De zomerdrankjes top 10 ( en meer! ) 2023!!!

Ieder jaar ben ik er druk mee……de jaarlijkse zomerdrankjes top 10 of meer. Ik vind het superleuk om te doen en uitdagend want ieder jaar moeten er weer nieuwe drankjes worden bedacht. Het leukste is het testen 😁 en opdrinken. Want alleen dan weet je of je een echt topreceptje hebt bedacht of niet. Er mislukt veel, er sneuvelt veel, en de beste gaan in de top 10. 

Ik ontvang ieder jaar lovende reacties wat het alleen nog maar leuker maakt, maar ook spannender, omdat de lat daardoor ook ieder jaar hoger komt te liggen. Overtreffen de nieuwste zomerdrankjes de zomerdrankjes van het jaar daarvoor ? Ik ga altijd voor het uiterste. En kan daarom weken en weken en weken achtereen bezig zijn met drankjes ontwikkelen, uitvoeren en goed of afkeuren voor mijn nieuwe zomerdrankjes editie. Ik hoop in elk geval, dat ik jullie dit jaar niet teleurstel. Ik vind de drankjes weer geweldig lekker. En uniek. Want het komt uit mijn brein. Wil je alle vorige edities ook graag inlezen voor inspiratie ?

 

MEUKVRIJE ZOMERDRANKJES TOP 10 2020

MEUKVRIJE ZOMERDRANKJES TOP 10 2021

MEUKVRIJE ZOMERDRANKJES TOP 10 2022

 

 

In al deze edities vind je naast de recepten enorm veel tips, handige weetjes en hoe je bijvoorbeeld een basis maakt voor een zomers drankje. Soms wordt mij gevraagd waar ik in hemelsnaam al mijn inspiratie vandaan tover. Wel, dat heeft alles te maken met mijn weerstand tegen de industrie. Wist je dat niets zo ongezond is dan kant en klare ( fris ) dranken? Dit komt omdat deze in regel ontzettend veel suikers bevatten, omdat het vloeibaar is merken wij vaak niet zo snel dat we in kortere tijd in één keer erg veel suikers binnen krijgen. Ook zogenaamde “ gezonde” dranken als sapjes zijn wolven in schaapskleren. Naast dat deze sappen erg veel suikers kunnen bevatten ( zowel natuurlijk als toegevoegd ) bevatten sappen ook zuren. Deze kunnen ons gebit behoorlijk aantasten. Onschuldig lijkende toevoegingen als “ puur appelsap “ of “ puur sinaasappelsap” kunnen zelfs meer suikers omvatten dan een glas cola. Het loont dan ook echt de “ moeite” om zelf je drankjes te maken. Ja, ik zet “ moeite” tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk helemaal geen moeite is. Sterker nog, het is leuk om te doen, het scheelt je bakken vol geld en je bespaart niet alleen je goede gezondheid en je gebit , maar ook het milieu!

Veel mensen denken dat het ingewikkeld, omslachtig en “ een gedoe” is maar als ze dan eenmaal iets hebben gemaakt zijn ze meteen om! Want echt: het IS kinderlijk eenvoudig, zeker als je in het bezit bent van handige keukenapparaten als een ( HS ) blender, of een slow juicer. Je kunt je eigen fantasie compleet loslaten. Je eigen gemaakte dranken kun je in de RVS en glazen flessen bewaren of meteen vullen voor direct gebruik. Ik maak altijd een aantal flessen tegelijk, en vul meteen al mijn drinkflessen. De voorraad zet ik in de koelkast waar het heerlijk koel blijft en lekker. Zeker in de zomermaanden ligt mijn koelkast volgeladen met flessen! 😁Ik maak van alles. Dat kan variëren van een romige drank tot een frisse drank. Waar ik altijd rekening mee hou:

 

 

– ik gebruik GEEN FRUIT met hogere fruitsuikers. 

– ik gebruik GEEN synthetische / chemische zoetstoffen en / of andere “ nasty’s”

– ik let op de gezonde eigenschappen

– ik let op zuren

 

 

Vers ( en liefst biologisch ) fruit is zalig. Zeker in de zomermaanden smaakt sappig zoet fruit hemels. Dankzij het gezonde imago van fruit zien we niets kwaads in fruit en globaal gezien klopt dit….een beetje. Vers intact fruit is gezond, bevat in intacte vormen veel vitaminen, mineralen en vezels. Maar er gloort een grote MAAR aan de fruitige horizon. Veel fruitsoorten, en nu juist DIE sappig zoete soorten, bevatten veel fructose, ook wel van nature aanwezige fruitsuikers. Dit wordt door ons lichaam hetzelfde verwerkt als gewone sucrose. Druiven bevatten bijvoorbeeld gigantisch veel fruitsuikers ( druivensuiker ) wat een paar onschuldig ogende druifjes eten al snel een suiker-rijke snack maakt. Exotische fruitsoorten als mango en papaya zijn verrukkelijk zoet, maar inderdaad…bevatten ook erg veel fruitsuikers. Zeker met warm weer ben je sneller geneigd om méér te eten dan normaal aan sappige, vochtige dingen. Je hebt minder zin in vast en warm voedsel. Je suiker-gebruik kan zo ongemerkt gigantisch hoog worden.

Nog riskanter zijn de smoothies die tijdens warmere dagen volop worden geshowd op social media. Zeker zeer hip, maar de meesten zijn regelrechte suikerbommen. Dan maar helemaal geen fruit meer eten? 🥺 NEE JOH, gelukkig niet! Daar is het veel te lekker en ook gezond voor. Maar wat je WEL kunt doen is kiezen voor fruitsoort met de laagste fruitsuikers. Zoals zacht fruit , aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Kiwi’s zijn iets hoger in fruitsuikers dan zacht fruit maar zeker als je de schil ook gewoon opeet ( ja, dat kan, KLIK HIER ) blijft de balans goed. Meer lezen over fruit en fruitsuikers? KLIK HIER

Fruit bevat ook aardig wat zuren, met name citrusfruit. Dit kan je tandglazuur echt opeten als je vrij veel fruit eet en drinkt Let daarom ook goed op deze zuren. Citrusfruit kun je het beste raspen ( de schil) en deze gebruiken als smaak-bom, in de schilletjes van citrusfruit zitten juist de meeste aroma’s die zorgen voor de smaak. Mijd zoveel als mogelijk het sap van citrusvruchten. En hoe grappig ook, maak nooit “ gebitjes” door een schijf citroen tegen je tanden aan te drukken voor de lol. Dat is een regelrechte aanval op je tandglazuur.

Dit jaar zijn het er weer meer dan tien geworden! Ik kon gewoonweg niet kiezen, sommige recepten waren zo subliem, dat ik tekort kwam aan een top 10. Doe er je voordeel mee, geniet van het maken en het drinken van deze superlekker gezonde drankjes die echt je dorst lessen tijdens de warmere zomermaanden! CHEERS!!!🥂

 

GRANAATAPPEL DRINK

Soms is simpel meer dan genoeg en is more less. Dit gaat zeker op voor dit kinderlijk eenvoudige drankje. Je hebt weinig nodig. Granaatappel pitten zijn duur. Zeker als je voor biologische granaatappel gaat, dan kan een granaatappel pure luxe zijn. Je kunt er het meeste uit halen, door er heerlijke drank van te maken! Dat maak je nét zo simpel als dat je frisdrank uit een fles uitschenkt!  Wat heb je nodig?

de granaatappelpitten van een halve granaatappel

vier / vijf druppels zuivere stevia ( Moos favorites, ik heb de karamelsmaak gebruikt ) 

een liter water

Gooi het water, stevia en granaatappel-pitten in de blender en maal tot de pitten volledig zijn opgelost. Giet direct over in je drinkflessen of glazen flessen en zet in de koelkast. Voor gebruik steeds even schudden. Heerlijk met ijsklontjes!

 

 

KIWI SPLASH

Wist je, dat je kiwi’s MET SCHIL kunt eten? Sterker nog, in de schil zitten de meeste vitaminen ! KLIK HIER om daar meer over te lezen. Laat de schil dan ook lekker om de kiwi’s heen zitten, maar was de kiwi’s wel zorgvuldig. Deze verfrissende drank is op basis van twee  biologische ZESPRI kiwi’s. Laat je compleet verrassen door de smaak! Wat heb je nodig?

twee ( liefst biologische ) ZESPRI kiwi’s, gewassen en in de schil in stukken gesneden ( kontjes verwijderen ) 

een paar takjes verse munt, scheur de blaadjes

een strengel citroengras, in stukken

800 ml water

4/5 druppels zuivere stevia ( MOOS FAVORITES naturel) 

  • gooi de kiwi’s, stevia , munt en citroengras in de blender en maal.
  • voeg het water toe en maal opnieuw
  • knijp de massa uit in een melkzak / hydrofiele doek / kaasdoek
  • vul je drinkflessen. en / of glazen flessen met de drank een zet in de koelkast.
  • Voor gebruik steeds even schudden.

 

 

ORANGE NUTTY SUMMERBREEZE!

Op een snikhete zomerse dag wil je eigenlijk allen maar verkoelende drankjes drinken. Dit heerlijke drankje is naast verkoelend ook vullend, wat een fijne bijkomstigheid is als je niet erg veel trek/ honger hebt. Dankzij de noten krijg je meteen wat nuttige voedingsstoffen binnen. Het leuke van zelf drankjes maken is nog wel, dat het snel en makkelijk is en het meteen beloont! Maak deze orange nutty summerbreeze op snikhete dagen, en serveer koud met ijskontjes.

WAT HEB JE NODIG?

(VOOR 500 ML)

75 GRAM ONGEZOUTEN/ BIOLOGISCHE NOTEN

VIER/ VIJF DRUPPELS MOOS FAVORITES STEVIA VANILLE

EEN EETLEPEL SINAASAPPEL GRANULAAT

500 ML WATER

 

Gooi alles in de blender en vermaal tot alles volledig vloeibaar is geworden. Zeef de massa. Giet over in een goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast, steeds even schudden voor gebruik.    TIP: maak ook eens een chocolade variant door aan de basis twee eetlepels cacaopoeder + een theelepel ceylon kaneelpoeder toe te voegen. CHEERS!

 

 

IN CINNAMON WE TRUST!

Dit overheerlijke zomerdrankje is niet alleen erg verkoelend, het geeft ook meteen een lading aan interessante voedingsstoffen! De smaak van echte biologische ceylon kaneel maakt deze feestelijke zomer-cocktail extra bijzonder! Ceylon kaneelpoeder kun je het beste biologisch inkopen omdat er bij de gangbare producties erg veel met bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt. Verzeker jezelf dan ook van goede vervuilingsanalyses. Puur & fit heeft uiteraard alleen het beste in huis! KLIK HIER om te bestellen

WAT HEB JE NODIG;

(Voor twee glazen)

500 ml homemade havermelk ( klik hier)

Vijf druppels MOOS FAVORITES vanille stevia

Een volle theelepel ceylon kaneelpoeder

Een theelepel sinaasappel granulaat

Wat cacaonibs

Wat cacaopoeder om te bestrooien

ZO MAAK JE HET:

Gooi alle ingrediënten behalve de cacaonibs + cacaopoeder in de blender en blend tot de massa licht romig is geworden. Schenk uit over twee cocktail glazen en bestrooi met de cacaonibs + cacaopoeder

 PUMPKIN SWEET

In de herfst en winter drinken we pumpkin spice, in de zomermaanden pumpkin SWEET!

Het is een geweldig lekkere, dikke smoothie-achtige drank die gekoeld op zijn allerlekkerst is. Je maakt het met echte pompoen, die je vooraf even kort in de schil kookt en laat uitlekken. Voor dit recept heb je een kleine of halve pompoen in de schil/ in stukken nodig. Welke soort maakt niets uit, zowel de oranje als de flespompoen zijn geschikt! Bewaar de pumpkin-sweet in een goed afsluitbare fles in de koelkast en serveer uit met ijsklontjes!

WAT HEB JE NODIG:

Een halve pompoen, gekookt en uitgelekt

600 ml homemade haver of amandelmelk

Vijf-zes druppels moos favorites zuivere stevia

75 gram kokosrasp

Om te garneren: fijngehakte hazelnootjes

Gooi alles in de blender en maal tot een romige substantie, schenk uit over de glazen en vul aan met de nootjes en ijsklontjes.

 CREAMY VANILLA SHOT

Oeh! Dit is nog eens lekker! Het is niet alleen een verfrissend drankje op warmere dagen, maar ook meteen een zeer voedzaam hapje. Zeker tijdens hitte willen we liever niet warm eten, laat staan achter hete pannen te staan koken. Dit drankje is zeker voor bij een lichte lunch (salade) een zeer voedzame, lekkere en verfrissende aanvulling. Het is bovendien een zeer geschikt drankje na het sporten. Serveer uit met een lepel, want die heb je wel nodig!

WAT HEB JE NODIG:

(Voor een groot glas)

Ongeveer 70 gram biologische sultana rozijnen

Ongeveer drie eetlepels fijngehakte nootjes

Homemade haver/ amandel of notenmelk

Twee eetlepels cacaopoeder

Vijf druppels MOOS favorits stevia vanille druppels

Instant cichoreikoffie om te garneren

Gooi alle ingrediënten behalve de cichorei korrels in een groot glas en schenk dit op met de melk. Garneer met de cichoreikoffie korrels. Extra lekker als je er nog een ijsklontje in plonst!

ijsthee boost

Met de biologische  LEKKER IN JE VEL theemix  van Puur & fit kun je zelf heerlijke, gezonde en verfrissende ijsthee maken. Deze mix heeft een blend aan opwekkende en verfrissende ingrediënten als gember en arionabes. Dit werkt niet alleen verfrissend maar ook dorstlessend op warmere dagen. Je maakt het echt heel erg eenvoudig; zet een liter thee, laat dit afkoelen en voeg circa 4-5 druppels MOOS FAVORITES stevia druppels ( bijvoorbeeld chocolade smaak ) toe als je een beetje zoet lekker vind. Bewaar in de koelkast en serveer uit met ijskontjes! Zo hoort echte ijsthee te smaken! HHHMMM. !!

 

IT’S A COCO SUMMER!

Kokos…ik hou ervan. De geur, de smaak…ALLES!!! Niet zo gek dus dat ik veel kokosproducten gebruik in mijn recepten. Laat je eens verrassen door deze zeer unieke cocktail zonder een druppel alcohol. Dit recept is goed voor twee grote cocktail glazen

DIT HEB JE NODIG:

100 gram kokosrasp

6-7 druppels MOOS FAVORITES naturel

650 ml water

Een koffiekopje fijngehakte nootjes

Gooi alles behalve de nootjes in de blender en maal tot alle rasp is opgelost. Zeef de massa. Vul de twee glazen met de nootjes en schenk de drank op. Serveer met ijsklontjes!

DRINKING THE GARDEN

Ja, ik kon letterlijk geen betere naam geven aan dit verrukkelijk verkoelende drankje. Het is niet alleen dorstlessend, maar ook knettergezond. Er zitten heel veel fijne ingrediënten in die zeker tijdens warme dagen je lijf enorm kunnen ondersteunen. Dit recept is goed voor een liter drank. Wat heb je nodig ?
Een stukje biologische verse gemberwortel, in stukjes gesneden
Vier eetlepels biologische brandnetel ( KLIK HIER om te bestellen )
Vijf eetlepels GINGER SPICE MIX, de biologische theemix van Puur & fit, KLIK HIER om te bestellen
Drie eetlepels biologische rooibosthee, KLIK HIER om te bestellen
Vijf druppels MOOS FAVORITES karamel
Een theelepel ceylon kaneelpoeder ( KLIK HIER om te bestellen )
Een liter water
Gooi alles in een pannetje en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Zeef de massa. Laat de massa afkoelen. Giet over in een fles en zet in de koelkast. Steeds even schudden voor gebruik, serveer met ijsklontjes!

CREAM ME UP

hou je van romig? Dan is dit het zomerdrankje voor jou! Gemaakt met amandelmeel! En zo simpel, dat je er bijna om kunt lachen! Dit recept is goed voor een groot glas of twee kleinere glazen.  Wat heb je nodig?

 

85 gram amandelmeel ( KLIK HIER om te bestellen )

vier druppels MOOS FAVORITES chocolade

een mespuntje vanille bourbon ( KLIK HIER om te bestellen ) of als je dat te duur vind, een theelepel ceylon kaneelpoeder

650 ml water

 

Gooi alles in de blender , zeef de massa en serveer uit met ijsklontjes.

 

 

simply saffraan gember

Eén van mijn persoonlijke favorieten is deze gember/ saffraan thee. Dit kun je zowel warm als koud drinken, zeker in de zomer op een snikhete dag is een koud glas van deze thee, gevuld met ijsklontjes een pure verwennerij. Zowel gember als saffraan hebben bijzondere gezonde eigenschappen. Alles wat je nodig hebt om een groot glas opwarmende thee te maken zijn drie plakjes vers afgesneden biologische gemberwortel + 3 draadjes echte pure saffraan. Je thee krijgt een prachtig gele kleur. Gooi de stukjes gember + saffraan draadjes in een hoog groot glas en schenk dit op met kokend water. Laat even kort trekken, drink ( sip ! ) dan lekker uit. Je kunt ook liters drank maken en in de koelkast bewaren. Je kunt de drank dan koud uitdrinken of opnieuw in een pannetje even opwarmen. Gebruik voor een liter drank vier stukjes gember en 5 saffraan draadjes en laat deze in de fles trekken.

 

NICE ANIJS

Een andere grote persoonlijke favoriet is deze anijsmelk. Deze drink ik liefst ijskoud, maar warm kun je hem ook prima drinken. Het vervangt de mierzoete “ suiker-blokjes” anijs, die we nog steeds kunnen kopen. Alles wat je moet doen is zelf havermelk maken ( KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt in 5 minuten zonder apparaten en doeken ) en twee tot drie biologische anijssterren in het glas melk laten “ zwemmen”. Laat dit even staan, zodat de anijs-aroma’s goed in de melk trekken. Verrukkelijk om zo uit te drinken! Wil je het iets zoeter? Voeg dan een druppel zuivere stevia toe, en roer. Ook deze anijsmelk kun je in liters gekoeld in de koelkast bewaren.

 

 

MOOS FRISTIE

FRISTIE is anno 2023 nog altijd ongekend populair, en wordt naast appelsap meest gegeven aan kinderen. Wist je, dat zo’n onschuldig ogend bekertje van 200 ml maar liefst 16 GRAM SUIKER  levert ? Daar is niets Chinees aan vertaald. Gelukkig kun je zelf een gezonde variant maken.  Op een liter FRISTIE gebruik je een liter havermelk en zo’n 30 bevroren aardbeien. Dit maal je in de HS blender tot een door jouw eigen gewenste dikte. Sommigen vinden een romige, dikkere textuur lekker, sommigen willen het wat meer vloeibaar. Wil je het iets meer vloeibaar, voeg dan steeds beetjes extra havermelk toe, wil je het juist allemaal wat dikker, voeg dan extra bevroren aardbeien toe. Zoeten hoeft niet, het is zoet genoeg van zichzelf, maar wil je het allemaal ietsje zoeter, voeg dan 2 druppels zuivere stevia toe per liter. Bewaar de fristie in de koelkast en schud steeds goed door voor gebruik.

 

Met deze FRISTIE drank kun je een ge-wel-dige chocoladedrank maken. Voeg simpelweg zo’n drie tot vier volle eetlepels biologische magere cacaopoeder toe en blend opnieuw in de blender tot een zeer romige substantie.

NOU! ik hoop dat ik jullie er weer een groot plezier mee kan doen, geniet van je zomer! CHEERS! 

 

4 Reacties op “De zomerdrankjes top 10 ( en meer! ) 2023!!!

  1. Heb al verschillende drankjes gemaakt. Heerlijk weer en bedankt!

  2. Hoi ik ben opzoek naar hoe jij amandelmelk maakt van amandelmeel. Kan het niet vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *