Weet jij, hoeveel suiker jij dagelijks onbewust DRINKT ?

Ik heb afgelopen jaren enorm veel aandacht besteed aan frisdranken. Maar ook aan sappen en andere drankjes die door de industrie zijn bedacht. Wie herinnert zich niet de warme anijsmelk van vroeger ? En what about alle hippe koffietjes van tegenwoordig ? Drank is net zo hip and happening geworden als voeding. We gaan weer een paar zeer warme maanden tegemoet, waar drankjes onmisbaar zijn. Wil je meer lezen over dit onderwerp ? KLIK DAN HIER.
In dit artikel wil ik het hebben over de grootste blinde vlekken op gebied van drank. De blinde vlekken die de industrie heeft gecreëerd. Want dacht jij dat cola erg was ? Lees dan vooral verder.

KOFFIESPECIALITEITEN

We kunnen er niet meer omheen sinds dat grote beroemde koffie-ketens als Starbucks hun intrede deden: koffiespecialiteiten. Wat wil zeggen dat we zwarte koffie saai vinden en liever er een hip drankje van maken. Tegenwoordig moet alles bovendien ook nog eens glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Want we moeten wel het gevoel krijgen, dat we gezond onze dorst aan het lessen zijn. De koffiespecialiteiten beperken zich niet alleen tot de koffiehuis-ketens, maar heeft zich als een olievlek verspreid door supermarkten, warenhuizen, fastfood restaurants en vele andere horecagelegenheden. We kunnen overal een latte, icecoffee, cappuccino of soja latte scoren. Het ene drankje nog hipper dan het andere. Er wordt veel gespeeld met kruiden, specerijen maar vooral met suiker en verzadigde vetten. HEEL VEEL suiker en verzadigde vetten. Zo bevatten de zogenoemde “ barista melk” variëteiten enorm veel suikers en verzadigde vetten wat in een olievorm wordt toegevoegd. Vooral in plantaardige alternatieven kan dit extreem zijn, om een romige textuur en mondgevoel te verkrijgen die we van koemelk herkennen. We weten ergens in een hoekje van ons achterhoofd wel, dat deze drankjes niet bepaald bestempeld mogen worden als een gezonde drank, maar zijn compleet blind gemaakt voor de DAADWERKELIJKE hoeveelheden. Ik licht daarom wat zeer populaire soorten uit in suikers en verzadigde vetzuren,  wat wellicht jouw industriële bril doet afzetten…
STARBUCKS CAPPUCCHINO ( €2,09 VOOR 220 ML ) suikers : gemiddeld 18 gram , 3,5 gram verzadigd vet
STARBUCKS CAFE LATTE ( €2,09 VOOR 220 ML )  suikers: gemiddeld 19 gram, 3,5 gram verzadigd vet
STARBUCKS CARAMEL MACCHIATO ( €2,09 VOOR 220 ML ) suikers gemiddeld 18 gram, 2,5 gram verzadigd vet
STARBUCKS ALMOND BASED CHILLED COFFEE ( €2,09 VOOR 220 ML )  suikers gemiddeld 9 gram suiker, 0,5 gram verzadigd vet
AH IJSKOUDE ESPRESSO ( €0,99VOOR 250 ML ) suikers gemiddeld 22 gram suiker, 0,12 gram verzadigd vet
OATLY CAFFE LATTE ( €2,25 VOOR 235 ML ) suikers gemiddeld 14 gram suiker, 0,10 gram verzadigd vet
DOUWE EGBERTS ICE MACCHIATO ( €1,38 VOOR 230 ML ) suikers gemiddeld 18,6 gram, 5 gram verzadigd vet
DOUWE EGBERTS ICE CAPPUCCHINO ( €1,39 VOOR 230 ML ) suikers gemiddeld 20 gram, 0,20 gram verzadigd vet
OATLY HAVER BARISTA EDIT ( €2,45 per liter ) suikers per 100 ml gemiddeld 3,4 gram, per 100 ml 0,3 gram verzadigd vet
WUNDA PLANTAARDIGE BARISTAMELK ( €2,69 VOOR 0,95 LITER ) suikers per 100 ml gemiddeld 3,1 gram, 0,3 gram verzadigd vet / 100 ml
ALPRO HAVER BARISTA ( €2,69 VOOR EEN LITER suikers per 100 ml 3,3 gram, o,3 gram verzadigd vet / 100 ml
ALBERT HEYN BARISTA HAVERMELK ( €1,59 voor 500 ml ) suikers per 100 ml gemiddeld 3 gram, 0,2 gram verzadigd vet / 100 ml
FRIESCHE VLAG BARISTA HAVERMELK ( €2,45 VOOR EEN LITER ) suikers per 100 ml gemiddeld 2,8 gram, o,3 gram verzadigd vet / 100 ml
NATREU BARISTA MELK  ( €2,29 PER LITER) suikers per 100 ml gemiddeld 4,5 gram, 0,3 gram verzadigd vet /100 ml
VLY BARISTAMELK ( €2,49 VOOR EEN LITER )  suikers per 100 ml gemiddeld 1,4 gram, 0,4 gram verzadigd vet / 100 ml
RUDE HEALTH BARISTA KOKOSNOOT (€ 2,79 PER LITER ) suikers per 100 ml gemiddeld 4,5 gram, 1,2 gram verzadigd vet/ 100 ml
LIDL KOFFIE DRANK AMANDEL ( €0,79 VOOR 235 ML ) suikers gemiddeld 10 gram, 0,4 gram verzadigd vet
Zomaar een greep uit het huidige aanbod in diverse supermarkten, zowel met als zonder koemelk.  Er zijn enorme prijsverschillen. Wellicht dat “ jouw merk’ hier ook bij staat. En je hopelijk realiseert HOEVEEL SUIKER omgaat in dit soort kant en klaar drankjes. Het IS niet onschuldig. Je kunt nu vast weer denken “ nou ja zeg, ik drink er hooguit eentje per dag ! “ of “ ik drink het soms! ‘ of “ plantaardige / suikervrije / glutenvrije zijn gezonder! ‘ Allemaal hele mooie argumenten die de industrie ons hebben aan weten te kletsen. Deze drankjes worden als iets totaal onschuldigs gepresenteerd. Maar vergis je niet. Naast de soms extreme hoeveelheden suikers en verzadigde vetten zitten er in deze drankjes ook veel andere ellende verstopt. Hulpstoffen, zout, maar soms ook vrij hoge concentraties cafeïne. Sommige fabrikanten melden dit op hun verpakkingen, maar velen niet.  Nu gaan we niet meteen dood, als we eens in de zoveel weken zo’n bekertje consumeren, maar gezien de EXTREME AFTREK, populariteit rondom koffietjes / specialiteiten, blijft het nooit bij een bekertje per zowel weken. Ik ken er meer dan genoeg in mijn nabije omgeving alleen al, die opstaan en naar bed gaan met dit soort bekertjes. Of veel koffie met baristamelk drinken door de dag heen. Zonder dat de consument het in de gaten heeft en bijvoorbeeld energiedrankjes tot de grond ( overigens ook terecht …) af fikt, zijn deze sluipers soms nog erger. Wat sommigen kunnen zeer slecht zijn. Tot slot kost deze onzin een godsvermogen. Want maak je zelf een vanille cappuccino, dan ben je niet alleen voordeliger uit maar 10 x gezonder.
Het is niet zo ingewikkeld allemaal, om zelf te maken, mijn vanille cappuccino maak ik bijvoorbeeld met 250 ml vers gezette koffie in het grootste glas wat ik bezit, , een snufje vanille bourbon en opgeschonken met mijn homemade havermelk, twee druppels vanille stevia…. Dat is echt geen rocket-science, maar wel stukken gezonder en goedkoper.
Neem die koffietjes nooit voor lief. Want ze ZIJN niet lief. En nee, je gaat niet dood van eens een keertje, maar hou “ dat keertje” wel echt een keertje, bijvoorbeeld eens per twee maanden een verwen moment. Wat ik persoonlijk niet eens verwennerij kan noemen, want ik vind dat spul, zelfs als zoetekauw vaak niet te pruimen, ik krijg een zoete weg trekker. 😫🫷🫷En kijk ook eens naar de prijzen die worden gevraagd. Wees de verstandige consument en laat deze SJIT staan. Het levert je niets op, kost je teveel en zal alleen maar je behoeften naar MEER aanwakkeren.

KOFFIETJES DRINKEN IN KOFFIE-KETENS…

Goed, je kunt dus best een controle houden over wat je koopt als je koffiespecialiteiten koopt in supermarkten en winkels, wat je liever niet kunt doen.  Het wordt lastiger, als je buiten-de-deur koffietjes gaat / wilt drinken, wat uiteraard erg veel gebeurt. Het komt vaker voor dat koffie-ketens ook voedingswaarden en ingrediënten prijsgeven, maar de echt grotere ketens als een Starbucks zullen hun eigen formules uiteraard nooit ten grabbel gooien. Er wordt vooral nutritionele waarden gedeeld die verplicht zijn gesteld, zoals allergenen informatie. Hoe kun je nu het beste de controle houden over wat je bestelt ? Om te beginnen ook hier: kies gewoonweg voor het meest simpele ; zwarte koffie met niets. Zwarte koffie is niet saai, het is saai GEMAAKT door de industrie omdat er veel meer valt te verdienen aan koffiespecialiteiten. Wat betreft koffie is MORE  less. Dat beamen echte koffiekenners. De pure smaak van koffie behoeft helemaal geen toevoegingen. Die plons melk, de suiker en de tegenwoordige vele andere toevoegingen om koffie hip te maken is alleen maar nadelig voor de smaak en de voedingswaarden. Leer ( weer ) zwarte koffie te drinken. Het is echt een zeer uniek drankje wat volledig kapot is gemaakt door de industrie.
Wil je echt een koffiespecialiteit, kies dan liefst voor sojamelk. Van alle plantaardige melkvervangers is sojamelk meest waardevol in voedingswaarden, terwijl het vet-percentage redelijk laag blijft. Mijd suikerrijk koffiespecialiteiten, en gebruik bijvoorbeeld ceylon kaneelpoeder of vanille bourbon om je koffie een speciale smaak te geven. Mijn kennis W. is een echte koffie freak en houdt enorm van koffiespecialiteiten. Wat zij doet vind ik zo slim, dat ik haar tip met jullie deel. Zij neemt namelijk zelf haar eigen koffie-mix mee. Dat is een mix van kruiden en specerijen die ik voor haar heb bedacht. Het bevat naast kaneel en laos ook erythritol. Dit geeft koffie een heerlijke smaak terwijl er geen meuk in zwemt. Wat zij altijd doet is een beker zwarte koffie met een scheutje sojamelk bestellen, en zelf haar mix daaraan toevoegen. Je kunt bij iedere horecagelegenheid waar zij koffiespecialiteiten uitserveren vragen om een beker zwarte koffie met een scheutje sojamelk. Daar wordt nooit moeilijk over gedaan en veel horecagelegenheden en koffieketens bieden dit zelfs standaard aan in hun aanbod. Op deze manier geniet W. iedere dag van haar koffietje die zij op haar werk geniet, maar ook buiten de deur en buiten werktijden. Het is voor haar inmiddels gewoon geworden. Wil je wat inspiratie opdoen om ook zelf lekkere mixen te maken ? KLIK DAN HIER, waarin ik ook mijn recept van de kruiden & specerijenmix geef die W. iedere dag gebruikt.
In sommige ketens is sojamelk niet verkrijgbaar. Als je graag melk in je koffie wilt, kun je dit ook meebrengen van huis. Sojamelk is prima ongekoeld houdbaar, en kun je dit bijvoorbeeld in een klein goed afsluitbaar flesje met je meebrengen. Je kunt dus op deze manier ook buiten de deur gezonder genieten van koffiespecialiteiten. En het is bovendien ook nog eens stukken goedkoper!
Wil jij een zeer eenvoudige koffiespecialiteit zelf thuis maken ? Zoals een heerlijke vanille-latte ?? Dan heb ik een zeer eenvoudig recept ; zet 250 ml koffie, en voeg daaraan een mespuntje vanille bourbon, 2-3 druppels zuivere vanille steviadruppels toe en schenk dit op met HOMEMADE ( klik hier ) havermelk. GENIETEN !
Wil je ijskoffie maken ? KLIK DAN HIER

ZUIVEL

Nog zo’n blinde vlek op gebied van drank is drink-zuivel. Denk aan drinkyoghurts en bijvoorbeeld melk en karnemelk. Daar hangt in principe niets schuldigs aan, maar schijn bedriegt. Zeer in dit geval. Want wist jij, dat drinkzuivel in regel MEER suikers bevatten dan frisdranken ? Dat is schrikken hé? Maar echt, het kan in veel gevallen meer suiker per glas bevatten dan cola. Dit geeft o.a te maken met de “ suikerstapeling’ va de ingrediënten in zuiveldranken. Om ter beginnen zijn daar de van-nature aanwezige melksuikers ( lactose) in de basis. Dan wordt er ook nog eens veel suiker toegevoegd in de vorm van vruchtensuikers en gewone suikers. Ook wordt er vrij veel gespeeld met mengsels van kunstmatige zoetstoffen en suiker. Dit kan gigantische suiker-drankjes opleveren terwijl de consument daar zich niet zo van bewust is. Het wordt daarnaast ook nog eens als een drankje voor kinderen gezien. Denk aan FRISTI. Een glas fristi van 200 ml bevat bijvoorbeeld 15,4 gram suiker……ja, slik! Dat is VEEL. Voor een kind zeker. Ouders realiseren zich dit echter niet. En denken hun kind ( eren ) iets gezonders aan te bieden dan cola,. Zoals je ziet bevat een glas fristi in regel meer suiker dan een glaasje cola. En heeft het, op wat eiwitten na, geen enkele voedingswaarden.
Wil je zuivel genieten, kies dan voor enkel naturel en liefst bio-dynamisch. Deze vind je in biologische winkels. Met naturel zuivel als yoghurt en melk kun je zelf de lekkerste drinkyoghurts maken die je wel met een gerust hart aan je kind ( eren ) kunt geven. Je kunt ook voor melkvrije / zuivelvrije alternatieven kiezen, als je geen zuivel wilt consumeren. Ik geef hier een zeer eenvoudig recept om granaatappel/ vanille drinkyoghurt te maken. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een liter water, 110 gram havermout, 5 druppels MOOS FAVORITES stevia vanille druppels en de pitjes van een verse granaatappel;. Dit maal je in de blender op hoogste snelheid ongeveer 3-4 minuten , giet het over in een goed afsluitbare fles en zet het in de koelkast. Schud steeds even flink voor gebruik. Je hebt dan een zeer romige drinkyoghurt met heerlijke vanille en granaatappelsmaak. Die ook nog eens echt vullend en voedzaam is, maar vooral….goedkoop. Want ja…ook drinkyoghurts zijn in regel niet erg goedkoop.
Het is echt simpel, alles wat nodig is, is, is een andere mindset. Maak alles ZELF.

HIPPE BLIKJES DRANK

Het zijn ware magneten: de vele hippe, leuke, kleurrijke blikjes drankjes die we tegenwoordig overal wel tegenkomen. Het zijn de meest vreemdste drankjes met de gekste combinaties, maar vooral zeer fel van kleuren. Van marshmallow drankjes tot kauwgomballen drankjes, alles kan en mag tegenwoordig. Het werkt zeer magnetisch op het brein van de consument, en dat heeft de industrie erg goed begrepen. Sociale media platforms als TikTok zijn bovendien perfecte reclamezuilen om dit soort meuk viraal te laten gaan.
Wat opvalt is dat de blikjes ‘ druk “ zijn beschilderd met de meest aantrekkelijkste illustraties in veel kleuren van de regenboog. Het geeft in de meeste gevallen ook meteen de inhoud zo’n beetje prijs, want dit bestaat vrijwel uit zeer chemische meuk, suiker en opwekkende stofjes. Door deze hype zijn consumenten hun natuurlijke weerstand tegen alles wat lichaamsvreemd is, kwijtgeraakt. Ons brein is door de industrie zo geprogrammeerd, dat we het gewoon vinden, dat een drankje gifgroen is of diep roze. Het brein wordt niet meer gealarmeerd. Waardoor we dit soort signalen negeren of helemaal niet meer herkennen. Ga eens terug in jouw tijd…..at jij vroeger gifgroene patat ? Of dronk jij knalgele drankjes? Het meest spannendste wat we vroeger dronken waren limonadesiropen die soms ook al een zeer gifgroene kleur konden hebben. De grenzen zijn vervaagd in ons brein, wat ruimte geeft voor dit soort meuk te consumeren. Want hey…als jij op TikTok iemand een bloedrood uitgeslagen drankje ziet drinken waarvan de tong verkleurt, dan kan het vast geen kwaad. In Nederland was jaren geleden daar veel ophef over wat betreft het zeer blauwe smurfenijs waarin de omstreden kleurstof briljant blauw FCF zorgde voor grappige blauwe kindertongetjes na het likken van smurfenijs. Het ijs werd later verbannen, de kleurstof nog altijd omstreden.
Het is een zeer klein voorbeeld van de vele hulpstoffen in dit soort hippe blikjes. Naast dat ze ontzettend toegankelijk zijn voor juist die doelgroep waar de industrie erg op verdient ( jongeren ) omdat ze soms voor niets worden aangeboden, heeft het een extreme populariteit. Ook influencers hebben een zeer grote invloed op het koopgedrag van jongeren, via You Tubers worden dit soort drankjes ook mega populair.
Wat doen al die stofjes uiteindelijk in ons lichaam ? Dat blijft de vraag. We weten wat suiker in ons lichaam doet. En we weten, dat teveel suiker eten niet gezond is. Suiker DRINKEN daar in tegen wordt veel meer onderschat. Het is vloeibaar. Dit maakt, dat we ons minder goed tot zelfs helemaal NIET realiseren hoeveel suiker we per glas weg klokken. En dat je lichaam deze grote hoeveelheden suikers ook METEEN in zijn schoot krijgt geworpen. Hard werken dus voor je lijf. Wat uiteindelijk voor veel gezondheidsklachten kan leiden. Terwijl jij je misschien afvraagt hoe die suikers in je lichaam terechtkomen. Nou, via al die hippe drankjes dus….MEER dan goed is voor je lijf en ook je gebit.
Hippe drankjes als deze blikjes lijken onschuldig. Het ziet er leuk uit, en ook wordt op de blikjes zelf goede  gebruiksaanwijzingen aangegeven. Maar daar ligt het probleem dan ook niet. Het probleem zijn wij zelf, de naïeve consument. We lezen vrijwel al deze informatie niet, maar ook is ons CONSUMTIEGEDRAG niet gelijk aan al deze gebruiksaanwijzingen. De gemiddelde scholier drinkt bijvoorbeeld 3-4 blikjes energiedrankjes / cola / hippe drankjes per dag. Daarnaast wordt er ook erg veel suikerrijk voedsel geconsumeerd. Ook volwassenen drinken veel van dit soort blikjes. Op een dagelijkse basis kan het zeker voor behoorlijke gezondheidsklachten zorgen. Het is het spel van de industrie. Enerzijds zegt het dat we op onze gezondheid moeten letten, middels waarschuwingen op verpakkingen, maar diezelfde industrie zet de consument vooral aan MEER te kopen en te consumeren. Dat we op onze gezondheid moeten letten moet de industrie wettelijk bekeken ook melden. Maar de werkelijkheid is dat het de industrie geen ene reet kan schelen of jij nu uiteindelijk ziek wordt en / of komt te overlijden mede dankzij de over-consumpties van zeer ongezond voedsel en dranken. Alles wat belangrijk is voor de hele voedsel en levensmiddelenindustrie, is geld. Meer niet.
Needless to say: mijd dit soort hippe drankjes / blikjes. Ze zijn NOOIT GEZOND. Geen enkele. Er wordt overal wel iets in gepleurd waar mooi mee kan worden geknoeid. Wat uiteindelijk ten koste van ons welzijn zal gaan worden. Er zijn zoveel ANDERE manieren om je dorst te lessen, je vochthuishouding op peil te houden en ja….ook dat kan lekker. Van hippe drankjes tot simpele. Tik in de zoekbalk van deze website “ DRANK / DRANKJES “ in en je krijgt ontzettend veel directe linkjes naar al mijn artikelen en recepten over drankjes. Ik heb er al erg veel aandacht aan besteed. Het kan nuttig zijn voor je. En je uiteindelijk geld besparen, en…vooral je goede gezondheid en die van je dierbaren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *