Maak je eigen gezonde ice coffee! Met een basis recept!

Ik ben dol op koffie, maar helaas drink ik het zelden omdat ik er niet goed tegen kan. Een klein beetje kan ik best verdragen, maar een volle mok wordt echt vragen om buikpijn, krampen, diaree en misselijkheid. Ik vang het op met koffie surrogaat als chichorei, maar eerlijk = eerlijk…….nothing beats die echte smaak van vers gemalen koffiebonen! Ik verwen mijzelf zo nu en dan met een espresso kopje koffie uit mijn GAGGIA koffiemachine en daar kan ik dan ook intens van genieten. Om dat genot wat te vergroten in volume, maak ik er vaak een ice coffee van. Dat doe ik eigenlijk al jaren, maar zeker de laatste tijd lijkt ice coffee dan pas echt te worden “ ontdekt”. We zien opeens veel soorten kant en klare ice coffee’s in supermarkten, en we kunnen het inmiddels wel in elk koffie-barretje bestellen.

WAT IS ICE COFFEE PRECIES?

Kort door de bocht is een ice coffee niets meer of minder dan sterk gezette koffie die na afkoeling wordt geserveerd met ijsklontjes. Er zijn inmiddels duizenden variaties bedacht, wat neerkomt op toevoegingen aan de basis ( koffie met ijsklontjes ) Er is ook nog een andere vorm, genaamd COLD BREW. Dit wordt nogal eens verward met ice coffee, terwijl het echt twee totaal verschillende zet-methodes zijn. Onder COLD BREW wordt verstaan dat de koffie KOUD wordt gezet en getrokken. Omdat koffie erg moeilijk aroma’s vrijlaat in koud water, kost deze zetmethode dan ook veel langer tijd, en wordt het gezien als een luxe drank. Als je je dus ooit eens hebt afgevraagd waarom een COLD BREW COFEE vele malen duurder wordt verkocht dan een ice coffee , dan weet je nu waarom. 😁 COLD BREW wordt meest gezet via de zogenoemde “ druppel” methode, dit betekent dat het koude water druppelsgewijs op de koffie wordt geschonken. Dat is een intensief en tijdrovend proces.
Industrieel wordt daarom meest gekozen voor ice coffee. Dit is ontzettend simpel en eenvoudig te maken en levert daarom de meeste omzet op. Ook zijn de ingrediënten meest goedkoop, waardoor ice coffee kant-en-klaar verkocht een nieuw goudmijntje lijkt te zijn geworden voor de voedsel en levensmiddelenindustrie, wereldwijd. Eén van de meest bekendste en beroemdste koffieketen, STARBUCKS, verovert momenteel de Europese markt met diverse soorten ice coffee’s die gekoeld worden verkocht. Alles hip en leuk, maar al deze varianten zijn zeker niet gezond. Het bevat niet alleen erg veel onnodige hulpstoffen om zo’n drankje te mogen verkopen op de markt, ook zitten vrijwel alle varianten vol geladen met suiker. Ik heb het dan niet over een klein beetje. Sommige varianten bestaan gewoon voor de helft uit suiker. Een gemiddelde beker STARBUCKS icecoffee levert je al snel tussen de 20-30 gram suikers op. Dat zijn inderdaad erg veel suikerklontjes.
Ice coffee kun je zo lekker maken als je wenst. Je kunt aan de basis van alles toevoegen als suiker, melk, kruiden & specerijen, en zelfs noten. Zaden en pitten. Het kan allemaal. Maar je snapt uiteraard ook, dat dit je ice coffee er niet gezonder op maakt in regel. En ook kan de energie die zo’n ice coffee dan oplevert, enorm hoog oplopen.
Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere manieren om meukvrije ice coffee te maken. Zoals eerder geschreven maak ik al jarenlang zelf mijn ice coffee’s, die ik vooral erg veel in de zomermaanden drink. Daar varieer ik veel in. In de zin dat ik steeds aan de basis ( afgekoelde gezette sterke koffie en ijsklontjes ) weer iets anders toevoeg. Dat kan van alles zijn. Mijn all-time-favorite is echter de OATY VANILLA ice coffee die ik jaren geleden bedacht. Die smaakt overal en altijd. Of het nu zomer is of herfst, lente of winter. Deze drank smaakt gewoon voortreffelijk en is ook gezond. HOE DAN? OKAY OKAY…ik ga mijn recept prijs geven!
WAT HEB JE NODIG VOOR EEN GROOT GLAS OATY VANILLA ICE COFFEE? 
300/350 ML ( liefst homemade ) HAVERMELK
60 ML STERK GEZETTE KOFFIE, AFGEKOELD
EEN HALVE THEELEPEL VANILLE BOURBON
DRIE / VIER DRUPPELS ZUIVERE STEVIA
IJSKLONTJES
ZO MAAK JE HET:
– Schenk de melk in het glas en voeg daaraan de koffie, vanille , stevia en ijsklontjes toe

OATY VANILLA ICE COFFEE DE LUXE

Wil je het allemaal wat “ fancyer” en meer luxe en feestelijker? Dan kun je de ice coffee verrijken met een flinke dot kokos-slagroom! Dat maak je super eenvoudig. Wel belangrijk is, om 24 uur van tevoren een blik kokosmelk in de koelkast te zetten. Dit zorgt voor een stevige massa, die je uit het blik kunt scheppen. Alles wat je dan nog maar hoeft te doen is 2/4 druppels stevia aan de uitgeschepte ( LET OP: het vocht wat achterblijft in het blik NIET GEBRUIKEN voor de slagroom! ) kokosmassa toe te voegen, en een theelepel XANTAN GOM, en dit stijf te kloppen en terug in de koelkast te zetten voor uit serveren. Voor -de- leuk kun je de dot slagroom in het glas nog wat extra bestrooien met magere biologische cacaopoeder, of rauwe cacaopoeder en / of cacaonibs .

WAAROM LIEVER ZELF JE ICE COFFEE MAKEN?

Zoals je ziet is niets eenvoudiger om zelf je ice coffee’s te maken. Alles wat je in basis nodig hebt is sterk gezette koffie en ijsklontjes. Het is niet alleen leuk om het zelf te maken, maar echt serieus vele malen gezonder dan kant en klare ice coffee’s uit supermarkten en koffie huisjes en barretjes. Eerder had ik het al over de soms extreme hoeveelheden suikers in zo’n simpel bekertje ice coffee uit de supermarkt. Dankzij de populariteit hebben vele grotere supermarkt-ketens in ieders hun eigen huismerk-ice coffee’s. Veel van deze ice coffee’s bevatten volle melk, wat naast de vele suikers ook meteen aardig wat verzadigde vetzuren kan opleveren. Ook wordt er vrij veel room gebruikt, wat een gemiddeld bekertje ice coffee al snel een verzadigde bom maakt van gemiddeld zo’n 6 gram aan verzadigd vet. Tel daarbij de suikers op, en ook de synthetische hulpstoffen ( verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, stabilisatoren ) en je snapt, dat zelf maken in alle opzichten een veel beter idee is.
Ook worden er behoorlijk pittige prijzen gevraagd voor wat de inhoud waard is. Huismerken zijn in regel goedkoper, maar wil je betalen voor een merk als Starbucks, betaal je per bekertje al snel tussen de € 1,09 -€ 1,89, voor flesjes met veel minder inhoud betaal je zelfs meer dan twee euro. Dure en ongezonde grapjes dus.
Starbucks heeft, net als bijvoorbeeld veel kledingmerken, een vrij hoge status. Dit komt omdat vele celebs en ook BN’ers hier faliekant mee te koop lopen. Ze willen graag worden gefotografeerd met zo’n stoere beker STARBUCKS koffie. Ik zie dit ook onder jongeren sterk toenemen, ik heb twee volwassen nichten die dit spul vrijwel dagelijks drinken en dan niet eentje per dag. Het geeft een bepaalde stoerheid, een bepaalde status. Wil je dat jouw kind ( eren) of wellicht ook jezelf, niet uit de meute vallen maar toch gezondere drankjes drinken? Verzamel dan LEGE Starbucks bekers. Er zijn vast een heleboel mensen in je nabije omgeving, die deze bekers na gebruik weg flikkeren, vraag hen of zij deze voor jou willen bewaren. Spoel ze om en vul ze met jouw eigen gemaakte gezonde ice coffee. Niemand die er maar IETS van opmerkt 😁

MAAK VOORTAAN LEKKER ZELF JE EIGEN, COOLE, VERKOELENDE, HEERLIJKE ICE COFFEE’S! 

2 Reacties op “Maak je eigen gezonde ice coffee! Met een basis recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *