Dure kruiden & specerij ” specials” hip, duur en…eenvoudig zelf te maken!

Ik ben dol op kruiden en specerijen. Ik gebruik ze iedere dag, en heb dan ook een flinke verzameling aan potjes op mijn plank staan. Ik heb een creatief brein, waardoor ik erg veel kruiden en specerij mixen bedenk, die ieder weer zo zijn specifieke smaken hebben. Geweldig vind ik dat. Ik hoop in 2022 ook ein-de-lijk met mijn eigen kruidenmix-lijn op de markt te komen, dit is tot nu toe door de pandemie-perikelen steeds opnieuw vertraagd. Kortom….kruiden & specerijen zijn één van mijn grote liefdes in mijn meukvrije keukentje.

Als we in supermarkten op zoek gaan naar kruiden & specerijen, kunnen we anno 2021 / 2022 volop kiezen. Jaren geleden reikte de keuze niet veel verder dan peper / zout / nootmuskaat / kaneel / paprikapoeder en qua mixen gehakt kruiden. We hebben nu serieuze keuzestress als we voor het enorm gegroeide kruiden & specerijen schap staan. Tig verschillende soorten kruiden mixen, tig. Verschillende soorten kruiden & specerijen in allerlei varianten…..ga er maar eens aan staan. Helaas zijn niet alle kruiden mixen, kruiden & specerijen die we in supermarkten kunnen kopen meukvrij. Op uitzonderingen na is alles niet biologisch, en wordt er heel erg veel zout in basis toegevoegd. Dit kan zeker bij mixen behoorlijk hoog oplopen, zodat de mix feitelijk uit zout bestaat. Ook kunnen er erg veel smaakversterkers aan zijn toegevoegd.
Om deze reden koop ik eigenlijk nooit mijn kruiden & specerijen in supermarkten. Ik zeg zeker niet dat ALLES meuk is, maar het grootste gros is dat toch wel. Ik koop daarom mijn kruiden & specerijen liever wat duurder in bij de biowinkel. Ook DAAR moet je echter wel op de samenstellingen letten, want ook in sommige biologische kruiden & specerijen ( vooral mixen ) kan erg veel zeezout zijn toegevoegd.

ZELF MIXEN

Over de jaren heen heb ik al erg veel content geschreven op mijn website. En uiteraard ook erg veel recepten prijs gegeven. Onderaan dit artikel zal ik de directe linkjes naar al deze artikelen plaatsen zodat je ook daar nog de nodige inspiratie uit kunt putten. Want moeilijk is het niet om zelf je mixen te maken. Van zoet naar hartig, alles kan. Zolang je maar de JUISTE kruiden & specerijen gebruikt. En die vind je in de biowinkel terug. Waarom voor biologisch kiezen? Wel, om de simpele reden dat dit A: een veel betere smaak geeft en B: geen bestrijdingsmiddelen bevat. Veel kruiden & specerijen moeten van ver komen. Ook zijn er veel gewilde kruiden & specerijen ( pepers, nootmuskaat, kaneel, paprikapoeders) die grootschalig en massaler worden geproduceerd. Dit maakt veel kruiden & specerijen tot één van de meest bespoten levensmiddelen ter wereld. Het ene kruid en / of specerij nét even iets meer dan de ander, maar algemeen genomen worden er vrij veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook daarom is biologisch de beste keuze.
Er zijn, dankzij bekende koffie-ketens bijvoorbeeld, erg veel hippe en trendy kruiden & specerij mixen op de markt gebracht. Denk aan de PUMPKIN SPICE, GLUHWEIN, KOFFIEKRUIDEN, WINTERKRUIDEN, ZOMERKRUIDEN, APPELTAART KRUIDEN, KOEK / SPECULAAS / TAAI TAAIKRUIDEN enzovoort. Dit zijn vrij nieuwe mixen die dankzij een trend populair zijn geworden. Er zijn talloze andere bekende en populaire kruidenmixen zoals Harissa kruiden, Italiaanse kruiden, bami/nasikruiden, ras el hanout enzovoort, deze zijn al jarenlang wereldwijd veel gebruikte mixen. Ook heeft ieder land of werelddeel wel zo zijn eigen kruiden mixen. Deze noemen we meestal SPECIALS. En daaronder vallen zeker ook de hippe en trendy mixen, zoals ik deze hierboven eerder benoemde.
Alles leuk en aardig uiteraard, want ik kan geen genoeg krijgen van kruiden & specerijen en stimuleer dan ook het gebruik ervan. Maar de schoen wringt wel in de soms bizar hoge verkoop-prijzen van al die specials. Zoals de naam zegt zijn het luxe producten waar we als “ luie en verwende” consument dan ook dieper voor in de buidel moeten tasten. Ik kwam laatst een serie specials tegen waar ik echt met verbazing naar keek, zo duur. 😳😳😳 Bijna € 3 euro betalen voor een luttele 8 gram ( komt neer op zo’n anderhalve eetlepel ) vind ik persoonlijk echt schrikbarend duur betaald voor een kruiden mix wat inhoudelijk he-le-maal niets bijzonders voorstelt. Alhoewel ik altijd op zoek ben naar leuke nieuwe items voor Puur & fit vond ik dit ab-so-luut geen geschikte producten vanwege deze zeer hoge verkoopprijzen. Naar mijn gevoel benadeel je de consument gigantisch. Omdat ik toch erg veel vraag ontving naar deze “ specials” ben ik eens gaan kijken wat al deze meest populaire specials nu inhoudelijk voorstelden, en of dat niet gewoon twee x goedkoper en in veel meer volume zelf was te mixen. Dat bleek kinderlijk eenvoudig en super voordelig uit te pakken. Ik heb daarom de meest populairste specials van dit moment zelf gemengd en geef jullie bij deze de zeer eenvoudige recepturen! Het is simpel, het is voordeliger en….de smaken zijn veel intenser! Doe er je voordeel mee! Ik geef bij ieder recept ook meteen een aantal tips wat je met de special kunt maken. ENJOY! 😄 En…graag gedaan ..😁
APPELTAART MIX
Dit is een echt Hollandse special, waarschijnlijk bedacht door iemand die veel en graag appeltaarten bakt 😁 Wie houdt er niet van de geur van vers gebakken appeltaart? Huizen worden er beter door verkocht en ook in supermarkten waar er vaak expres een appeltaart geur hangt om ons hongeriger en kooplustiger te maken. Appeltaart wordt geassocieerd met gezelligheid, knus, herfst en winter. En met een die dot slagroom 🤣 Naast appels zijn de kruiden & specerijen de hoofd ingrediënten die een appeltaart een appeltaart maakt. Kaneel en vanille, maar soms ook anijs en nootmuskaat. Ik vind zo’n kant en klaar mix best slim bedacht. Het scheelt zeker veel “ potje dit / dat / zus en zo “ gedoe als je even snel een verse appeltaart wilt bakken. Je maakt de special erg simpel. Meng :
vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
– een halve theelepel vanille bourbon
– drie eetlepels gemberpoeder
– twee eetlepels piment
– een halve theelepel zwarte peper
Schud dit goed door elkaar. Bewaar dit in een potje. Je hebt nu een kant en klare appeltaart-mix tot je beschikking!
Naast appeltaart kun je de special uiteraard voor veel andere doeleinden gebruiken. Het smaakt bijvoorbeeld heerlijk door yoghurt / kwark, je kunt een theelepel door kefir mengen in de blender voor een heerlijke drank, je kunt er koekjes mee bakken, cake, gebak….en je kunt het over pannenkoeken en poffertjes strooien.
WINTER / GLUHWEIN MIX
Deze special is extreem populair in de winterperiode, zeker rondom kerstmis. Gluhwein ( ook wel GLOEIWIJN )  is een typisch en traditionele drank die we in de winterperiode drinken om warm te blijven. Het is kort door de bocht een drank die in basis uit wijn bestaat waaraan specifieke kruiden & specerijen worden toegevoegd als anijs, kruidnagel, kaneel en kardemom. Eerder bedacht ik al een ALCOHOLVRIJE GLUHWEIN maar je kunt uiteraard de special gebruiken om je eigen wijn mee op te warmen. Deze special is niet alleen geschikt om gluhwein mee te maken, maar ook vele andere winterse dranken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan warme ( plantaardige) melk met wat winter-special opwarmen / blenden, koekjes bakken, of gebruiker als strooisel over taart en gebak. Het geeft een heerlijke geur en smaak! Meng:
– circa vier eetlepels sinaasappelschil ( zie uitleg verderop )
– een eetlepel gemalen jeneverbes
– drie eetlepels gemberpoeder
– drie eetlepels ceylon kaneelpoeder
– een eetlepel kardemom poeder
– een eetlepel piment
– twee eetlepels kruidnagelpoeder
Gebruik een BIOLOGISCHE sinaasappelschil. Pel de sinaasappel dun mogelijk en laat de schil drogen ( bijvoorbeeld op de verwarming) of leg in de oven. Zet de temperatuur op gemiddeld 120 / 140 graden en hou het n de gaten.  Als de schil goed is gedroogd kun je deze in de blender vermalen. Je kunt ook de schil raspen en dit laten drogen, om later in de special te verwerken.
KOFFIE SPECIAL
Het is de schuld van koffieketen STARBUCKS dat we de koffie specials zo lekker zijn gaan vinden. Zij bedachten veel mixen om hun koffietjes “ op te leuken” en brengen dit regelmatig uit onder diverse koffie-specials die periodiek verkrijgbaar zijn. De bekendste is de PUMPKIN SPICE LATTE die ieder jaar rond Halloween een knaller van een hit is. Ja…..😄…..natuuuuuuuu-lijk heb ik daar ook mijn eigen special op bedacht. KLIK HIER om naar dat recept te gaan.
Koffie kun je zeker op-leuken met veel extra’s, in Nederland doen we dit bijvoorbeeld met koffielikeuren en slagroom. Maar ook kunnen kruiden & specerijen koffie nét even wat meer bijzonder maken. Meng:
– vier eetlepels kardemom poeder
– vier eetlepels laos
– vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
– vier eetlepels piment 
– anderhalve eetlepel biologische erythritol 
Goed schudden weer en klaar is je koffie mx! Lekker door hete koffie, maar ook door ice coffee!
GINGERBREAD / BISSCHOP MIX
Zo rond kerstmis wordt er in Engeland en Amerika veel “ gingerbread” gegeten. Dit zijn baksels die worden verrijkt met een speciale blend van kruiden waarin gember ( Ginger in het Engels ) de hoofdrol speelt. Je hebt de leuke gingerbread poppen vast wel eens ergens voorbij zien komen. In Nederland wordt hiervoor meest de eerder besproken winter/ gluhwein mix gebruikt , en heet het soms ook wel bisschop mix. Het zijn allemaal varianten die zijn afgeleid van deze gingerbread mix. De meest originele variant bestaat uit vijf kruiden & specerijen. Meng;
– vier eetlepels nootmuskaat
– vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
– vijf eetlepels gemberpoeder
– vier eetlepels anijspoeder
– drie eetlepels kardemom 
Lekker dus, om mee te bakken, maa deze mix smaakt zeker niet verkeerd door de yoghurt of kwark!

KRUIDEN & SpECERIJEN KOPEN

Goed, tot slot nog enkele tips voor het kopen van de kruiden & specerijen. Zoals ik eerder al besprak, is het meest verstandig om deze BIOLOGISCH in te kopen. Natuurlijk hoeft dit niet, want biologische kruiden & specerijen zijn wel een stuk duurder dan niet-biologische, maar wat mij betreft is het elke extra eurocent waard om in te investeren. Het gaat immers om veel smaak!
Sommige supermarkten verkopen ook enkele biologische varianten, daar zijn ze wel iets goedkoper dan in een biowinkel. Daarnaast kun je ook eens rond snuffelen op internet. Er zijn een aantal webwinkels die vrij voordelig veel biologische kruiden & specerijen verkopen zoals www.pitenpit.nl Daar kun je een groot assortiment vinden die redelijk tot voordelig zijn geprijsd, en van goede kwaliteit is. ( no spon)
Verder zou je ook nog eens rond kunnen neuzen op markten. Daar worden soms ( met de nadruk op soms ) ook biologische kruiden & specerijen verkocht voor weinig geld. Ik raad het af om kruiden & specerijen in te kopen in toko’s. Daar is de kwaliteit en afkomst vrij moeilijk te achterhalen.
Je kunt ook zelf veel drogen. Denk aan gemberwortel, citrus schillen, en kaneelstokjes , anijszaden / sterren zelf vermalen. Dit is een stukje voordeliger en levert ook in de meeste gevallen veel meer smaak op. Gemberpoeder maak je zelf, door gemberwortel uit te persen, het pulp te laten drogen en dit fijn te malen in de blender. Je kunt ook kardemon peulen, jenever bessen, kruidnagels, en piment korrels zelf fijn vermalen.
Ik hoop, dat ik jullie een plezier heb gedaan! Geniet volop van al die heerlijke kruiden & specerijen, ze maken je leven letterlijk en figuurlijk een stuk leuker!

MEER INSPIRATIE OPDOEN?

MEER LEZEN?

2 Reacties op “Dure kruiden & specerij ” specials” hip, duur en…eenvoudig zelf te maken!

  1. Als je hemochromatose, ijzerstapelingsziekte, heb, mag je niet koken in gietijzeren pannen. Jammer maar er zijn genoeg alteratieven.

  2. Prachtige kruiden mixen,
    mijn voorkeur gaat toch uit om biologische kruiden te nemen
    ook volop te krijgen in een biologische winkel of op internet
    dan krijg je het ook nog netjes thuis gestuurd en wat betreft
    de porto kosten die wegen best op tegen de kosten van naar de winkels rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *