig veranderd in een heel vol schap. Ze zijn echt enorm goedkoop, wat het tot een perfecte nummer drie maakt in dit lijstje. Je heb al een kilo erwten of linzen voor nog geen twee euro. Met zo’n zak doe je weken. Er zijn zoveel verschillende soorten peulvruchten, dat het nooit zal gaan vervelen. Met peulvruchten kun je bovendien ook bakken. Je kunt ook goedkope meel maken van fijn vermalen gedroogde peulvruchten. 

IMG_0175

4) BANANEN

Als we dan toch een stukje fruit moeten eten, kies dan voor banaan. Want in deze gele rakker zit méér dan je wellicht denkt. Zo zitten ze bomvol kalium. Dat is een zeer belangrijk mineraal. Ze bevatten een grote variatie aan vitamines, mineralen en zijn behoorlijk rijk aan vezels. Zeker als je groene tot groen/gele bananen koopt zijn deze gezonde voordelen het hoogst. Mede door het hoge zetmeel gehalte in bananen worden bananen beschouwd als dikmakers. Dit ligt echter een stuk genuanceerder. Het zetmeel in bananen is van vrij speciale aard: het kan moeilijk worden afgebroken in de maag en de dunne darm (vooral de de half-rijpe bananen) waardoor het vrijwel onaangetast in de dikke darm terechtkomt. We spreken hier van een ” resistent zetmeel”. Zo beschouwd levert het juist voedingsvezel en geen extra calorieën. Het veroorzaakt een vergroting van de darmmassa wat weer kan helpen bij constipatie-problematiek. Bovendien moet je lichaam veel moeite doen om de vezels te verwerken wat de stofwisseling juist alleen maar omhoog brengt. Resistent zetmeel wordt in de dikke darm verder afgebroken door de daar aanwezige bacteriën en geeft weer aanleiding tot korteketen-vetzuren , die op hun beurt weer een antikanker-effect hebben . Dankzij de verzuring van de dikke darm worden mineralen en sporenelementen ook beter opgenomen en wordt eiwitafbraak afgeremd. Kies wel liefst voor groene/groen-gele bananen om zoveel mogelijk van het resistent zetmeel te profiteren. Hoe rijper de banaan, hoe meer suiker hij gaat bevatten. Naarmate een banaan rijpt, neemt het suikergehalte snel toe. Dit kan zelfs aanzienlijk veel schelen. De hoeveelheden vrije suiker neemt sterk toe en het resistent zetmeel neemt af. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot maar liefst 20%. Het overgrote gedeelte hiervan is sucrose (65%) gevolgd door glucose (20%) en fructose (15%) Een rijpe banaan is dus wel veel calorie-rijker dan een onrijpe/halfrijpe banaan. Bananen zijn goedkoop. Ze behoren tot één van de meest populairste soorten fruit gegeten ter wereld, en de productie is daarom massaal. In de supermarkt vinden we al een tros voor een euro. 

Nadeel is, dat bananen ook één van de meest bespoten fruitsoorten ter wereld zijn. En je beter biologische bananen kunt kiezen. Deze zijn iets duurder: je betaalt gemiddeld € 2,19 per tros. Het kan dus spot-goedkoop, maar ik adviseer je om voor biologische bananen te kiezen. Bij discount-supermarkten als Aldi en Lidl koop je tegenwoordig al biologische bananen voor een schappelijke prijs .  Hou ook de week-aanbiedingen van biowinkels in de gaten. Zij bieden ook vaak hun bio-bananen voor weinig aan. Meer lezen? Klik hier. 

IMG_0165

5) ZOETE AARDAPPELEN

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken in de supermarkt: de zoete aardappelen, ook wel bataat genoemd. Dankzij de gezonde trends zijn deze onbekende kanjers in no-time ongekend populair geworden. En terecht want naast dat ze knettergezond zijn, zijn ze ook super-lekker. Er zit nogal wat in deze ( meest) oranje knoepers. Ze bezitten een enorme diversiteit aan vitaminen en mineralen, in het bijzonder vitamine A. Je kunt de zoete aardappel rauw eten, in veel opzichten biedt rauw zelfs veel meer gezonde voordelen. Het bevat ook enorm veel vezels en bétacaroteen. Ze zijn er ook in een witte en paarse kleur, de oranje is echter meest gangbaar een ook meest voedzaam. Rauwe zoete aardappelen bevatten net als groene bananen resistent zetmeel. Wil je toch een beetje gekookt? Kook de zoete aardappel dan ongeveer 5 minuten en laat afkoelen. Koud gegeten bevat het nog aardig wat RS. Meer lezen over zoete aardappelen? Klik hier.

Zoete aardappelen zijn het goedkoopste in te kopen bij de toko of andere buitenlandse winkels. Dit kan aardig wat schelen per winkel, omdat iedereen zijn eigen prijs kan maken, dus let wel goed op. Daarnaast zijn ze in de supermarkt ook zo schrikbarend duur niet meer. Bij de Lidl koop je al een kilo voor nog geen € 2,25 Ik zou ook voor de supermarkt gaan, omdat de hygiëne in toko’s te wensen overlaat. Biologisch zijn ze ook in de supermarkt te koop, in de biowinkel uiteraard ook, maar daar zijn ze aardig aan de prijs. In het seizoen komen de biologische zoete aardappelen uit Nederland, buiten de seizoenen komen ze voornamelijk uit Amerika. Zet iedere dag zoete aardappelen op je menu! Goedkoop en super voedzaam.

IMG_0173

6) KASHA GEROOSTERDE BOEKWEITKORRELS

Ze zijn helaas nog erg onbekend en onbemind, daarom geef ik ze in deze top 10 de zesde plek. Want naast dat ze ontzettend goedkoop en voedzaam zijn, zijn ze ook ontzettend lekker en zijn het perfecte vervangers voor o.a crispy’s in granola’s, muesli’s en baksels ( repen) Je kunt ze ook als nootjes eten en toevoegen aan al je gerechten. Ze hebben een noot-achtige smaak, Je kunt kasha tevens koken en als rijst of granen gebruiken. Wil je kasha koken, gebruik dan twee eenheden water op één eenheid kasha. Kook ongeveer 12-15 minuten. Kasha is extreem rijk aan eiwitten en vezels Ze bevatten t.o.v andere granen ook minder koolhydraten, gemiddeld zo’n 65 gram per 100 gram. Ter vergelijking: rijst bevat per 100 gram gemiddeld 85-90 gram koolhydraten. 

Kasha is opmerkelijk goedkoop. Per kilo kost het je nog geen vier euro. Je kunt kasha in de meeste biowinkels vinden en via webwinkels. Omdat ze vrijwel alleen maar in de biowinkels te koop zijn, is het altijd biologisch. Dankzij de enorme veelzijdigheid en extreem hoge en waardevolle voedingswaarden is kasha de perfecte gast in een budgetvriendelijk eetpatroon.  zelf kasha maken? KLIK HIER voor mijn filmpje 

IMG_0178

7) BIETEN

“…Dat kost je geen biet!” is een beroemde uitspraak. En terecht, want bieten zijn inderdaad niet duur. Maar wel extreem gezond en voedzaam. Vroeger al werd vanuit de signatuurleer ( waarbij men uitgaat dat planten zelf laten zien wat hun sterkste geneeskrachtigste kanten zijn) verondersteld dat rode bieten erg heilzaam was voor het bloed, dit werd verondersteld vanwege de rode kleur van de biet. Het ijzergehalte in rode bieten is nu niet echt hoog te noemen, maar bevindt zich wel in een vorm die voor het organisme gemakkelijker te verwerken is. Waar rode bieten erg rijk in zijn is mangaan. Een essentieel mineraal die o.a zorgt voor een goede verwerking van vitamine C, vitamine B1 en biotine. Bieten zijn daarnaast erg rijk aan kalium, foliumzuur, en met name het blad is zeer rijk aan ijzer, béta-caroteen en calcium. Geen ongezond knolletje dus! Bieten hebben wel een vrij hoog suikergehalte. Ze zijn niet voor niets familie van de suikerbiet. Bieten hebben het hoogste suikergehalte van alle groenten: per 100 gram bevat een biet het equivalent van een volle theelepel natuurlijke suiker. Soms worden rode bieten dus ook gebruikt ter vervanging van suiker. Dor bieten te koken verhoog je dit suikergehalte, je kunt ze dus het beste rauw verwerken. Rauw smaken ze ook meest “ aards”. Meer lezen over bieten? Klik hier.

Bieten zijn zelfs biologisch ontzettend goedkoop. Je kunt ze tegenwoordig vers biologisch voorgekookt kopen, per 500 gram kost dit je nog geen euro en heb je het erg gemakkelijk, want je hoeft het enkel nog te verwarmen of koud door bijvoorbeeld een salade te verwerken. Ik eet iedere dag rauwe bieten. Ze zijn enorm goedkoop en veelzijdig in belangrijke vitaminen en mineralen. En dus lekker goedkoop: zelfs in supermarkten kun je biologische rauwe bieten kopen voor nog geen euro per kilo. 

8) KWARK, YOGHURT, EIEREN EN ROOMBOTER

Vergeet melk. Want wil je echt van de gezondere voordelen van zuivel profiteren, kies dan voor aangezuurde/gefermenteerde zuivel. Onder deze categorie vallen kwark en yoghurt. Het voordeel is dat aangezuurde zuivel veel gezonder zijn voor ons spijsverteringsstelsel. Door melkzuurbacteriën toe te voegen aan melk en dit te fermenteren ontstaat er yoghurt. Dit is extreem gezond te noemen. Kwark is een soort verse kaas. In België wordt kwark bijvoorbeeld platte kaas genoemd. Andere synoniemen zijn Hüttenkäse en wrongel. In Frankrijk heet het simpelweg witte of verse kaas ( fromage frias, fromage blanc) Kwark kan worden gemaakt van koemelk, maar ook van geiten en schapenmelk. Volgens de Nederlandse warenwet is de term “ kwark” voorbehouden aan kwark bereid uit koemelk. Er mogen aan commercieel verkrijgbare kwark extra melkbestanddelen worden toegevoegd, waarvan de toevoeging in vetvrije droge stof aan eiwitgehalte tenminste 60% moet bedragen. Het vochtgehalte mag ten hoogste 87% van de vetvrije waar bedragen.” Echte” kwark, wat valt onder kwark gemaakt uit koemelk, is vrijwel niet meer verkrijgbaar. Vrijwel altijd wordt er een ander ( melk) product aan toegevoegd. Als we denken dat volle kwark bestaat uit koemelk, komen we bedrogen uit. Volle kwark bestaat veelal uit magere kwark aangelengd met room, of een andere toevoeging om het vetgehalte te verhogen tot het wettenlijk vastgestelde gehalte door de warenwet.Volle kwark voldoet dus aan wettelijke eisen, maar heeft niets meer te maken met “ echte” kwark.Bovendien: er wordt vooral halfvolle en magere kwark verkocht en geproduceerd. Ook zijn er tegenwoordig meer kwark-soorten met “ smaakjes” en andere gekkigheid, wat kwark ook “ minder kwark en meer suiker” maakt

Om kwark te maken wordt melk 24 uur lang aangezuurd met melk-bacteriën. Hieraan wordt stremsel toegevoegd. Na de 24 stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort “ kwarkzak” uitgelekt. Wat overblijft is dan ongeveer een derde van de beginhoeveelheid. Deze massa wordt vervolgens goed geroerd.

Een andere zeer gezonde manier op een dikke, romige yoghurt te verkrijgen is HANGOP. Klik hier voor meer info en hoe je dit maakt. 

Yoghurt en kwark zijn vrij goedkope zuivelproducten, vergeleken met andere zuivelproducten. Ze kunnen daarom al zeer goedkoop worden ingekocht. Wel kunnen daar behoorlijk wat verschillen in zitten, want veel goedkopere merken worden aangelengd met water. Maar in regel kun je gerust een pak goedkope yoghurt kopen of een bekertje kwark. Zelfs biologisch. Want ook dan is yoghurt en kwark niet erg duur. Ik persoonlijk kies voor enkel biodynamische kwark en yoghurt. Dit doe ik uit diervriendelijke, milieubewuste en duurzamere bewegingen maar vooral ook omdat ik het 10 x lekkerder vind, Dit is wel prijzig.  Maar door bewuste keuzes te maken kan ik dit mij veroorloven. 

IMG_8220

Een andere kanjer is de ei. Ook al ligt hij vaak onder vuur ( zoals recent het friponil-drama) het ei is en blijft een bommetje vol met essentiële voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze goedkoop. Vroeger werden eieren al vaak ter vervanging voor het veel te dure stukje vlees gebruikt. Vroeger was vlees onbetaalbaar voor erg veel huishoudens. Er werd daarom veel voor gekookt ei bij de warme maaltijd gekozen. Gelukkig is de legbatterij-periode langzaam maar zeker aan het verdwijnen. We kopen steeds meer diervriendelijke eitjes. Het beste en goedkoopste ben je af met eigen kippetjes. Daarna volgen de kippenboeren die hun eieren vaak langs de weg te koop aanbieden. In de winkel kies je het beste voor biologische vrije uitloop eitjes. 

Eieren zijn meer dan gezond. Het is rijk aan eiwitten, calcium en essentiële vitaminen en mineralen. Een ei kan “ een dagje geen vlees” prima opvangen en is een zeer goedkope vlees-vervanger. Lees alles over eieren, door hier te klikken. Anno 2023 zijn eieren niet goedkoop, maar toch loont het nog altijd wel de moeite om daarin te investeren, omdat ze erg veel goede en nuttige voedingstoffen bevatten. Kijk eens rond in je omgeving, veel boeren en hobbyisten bieden hun vers gelegde biologische eieren aan voor zeer weinig. 

SAM_2851-1200x800

Roomboter lag langere tijd onder een donkere wolk. Dit was mede te danken aan de vet-boycot van de jaren tachtig/negentig. Gelukkig is het inmiddels flink bijgeschroefd en “ mogen” we weer aan de roomboter. Echter blijft het wel zo, dat je roomboter MET MATE moet gebruiken en onthou, dat roomboter niet rijk is aan ALLE vitaminen. Wel is het rijk aan vitamine A,D E en K. Roomboter is relatief goedkoop. Zeker t.o.v andere hippe vloeibare ( bak) boters. Daarom een prima gast in een budget-vriendelijk  gezond eetpatroon.  Gebruik echter MET MATE. 

Meer lezen? KLIK HIER 

IMG_0172

9) VERSE GEMBERWORTEL

Zo vreselijk goedkoop, maar zo ontzettend rijk aan gezonde voordelen……we beseffen niet HOEVEEL. Gember is niet alleen weldadig tegen misselijkheid, maar draagt ook bij aan onze algehele gezondheid. Klik hier, om alles over deze knettergezonde wortel te lezen. 

Zelfs biologisch is gemberwortel knal-goedkoop. In de meeste supermarkten kun je biologische verse gemberwortel kopen voor nog geen euro per grote stronk. Je kunt gember overal door verwerken. En je kunt er ook thee van zetten. Wat het tot een zeer goedkope drank maakt. 

10) CEYLON KANEEL ) POEDER OF STOKJES)

Kaneel is een zoet kruid, afkomstig van een tropische kaneelboom. We kennen het vooral in stokjes en in poedervorm. Kaneel heeft erg veel geneeskrachtige werkingen. Ik zal er een aantal benoemen: Het tropische kruid bezit om te beginnen erg veel antibacteriële eigenschappen. Daarnaast is het zeer rijk aan het mineraal mangaan. Kaneel is erg goed voor het denkvermogen vanwege de ruime aanwezigheid van magnesium. Kaneel stopt groei van schadelijke bacteriën. Daarom wordt het ook erg vaak gebruikt in voedsel om dit langer houdbaar te houden ,maar helpt ons lichaam bijvoorbeeld ook om schimmelvorming (Candida) tegen te gaan. Waar kaneel vooral om wordt geroemd is de zeer positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Het helpt mee hoge pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Nu is het ook weer geen goed idee om iedere dag volop aan de kaneel te gaan. Want ook hier geldt uiteraard dat een teveel juist averecht werkt. We hebben aan een halve theelepel kaneel per dag meer dan genoeg om van de vele bovengenoemde gezondheidsvoordelen te genieten. We kunnen met een potje kaneel dus echt zeker enkele maanden doen. Teveel kaneel geeft overigens ook geen lekkere smaak. Net als bij stevia kan dit een zeer overheersende heftige nasmaak geven. Op dit moment zijn er nog veel onderzoeken gaande, maar kaneel zou best eens het antwoord kunnen zijn bij de behandeling van diabetes type 2. Dit omdat kaneel dus na het eten van een maaltijd helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Zorg er wel voor, dat je CEYLON kaneel kiest. Deze bevat een veel lager cumarine-gehalte. Gelukkig is “ echte “ ceylon kaneel niet duur en kun je gerust kiezen voor een biologische variant. In de biowinkel kosten een paar pijpjes kaneel nog geen euro. Deze kun je bijvoorbeeld zelf raspen. Meer lezen? Klik hier. 

 

 

 

Zoals je ziet hoeft echt gezond eten niet duur te zijn en kun je, ook als je erg weinig te besteden hebt, een prima gezond en volwaardig eetpatroon genieten. In deze top 10 is zelfs geen vlees meegenomen, omdat de voedingsmiddelen samen het stukje vlees prima kunnen vervangen. Meer lezen? Klik hier . Ook als je veganistisch eet, kun je best voordelig uit zijn. Zelf maken is ook een zeer gezonde en goedkope manier om vlees te vervangen, KLIK HIER voor inspiratie op te doen

33 Reacties op “Top 10 goedkoopste en gezondste voedingsmiddelen!

 1. hoi moniuq

  kun je ook zo havermout rauw over de yoghurt strooien en zo opeten

 2. Handige lijst!
  Wel jammer vind ik de dierlijke producten die je noemt. Melkzuurbacteriën die ontstaan bij het fermenteren van zuivel zijn inderdaad gezond, maar de productie van zuivel is allesbehalve goed voor dier en milieu, ook biologisch niet.
  Het verbruik van water is gigantisch en denk aan alle omgekapte bossen voor goedkoop veevoer. Dan heb ik het nog niet eens over het lijden van de koeien, het is namelijk niet normaal dat koeien elke dag melk geven en dit wordt dan ook op een verschrikkelijke manier tot stand gebracht, koeien worden op onnatuurlijke wijze zwanger gemaakt en worden direct van hun kalfje gescheiden als dit geboren wordt, zodat wij de melk op kunnen drinken, en dit zorgt voor een onbeschrijfelijk verdriet van beide kanten.
  Ik vind het verder supergoed wat je doet Monique en volgens mij bereik je er ook een heleboel mensen mee wat fantastisch is en juist daarom wil ik hier even op wijzen. Een pakje zuurkool is overigens nog goedkoper dan een pak yoghurt en bevat dezelfde gezonde bacteriën 🙂

  • dat snap ik allemaal, maar dit artikel gaat voornamelijk over hoe zo goedkoop en toch erg gezond te kunnen eten. Zuurkool kun je overigens niet vergelijken met zuivelproducten qua voedingswaarden. Dat terzijde, ik zelf ben persoonlijk ook voor wat je allemaal oppert, maar in dit artikel ( algemeen geschreven) gaat het voornamelijk om mensen toch gezonder te laten eten met een zeer krap budget. Warme groet!

 3. Hi Monique,

  Welke kwark en yoghurt raad je aan? En is het dus verstandiger om magere of halfvolle kwark te kopen ipv volle kwark? Ik wil graag voor de goede gaan ????
  Hartelijk dank alvast.

  Groetjes

  • Dat is persoonlijk. Ik zelf hou bijvoorbeeld van magere yoghurt en kwark, en omdat ik het dagelijks eet, vind ik dit ook een goede keuze. Als je iedere dag vrij veel eet, dan is een halfvolle of magere variant aan te raden. Eet je per dag nog geen 200 gram, kun je prima voor de volle varianten gaan. Warme groet!

 4. Leuk artikel ik ga de boekweit zeker proberen, wel verbaast het me dat je vindt dat het voedingscentrum vorig jaar pas de peulvruchten promoot.
  In mijn beleving deden ze dat al toen ik op de huishoudschool zat, 35 jaar geleden.

  • En sinds de aloude vertrouwde peulvrucht wordt aanbevolen door o.a. het voedingscentrum en gezondheidsfreaks is de aankoopprijs verdubbeld of nog erger, verdriedubbeld!

  • Over de huishoudschool gesproken, voor mij ook 35 jaar geleden. Tóen sprak men al van kilojoules én calorieën. En nu nog steeds worden ze beiden vermeld op producten. Tijd om te kiezen?!!!

 5. ik vind het een superartikel hoop informatie en allemaal supergezond aanrader voor iedereen die gezonder en gelukkiger wil worden misschien een toevoeging dagelijks een meditatie over wie jezelf bent en hoe goed je het doet en ook je best doet om een zo goed mogelijk persoon te zijn

 6. Natuurlijk wil ik niet vervelend doen, maar de foto met de kaneelstokjes zijn volgens mij geen Ceylon kaneelstokjes. Zie ik goed dat ze te grof zijn en niet fijn gelaagd gerold?

  • Hoi Monique,

   Ik lees je artikelen altijd met veel interesse. Je hebt het regelmatig over havermout, de onbetwiste nummer 1. Heb jij het boek “Genees tandbederf”van Ramiel Nagel gelezen?
   Hierin wordt haver(mout) sterk afgeraden. Dit is niet zomaar een mening van de schrijver, maar het gevolg van veel onderzoeken, vooral van Dr. Weston Price. Ik ben benieuwd naar je mening.
   Hartelijke groet,
   Sonja

   • volgens mij kun je tandbederf niet genezen, maar alleen voorkomen. als je goed poetst en flost, kun je rustig havermout eten.

   • Het allerbeste wat je kunt doen voor gebit en lichaam is ‘oil pulling (zie google)….Staat vast wel in het boek van Weston Price.

 7. Leuk om te lezen! Raad je het gebruik van roomboter ook aan bij een erfelijk te hoog cholesterolgehalte?

 8. Hallo Monique,

  Je schrijft over eieren, het beste en goedkoopste ben je af met eigen kippetjes.
  Het beste ben ik met je eens maar het goedkoopste zeker niet.
  Voordat zo’n ei geproduceerd wordt zijn er heel wat kosten gemaakt.

 9. Wat voedzaam en lekker is: een paar eetlepels havermout door het pannenkoekbeslag. Ik doe er ook nog gistvlokken bij maar die zijn weer duurder dan goedkoop 🙂

  en wat dan ook heel lekker is: dungesneden prei-ringetjes in de pan direct voor je het beslag erin laat lopen, je hoeft ze dus niet eerst te bakken.

  Als je vlees eet: koop wat biologisch ontbijtspek, laat dit langzaam uitbakken in olijfolie; als t voldoende is uitgebakken, strooi dan de dungesneden prei-ringetjes erbij, daarna direct het beslag (waar je dus havermout en evt gistvlokken aan hebt toegevoegd).

  Heel voedzaam Smullen is dat!

 10. Hoi Monique, wat ik zelf nog ’n fijne manier vind om broccoli te eten zijn broccoli kiem groentjes… Die kweek je zelf gemakkelijk en biologisch op je vensterbank!

 11. Goed stukje info. Vraag: 2x in de week eet ik een schoteltje verse gember en verse kurkuma in een bedje van olijfolie en zwarte peper. Teveel ? Te weinig? Andreas

 12. Iedereen loop havermout maar aan te bevelen,maar zo gezond is het niet voor iedereen.zeker niet als je jicht heb,eenvoudig weg omdat er teveel purine in zit,zu zie ik de wenk brouwen al fronzen,wat is purine.misschien aan iedereen om daar eens iets over te lezen dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *